سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

باورهای غلط درباره کلسترول



کلسترول,انواع کلسترول,روشهای افزایش HDL خون

باورهای غلط درباره کلسترول
آن‌قدر درباره کلسترول بد شنیده‌ایم که اگر به ما بگویند «کلسترول فی نفسه چیز بدی نیست» تعجب خواهیم کرد. در واقع کلسترول هم از جمله موادی است که بدن تولید و از آن استفاده می‌کند، زیرا حضور این ماده در بدن و برخی فرآیندهای حیاتی و به طور خلاصه برای سلامت ما، بسیار مهم است.

کلسترول مورد نیاز بدن از دو طریق تامین می شود؛ بخشی از آن به طور طبیعی در بدن تولید می شود. کبد و دیگر سلول های بدن، 75 درصد کلسترول مورد نیاز خون را تامین می کنند. وراثت در میزان تولید و جذب آن نقش بسیار مهمی دارد.اما بخش دیگر کلسترول از طریق غذاهایی که می خوریم وارد بدنمان می شود. 25 درصد باقیمانده کلسترول مورد نیاز از طریق غذایی که می خوریم تامین می شود. البته تنها منبع غذایی کلسترول، خوراکی های حیوانی است و غذاهای گیاهی نمی تواند کلسترول بدن را تامین کند.


کلسترول موجود در بدن انسان به دو دسته تقسیم می شود:

کلسترول خوب و کلسترول بد. مقدار بیش از اندازه یکی از این انواع و نیز مقدار ناکافی یکی دیگر، می تواند سبب بروز بیماری های قلبی ـ عروقی، حمله قلبی یا سکته مغزی شود.
یک پرسش رایج درباره کلسترول آن است که وقتی آزمایش می دهید و کلسترول خون را اندازه می گیرند، دقیقا چه چیزی را می سنجند؟ اندازه گیری کلسترول در واقع اندازه گیری میزان HDL و LDL خون است.


HDL همان کلسترول خوب است که از رسوب کردن LDL یا کلسترول بد روی دیواره داخلی عروق جلوگیری می کند. اگر میزان HDL خون در وضعیت سالم قرار داشته باشد، می تواند در برابر حمله قلبی و سکته مغزی نیز از شما محافظت کند، اما برعکس اگر میزان آن پایین باشد، یعنی کمتر از 40 mg/dL برای مردان و کمتر از 50 mg/dL برای زنان، خطر بیماری های قلبی را افزایش خواهد داد.


نکته اخیر بسیار مهم است. گاهی کلسترول پایین هم می تواند دردسر ساز شود. اگر در آزمایش معلوم شد کلسترول خونتان پایین است، آن گاه بر اساس یافته های بسیاری از مطالعات در وهله نخست می توانید فعالیت های جسمانی منظم، از قبیل حداقل 150 دقیقه فعالیت های هوازی با شدت متوسط در هر هفته یا 75 دقیقه فعالیت شدید هوازی در هر هفته یا تلفیقی از این دو را در برنامه خود بگنجانید تا به بدنتان کمک کند کلسترول خوب بیشتری تولید کند.
بعلاوه کاهش مصرف چربی های ترانس و البته رژیم مغذی و متوازن راه دیگری است که HDL را افزایش می دهد.در ضمن مانند همیشه از سیگار و دخانیات دوری کنید، زیرا استعمال دخانیات میزان HDL خون را کاهش خواهد داد.


اگر HDL خون شما پایین است و هیچ یک از راه های فوق سبب افزایش میزان آن یا رسیدن آن به حد مطلوب نمی شود، حتما باید با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت نیاز برای جبران این نقص دارو تجویز کند.
کلسترول LDL نیز به طور طبیعی در بدن تولید می شود، اما بسیاری از افراد ژن هایی را از مادر، پدر یا حتی پدربزرگ ها و مادربزرگ هایشان به ارث می برند که سبب می شود بدنشان بیش از اندازه LDL تولید کند.


مصرف چربی های اشباع، چربی های ترانس و خوراکی های سرشار از کلسترول نیز سبب افزایش میزان کلسترول بد بدن خواهد شد.اگر کلسترول بالای خون در خانواده شما شایع است، دیگر فقط از طریق اصلاح سبک زندگی نمی توانید به کاهش کلسترول بد خون خود امیدوار باشید.

 

توصیه متخصصان آن است که سبک زندگی خود را اصلاح کنید، اما در عین حال حتما باید با پزشکتان نیز در این زمینه مشورت کنید. طبعا در این زمینه هر فردی با فرد دیگر متفاوت است و شیوه درمانی هر فردی نیز منحصر به خود اوست. به همین دلیل فقط پزشک معالجتان می تواند به شما بگوید چگونه می توانید از شر این هیولا خلاص شوید.


باورهای غلط درباره کلسترول
1- کلسترول بالا یک بیماری مردانه است و خانم ها از شر آن در امانند!
شاید عامل اصلی این تصور غلط، یک ویژگی خاص زنانه است. در واقع، زنان پیش از رسیدن به سن یائسگی معمولا از بالا رفتن میزان کلسترول بد خون در امانند، زیرا هورمون زنانه یا همان استروژن، عامل بسیار مهم و موثری در سلامت کلسترول خون بازی می کند، اما این ویژگی همیشگی نیست و با افزایش سن میزان کلسترول در خون بالا می رود. بخصوص آن که در دوران یائسگی طبعا زنان سپر دفاعی فوق را از دست می دهند و به همین دلیل ممکن است به کلسترول بالا مبتلا شوند.


در این مورد هم برنامه غذایی سالم و فعالیت جسمانی مناسب، هر چند لازم است، اما به تنهایی نمی تواند از افزایش میزان کلسترول خون جلوگیری کند.
به خانم ها توصیه می شود بخصوص با نزدیک شدن به سن یائسگی، حتما میزان کلسترول خونشان را آزمایش کنند و شرایط خود را با پزشکشان در میان بگذارند زیرا ممکن است پزشک معالج توصیه های مفیدی ارائه کند یا شاید اصلا لازم باشد دارو تجویز کند.


2- کلسترول بالا عارضه دوران میانسالی و پس از آن است؛ پس تا دوره میانسالی نباید نگران کلسترول خود باشید!
همه افراد باید برای اطلاع از وضع کلسترول خون خود از بیست سالگی باید آزمایش خون دهند و این کار را طبق نظر پزشک در یک برنامه زمانی منظم انجام دهند. البته بسیاری از متخصصان پیشنهاد می کنند این کار را از سنین پایین تری شروع کنید. حتی کودکان بخصوص کودکانی که از سابقه خانوادگی بیماری های قلبی برخوردارند، ممکن است به کلسترول بالا مبتلا باشند.


بخصوص شواهدی در دست است که نشان می دهد این کودکان در بزرگسالی بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی قرار خواهند داشت.کم تحرکی یا بی تحرکی، رژیم غذایی ناسالم و وراثت همگی می تواند بر میزان کلسترول خون کودکان تاثیر نامطلوبی بگذارد. به همین دلیل والدین و مربیان باید هم مراقب این موارد باشند و هم آگاهی لازم را در این زمینه در اختیارشان قرار دهند.


کودکان خود را تشویق کنید هر روز یا دست کم، بیشتر روزها حدود یک ساعت ورزش کنند و در سنین نوجوانی نیز مراقب باشید به سوی استعمال دخانیات کشیده نشوند.


3- تغذیه مناسب و فعالیت جسمانی برای کنترل میزان کلسترول خون کافی است!
درست است که رژیم غذایی و فعالیت جسمانی نقش مهمی در میزان کلسترول خون بازی می کنند، اما این همه ماجرا نیست.میزان LDL یا همان کلسترول بد در دو عضو بسیار مهم، یعنی کبد و روده کنترل می شود. اگر این دو عضو نتوانند وظایف خود را بدرستی انجام دهند، رژیم غذایی مناسب و فعالیت جسمانی نخواهد توانست کلسترول بد بدن را مهار کند.

به همین دلیل لازم است علاوه بر این دو مورد، حتما در زمینه میزان کلسترول خونتان با پزشک مشورت کنید. شاید لازم باشد برایتان دارو تجویز کند.


 4- کلسترول بیماری افراد چاق است؛ افراد لاغر لازم نیست نگران باشند!
کلسترول بین افراد تبعیض قائل نمی شود. همه افراد، چاق یا لاغر، ممکن است در معرض خطر باشند و به کلسترول خون بالا مبتلا شوند.درست است که افراد دارای اضافه وزن بیشتر در معرض خطر ابتلا به کلسترول بالا قرار دارند، اما افراد لاغر هم باید مراقب کلسترول خود باشند و به طور منظم آزمایش بدهند.

 

اغلب افرادی که وزنشان به این راحتی ها بالا نمی رود، فکر می کنند کلسترول بالا هرگز به سراغشان نخواهد آمد. به همین دلیل کمتر حواسشان به میزان چربی ترانس و چربی اشباعی که مصرف می کنند، هست.
هیچ فردی نباید فکر کند می تواند بی محابا هر چیزی بخورد، زیرا مطمئنا قلب هم تاب و توانی دارد و ممکن است براحتی از پا درآید.توصیه متخصصان آن است که بدون توجه به وزن، رژیم غذایی یا میزان فعالیت جسمانی تان حتما به طور منظم برای اندازه گیری میزان کلسترول، آزمایش خون بدهید.
منبع : jamejamonline.ir
 


ویدیو مرتبط :
باورهای رایج غلط درباره صبحانه و اهمیت آن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

باورهای غلط درباره شامپوها



 

شامپو

 

از زماني که اولين توليدکننده صنعتي شامپو در دهه 1930، اين فرآورده را در مقياس کوچک توليد نمود تا زمان حال که اين محصول پرفروش‌ترين محصول بهداشتي شده است، زمان زيادي مي‌گذرد. با اين وجود در مورد شامپو باورهاي غلطي وجود دارد که بسياري از آنها ناشي از تبليغات شرکت‌هاي تجاري است.

 

تاثير شامپوها با آب گرم افزايش پيدا مي‌کندبسياري از افراد عادت دارند سر خود را با آب گرم بشويند و معتقدند اين کار چربي موها را تميزتر کرده و شامپو نيز بهتر کف مي‌کند. اما اين باور تا حد زيادي نادرست است.

 

بهتر است قبل از مصرف شامپو، موها را با آب ولرم بشوييد. هنگام آبکشي موها، ابتدا با آب گرم و در انتها با آب ولرم و حتي سرد موها را بشوييد تا منافذ غدد چربي پوست سر بسته شوند. اين کار موجب مي‌شود تا موها ديرتر چرب شوند. استفاده از آب گرم به تنهايي توصيه نمي‌شود.

 

شامپو

 

شستشوي مو هرچه بيشتر، بهتر

 

برخي معتقدند بايد هر روز موهايشان را شامپو بزنند. برخي نيز معتقدند هفته اي يک بار شامپو بزنند. در حقيقت فاصله شامپوکردن موها بستگي به نوع مو دارد. به طور کلي مواد شوينده براي زدودن چرک و آلودگي‌هاي محيطي و ترشحات چربي و غدد عرق استفاده مي‌شود.

 

اگر موهايتان زود کثيف و چرب مي‌شود، دفعات شستشو را مي‌تواند افزايش دهيد، اما بايد به خاطر داشته باشيد که شستشوي زياد همراه با شانه زدن، موجب شکستگي موها مي‌شود.

 

در مورد موهاي چرب، حداکثر هفته‌اي 3 بار شستشو با شامپوي مخصوص موي چرب توصيه مي‌شود.به خاطر داشته باشيد غلافي که به طور طبيعي دور مو وجود دارد، همراه مقداري چربي که از غدد چربي پوست سر ترشح مي‌شود، مانند لايه‌اي روي ساقه مو را گرفته و مانع تبخير آب در ساقه مو مي‌شود. اگر اين غلاف آسيب ببيند، قدرت نگهداري آب کم و در نهايت مو خشک و شکننده مي‌شود که يکي از علت‌هاي مهم آن شستشوي زياد و مصرف مواد شوينده نامناسب است.

 

 

شامپوها هرچه قوي‌تر، بهتر

 

هرچند شامپوهاي قوي موهاي چرب را بهتر تميز مي‌کنند، اما مصرف آن در درازمدت به هيچ وجه توصيه نمي‌شود.

 

چنانچه مو و پوست سرتان چرب باشد، بهتر است از شامپوي گياهي استفاده کنيد، چون شستشوي مرتب مو با شامپوهاي قوي و شيميايي به موي سر آسيب مي‌رساند.

 

به ياد داشته باشيد يک شامپو بايد قدرت پاک کنندگي ملايمي‌ داشته باشد. شامپويي که کل چربي موها را بزدايد، شامپوي مطلوبي نيست.

 

شامپو

 

شامپوهاي ويتامينه، مو را تقويت مي‌کنند

 

تمام کساني که از شامپوهاي ويتامينه يا تقويت کننده استفاده مي‌کنند، از پانتنول در داخل شامپو استقبال مي‌کنند. اين ويتامين، به عنوان حالت دهنده و نرم‌کننده در شامپوها، اسپري مو و حالت دهنده‌هاي مو مصرف فراواني دارد. در فرآورده‌هايي که به منظور مراقبت از مو توليد مي‌شوند، پانتنول ميزان آب ساقه مو و در نتيجه الاستسيته آن را افزايش مي‌دهد. پانتنول مي‌تواند از مناطق فاقد کوتيکول وارد ساقه مو شود و حالت پذيري، درخشش و نرمي‌مو را افزايش داده و از الکتريسيته ساکن آن بکاهد. با تمام اين خواص مثبت، پانتنول تاثيري بر افزايش ضخامت مو به طور دايم ندارد. در واقع به علت جذب آب توسط اين ويتامين، موها قدري ضخيم‌تر به نظر مي‌رسند که البته پس از مدتي از بين مي‌رود.

 

حتي به گفته بسياري از متخصصان، تقريبا تمامي ‌ويتامين‌ها براي رشد موها ضروري هستند، اما بايد بدانيد:بسياري از ويتامين‌ها كه نام آنها روي شامپوها درج مي‌شود، اصولا به داخل مو نفوذ نمي‌كنند و ذكر نام آن ها صرفا يك نوع تبليغ تجاري محسوب مي‌شودو استفاده از اين ويتامين ‌ها هيچ تاثيري روي موهاي شما نخواهد داشت.

 

حامل‌هاي ويتامين بايد طوري باشند تا ويتامين بتواند فعاليت خود را حفظ كند و از طرفي نبايد با ويتامين تركيب شود يا آن را غيرفعال يا تجزيه كند. همچنين بايد شرايط نفوذ ويتامين به مو را فراهم كند. در طول ساخت، در بسته‌بندي نهايي و در طول مصرف، بايد ويتامين در فرم فعالش باقي بماند. مهم تر از همه اين‌كه، ويتامين بايد به بافت هدف خود برسد. اين شرايط سخت توليد باعث شده بسياري از شامپوها و محصولات آرايشي و بهداشتي مربوط به مو كه ادعاي ويتامينه بودن مي‌كنند، در حقيقت خالي از ويتامين موثر باشند.

 

 

شامپوهاي تقويتي باعث رشد مو مي‌شوند

 

شامپوهاي تقويتي موجب رشد مو نمي‌شوند و اين باور يكي از رايج‌ترين باورهاي غلط در مو و شامپو است كه سالانه در تمام دنيا موجب فروش ميليون‌ها شامپوي تقويتي موي سر مي‌شود، زيرا شامپوهاي تقويت كننده ملكول‌هاي بزرگي دارند كه جذب پوست سر نمي‌شوند.

 

در عين حال، اين شامپوها مانند لايه اي روي ساقه مو را مي‌پوشانند و باعث ترميم آسيب‌هاي آن مي‌شوند، اما بر رشد مو تاثيري ندارند. حتي اگر رشد مو كم است علت آن شامپو نيست، چون بزرگ‌ترين خاصيت يك شامپو تميز كنندگي موست و بزرگ‌ترين آسيبي كه ممكن است موها ديده باشند آسيب‌ديدگي به علت استفاده از رنگ‌هاي مو و دكلره كردن و ... است كه براي اين كار هم شامپوهاي مخصوصي وجود دارد.

 

 

بعضي شامپوها جلوي ريزش مو را مي‌گيرند

 

بسياري از مردم شامپوهاي گران‌قيمت ويتامينه را براي جلوگيري از ريزش مو مي‌خرند. در حالي كه استفاده از شامپوها و لوسيون‌هاي حاوي ويتامين‌ها اصولا تاثيري در جلوگيري از ريزش مو ندارند و پس از شستشو با آب نيز تقريبا از دست مي‌روند، بنابراين افزودن اين ها به مواد شوينده ارزش چنداني ندارد.

 

ويتامين‌ها به ويژه ويتامين‌هاي C و E خاصيت ضد راديكال‌هاي آزاد را دارند و در سطح پوست اگر به حالت ثابت باقي بمانند، مي‌توانند تا اندازه‌اي در پيشگيري از آسيب‌هاي پوستي در مقابل نور آفتاب موثر باشند، ولي روي موهايي كه فاقد خواص پوست زنده هستند، چنين اثراتي ندارند.

 

اكثر شامپوهايي كه تحت عنوان جلوگيري از ريزش مو با قيمت‌هاي گزاف فروخته مي‌شوند، در واقع شامپوهاي بسيار ملايمي‌هستند كه به ساقه مو آسيب نمي‌رسانند و به نوعي ساقه موهاي باقي‌مانده را محافظت مي‌کنند.