سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

با پاسخ به 20 سوال به سرما خوردگی روحی خود پی ببرید



 

آزمون ساده روانشناسی,تست روانشناسی,تست روانشناسی جدید

 

افسردگی از شایع‌ترین تشخیص‌های روانشناسی و اصلا شاید شایع‌ترین بیماری روحی- روانی باشد به همین دلیل است كه افسردگی را به عنوان سرماخوردگی روانی هم می‌شناسند. اما به چه كسی می‌گوییم افسرده؟

همه ما در طول هفته شاید چند بار احساس كنیم كه از همه چیز خسته شده‌ایم و هیچ موضوعی ما را خوشحال نمی‌كند و به هیجان نمی‌آورد. وقت‌هایی كه حتی حوصله حرف زدن یا درددل كردن با دوستان‌مان را هم نداریم. گاهی وقت‌ها آنقدر بی‌حوصله و بی‌انگیزه می‌شویم كه حتی فكر بیرون رفتن از خانه ما را اذیت می‌كند و ترجیح می‌دهیم تنها باشیم و مثلا ساعت‌ها به جای دوری خیره شویم یا جلوی تلویزیون بنشینیم و به صفحه رنگی خیره شویم. همه ما در طول زندگی در دوره‌های كوتاه و بلند احساس داشتن غم و اندوه را به خصوص هنگام از دست دادن نزدیكان یا هنگام از دست دادن شغلی تجربه كرده‌ایم و همه ما هم قادر به مقابله با این حوادث هستیم اما زمانی كه این اندوه بیش از اندازه و پایدار و عمیق باشد ممكن است منجر به بیماری افسردگی شود.

 

افسردگی از شایع‌ترین تشخیص‌های روانشناسی و اصلا شاید شایع‌ترین بیماری روحی- روانی باشد به همین دلیل است كه افسردگی را به عنوان سرماخوردگی روانی هم می‌شناسند. اما به چه كسی می‌گوییم افسرده؟ كسی كه خلق و خوی افسرده با احساس غمگینی و اعتمادبه‌‌نفس پایین دارد و بی‌علاقگی و از كارافتادگی در قلمروهای زندگی فردی، اجتماعی و شغلی را از خود نشان می‌دهد و عملكردهای روزمره‌اش همچون خوردن، خوابیدن و سلامت تحت تاثیر قرار می‌گیرد. اما از كجا می‌فهمید نشانه‌های افسردگی را دارید یا نه؟

 

بیماری جسم، بیماری روح را پنهان می‌‌كند؟

در افسردگی اساسی افكار خودكشی، حس نافذ نومیدی، احساس گناه به دلیل چیزهای كم‌اهمیت، احساس بی‌ارزشی و توهمات و هذیان، حواس‌پرتی، دشواری در تمركز، مشكل در حافظه، گیجی، گریه بی‌دلیل، بی‌حالی و خستگی، بی‌قراری، زودرنجی، بی‌توجهی به ظاهر، كم‌‌صحبت كردن، صدای آهسته و یكنواخت و بعضی ناراحتی‌‌های جسمانی دیده می‌شود. سردرد، اختلالات گوارشی، یبوست، شكایات قلبی و... ممكن است افسردگی را در خود پنهان كند.

 

اینها مقصر هستند

1- ژنتیك 2- مصرف برخی‌ داروها 3- ابتلا به بیماری‌های مزمن 4- علل روانی مانند: استرس، عوامل اجتماعی 5- یكسری صفات شخصیتی مانند اعتمادبه‌نفس پایین، وابستگی شدید، حساسیت در برابر استرس‌ها 6- شكست در زندگی مانند شكست در كار، ازدواج 7- مرگ یا فقدان عزیزان 8- گذر از یك مرحله زندگی به مرحله دیگر مثل یائسگی یا بازنشستگی ‌9- بیماری‌های روانی مثل اضطراب، عقب‌افتادگی ذهنی، سوءمصرف مواد و...

 

اینجا می‌خواهیم كار شما را ساده كنیم. با یك آزمون ساده روانشناسی به شما می‌گوییم چقدر در خطر ابتلا به افسردگی هستید و علامت‌های افسردگی را دارید یا نه، البته قطعا این تست جای معاینه و مشاوره روانپزشكان و متخصصان این حیطه را نمی‌گیرد اما می‌تواند تا حدود زیادی زنگ خطر یا زنگ آسایش را به صدا درآورد.

 

1- اشتهای خوبی دارم.

بله

خیر

 

2- زندگی روزانه من پر از چیزهایی است كه برایم جالبند.

بله

خیر

 

3- موقع كار، فشار و ناراحتی زیادی احساس می‌كنم.

بله

خیر

 

4- خیلی كم دچار یبوست می‌شوم یا اصلا دچار یبوست نمی‌شوم.

بله

خیر

 

5- هرچند وقت یك‌بار تهوع و استفراغ ناراحتم می‌كند.

بله

خیر

 

6- گاهی دلم می‌خواهد به زمین و زمان ناسزا بگویم.

بله

خیر

 

7- برایم مشكل است كه حواسم را روی كاری متمركز كنم.

بله

خیر

 

8- گاهی روزها،‌ هفته‌ها و حتی ماه‌ها بوده كه دست و دلم به كار نرفته است.

بله

خیر

 

9- خوابم آشفته و ناراحت است.

بله

خیر

 

10- اغلب مجبور بوده‌ام از كسانی اطاعت كنم كه به اندازه من درك و بینش نداشته‌اند.

بله

خیر

 

11- واقعا اعتمادبه‌نفس ندارم.

بله

خیر

 

12- بیشتر اوقات خوشحالم.

بله

خیر

 

13- گاهی وقت‌ها احساس می‌‌كنم كه واقعا آدم بی‌مصرفی هستم.

بله

خیر

 

14- در چند سال اخیر بیشتر اوقات حالم خوب بوده است.

بله

خیر

 

15- هیچ وقت حالم بهتر از حالا نبوده است.

بله

خیر

 

16- حافظه‌ام خوب است.

بله

خیر

 

17- اغلب سر تا پا احساس ضعف می‌كنم.

بله

خیر

 

18- اگر امکانش باشد استفاده از هر شیوه‌ای را برای پیشرفت بد نمی‌دانم.

بله

خیر

 

19- گاهی اوقات احساس می‌كنم سرشار از انرژی هستم.

بله

خیر

 

20- مواقعی بوده كه بدون علت خاص و برخلاف معمول با نشاط بوده‌ام.

بله

خیر

 

به خودتان نمره بدهید

اگر از بین این 20 سؤال، به 15 تا 20 سؤال مانند كلید پاسخ دهید، به شما توصیه می‌‌شود كه حتما به روانشناس مراجعه كنید و مشكلات خود را با او در میان بگذارید.

سرما خوردگی روحی روانی,افسردگی

 

اگر به 10 تا 15 سؤال مانند كلید پاسخ دهید به شما توصیه می‌شود كه در مورد علائق‌تان و نشانه‌های افسردگی بیشتر مطالعه كنید و آنها را سرسری نگیرید و به آنها توجه نشان دهید.

 

اگر به 5 تا 10 سؤال مانند كلید پاسخ دهید، یعنی علائم خفیفی از افسردگی دارید كه با توجه به آنها و تغییر یكسری عادات و ایجاد انگیزه و شادی در كارهای روزانه خود از آنها رهایی پیدا می‌كنید.

 

اگر به صفر تا 5 سؤال مانند كلید پاسخ دهید، می‌توانید به زندگی خود با آرامش و راحتی ادامه دهید چون به هرحال یكسری از علائم در طول روز و هفته به دلیل رودرروشدن با مسائل زندگی بروز می‌كند.

 

به خودتان كمك كنید

اگر فكر می‌كنید روح‌تان سرما خورده است، می‌توانید به روش‌های زیر با آن مبارزه كنید:

یكی از كارهای بسیار مهم این است كه در ساعت معینی از خواب بیدار شوید. داشتن نظم به كاركرد طبیعی بدن شما كمك می‌كند كه احساس بهتری داشته باشید.

 

فعال باشید و اكسیژن به میزان كافی جذب كنید. در طول روز، انجام ورزش ملایم به خصوص در موقع صبح و بیدار شدن از خواب به مدت 15 تا 20 دقیقه بسیار به سرزندگی شما كمك می‌كند.

 

نور مناسب به بهتر شدن كاركرد بدنتان كمك می‌كند. سعی كنید در محیط زندگی یا كارتان از نور مطلوب و مورد دلخواه‌تان استفاده كنید و تا جای ممكن از تاریكی و نور بسیار كم بپرهیزید.

 

سعی كنید مشكلی كه موجب آزارتان می‌شود را پیدا كنید و در مورد آن با روانشناس صحبت كنید یا در مواقع غیرضروری با یك دوست معتمد یا یكی از نزدیكان‌تان در مورد آن حرف بزنید.

 

كار و مشغله روزانه‌تان را در حد توانتان تنظیم كنید.

 

به كار یا سرگرمی‌ای كه علاقه دارید چند ساعت در طول روز بپردازید.

 

سعی كنید در مواقع مواجهه با مشكل یا استرس روزانه اعتمادبه‌نفس خود را از دست ندهید و آن را تقویت كنید.

 

سعی كنید از حافظه‌تان استفاده كنید و تمركز خود را بالا ببرید. كتاب یا مطالب مورد علاقه‌تان را در طول روز مطالعه كنید.

 

به موسیقی شادی كه از آن لذت می‌برید و باعث تغییر روحیه‌تان می‌شود، گوش دهید.

 

اگر اهل نوشتن هستید، دلایل افسردگی خود را بنویسید. هرگاه از طریق نوشتن آنچه در دل دارید را مطرح كنید، آرامش می‌یابید زیرا در این صورت افكار شما و آنچه موجب افسردگی‌تان شده است تا حدی آشكار می‌شود و شما از دلایل درون خود كه شاید تاكنون به آن پی نبرده‌اید، آگاه می‌شوید.

منبع:مجله ایده آل

 


ویدیو مرتبط :
مسکن طبیعی در سرما خوردگی و سردرد پاسخ دکتر ضیایی در برنامه حدیث تندرستی در شبکه

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

هوش مصنوعي چگونه به سوال‌ پاسخ مي‌دهد



 

 

هوش مصنوعی

 

 

يک کاربر براي توليد اطلاعات آنلاين نيازمند سيستم‌هاي اتوماتيک شده و جواب دادن به سوالات زيادي است. بنابراين به سيستم‌هايي که کاربر اجازه پرسيدن سوال به هر زباني و دريافت جواب آن با سرعت و به‌طور مختصر را دارد، مورد نياز است.

 

 

ماشين‌هاي جست‌وجو در حال حاضر توانايي رتبه‌بندي ليستي از مستندات مربوطه را دارند، اما آن‌ها توانايي برگرداندن جواب کامل يا مختصر به کاربرها را ندارند.

 

 

سيستم‌هاي پاسخ‌گويي به سوال اين مشکل را مورد توجه قرار مي‌دهد.

 

 

در آخرين موفقيت‌‌ها در سلسله تحولات پاسخ‌گويي به سوالات که در سال 1999 شروع شد و به‌عنوان بخشي از کنفرانس بازيابي نوشته نام گرفت، گزارش شده است که بهترين سيستم‌ها در حال حاضر توانايي جواب دادن به بيش از دو سوم سوالات واقعي را در اين تحول دارند.

 

 

ابعاد مساله

 

 

اصولا براي پاسخ به يک پرسش، سيستم بايد سوال را تحليل و بررسي کند، همچنين بايد يکي يا تعداد بيشتري از جواب‌ها را با نتيجه‌گيري از منابع بيابد و پاسخ به بعضي از فرم‌هاي مناسب را به کاربر نمايش دهد.

 

 

ارزيابي از تست‌هاي درک مطلب استفاده شده راه متفاوت نزديک شدن به جواب سوالات را فراهم مي‌کند. همچنين تست‌هايي وجود دارد که براي ارزيابي درک دانش‌آموزان استفاده مي‌شود و براساس نتايج آن‌ها، اساس و بنياني را براي مقايسه کارآيي سيستم‌ها به منظور رسيدن به کارآيي بيشتر فراهم مي‌کنند.

 

 

اين مساله عنوان يک کنفرانس بود که در سال 2000 توسط جان هاپکينز در تابستان آن سال برگزار شد که ما خلاصه‌اي از اين کنفرانس را توضيح مي‌دهيم.

 

 

الف- کاربردها: جواب دادن سوال‌ها کاربردهاي بسياري دارد. ما مي‌توانيم اين کاربردها را به زيربخش‌هايي تقسيم کنيم که اساس آن براساس منابع اين سوال‌هاست:

 

 

پايگاه‌ها داده، داده‌هايي نيمه ساختار يافته يا نوشته‌هاي آزاد است که ما مي‌توانيم در ميان تحقيقات حول مجموعه جمع‌آوري شده مشخص، بيشتر تمايز قايل شويم. به عنوان مثال: جست‌وجو در وب، جست‌وجو در يک مجموعه يا کتاب يا جست‌وجو روي يک متن ساده به‌عنوان ارزيابي براي درک مطلب.

 

 

ب- کاربرها: کاربرها مي‌توانند مبتدي باشند يا کاربرهاي اتفاقي براي تکرار کردن يا کاربرهاي حرفه‌اي کساني که ممکن است از اين چنين سيستم‌هايي در جريان کارهايشان استفاده کنند. به‌وضوح اين کلاس‌هاي متفاوت از کاربرها به واسطه‌هاي متفاوتي نياز دارند که سوال‌هاي متفاوتي دارند و انواع جواب‌هاي متفاوتي را با توجه به نياز خود مي‌طلبند.

 

 

ج- سوالات: ما هنوز متوجه نشديم که چگونه مي‌توان پيش‌بيني کرد چه سوال‌هايي سخت‌تر از سوال‌هاي ديگري هستند، حول جامعه تحصيلي تست شده. اين موضوع يک موضوع با اهميت است.

 

 

ما مي‌توانيم سوال‌ها را با نوع جواب‌ها تشخيص دهيم، ما در اين‌جا تمرکز خود را روي جواب‌هاي واقعي مي‌گذاريم، مانند تست‌هاي درک مطلب هرچند انواع ديگري از سوال‌ها را اغلب شامل مي‌شوند.

 

 

بعد از آن مي‌توانيم بين انواع سوال‌ها تمايز قايل شويم؛ سوالات آري / خير، درخواست‌هاي غير مستقيم، تقاضاها.

 

 

با تمامي ‌اين‌ها بايد به‌عنوان يک سوال برخورد شود. ما اطمينان داريم که بعضي از انواع سوال‌ها از بقيه سخت‌‌تر هستند.

 

 

براي مثال (چرا / چگونه) منجر به جواب سخت‌‌تري مي‌شوند، به‌خاطر اين‌که آن‌ها نيازمند فهميدن ارتباط سودمند يا علت به‌وجود آمدن اين ارتباط هستند و اين‌ها در واقع نوعا به‌عنوان يک علت يا حس متفاوت بيان مي‌شوند.

 

 

د- جواب‌ها: جواب‌ها ممکن است طولاني يا کوتاه باشند آن‌ها ممکن است فهرست‌بندي شده يا مفصل و توضيح داده شده باشند.

 

 

آن‌ها ممکن است به مقتضاي کاربرد يا مقصود کاربر متفاوت باشند براي مثال اگر کاربر بخواهد و قصد توجيه داشته باشد اين مساله منجر به جواب طولاني‌تري خواهد شد اما جواب‌هاي کوتاه، تست‌هاي درک مطلب طبعا نياز به جواب‌هاي کوتاه‌تري دارد.

 

 

ه- ارزيابي: چه چيزي منجر به يک جواب خوب مي‌شود؟ آيا يک جواب طولاني، شامل محتواي کافي براي توجيه کردن اندوخته‌هاي سوال، به‌عنوان يک جواب خوب مي‌تواند در نظر گرفته شود؟

 

 

محتوا مفيد خواهد بود اگر سيستم چندين جواب داوطلبانه را نمايش دهد، چون اين به کاربر اجازه مي‌دهد که جواب درست را بيابد، حتي اگر آن جواب جزو بهترين جواب‌ها قرار نگيرد اگرچه به بيان ديگر و از طرفي جواب‌هاي کوتاه مي‌توانند بهتر باشند و بيشتر مورد استفاده قرار گيرند.

 

 

و- نمايش: در جست‌وجوي اطلاعات واقعي، کاربري وجود دارد که با سيستم در زبان بلادرنگ ارتباط دارد. کاربر اغلب با سوال‌هاي عمومي ‌شروع مي‌کند و سيستم مستقيما يا با برگرداندن مستندات به صورت غيرمستقيم بازخوردي فراهم مي‌کند.

 

 

کاربر سپس جست‌وجو را محدودتر مي‌کند بنابراين انواع مختلفي از محاوره را با سيستم به کار مي‌گيرد، آسان کردن اين فعل و انفعال محاوره‌اي به‌طور خوشايندي هم آساني استفاده و هم خشنودي کاربر را افزايش مي‌دهد. علاوه بر اين اگر واسط بتواند ورودي مکالمه و گفت‌وگو را کنترل کند اين سيستم قابليت استفاده به منظور دسترسي محاوره‌اي به اطلاعاتي اساسي وب را فراهم مي‌کند.

 

 

معماري کلي

 

 

الف- تحليل سوال: ورودي سيستم لازم است توسط کاربر به اين‌که چگونه فرم يا فرم‌هايي نياز هستند، تحليل و بررسي شود. با زيربخش‌هايي از سيستم در محتواي گفت‌وگوي جاري يک سوال ممکن است به‌وجود آيد و براي روشن کردن مدلي که سيستم داراي کاربر است. کاربر مي‌تواند درخواست روشن شدن سوال خود را قبل از پردازش آن داشته باشد.

 

 

ب- پردازش مستندات جمع‌آوري شده: فرض کنيد که سيستم به يک مجموعه مستندات بزرگ به‌عنوان منابع دانش براي پاسخ به سوالات دسترسي دارد. اين مجموعه ممکن است قبل از مرتب شدن نياز به پردازش داشته باشد براي تبديل آن به اين شکلي که متناسب براي پاسخ به سوالات بلادرنگ است.

 

 

ج- انتخاب مستندات کانديدا شده: زيرمجموعه‌اي از مستندات از کل مجموعه مستندات انتخاب شده است، به گونه‌اي که داشتن آن مستندات فرض شده بيشترين شباهت را به محتواي جواب سوال داشته باشد.

 

 

د- تحليل مستندات کانديدا شده: اگر مرحله پيش پردازش فقط مستندات در مستندات جمع‌آوري شده را تحليل کند و تحليل جزييات اضافي از کانديداهاي انتخاب شده در مراحل مقدم‌تر ممکن است انجام شوند.

 

 

ه- استخراج جواب: استفاده از نمايش مناسب از سوال و هر کدام از مستندات کانديدا شده، جواب‌هايي که از مستندات استخراج شده است را کانديدا مي‌کند و آن‌ها را در جايي با احتمال دقت بالا رتبه‌بندي مي‌کند.

 

 

و- توليد پاسخ: پاسخ به کاربر برگردانده مي‌شود. اين پاسخ ممکن است تحت تاثير مدل کاربر و يا محتواي گفت‌وگو باشد، اگر نمايش داده شود.

 

 

ابعاد آينده

 

 

با وجود اين‌که 40 سال از فعاليت مي‌گذرد، در ابتداي راه آغاز براي جست‌وجوي پاسخ به سوال در حوزه تحقيقات هستيم. جذابيت جدال بر سر پاسخ جواب آن را به شدت جذاب کرده است.

 

 

تحقيقات اخير در اين حوزه ابتدا روي ارزيابي پاسخ به سوال کنفرانس بازيابي متن متمرکز شده است هرچند در وسعت کم‌تر روي کارهاي ديگر مانند درک مطالب انجام شد. در هر صورت ارزيابي رسمي‌ معمولا چکيده‌اي از مساله واقعي است. اين ارزيابي جاري فقط گام اوليه از يک نقشه جاه‌طلبانه براي ارزيابي ابعاد زيادي از پاسخ‌هاي سوال است. اين مهم است که پاسخ به سوال در دستور کار بزرگ‌تري را يادآوري کنيم که توانايي‌هاي فعلي ما را براي ساختن و يا ارزيابي اين سيستم‌ها نشان دهد.

 

 

در آخر هم بايد گفت: تکنيک‌هاي سنتي و غير مدرن از پردازش زبان‌هاي طبيعي با راه‌هاي استخراج ساختار ذاتي در واژگان کسترش يافته آن‌ها، ترکيب شده‌اند.

 

 

در نتيجه علم محوري مي‌تواند براي آسان کردن تنگناي دسترسي به اطلاعات و داده‌هاي تکنيک‌هاي دستي، استفاده شود.