سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

تفاوت‌های بارداری اول و دوم



تفاوت‌های بارداری اول و دوم

 

بارداری دوم تفاوت چندانی با بارداری اول ندارد و حالت‌هایی مثل تهوع و استفراغ ارتباط چندانی با دفعه بارداری ندارند.

 

معمولا خانم‌هایی که نوزادشان را با شیر خود تغذیه می‌کنند، تا شش الی هفت ماه باردار نمی‌شوند، اما بعد از این زمان که نوزاد خوردن غذای کمکی را آغاز می‌کند، تخمک‌گذاری هم آغاز می‌شود.

 

اگر خانمی بعد از این زمان ناخواسته باردار شد، لازم نیست به سرعت فرزند خود را از شیر بگیرد، اما باید مکمل‌های لازم (یعنی اسیدفولیک، مولتی‌ویتامین مینرال و مکمل آهن) را دریافت کند.

 

طعم شیر به دنبال بارداری و تغییرات هورمونی و افزایش استروژن و پروژسترون عوض می‌شود و خود نوزاد به تدریج میلی به نوشیدن آن نخواهد داشت، ولی ترکیب شیر برای نوزاد مضر نیست.

 

مادران شیرده و باردار باید بعد از هفته دوازدهم، غیر از اسیدفولیک، ریزمغذی و ویتامین‌های لازم را حتما دریافت کنند، تغذیه مناسب داشته باشند و به اندازه کافی مایعات مصرف کنند.

 

مصرف کلسیم و ویتامین D موجود در مینرال مولتی‌ویتامین‌ها برای خانم‌های شیرده باردار کافی است.

 

البته اگر تغذیه مناسب نباشد و به اندازه کافی منابع کلسیم مصرف نکند یا دچار تهوع و استفراغ باشد، بهتر است مکمل کلسیم هم مصرف شود. دریافت لبنیات خانم‌های باردار باید حداقل یک لیوان شیر و دو لیوان ماست باشد.

 

خوشبختانه بیشتر خانم‌ها در کشور ما دچار سوءتغذیه نیستند و مکمل‌ها هم در دسترس است، اما در مناطقی که به دلایل فقر مادی خانم‌ها دچار سوءتغذیه هستند، همزمانی بارداری و شیردهی می‌تواند مشکل‌ساز باشد و پزشک ممکن است به دلیل سوءتغذیه مادر یا مشکلات متابولیک از او بخواهد شیردهی را قطع کند.

بعضی عوارض و مشکلات، مخصوص بارداری اول است که از آن جمله می‌توان به مسمومیت بارداری اشاره کرد که در بارداری‌های بعدی وجود ندارد

 

عده‌ای اعتقاد دارند بارداری دوم بسیار ساده‌تر از بارداری اول است و عده‌ای نیز معتقدند شرایط بارداری اول و دوم تفاوت خاصی ندارد.

 

با دکتر ابوالفضل مهدی‌زاده، متخصص زنان و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره گفت‌وگو کرده‌ایم.

 

آیا بارداری اول و دوم با هم متفاوتند؟

 

بارداری دوم تفاوت چندانی با بارداری اول ندارد و حالت‌هایی مثل تهوع و استفراغ ارتباط چندانی با دفعه بارداری ندارند. ممکن است خانمی در بارداری دوم تهوع و استفراغ نداشته باشد، ولی در بارداری اول دچار این علایم باشد و برعکس. در واقع تهوع و استفراغ بیشتر علت روانی دارند و صبح‌‌ها شایع‌تر هستند. این حالت‌ها گاهی در بارداری دوم وجود دارند و گاهی نه و این مساله به سطح هورمون‌های بدن، شرایط زندگی، فاصله از بارداری اول و تغییرات سبک زندگی بستگی دارد.

 

این در تمام موارد صدق می‌کند؟

 

نه، بعضی عوارض و مشکلات، مخصوص بارداری اول است که از آن جمله می‌توان به مسمومیت بارداری اشاره کرد که در بارداری‌های بعدی وجود ندارد. این مشکل فقط در شرایطی که فرد زمینه فشار خون یا بیماری کلیوی داشته باشد، ممکن است در بارداری‌های بعدی هم وجود داشته باشد.

 

دلیل این موضوع چیست؟

 

در بارداری اول نیمی از کروموزوم‌های جنین متعلق به مرد است و برای بدن مادر غریبه محسوب می‌شوند و سیستم ایمنی بدن او آنها را نمی‌شناسد و ترشح برخی مواد، روی فشارخون و کبد و کلیه تاثیر می‌گذارد. اگر بارداری دوم از همان مرد باشد، بدن زن دیگر این ژن‌ها را می‌شناسد و مشکلی بروز نمی‌کند، ولی اگر خانم ازدواج مجدد کند و بارداری دوم از مرد دیگری باشد، باز هم ممکن است دچار مسمومیت بارداری شود.

 

برخی اعتقاد دارند در بارداری دوم بدن با هورمون‌ها سازگاری پیدا می‌کند و به همین دلیل تهوع و استفراغ در بارداری‌های بعد کمتر از بارداری اول است. آیا همین‌طور است؟

 

بدن به هورمون‌ها عادت نمی‌کند، بلکه این مسایل به زمینه روانی مادر بستگی دارد. یعنی مادری که قبلا تجربه یک بارداری داشته، نسبت به مادری که برای بار اول باردار شده، اضطراب کمتری دارد و با این مساله بهتر برخورد می‌کند، ولی به‌طور کلی قابل پیش‌بینی نیست و این حالت‌ها می‌توانند در بارداری دوم تشدید شوند یا کاهش پیدا کنند.

 

آیا شدت و نوع علایم بارداری به ژنتیک فرد هم بستگی دارد؟

 

ژن خاصی در این زمینه شناسایی نشده است، ولی تجربه‌های بالینی نشان می‌دهند معمولا دختران در بارداری تجربه‌هایی شبیه مادرشان خواهند داشت.

اگر خانمی زایمان اول را به روش سزارین انجام داده باشد و برش روی رحم او از نوع عمودی باشد، باید زایمان‌های بعدی را هم به روش سزارین انجام دهد

 

آیا مادری که فرزند اول خود را به روش سزارین به دنیا آورده، می‌تواند فرزند دوم را به روش طبیعی به دنیا بیاورد؟

 

این موضوع به دلایل انتخاب سزارین برای زایمان اول بستگی دارد. مثلا خانمی که به دلیل وارد شدن جنین با پا به لگن برایش سزارین انجام شده، اگر در بارداری دوم دچار همین حالت نباشد و شرایط دیگری مثل وزن نوزاد و ... مناسب باشد، مشکلی برای زایمان طبیعی نخواهد داشت، ولی در برخی موارد فرزند اول به علت تنگی لگن به روش سزارین به دنیا می‌آید و در این صورت از آنجا که گنجایش لگن مادر در بارداری دوم هم تغییری نخواهد کرد، امکان زایمان طبیعی هم وجود نخواهد داشت. در کل این باور که هر مادری که فرزند اول را به روش سزارین دنیا آورد، دیگر نمی‌تواند زایمان طبیعی را تجربه کند،‌ غلط است.

 

برخی از ماماها می‌گویند جهت برش در سزارین هم در این مساله تاثیرگذار است.

 

بله، اگر خانمی زایمان اول را به روش سزارین انجام داده باشد و برش روی رحم او از نوع عمودی باشد، باید زایمان‌های بعدی را هم به روش سزارین و حتی گاهی زودتر از موعد انجام دهد. البته امروزه استفاده از این نوع برش بسیار نادر است.

 

برای مادرانی که هنوز به فرزند اول خود شیر می‌دهند و باردار شده‌اند، چه توصیه‌هایی دارید؟

 

این فاصله بسیار کم است. در این حالت معمولا به دلیل تغییر طعم شیر مادر از همان ماه‌های اول بارداری به دلیل بالا بودن استروژن و پروژسترون، فرزند شیرخوار دیگر شیر مادر خود را نمی‌خورد. اگر هم بخورد، مشکلی نیست و مادر می‌تواند شیردهی را ادامه بدهد، ولی حتما باید تحت نظر پزشک، مصرف مکمل‌هایی مثل آهن و ویتامین‌ها را افزایش ‌دهد.

  

مصرف مکمل‌هایی مثل کلسیم برای مادر و جنین مضر نخواهد بود؟

 

نه، البته معمولا در سه ماهه اول بارداری، به دلیل حالت تهوع و استفراغ از تجویز کلسیم و آهن خودداری می‌شود، ولی در مادری که هنوز شیردهی دارد و دوباره باردار شده، باید تجویز شود و در صورت عدم تحمل قرص، باید به او افزایش مصرف منابع غذایی حاوی آهن و کلسیم مثل شیر، ماست، پنیر، گوشت، جگر و سبزی‌های برگ سبز را توصیه کرد.

منبع: هفته نامه سلامت - الناز عبداللهی، کارشناس مامایی

 


ویدیو مرتبط :
ورزش بارداری - ورزش دوران بارداری - سی دی ورزش دوران بارداری

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تفاوت بارداری دوقلو با تک قلو



ویار بارداری,خستگی در بارداری

ویار صبحگاهی بارداری دوقلو ، کاملا متفاوت است

 

لحظه‌ای که خطوط صورتی رنگ روی شکم پدیدار می‌شود علامتی است که نشان می‌دهد زندگی شما در حال تغییر است. حس ترس، خوشحالی، شگفتی در یک لحظه بروز می‌کند. همین می‌شود که راهی مطب دکتر می‌شوید تا توصیه‌های لازم یا حتی سونوگرافی را انجام دهید.

سونوگرافی به شما لوبیای کوچکی را نشان ‌می‌دهد که نشانه بارداری شماست. حتما تلاش می‌کنید در صفحه مانیتور کوچولوی‌تان را شناسایی کنید که ناگهان پزشک به شما می‌گوید فکر کنم دو تا هستند و شما دوقلو باردارید و در همین لحظه است که شما وارد عرصه جدیدی از بارداری می‌شوید. با وجود آنکه ممکن است بسیاری به شما بگویند که حاملگی دوقلو و تک قلو چندان تفاوتی با هم ندارند در اینجا 10 نکته ای که باید به آنها توجه کنید به شما می‌گوییم.

1.    به بارداری پر ریسک خوش آمدید
آیا شما کاملا سلامت هستید؟ آیا دوقلوهای شما به راحتی در حال رشد هستند؟ آیا احساس خوبی دارید؟ اینها چندان مهم نیست شما یک بلیت یک طرفه به بارداری پرخطر دارید و ممکن است دچار مشکلات زیادی شوید.

2.    به ویار متفاوت سلام کنید
ویار صبحگاهی با وجود بارداری دوقلو کاملا متفاوت است چون هورمون‌هایی که قرار بود دوبرابر ترشح شوند حالا چهاربرابر شده‌اند شما تا هفته 18 بارداری این را تجربه خواهید کرد طوری که هر جای میخواهید بروید یک ظرف هم همراه‌تان خواهد بود و بدون آن یک قدم هم برنمی‌دارید. این در حالی است که با دیدن مواد غذایی متنوع تمایل به خوردن آنها داشته باشید اما بوی غذا شما به سمت همان ظرفی که همراه خود دارید، ببرد.  چند هفته بعد از این جریان با عضلات گرفته مجبور می‌شوید به داروهای ضد تهوع روی بیاورید.

3.  سونوگرافی متفاوت است
این که برای بررسی رشد لوبیای کوچک بخواهید سونوگرافی انجام دهید اصلا غیرطبیعی نیست  اما زمانی که شما دو لوبیا برای بررسی دارید وقت‌های سونوگرافی شما تبدیل به بخشی از زندگی‌تان مانند خوابیدن و نفس کشیدن می‌شود. تا پایان ماه هشتم و نهم شما می‌توانید یک آلبوم عکس از سونوگرافی دوقلو‌های‌تان تهیه کنید.

احتمال بارداری دوقلو,دوقلو

خانم های باردار در باردرای دو قلو ، بیشتر خسته می شوند

 
4.  شکم‌تان محافظ میخواهد
بدو ن شک نیاز به یک وسیله پشتیبان برای زیر شکم‌تان خواهید داشت تا بتوانید تعادلتان را حفظ کنید و راحت‌تر کارهای‌تان را انجام دهید.

 

5.  لباس‌های بارداری تنگتان است
همین که وارد سه ماه سوم بارداری می‌شوید هیچ لباسی اندازه خودتان پیدا نخواهیدکرد چون بدون شک فضایی که دو نفر اشغال می‌کنند بیشتر است. مطمئن باشید که شما یک ابرقهرمان هستید.


6. بیشتر خسته می‌شوید
این یک واقعیت ترسناک است. قطعا وقتی حمام یا دستشویی بروید یا حتی با تلفن حرف بزنید خسته خواهید شد. پله‌ها بدون شک شما را بیشتر از یک مادر باردار تک قلو خسته خواهد کرد و برخی اوقات برای انجام کارهای‌تان نیاز به کمک از دیگران خواهید داشت و این از همان سه ماهه اول شروع خواهد شد.

7.  فیزیک علیه شماست
جثه شما نقش مهمی در زندگی‌تان بازی خواهد کرد. هر چه بزرگتر می‌شوید انجام کارهایی که باید انجام دهید سخت‌تر خواهد شد. اولین قانون نیوتن می‌گوید اگر جسمی در حال سکون باشد، ساکن باقی می‌ماند و اگر جسمی در حال حرکت باشد همچنان با همان سرعت به حرکتش ادامه می‌دهد. در این حالت بخش زیادی از نیروی شما صرف تغییر وضعیت از حالت ساکن به حرکت مانند بلند شدن از صندلی خواهد شد. این تقصیر شما نیست. اصلا فکر نکنید که می‌توانید مثل گذشته خم شده و بند کفشتان را ببندید. در این زمان قوانین فیزیک می‌تواند با یک مادر باردار دوقلو بی‌رحمانه عمل کند.

8. باید به غریبه‌ها لبخند بزنید
شکم بزرگ شما ناخودآگاه توجه دیگران به خود جلب کرده و مردم را کنجکاو می‌کند  در حدی که بسیاری نمی‌توانند جلوی خودشان را بگیرند و از دادن نظر یا پرسیدن سوال اجتناب کنند. برخی سوال‌ها مناسب است اما برخی دیگر مانند «زایمان طبیعی خواهی داشت یا سزارین؟» « در خانواده دوقلو دارید؟» « فکر میکنی بزرگتر از این هم بشوی؟» خودتان را ناراحت نکنید و فقط قبل از این که با این حرفها رو‌به‌رو شوید خودتان را آماده کنید و فقط لبخند بزنید این کاملا بستگی به شما دارد که بخواهید چطور برخورد کنید.

9. یک زبان جدید را یاد خواهید گرفت
واژه « تک» قبل‌تر به فرهنگ لغات شما اضافه شده بود اما حالا کلماتی مانند دوقلو، همسان، ناهمسان و ... را هم یاد گرفته‌اید. می‌بینید که حالا دایره لغات شما گسترش بیشتری پیدا کرده است.


10. اصلا راحت نیستید
وجود دو انسان کوچک با همه چیزهایی که دارند از جمله کیسه آمنیوتیک و جفت و ... اصلا راحت نیست. در بارداری تک قلو حدود ماه هشتم و نهم فرد احساس ناراحتی میکند اما در مورد دوقلوها این اتفاق از ماه ششم می‌افتد. حرکت آنها و البته فشاری که ممکن است به معده و ریه شما بیاورند قطعا تنفس را برای شما سخت‌تر خواهد کرد.

 

منبع:niniban.com