سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

تاثیر گرمای هوا بر خلق وخوی انسان ها


تحقیقات بین المللی نشان داده که دمای بالای هوا نه تنها بر بدن تاثیر می گذارد بلکه بر روان نیز تاثیرگذار است. مطالعات نشان می دهد که گرما موجب می شود افراد تمرکز خود را از دست داده و زودتر از دیگر مواقع، خسته و پرخاشگر شوند.

ایرنا - سادات حسینی خواه: انسان ها بسته به شرایط درونی و محیطی، خلق و خویی خوب یا بد پیدا می کند که می تواند منجر به رفتارهای مثبت یا منفی و پرخاشگرایانه در آنها شود.

گرچه نمی توان تمام خصوصیات روان شناختی مردم را به آب و هوا نسبت داد، اما نمی توان منکر تاثیر شگرف آب وهوا بر رفتار مردم شد و بویژه تاثیر گرما بر روح و روان تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

تحقیقات بین المللی نشان داده که دمای بالای هوا نه تنها بر بدن تاثیر می گذارد بلکه بر روان نیز تاثیرگذار است. مطالعات نشان می دهد که گرما موجب می شود افراد تمرکز خود را از دست داده و زودتر از دیگر مواقع، خسته و پرخاشگر شوند.

البته چند درجه دمای بالاتر به شرط نوشیدن کافی آب و پوشیدن لباس های مناسب، چندان تاثیری روی خلق وخو نخواهند داشت.

تاثیر گرمای هوا بر خلق وخوی انسان ها

**رابطه گرما با تصادف

طبق تحقیقات اخیر، در دمای بالا، احتمال خطر تصادف در خیابان ها افزایش می یابد. طبق تحقیقات از سال 2005 میلادی تاکنون، از هر هفت تصادف، یک تصادف در روزهای با دمای بالاتر از 25 درجه سلسیوس اتفاق افتاده، این تصادف ها به خاطر کم شدن تمرکز رخ داده است.

به گزارش پایگاه خبری آلمانی زبان ولت، اغلب تصادفات به خاطر کمبود تمرکز اتفاق می افتند؛ مطالعات نشان می دهد که 47 درصد تصادفات در روزهای سرد کمتر از 15 درجه سلسیوس اتفاق می افتد اما این رقم در روزهای خیلی گرم به 63 درصد می رسد.

این امر فقط به علت عدم تمرکز نیست، بلکه رفتارهای پرخاشگرانه به خاطر هوای گرم در آن نقش موثری دارد.

سرهنگ محمدحسین حمیدی رییس پلیس راه نیز گرمای هوا و طولانی بودن روز را از عوامل تصادف عنوان کرد.

** تاثیر گرما بر عملکرد کاری

گرما فقط در ترافیک و خیابان ها آزاردهنده نیست بلکه در محل کار نیز می تواند موثر باشد، بویژه در کارهایی که هشت ساعت طول می کشد بر تمرکز فرد تاثیر می گذارد؛ گرما بویژه بر افرادی که تعریق زیادی دارند، تاثیر منفی بر روان آنها دارد.

طبق تحقیقات به عمل آمده، هر چه دمای هوای بالاتر رود، ضربان قلب افزایش یافته و حس تشنگی نیز بیشتر می شود.

البته نکته تعجب آور در این تحقیق این است که گرما، میزان کیفیت کار را کاهش نمی دهد، اما میزان خواب آلودگی را افزایش می دهد.

** تاثیر گرما بر دیگر فعالیت ها

براساس مطالعات انجام شده، حالت های تهاجمی در ورزش هایی مانند بسکتبال با افزایش دما، بیشتر می شود.

همچنین هرچه دمای هوا بیشتر باشد، بین انسان ها، گروه ها و حتی کشورها، برخوردها، چهار تا 14 درصد بیشتر از شرایط معمول هوا خواهد بود.

با توجه به این اوصاف دیگر نمی توان گفت چند درجه گرم تر یا سردتر شدن هوا تاثیری ندارد.

** تاثیرات گرما بر بدن از زبان یک روانشناس

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره تاثیر دما و آب و هوا بر خلقیات به خبرنگار سلامت ایرنا می گوید: بطور کلی بدن انسان این ویژگی را دارد که در مقابل تغییرات بیرونی و درونی واکنش نشان دهد.

دکتر علی اصغر اصغرنژاد می افزاید: بطور مثال کاهش آب در بدن موجب تشنگی و کاهش قند در بدن موجب گرسنگی می شود؛ همچنین عوامل محیطی مانند گرما، سرما و آلودگی بطور قطع روی کارکردهای درونی بدن تاثیر خواهند داشت، بطور مثال سرما که از یک حد معینی بیشتر شود، آستانه تحمل فرد را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

وی خاطرنشان می کند: گرما دو نوع کارکرد منفی و مثبت روی بدن دارد؛ هر چه دما بالاتر باشد، تعریق نیز بیشتر خواهد بود؛ تعریق بیشتر موجب دفع آب و املاح بدن می شود و دفع املاح نیز وضعیت تعادل حیاتی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد.

** آیا گرما تاثیر مثبتی هم روی خلق و خو دارد؟

پیشتر، تحقیقات نشان داده که دمای بالای هوا می تواند تاثیرات مثبت نیز داشته باشد.

براساس این تحقیقات، گرما احساس ترس، شک و تردید را کاهش داده و موجب افزایش خوش بینی افراد می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره می گوید: گرما و بهتر است بگوییم نور آفتاب، تاثیر مثبتی در بهبود خلق وخوی افراد دارد.

اصغرنژاد می افزاید: کشورهایی مانند سوئد و نروژ که به خاطر زمستان های طولانی، کمتر از نور آفتاب بهره مند هستند با معضل افسردگی فصلی روبرو هستند.

تاثیر گرمای هوا بر خلق وخوی انسان ها

** گرما به تنهایی تاثیری روی رفتار ندارد

این روانشناس می گوید: هرچند محروم بودن از نور آفتاب موجب افسردگی می شود اما از سوی دیگر، گرمای شدید نیز موجب تغییرات بیوشیمی منفی در بدن خواهد شد.

اصغرنژاد می افزاید: گرما به تنهایی تاثیری روی عملکرد روحی و روانی افراد ندارد بلکه اثر تجمعی مجموعه ای از عوامل مانند خسته بودن، منتظر ماندن در ترافیک، گرسنگی و مشکلات اداری موجب بروز واکنش های تند، عصبی و پرخاشگرانه در فرد می شود.

وی خاطرنشان می کند: گرما در تعامل با سایر استرس ها مانند استرس ناشی از بی خوابی می تواند آستانه تحمل فرد را برای پاسخگویی به عملکردها کاهش دهد.

** چگونه از بروز رفتارهای تهاجمی ناشی از گرما جلوگیری کنیم؟

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران می گوید: برای پیشگیری از بروز رفتارهای پرخاشگرایانه ناشی از گرما باید نسبت به جسم و ذهن خود و لحظه ای که بر ما حاکم است، هشیار باشیم.

اصغرنژاد می افزاید: یکی از توصیه ها در گرما این است که باید آب زیاد نوشید اما با توجه به ماه مبارک رمضان، اکنون می توان از اقدامات دیگر مانند استفاده از کلاه و سایه بان استفاده کرد و تلاش کنیم که کمتر در معرض نور خورشید قرار بگیریم.

وی تصریح می کند: استرس، موسیقی متن زندگی انسان ها است بنابراین باید آنها را کنترل کنیم.

اصغرنژاد به مردم توصیه می کند، برای پیشگیری از پیامدهای منفی روحی و روانی ناشی از گرما، هنگام نشستن، عضلات بدن را شل کرده و آنها در حالت استراحت قرار دهند؛ همچنین تنفس عمیق می تواند به ایجاد حس آرامش کمک کند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران خاطرنشان می کند: بهتر است مردم در همه موقعیت ها بویژه در گرما به سراغ خاطرات منفی، آزاردهنده و برانگیزاننده نروند و به آنها نپردازند.

بررسی تاثیر وضعیت آب وهوا و دما بر خلق و خوی انسان ها در زمره روانشناسی محیطی قرار می گیرد.


ویدیو مرتبط :
‫تاثیر آب و هوا بر سلامت روان انسان - زندگی در اقلیم‌ مرطوب با آسمانی اغلبا ابری‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

دمای "تهران" به 40 درجه رسید/ احتمال تعطیلی پایتخت به دلیل گرمای هوا



سازمان هواشناسی کشور,پیش بینی هوای تهران,دمای تهران,اخبار,اخبار تهران

دمای "تهران" به 40 درجه رسید/ کاهش دما در نوار شمالی کشور

همچنین امروز و فردا و روز شنبه دریای خزر مواج بوده ولازم به ذکر است که فردا دمای هوا در نوار شمالی کشور کاهش می یابد.

به گزارش سازمان هواشناسی کشور، براساس آخرین نقشه های پیش یابی هواشناسی امروز" پنجشنبه 27 تیرماه 92" اعلام شد طی سه روز آینده در منطقه شرق و جنوب شرق کشور بویژه منطقه زابل وزش باد شدید و گردو خاک  تداوم خواهد داشت و همچنین طی این مدت به سبب افزایش سرعت وزش باد بر روی عراق ، گردو خاک ناشی از آن در برخی از استان های واقع در جنوب غرب و غرب  سبب کاهش دید افقی و کیفیت هوا خواهد شد.

براساس این گزارش، از اواخر امروز و طی فردا و روز شنبه برای سواحل جنوبی دریای خزر بتدریج افزایش ابر، بارش باران گاهی همراه با رعدو برق و وزش باد پیش بینی می شود و همچنین امروز و فردا و روز شنبه دریای خزر مواج بوده ولازم به ذکر است که فردا دمای هوا در نوار شمالی کشور کاهش می یابد.

گفتنی است، وضعیت آب و هوای استان های تهران و البرز امروز، صاف و گاهی وزش باد پیش بینی می شود  و همچنین دمای هوا در بیشینه خود به 40 درجه و درکمترین حالت به 28 درجه بالای صفر خواهد رسید./انتخاب

تنور تهران
گرمای طاقت فرسای هوا و احتمال تعطیلی پایتخت
 تب هوای تهران به 42 درجه رسید.حضور در شهر در ساعات میانی روز طاقت فرسا شده است که شهروندان هر چقدر هم که شیشه ماشین را پایین بکشند و با سرعت زیاد برانند، باز هم از شدت گرما کم نشده و کولر ماشین هم افاقه نمی‌کند. این حکایت این روزهای مردم تهران است، مردمی‌که هنوز مرداد نیامده دارند گرم ترین روزهای سال را تجربه می‌کنند. کافی است در ساعات میانی روز فقط برای خریدن همین روزنامه ای که در دست دارید از خانه بیرون بروید تا متوجه شدت سنگینی و گرمای هوا بشوید. سازمان هواشناسی برای این روزهای تهران دمایی بین 40 تا 43 درجه را به عنوان گرم‌ترین روزهای سال پیش بینی می‌کند، حالا باید دید با این اوضاع آیا مثل چند سال گذشته شاهد تعطیلی خواهیم بود یا نه؟


  افزایش مراجعه به اورژانس
گرمای هوا در تهران به حدی رسیده است که دکتر معصومی‌رئیس فوریت های پزشکی تهران به «قانون» می‌گوید: «گرمای هوای تهران نسبت به یکی، دو سال اخیر خیلی بیشتر شده است، تا جایی که آمار مراجعان به مرکز فوریت های پزشکی همراه با علائم گرمازدگی بسیار بیشتر شده، وقتی بررسی می‌کنیم می‌بینیم که سال گذشته در همین روزها یک پنجم مراجعان فعلی به اورژانس با علائم گرمازدگی داشتیم، یعنی امسال نزدیک به 250 نفر به اورژانس مراجعه کرده اند که مشکلشان گرمازدگی تشخیص داده شد در حالی که پارسال در همین روزها نزدیک 40 به نفر مراجعه کننده داشتیم.

 

او ادامه می‌دهد: «البته گرمای هوا مختص تهران نیست بلکه الگوی گرمای هوا در ایران در عین حال که افزایش داشته تغییر نیز کرده است یعنی ما امسال با افزایش دمای بی سابقه در استان‌های سرد سیری مانند همدان و کردستان بوده ایم. دکتر معصومی‌در ادامه می‌گوید: «این روزها بعضی از مردم با علائمی‌مثل تهوع، استفراغ، اسهال، سر درد شدید و... به اورژانس پیش بیمارستانی مراجعه می‌کنند که در اغلب موارد دلیل این اختلالات گرمازدگی تشخیص داده می‌شود. البته اغلب این مشکلات حاد نیست و خوشبختانه این مراجعان با درمان سرپایی بهبود پیدا می‌کنند اما به هر حال باید علائم گرما زدگی را جدی گرفت و در صورت عدم بهبود با راهکار های خانگی حتما به اورژانس مراجعه کرد.»


تهران تعطیل می‌شود؟
تجربه گرمای هوای سال های گذشته در تهران نشان داده که دولت در مواقع افزایش دمای هوا، تعطیلی را راهکاری برای کمک به مردم می‌داند و آخرین بار نیز تابستان سال 89 بود که تهرانی ها و برخی دیگر از شهرهای کشور، دو روز تعطیلی را به دلیل گرمای هوا تجربه کردند. از کاهش مصرف انرژی در سازمان‌ها گرفته تا جلوگیری از تشدید بیماری‌ها در مردم، همه و همه دلایلی است که دولت در تصمیم گیری برای تعطیلی تهران به دلیل گرما به کار می‌بندد.

 

طبق مصوبه دولت، هنگامی‌که دمای هوا به بیش از 45 درجه (درپایتخت) برسد، بررسی تعطیلی ادارات در دستور کار قرار می‌گیرد و اکنون نیز در روزهای اوج گرمای پایتخت، بار دیگر بحث تعطیلی بر سر زبان ها افتاده است. "محمدرضا محمودی" معاون عمرانی استاندار تهران در خصوص احتمال تعطیلی شهر تهران به دلیل گرمای بیش از حد هوا به "قانون" می‌گوید: در خصوص تعطیلی به دلیل گرمای هوا، استانداری به گزارش های رسمی‌دانشگاه علوم پزشکی در خصوص خطرات گرمای هوا برای سلامت شهروندان استناد می‌کند که تاکنون گزارشی در این خصوص اعلام نشده است.

 

وی با بیان اینکه درجه هوا ملاکی برای تعطیلی نیست و تنها گزارش های دستگاه‌های ذی ربط همچون دانشگاه علوم پزشکی یا اورژانس مورد استناد است تاکید می‌کند: تا این لحظه گزارشی از سوی این دستگاه‌ها صادر نشده است و در صورتی که گزارشی در خصوص خطرات گرمای هوا بر سلامت مردم برسد، استانداری تشکیل جلسه داده و در خصوص تعطیلی تصمیم گیری می‌کند.

روزه داران مراقب باشند
چند سالی است که ماه مبارک رمضان با روزهای گرم سال مقارن شده است، این اتفاق روزهای بلند و گرمی‌را برای روزه داران رقم زده است که باعث می‌شود روزه داری توجه دو چندان بخواهد. دکتر رسول ایمانی، متخصص داخلی به «قانون» می‌گوید: «اگر روزه داران می‌خواهند که ماه رمضان سالمی‌را بگذرانند و با پایان یافتن این ماه یا در اواسط آن دچار مشکل جدی نشوند گرمای هوا را جدی بگیرند.

 

او ادامه می‌دهد: «خوردن سحری و افطار به میزان کافی یکی از کارهایی است که توصیه می‌کنم حتما مردم آن را انجام دهند و هیچ کدام از این وعده ها به ویژه وعده سحر را حذف نکنند، متاسفانه بعضی از روزه‌داران سحری نمی‌خورند که این کار در کنار گرمای هوا تاثیرات جبران ناپذیری بر بدن فرد می‌گذارد.زیرا گرمای هوا بر بدن کسی که ضعف بیشتری دارد تاثیری دوچندان خواهد گذاشت. دکتر ایمانی در جواب اینکه در این وعده ها چه چیزی بخوریم می‌گوید: «در وعده سحر از خوردن غذاهایی با پروتئین زیاد مانند کباب و غذاهای پر گوشت و حبوبات واقعا بپرهیزید چون این مواد باعث فعال شدن متابولیسم یا سوخت و ساز بدن می‌شوند بالطبع با افزایش سوخت و ساز، مصرف آب بدن بالا می‌رود و به این ترتیب فرد احساس تشنگی بیشتری خواهد کرد، مخصوصا این روزها که هوا به شدت گرم است و این تشنگی نه تنها طاقت‌فرساست بلکه آسیب زننده هم هست.

 

نکته دیگر این است که مردم باید توجه داشته باشند که در فاصله بین افطار تا سحر تا حد ممکن مایعات مصرف کنند تا طولانی بودن زمان روزه و گرمای هوا باعث تحلیل رفتن آب بدن و آسیب به دستگاه‌های داخلی  نشود. در این فاصله مرتب آب بنوشید و منتظر احساس تشنگی نباشید چون با خوردن یک یا دو لیوان آب تشنگی شما بر طرف می‌شود اما نیاز بدنتان خیر، ضمنا بدن برای سالم ماندن در این هوای گرم به ذخیره آب نیاز دارد پس بیشتر از حد رفع تشنگی آب بنوشید. از خوردن چای در وعده سحر به شدت پرهیز کنید چون هر یک لیوان چای دو لیوان از مایعات بدن را دفع می‌کند.

 

این متخصص ادامه می‌دهد: «ممکن است بعضی ها بگویند ما این کارها را نمی‌کنیم و چندان اذیت نمی‌شویم، در جواب این افراد باید گفت به هر حال شما دچار عوارض بلند مدت خواهید شد، بی آبی یا کم آبی آسیب های زیادی به کلیه وارد می‌کند تا جایی که ممکن است این آسیب چند ماه بعد از ماه رمضان خودش را نشان دهد. تشدید برخی عفونت ها که ارتباط مستقیمی‌با کم آبی دارد هم از عوارض عدم مصرف مایعات به میزان کافی است. کسانی که بعد از افطار دچار دردهای عضلانی در سطح بدن می‌شوند بدانند که در طول روز بدنشان دچار بحران کم آبی بوده است.


  چه کار کنیم که گرما زده نشویم؟
دکتر ایمانی می‌گوید: «تا حد ممکن از حضور در هوای آزاد پرهیز کنید، اگر کاری در بیرون از خانه یا محل کار دارید تا حد ممکن آن را صبح زود انجام بدهید، از پیاده روی خود داری کنید و سعی کنید بیشتر در اماکنی بایستید که سقفی برای محافظت از آفتاب داشته باشد زیرا گرمازدگی از سر شدید تر و با عوارض بیشتر خواهد بود. این متخصص داخلی می‌گوید: «به محض احساس علائم گرمازدگی برای مقابله با آن اقدام کنید، بی هوشی یا عوارض شدید مغزی در انتظار کسانی است که نسبت به گرمازدگی بی‌اعتنا هستند بنابراین به محض احساس تهوع یا سرگیجه سعی کنید خودتان را خنک کنید.


 اگر امکاناتی برای استفاده از آب سرد دارید این کار را بکنید، نواحی‌ای مثل سر، گردن، شکم و پاها را با آب خنک کنید. در صورت امکان دراز بکشید و پاهایتان را به سمت بالا قرار دهید با این کار به جریان خون بدن که در اثر گرما دچار اختلال شده کمک می‌کنید. اگر این کارها بهبودی در حالتان ایجاد نکرد حتمابه نزدیک ترین اورژانس محل زندگی‌تان مراجعه کنید. او ادامه می‌دهد: «افراد روزه‌دار توجه کنند که در صورت احساس علائم گرما زدگی بر روزه خود پافشاری نکنند و اگر با کارهای خنک کننده بهبود پیدا نکردند خوردن مایعات خنک را شروع کنند. دکتر ایمانی تاکید می‌کند: « ضمنا در این روزها حواستان به بچه هم باشد آنها به شدت در مقابل گرما آسیب پذیر هستند، اسهال و استفراغ آنها را جدی بگیرید چون هرسال مواردی از فوت یا بی هوشی کودکان بر اثر اسهال گزارش می‌شود.

روزنامه قانون