سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

حاملگی‌های پرخطر



زایمان زودرس,عفونت ادراری در زنان باردار

عفونت ادراری در زنان باردار، یکی از گرفتاری های مهمی است که اگر بموقع درمان نشود می تواند به زایمان زودرس، سقط جنین، کاهش رشد و کم خونی در زن حامله منجر شود.

بارداری و سیگار
بارداری تجربه شیرین و در عین حال دشواری برای هر زنی محسوب می‌شود. تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، ساختار فیزیولوژیک بدن را دگرگون می‌کند.

تهوع، استفراغ، سردرد، احساس کسالت و خستگی از عوارض بسیار شایع و معمول است که در تعداد کثیری از زنان باردار مشاهده می شود و تقریبا بی خطر بوده و با استراحت، تغییر غذا و آموزش های ساده برطرف می شوند؛ اما بارداری فرآیندی خاص، حساس و پیچیده است که همیشه بخوبی و خوشی پیش نمی رود و مشکلاتی پدید می آید که شرایط را برای مادر و جنین داخل شکم دشوار می کند.

هدف از این مطلب، دادن آگاهی لازم و علائم هشداری است تا بخصوص مادرانی که برای بار اول حاملگی را تجربه می کنند، از آنها اطلاع کافی داشته باشند و از آن نهراسند؛ چرا که با علم و دانش فعلی بارداری های پرخطر قابل کنترل است.

سن کمتر از 18 و بیش از 35 سال مادر، ابتلا به یکی از بیماری های زمینه ای مانند قلبی و عروقی، دیابت، صرع، کلیوی و اعتیاد به سیگار و الکل، سابقه سقط و مرده زایی، اضافه یا کاهش وزن زیاد، مشکلات در بارداری های قبلی و ده ها عامل دیگر می تواند بارداری را با مشکل روبه رو کند. اینها مواردی است که باید پیش از اقدام به بارداری با یک مشاوره از ابتدا شناسایی شده و در صدد رفع یا کنترل آن برآییم.

البته جلسات مشاوره پیش از بارداری همیشه چاره ساز نیست، زیرا برخی خانم ها کاملا در سلامت به سر می برند و به طور ناگهانی دچار عوارض بارداری می شوند.

هر گونه خونریزی هشداردهنده است
یکی از مشکلاتی که خانم باردار ممکن است با آن مواجه شود، خونریزی در طول بارداری است. این خونریزی ممکن است در سه ماهه اول، دوم یا سوم اتفاق بیفتد.

بعضی از زنان عادت ماهانه شان به تاخیر می افتد و به طور ناگهانی دچار خونریزی واژینال می شوند. این می تواند نشانه سقط باشد.

بیشتر جنین هایی که اختلالات کروموزومی دارند، در سه ماهه اول خود به خود دفع می شوند.

وجود آ یو دی در رحم، سابقه سقط قبلی، سن بالای 35 سال، ابتلا به عفونت ها، دیابت کنترل نشده، فیبروم رحمی و مصرف الکل و سیگار هم از مواردی است که موجب سقط می شود.


اگر خونریزی در سه ماهه دوم بارداری رخ دهد، علت ممکن است به اشکال در آناتومی رحم یا دهانه رحم مربوط باشد. علل انعقادی و ایمنی هم در سه ماهه دوم مطرح است.

سونوگرافی از رحم در این موارد بسیار کمک کننده است. حاملگی خارج رحمی (لانه گزینی در لوله رحم، روی تخمدان ها یا در محفظه شکمی) هم باعث خونریزی می شود.

این نوع حاملگی خطرناک است و می تواند باعث پاره شدن لوله رحمی، خونریزی شدید و حتی مرگ شود.

سابقه عفونت های لگنی، بیماری های لوله ای، نازایی و استفاده از روش های باروری آزمایشگاهی، احتمال حاملگی خارج رحمی را بالا می برد. بنابراین تاخیر در قاعدگی باید جدی گرفته شود.

کنده شدن جفت نیز سبب خونریزی در سه ماهه دوم  می شود.
ضربه به شکم، فشار خون بالا، کوتاهی بند ناف جنین، مصرف کوکائین به کنده شدن جفت کمک می کند.

جفت سر راهی نیز باعث خونریزی در سه ماهه سوم بارداری می شود.
اگر پره اکلامپسی به اکلامپسی تبدیل شود، تشنج و حتی خطر مرگ را هم در پی خواهد داشت

مسمومیت در بارداری (پره اکلامپسی) یک مورد اورژانسی است
تعدادی از زنان باردار دچار مسمومیت حاملگی می شوند. مسمومیت حاملگی به معنای بالا رفتن فشار خون بعد از هفته 20 بارداری به همراه دفع پروتئین از ادرار است.

 

خانم های بیشتر از 35 سال، دارای سابقه بیماری های کلیوی و قلبی، مبتلا به دیابت، حاملگی چند قلویی و پره اکلامپسی در بارداری قبلی، بیشتر دچار مسمومیت بارداری می شوند.

پره اکلامپسی در ابتدا چندان شدید نیست و با فشار خون بالا و پروتئین در ادرار مشخص می شود. ولی این بیماری بسیار خطرناک است.

علاوه بر این علائم، زنان مبتلا ممکن است نشانه های دیگری مانند افزایش وزن غیرطبیعی، سردرد های شدید و درد در ناحیه فوقانی شکم داشته باشند که موارد اورژانسی بوده و هر چه سریع تر بیمار باید در بیمارستان بستری و درمان آغاز شود.

اگر پره اکلامپسی به اکلامپسی تبدیل شود، تشنج و حتی خطر مرگ را هم در پی خواهد داشت.

مشکلات مقاومت در برابر انسولین
مقاومت به انسولین در نتیجه تغییرات هورمونی ناشی از بارداری است. دیابت بارداری شایع است و در زنانی که سابقه خانوادگی دیابت دارند، بالای 35 سال هستند و در بارداری های قبلی، زایمانی با نوزاد درشت یا سابقه مرده زایی داشته اند، بیشتر دیده می شود. زنان باردار در اولین مراجعه و در هفته های 24 تا 28 باید غربالگری شوند.  

این روش کمک زیادی به پزشک برای تشخیص بموقع دیابت و کنترل آن می کند.

 

مهم ترین اصل در کنترل دیابت رژیم غذایی مناسب است. مادران باردار باید افزایش وزنی مناسب در این دوره داشته باشند.

ورزش های ساده و سبک مفید است و از ورزش هایی که طی آن به تنه و اندام تحتانی فشار وارد می شود، باید خودداری کرد.

زنانی که بیماری زمینه ای یا سابقه مرده زایی دارند، حتما لازم است تحت بررسی های خاص سلامت جنین قرار بگیرند.

عفونت های ادراری
عفونت ادراری در زنان باردار، یکی از گرفتاری های مهمی است که اگر بموقع درمان نشود می تواند به زایمان زودرس، سقط جنین، کاهش رشد و کم خونی در زن حامله منجر شود.

 

بیماری با نشانه هایی مانند سوزش و تکرر ادرار، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، تب و لرز و قطع ادرار بروز می کند.

گاهی با یک بار درمان دارویی بیماری ریشه کن می شود؛ ولی در برخی خانم های باردار، بیماری عودکننده است و لازم می شود درمان دارویی تا پایان بارداری ادامه یابد.

عفونت های ادراری باید بسرعت ریشه کن شوند، زیرا احتمال گسترش میکروب به دستگاه ادراری فوقانی یعنی کلیه ها وجود دارد. همه خانم ها با دیدن علامت های فوق باید با یک پزشک مشاوره کنند.

سردرد های تنشی
سردرد در یک زن باردار غیرعادی محسوب نمی شود. نوعی از آن به سردرد تنشی معروف است که هر روز می تواند وجود داشته باشد. سردرد های میگرنی هم شایع است.

اما اگر سردرد جدید و شدیدی در بارداری ظاهر شود که با تب، استفراغ، تشنج و تغییرات سطح هوشیاری همراه باشد یا سردردی که با زور زدن، عطسه و سرفه شدت یابد یا باعث اختلال در خواب شود، احتمال می رود عامل زمینه ای دیگری وجود داشته باشد که نیازمند پیگیری است.

منبع : جام جم - دکتر طاهره فروغی فر ، متخصص بیماری های  زنان، زایمان و نازایی و عضو  هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران

 


ویدیو مرتبط :
عوامل موثر در حاملگی پرخطر چیست؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

به چه حاملگی‌هایی، پرخطر می‌گویند؟



حاملگی‌های پر خطر,خطرات حاملگی,

 در سال‌های اخیر، تبلیغات گسترده در مخالفت با بالا رفتن سن ازدواج موجب شده تا این موضوع مهم در نظر بسیاری از افراد جامعه امری تكراری تلقی شود. جالب است بدانید آمارهای وزارت بهداشت (در سال 1379) حاكی از این است كه طی 30 سال اخیر سن ازدواج مردان تنها 1 تا 2 سال افزایش یافته در حالی كه این افزایش برای زنان 5 تا 6 سال بوده است.

 یكی از دلایل اینكه چرا این بحث بازار داغی را به خودش اختصاص داده، عوارض حاملگی در سنین بالا است. از طرفی ما با مقوله عوارض حاملگی در سنین پایین نیز رو به رو هستیم؛ سنینی كه به‌عنوان نوجوانی تعریف شده و افراد 10 تا 19 ساله را در برمی‌گیرد. امروزه در كشور ما مشخص شده كه 1.14 درصد دختران شهری (با بیشترین شیوع در قم) و 4.19 درصد دختران روستایی (با بیشترین شیوع در همدان) در سنین 15 تا 19 سالگی ازدواج می‌كنند. این رقم در رابطه با سنین 10 تا 14 سالگی، 1 درصد در مناطق شهری و 6.1 درصد در مناطق روستایی است. این اعداد و ارقام ما را بر آن داشت تا گزارشی پیرامون عوارض بارداری در سنین پایین تهیه كنیم. با ما همراه شوید:

حاملگی‌های پرخطر
سنین باروری زیر 19 سال و بالای 34 سال به عنوان حاملگی‌های پرخطر تلقی می‌شوند. برای حاملگی‌های سنین 15 تا 19 سال اصطلاح «حاملگی نوجوانی» به كار برده می‌شود. طبق آمارهای مركز ملی بهداشت، حاملگی‌های این دوران 13 درصد كل تولدها را تشكیل می‌دهند.

عواقب حاملگی نوجوانی
بر اساس اظهارات فاطمه ناهیدی، دكترای بهداشت باروری، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، رخ دادن پدیده بلوغ در سنین نوجوانی همه افراد از جمله زنان را در مسیر تغییرات زیادی قرار می‌دهد. از نظر جسمی، دختر نوجوان در حال رشد بوده و اندام‌های تولید مثلی و تناسلی وی از رشد كافی برخوردار نیستند بنابراین مادر شدن در این سنین فرد را دچار مخاطراتی می‌كند كه از جنبه‌های گوناگون جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی قابل بحث است:

بعد جسمی
زنان نوجوان معمولا در حال رشد و تكامل هستند. نیاز آنها به انرژی و تغذیه مناسب نسبت به افراد مسن‌تر بیشتر است، بنابراین چنین كمبودهایی با وقوع حاملگی نه تنها به مادر بلكه به جنین نیز آسیب وارد می‌كند.

بعد روحی- روانی
در نوجوانی بلوغ كامل فكری اتفاق نمی‌افتد، در نتیجه این افراد آمادگی لازم را برای تشكیل خانواده ندارند. حال اگر ازدواج كرده و پرورش یك كودك به مسوولیت‌های آنان افزوده شود، مشكل چند برابر خواهد شد. این افراد در نوجوانی هنوز نیاز به حمایت‌های خانواده دارند. تغییرات خلقی كه در نتیجه بلوغ رخ می‌دهد، نظیر حساس شدن و زودرنجی نشان‌دهنده آماده نبودن این زنان برای پرورش بچه است.

بعد اجتماعی
نوجوانی سنی است كه در آن فرد برای برقراری ارتباط مناسب با دوستان، اعضای خانواده و جامعه نیاز به راهنمایی و هدایت دارد. بنابراین فرد نوجوان از بعد اجتماعی نیز برای راهنمایی و پرورش موجودی دیگر، مناسب نخواهد بود.

بعد اقتصادی
به طور معمول دختران نوجوان با مردان كم سن ازدواج می‌كنند كه از لحاظ اقتصادی در وضعیت مناسبی قرار ندارند. حمایت نكردن مالی مرد از زن موجب می‌شود كه در صورت وقوع حاملگی مشكلات معیشتی و تغذیه‌ای برای زن ایجاد شود كه در نهایت برای هر دو، یعنی مادر و جنین مشكلاتی را فراهم می‌كند. بنابر اظهارات فوق‌ تخصص نازایی، از آنجا كه حاملگی دوران نوجوانی از حاملگی‌های پرخطر محسوب می‌شود، این مادران طی بارداری باید مراجعات بیشتری به پزشك داشته باشند. هنگام وضع حمل، زایمان طبیعی در آنها ترجیح داده می‌شود و پس از زایمان، برای حاملگی بعدی حداقل 4 سال فاصله‌گذاری توصیه می‌شود.

دلایل حاملگی نوجوانی
اعتقادات و ارزش‌های فرهنگی از مسائل مهمی هستند كه جان مادران را به مخاطره می‌اندازند.

وضعیت زنان در بسیاری از كشورهای در حال توسعه با ازدواج و مادر شدن تثبیت می‌شود. طبق آمارهای صندوق كودكان سازمان ملل متحد(unicef)،‌ در بیش از 50 كشور جهان اجازه ازدواج در سن 16 سالگی و پایین‌تر و در 7 كشور جهان از سن 12 سالگی صادر می‌شود.

دكتر ناهیدی موارد زیر را از دلایل عمده حاملگی در نوجوانی ذكر می‌كند:

1) كمبود اطلاعات و خدمات بهداشتی

2) كمبود یا دسترسی نداشتن به وسایل تنظیم خانواده

مراقبت‌های بهداشتی و باروری
توصیه‌های پیش‌گیری: احتمال مرگ ناشی از عوارض بارداری و زایمان در مادران نوجوان 15 تا 19 ساله، دو برابر مادران 20 تا 34 ساله است و در مادران زیر 15 سال احتمال مرگ پنج برابر زنان بالای 20 سال عنوان می‌شود.

این مسأله مرگ كودكان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد، به طوری كه كودكان مادران نوجوان بیشتر در معرض مرگ و میر هستند. پیش‌گیری از این رخدادها از اهداف مهم سلامت جامعه است. عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در این‌باره می‌گوید: <احتمال تولد نوزادان كم‌وزن در مادران نوجوان بیشتر است.

این كم‌وزنی نوزاد را در معرض عوارض مختلفی قرار می‌دهد، از جمله: عفونت، سوء‌تغذیه، معلولیت‌های طولانی مانند اختلال بینایی و شنوایی، مشكلات یادگیری و عقب‌ماندگی‌های ذهنی.> طیف عوارضی كه در كمین مادر نوجوان و نوزادش است موجب می‌شود توصیه‌های پیش‌گیری در صدر مراقبت‌های این زنان قرار گیرد. طبق تحقیقات، در موارد زیادی این زنان خود از مادران نوجوان متولد شده‌اند. به طور كلی دكتر ناهیدی برای پیش‌گیری از عوارض بارداری در این سنین، به موارد زیر اشاره می‌كند:

1) صرف‌نظر از مسائل اقتصادی خانواده، توجه بیشتر به امر تغذیه مادر نوجوان (در این دوران روزانه دریافت 400 كیلو كالری انرژی اضافی توصیه می‌شود.)

2) حمایت این مادران از سوی همسر، خانواده و اجتماع

3) ایجاد امكانات تسهیلاتی جهت این افراد برای دسترسی بیشتر به مراقبت‌های بارداری، زایمان بی‌خطر و....

4) جلوگیری از سوء استفاده‌های عاطفی

5) استقلال و احترام زنان در خانواده مانند برخورداری از قدرت تصمیم‌گیری

6) دسترسی به درآمد و سرمایه خانواده ( زنان تنها ناظر خرج مرد نباشند)

7) كاهش حجم كار

8) افزایش سواد و تحصیلات

9) انجام مشاوره (از آنجا كه اصولا حاملگی‌های این دوران بدون برنامه‌ریزی است، مشاوره قبل از بارداری به بهبود شرایط این مادران كمك زیادی می‌كند.)

كنترل باروری
بر اساس اظهارات عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، سازمان بهداشت جهانی ازدواج در سنین نوجوانی را به دلیل وجود غرایز جنسی و مشكلات حاصل از آن تایید می‌كند اما ازدواج در حكم حاملگی نیست. توصیه‌ می‌شود در صورت ازدواج در سنین پایین، با استفاده از وسایل مناسب تنظیم خانواده حاملگی حداقل تا سنین 20 تا 22 سالگی به تعویق انداخته شود.

عوارض حاملگی در سنین پایین
70 درصد از 3.1 میلیارد نفری كه در فقر واقعی زندگی می‌كنند را زنان تشكیل می‌دهند. با توجه به این آمار وحشتناك، مشكلاتی كه بارداری در سنین پایین به زنان تحمیل می‌كند، در خور توجه است. بنابر اظهارات دكتر بهناز عطار شاكری، فوق تخصص نازایی، حاملگی در زنان نوجوان عوارض مختلفی برای مادر و جنین به همراه دارد؛ این عوارض كه در نتیجه تكامل نیافتن دختر بروز می‌كند: آن قبل از زایمان، حین زایمان و پس از زایمان مشاهده می‌شود.

عوارض قبل از زایمان
*  زایمان زودرس  
* فشارخون بالای مادر
*  كم‌خونی   
* مرگ مادر 
* مرگ جنین  
* رشد ناكافی جنین داخل رحم


عوارض حین زایمان
* پیشرفت نكردن زایمان به دلیل تكامل ناكافی لگن
*  پارگی‌های نسج كانال زایمانی
* خون‌ریزی‌های حین و پس از زایمان ناشی از كم‌خونی مادر، پارگی‌های نسج‌های كانال زایمانی و در نهایت جمع نشدن رحم

عوارض پس از زایمان
* عفونت (ناشی از مراقبت‌های ناكافی و كم‌خونی)
* خون‌ریزی
*  رسیدگی ناكافی به خود و فرزند

 

منبع:روزنامه سلامت

برتربن ها