سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

تفاوت زن و مرد از نظر روانشناسی


گاهی از وجود تفاوت های فردی بین انسان ها، چه کودکان و چه بزرگسالان، به اندازه خلقت انسان قدمت دارد. زیرا انسان های اولیه زمانی که در غارها یا جنگل ها زندگی می کردند، از متفاوت بودن یکدیگر کاملاً آگاه بودند، بدین صورت که وقتی به هم می رسیدند بلافاصله زور بازوی یکدیگر را تخمین می زدند؛ اگر طرف مقابل را ضعیفتر از خود می یافتند فوراً طعمه اش را از دستش می گرفتند و برعکس، اگر در می یافتند که حریف پنجه پر زورتر از آنها دارد، فوراً از سر راهش کنار می رفتند.


اگر تاریخ را ورق بزنیم در هیچ دوره ای نخواهیم دید که انسان ها خواه به صورت رسمی و خواه به صورت غیر رسمی، اعضاء جامعه خود را گروه بندی نکنند و برای هر گروه ویژگی های خاص قائل نشوند. در ادبیات کهن و واقعاً غنی سرزمین خود نیز می بینیم که مسئله تفاوت های فردی مطرح بوده و از همه کس انتظارات یکسانی نداشته اند.

هر کسی را بهر کاری ساختند میل آن را در دلش انداختند / مولوی
علاوه بر تفاوت های فردی بین انسان ها به طور کلی، و بین زن و مرد نیز به طور اخص تفاوت های بارز چشمگیری از نظر جسمانی و روانی وجود دارد و همین امر توجه متخصصین و صاحب نظران را به خود جلب کرد و نقطه عطفی در باب انجام مطالعات در مورد زن ها و مقایسه آن با مردها شد. مطالعه جنسیت و تفاوت های جنسی همواره مورد توجه و علاقه پژوهشگران بوده است. روان شناسان در بررسی تفاوت های جنسی توجه خویش را به زنان معطوف کردند، اما چون بیشتر این پژوهشگران مرد بودند به طور طبیعی فعالیت های پژوهشی آنان نیز متأثر از جهت گیری های جنسی آنان بود.

در این پژوهش ها دانشمندان بر این باور بودند که عالی ترین قابلیت های ذهنی در قطعه پیشانی مغز است. در پژوهش های آن زمان نیز به این موضوع تأکید می شد که مردان قطعه پیشانی بزرگتری نسبت به زنان دارند. اما چند سال بعد، دانشمندان به این باور رسیدند که عالی ترین قابلیت های ذهنی نه در قطعه پیشانی که در قطعه آهیانه ای مغز است. ناگهان در نهایت شگفتی و برخلاف یافته های پژوهشی پیشین، پژوهشگران پی برده اند که قطعه پیشانی زنان بزرگتر است، همچنین پژوهش ها نشان داد که اندازه قطعه آهیانه مغز زنان نیز بزرگتر است.

دومین جنبه تفاوت های جنسی که مورد توجه پژوهشگران پیشین قرار گرفت، مقیاس هوش بود. آنها معتقد بودند که مردان از نظر بهره وری هوش در دو انتهای بالاتر و پائینتر منحنی زمان قرار دارند، در حالی که تجمع زنان از نظر بهره هوشی، نزدیک به میانگین است. در صورتی که تحقیقات بسیار متعدد و گسترده ای که بعداً انجام شد نشان داد در عملکرد کلی هوش، تفاوتی بین زن و مرد نیست ولی در عملکردهای اختصاصی تفاوت وجود دارد.

تصورات قالبی و کلیشه ای در مورد زنان
باورهای قالبی، همانا ذهنیت های ایستا و ثابتی هستند که پایه های عملی ندارند و مردم به مردان یا زنان نسبت می دهند، به عبارت دیگر مردم پیشاپیش ویژگی های خاصی را به دو جنس نسبت می دهند. امروزه در دانشگاه های برخی کشورها این باور رواج دارد که زنان با مردان از لحاظ روان شناختی و فیزیولوژیکی تفاوت دارند. به علاوه تحقیقات امروزی نشان می دهد که این باورهای قالبی از سال ۱۹۷۲ تاکنون تغییرات محسوسی نداشته است.


ویدیو مرتبط :
روانشناسی زن و مرد (بخش۱۰)

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مهمترين تفاوت زن و مرد



 

تفاوت زن ومرد

 

« ديشب آشغالها را بيرون نبردي، يادت باشه آنها را امشب بيرون ببري، فردا بچه را بايد ببري مدرسه، مادرم مي خواد بياد اينجا و هيچي هم توي خونه نداريم و ... » غر زدن رفتاري است که اکثرزنان انجام مي دهند، اين رفتارها مي تواند سردي روابط، دوري، کينه، نفرت و جدايي را موجب شود. زناني که غر مي زنند معمولاً طرف مقابل خود را با بمباراني از کلمات و جملات مربوط يا نامربوط مواجه مي سازند به طوري که وي حوصله اش سر مي رود. حتي ممکن است به مرحله اي برسد که توان شنيدن آنها را نداشته و شروع به واکنش به صورت پرخاشگري، کناره گيري و يا حتي دعوا و ... نمايد. بسياري از مردان در مراجعه به مراکز مشاوره و دادگاه هاي طلاق علل مراجعه خود را رفتارهايي از جمله غر زدن همسر خود بيان مي کنند.

 

به نظر مي رسد اين مساله يکي از دغدغه هاي زندگي اکثر خانواده ها باشد که آگاهي از آن مي تواند در بهبود ارتباطات خانواده موثر باشد. به راستي چرا زنان غر مي زنند؟

 

بسياري از غر زدن هاي ناشي از فرياد انسان ها مبني بر نياز به توجه است. انسان موجودي است که سعي مي کند رفتارهاي خود را هدفمندانه انجام دهد. شما به عنوان کارمند، کار مشخصي را براي هدفي خاص انجام مي دهيد، هدفي که سازمان شما آن را معرفي کرده است و در قبال انجام آن به شما حقوق مي دهد، اين در مورد کار آزاد نيز صادق است اما به راستي در مورد خانه داري چطور؟ تحقيقات نشان داده است که زنان خانه دار بيش از زنان شاغل اين رفتار (غر زدن) را از خود نشان مي دهند، چرا که زنان خانه دار صبح تا شام کارهايي چون مراقبت از فرزند، پخت و پز، نظافت خانه و ... را انجام مي دهند تا بتوانند اسباب آسايش همسر و فرزندان خود را فراهم ساخته و درنهايت رضايت آنان را بدست آورند.

 

يک زن خانه دار نيز براي کاري که انجام مي دهد نياز به پرداختي دارد، اين پرداخت مي تواند يک تشکر ساده، يک شاخه گل و يا يک کمک جزيي از جانب همسر يا فرزند باشد. شايد به نظر شما اين کار ساده و پيش پا افتاده به نظر رسد، اما مطمئن باشيد که مي تواند بسيار موثر و کارآمد باشد.

 

يکي از ويژگي هاي مردان،علاقه به چيزهاي پيچيده است. چرا که به حکم طبيعت، مردان حلال مشکلات خود و ديگران اند. تمدن امروزي مديون همين ويژگي انسان ها است. اين امر سبب شده است تا از بسياري روش هاي ساده غافل شوند و در زندگي خانوادگي نيز بسياري از رفتارها و کارهاي ساده اي که مي تواند به بهبود روابط زناشويي و خانوادگي کمک کنند را درک نکنند.

 

غر زدن به اين برمي گردد که مساله اي وجود دارد که وي را آزار مي دهد.مرد بايد اين را نشانه اي بداند که يک جاي کار مي لنگد و احتمالاً اتفاقي افتاده که باعث ناراحتي زن شده است. در صورتي که مساله شناسايي نشود مي تواند تداوم رفتار زن و در نهايت دلسردي در روابط، احساس کينه و نفرت و دوري هر چه بيشتر را به دنبال داشته باشد. به جاي اين که مرد از غر زدن زن فرار کند، بهتر است با صبر و حوصله و به دور از ناراحتي و عصبانيت، منشا و دليل رفتار زن را بيابد. بسياري از ناراحتي هايي که زن به شکل غر زدن نشان مي دهد ممکن است ناشي از نياز به صحبت کردن، مورد توجه و قدرداني قرار گرفتن، خستگي از کار خانه و اذيت فرزندان و يا يک سوء تفاهم ساده باشد.

 

تفاوت زن ومرد

 

غر زدن چه طور شکل مي گيرد؟

 

غر زدن به يک تفاوت مهم و اساسي بين زن و مرد برمي گردد. يعني تفاوت در تکلم و ارتباط کلامي که ناشي از تفاوت در مغز آنهاست. بافت عصبي که ارتباط بين دو نيمکره ي مغز را ايجاد مي کند در مردان به طور متوسط حدود 10 درصد نازک تر است و حدود 30 درصد ارتباط کمتري را بين دو نيمکره برقرار مي کند. اين امر سبب مي شود که زنان بتوانند از هر دو نيمکره ي مغز خود استفاده ي بيشتري ببرند به اين دليل نسبت به مردان حاضر جوابترند، زودتر تکلم را فرا مي گيرند و يا همراه با آن مي توانند کارهاي ديگري را انجام دهند، مثلاً هم با تلفن حرف بزنند، هم تلويزيون تماشا کنند، همزمان مراقب فرزند خردسال خود باشند و حتي آشپزي بکنند. اما مردان ديرتر تکلم را فرا مي گيرند، کلمات کمتري بر زبان مي رانند و در صورت انجام چند کار،فقط يک کار را مي توانند به درستي انجام دهند. به عبارتي زنان چند کاناله و مردان يک کاناله هستند. زنان روزانه حدود 6 تا 8 هزار کلمه و مردان 2 تا 4هزار کلمه سخن مي گويند.


آگاهي از اين تفاوت ها مي تواند در برقراري ارتباط صحيح ياري بخش باشد.

 


چگونه؟

 

چنانچه شما (زنان) مي خواهيد به غرغرو بودن متهم نشويد و کانون گرم خانواده خود را با جر و بحث هاي بي فايده و نامربوط به زمستاني سرد تبديل نکنيد و نيز شما مردان مي خواهيد از اين رفتار زنان رهايي يابيد بهتر است به نکات زير توجه کنيد:

 

تفاوت زن ومرد


1- هنگام صحبت با مردان از يک کانال وارد شويد.

 

مثلاً در صورتي که از يک رفتار همسرتان ناراحت هستيد فقط در مورد يک رفتارش سخن بگوييد نه چند رفتار. سخن گفتن (انتقاد) در مورد چند رفتار موجب بروز حالت دفاعي در مردان مي شود زيرا آنها کل شخصيت خود را در معرض تهديد و زير سوال رفتن مي بينند. با توجه به طبيعت مردانه که هميشه دوست دارد مفيد بوده و با کارهايي که انجام مي دهد احساس ارزش و قدرت کند، طبيعتاً در صورت انتقاد شما از چند رفتار، وي احساس حقارت و بي ارزشي کرده که اين بدترين نوع مورد حمله قرار گرفتن براي مرد است، در نتيجه با حالت دفاعي با شما برخورد نموده و شما را به غرغروبودن و قدرناشناس بودن متهم مي کند.

 

 

2- همزمان با صحبت يا انتقاد کردن کار ديگري انجام ندهيد.

 

مثلاً هنگام ظرف شستن و يا جارو کردن از مرد انتقاد نکنيد. به خاطر داشته باشيد که مردان قدرت تمرکز بر چند کار را ندارند، انجام دادن چندين کار شما باعث مي شود نه تنها مردان به حرف شما گوش ندهند بلکه با اعصاب خردي و بي حوصلگي، حالت دفاعي و پرخاشگري آنها تقويت شود. بهتر است به جاي غر زدن، منظور خود را به صراحت بيان کنيد.

 

اکثر زنان هنوز ياد نگرفته اند و يا به خود اجازه نمي دهند که درخواستهاي خود را به طور صريح و واضح بيان کنند، در صورتي که اين شيوه مي تواند به برآوردن خواسته هايشان کمک کند، بدون اين که خللي در روابطشان ايجاد نمايد. زنان بايد بدانند که مردان از صراحت خوششان مي آيد و باز به همان دليل يک کاناله بودن ، متوجه بهانه جويي هاي غير مستقيم زنان نمي شوند.

 

اين که زنان توقع دارند که همسرشان همه ي آنچه را که آنها مي خواهند بايد بدانند يا اين که بايد متوجه کنايه هاي آنها بشود (به در بگو ديوار بشنود) تصور واقع بينانه و منطقي اي نيست. پس بهتر است ياد بگيريد که بدون واسطه و استفاده از کنايه، مستقيماً تقاضاي خود را مطرح و يا احساس خود را ابراز نماييد.در مقاله ي بعد به ذکر 6 مورد ديگر مي پردازيم.