سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

اهدای جنین برای نازایی



اهدای جنین برای نازایی

 اهدای جنین یا انتقال جنین به معنای انتقال جنین حاصل از لقاح خارج رحمی (آزمایشگاهی) اسپرم و تخمک یک زن و مرد به درون رحم زنی غیر از زن صاحب تخمک است.
اهدای جنین
اهدای جنین به افرادی که توانایی بچه دار شدن ندارند (یا تخمک زن قدرت باروری ندارد و یا اسپرم مرد دچار مشکل است) این امکان را می دهد که صاحب فرزند شوند.
اهدای جنین از پیچ و خم های زیادی از نظر قانونی و عرفی و شرعی عبور کرده است و اکنون در ایران بسیاری از زوج های نازا را صاحب فرزند کرده است.
 اهدای جنین در ایران
اهدای جنین در ایران به موجب قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور (29 تیر 1382 در مجلس شورای اسلامی) و آیین نامه اجرایی آن (9 اسفند 1383 در هیئت دولت) به رسمیت شناخته شده و شرایط آن بیان شده است.
اهداکنندگان می‌بایست زن و شوهر بوده و به طور داوطلبانه و رایگان این کار را انجام داده و دارای سلامت جسمی و روانی و ضریب هوشی مناسب باشند.
اهداشوندگان نیز می‌بایست زوجی نابارور و ایرانی باشند که تقاضای مشترک خود را به دادگاه خانواده ارائه کرده و دین و مذهب آنان نیز با زوج اهداکننده یکسان باشد.
 اهدای جنین چگونه صورت می گیرد؟
در مرکزی مجاز مانند موسسه رویان، بانک اهدای تخمک و اسپرم وجود دارد که در آنجا اسپرم ها و تخمک های اهدایی نگهداری می شوند.
هنگامی که زوج ناباروری به آنها مراجعه می کنند، در صورت داشتن شرایط خاص، تخمک و اسپرم اهدایی توسط یک زن و شوهر در خارج از محیط رحم با یکدیگر لقاح داده شده و وارد رحم مادر نازا می کنند.
در این صورت از لحاظ قانونی، مادری که جنین را حمل کرده و او را به دنیا آورده است، مادر قطعی بچه محسوب می شود.
برخی از زوج ها مایل نیستند که صاحبان اسپرم و تخمک اهدایی را بشناسند و عده ای نیز خلاف این عقیده را دارند.
 تاریخچه اهدای جنین
مدت زیادی نیست که از کشف این واقعه مهم گذشته است. واقعه مهمی که بسیاری از زوج ها ی نابارور را به آرزوی دست نیافتنی فرزنددار شدن رساند.
روشی که پزشکان برای حفظ و نگهداری و منجمد سازی جنین و ذوب کردن انجماد آن و گذاشتن آن در داخل رحم مادر به دست آوردند .
حدود دهه 1980 بود که این رویا به واقعیت تبدیل شد. هیچ کس از سال دقیق موفقیت این عمل اطلاعی ندارد.
 زن باید چه شرایطی برای اهدای تخمک داشه باشد؟
1- سن فرد اهداکننده: اهداکنندگان تخمک باید در سنین اوج باروری باشند. سنین 21 تا 35 سال بهترین زمان باروری خانم ها می باشد. معمولا سن کمتر از 20 سال و بالاتر از 35 سال برای اهدای تخمک انتخاب نمی شود .
2- سلامتی و بهداشت فرد اهداکننده: فرد اهداکننده از لحاظ سلامت جسمی بررسی می شود و سابقه بیماری ها در او بررسی می شود. اگر هر گونه سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری های ژنتیکی و اختلالات کروموزومی در فرد اهداکننده داشته باشد، مانند بیماری فیبروز کیستیک، بیماری قلبی مادرزادی و یا نقایص هنگام تولد، فرد برای اهدای تخمک انتخاب نمی شود.
همچنین سابقه اعتیاد به انواع مواد مخدر، در فرد اهداکننده تخمک بررسی می شود.
همچنین افرادی که از مشروبات الکلی استفاده می کنند نیز نمی توانند تخمک اهدا کنند، زیرا مصرف مواد مخدر و الکل اختلالاتی را در سلامتی فرد به وجود می آورد و ممکن است تخمک حاصل از او نیز منجر به تولد فرزند ناسالم شود .
افراد اهداکننده تخمک باید فاقد بیماری های مقاربتی باشند.
3- وزن مناسب: فرد اهدا کننده تخمک باید وزن متعادل و مناسبی داشته باشد.
4- آزمایش های پزشکی: اهداکنندگان تخمک تحت معاینات پزشکی قرار می گیرند و از نظر سلامت جسمی مخصوصا قسمت لگن باید سالم باشند. آزمایش خون آنها باید بررسی شود و هرگونه ناهنجاری و اختلال در آنها بررسی می شود. آزمایش ادرار از فرد اهداکننده تخمک گرفته می شود تا هر گونه نگرانی در رابطه با استفاده از مواد مخدر در او برطرف شود .
 5- سلامت روانی: سلامت روانی فرد اهداکننده تخمک بررسی می شود.
چگونگی روند اهدای تخمک
روند اهدای تخمک ممکن است چند ماه طول بکشد. در طول مدت زمانی که فرد اهداکننده تحت نظر پزشک است، به او داروهایی داده می شود تا قاعدگی را عقب بیندازد (جسم زرد تولید نشود و حالت یائسگی کاذب در فرد ایجاد شود )
در این حالت باید تخمدان های فرد اهداکننده را طوری تحریک کرد تا بیش از یک تخمک آزاد کند که پزشک متخصص با دادن دوزهای چندگانه از هورمون محرک فولیکول، این کار را انجام می دهد.
پزشک متخصص توسط آزمایش خون و سونوگرافی، تخمک های آزادشده را بررسی می کند.
هر خانم در یک ماه تنها یک تخمک بالغ آزاد می کند. هنگامی که تخمک بالغ آزاد شد (معمولا 34 تا 36 ساعت پس ازتزریق، تخمک آزاد می شود)، فرد مورد بیهوشی قرار می گیرد.
سپس یک سوزن متصل به پروپ سونوگرافی وارد واژن فرد اهداکننده می شود و تخمک از فرد اهدا کننده جمع آوری می شود.
تخمک قبل از رسیدن به رحم فرد گیرنده در محیط آزمایشگاهی بارور می شود و سپس وارد رحم فرد گیرنده می شود.
چه خطراتی فرد اهدا کننده تخمک را تهدید می کند؟
اهدای تخمک یک فرایند آزمایشگاهی و مصنوعی است که طبعا به دلیل دستکاری های بشر ممکن است خطراتی را برای فرد اهدا کننده تخمک به وجود آورد.
عوارض جانبی شایع شامل نفخ، تحریک پذیری، درد و گرفتگی عضلات در زن اهداکننده تخمک می باشد.
 یکی از عوارض جدی و خطرناک و البته بسیار نادر، سندروم تحریک بیش از حد تخمدان در فرد اهدا کننده می باشد.
این عارضه جدی به دلیل عملکرد داروهایی است که به فرد اهدا کننده داده می شوند تا بر تخمدان ها اثر بگذارند و تخمک های بیشتری تولید کند.
 دردهای جدی شکمی نیز در اثر ورم شکم ممکن است به وجود آید.
علایم دیگری مانند کاهش دفع ادرار، تنگی نفس ممکن است در فرد اهداکننده  تخمک به وجود آید که در صورت بروز حاد این علایم در فرد، نیاز جدی به بستری شدن در بیمارستان است.
 البته همانطور که گفته شد اگر این عمل تحت نظر پزشک متخصص و با تجربه و در مکانی مجهز  و با در نظر گرفتن تمامی سوابق سلامتی فرد اهداکننده انجام گیرد، عوارض کمتری او را تهدید خواهد کرد.

منبع:tebyan.net


ویدیو مرتبط :
تقویت هوش جنین - ساختار مغز جنین

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اهدای جنین، غیرشرعی نیست



اخبار,اخبار اجتماعی , اهدای جنین

روز گذشته رئیس كنگره بین‌المللی تولیدمثل عنوان كرد: «محدودیت‌های شرعی درباره لقاح خارج از رحمی، رحم جایگزین و اهدای جنین نداریم و تنها مشكلی كه داریم مسائل حقوقی در زمینه قانون اهدای جنین است». محمدمهدی آخوندی درحالی این اظهارنظر را انجام داد كه بر اساس آمار سه میلیون زوج نابارور در كشور وجود دارد.

در دهه‌های گذشته از آنجا كه سیاست‌های جمعیتی مبتنی بر كاهش جمعیت بود، توجه ویژه‌ای نیز به درمان ناباروری نمی‌شد اما با چرخش سیاست‌های جمعیتی و تشویق به افزایش جمعیت آن‌طور كه مسئولان وزارت بهداشت اعلام می‌كنند درمان ناباروری جزو كارویژه‌های این وزارتخانه است. با وجود این، مناقشه‌هایی درباره برخی روش‌های درمانی مانند رحم جایگزین، لقاح مصنوعی و اهدای جنین وجود دارد؛ این مناقشه‌ها فقط مسائلی در حوزه پزشكی نیست و ابعاد شرعی و حقوقی نیز پیدا می‌كند.
 
طبق آمار كارشناسان پژوهشگاه رویان (مركز درمان ناباروری)، اگر سالانه در كشور 800 هزار تا یك میلیون ازدواج ثبت شود، به تعداد زوج‌های نابارور 150هزار نفر افزوده می‌شود. حتی برخی از بررسی‌ها آمار ناباروری در ایران را بین 13 تا 6/18 درصد بیان می‌كند. این درحالی است كه هزینه دارو‌های درمان ناباروی، ماهانه مبلغ هنگفتی را به زوجین تحمیل می‌كند. 


 خلأ قانونی در درمان ناباروری
قانون اهدای جنین نخستین‌بار در كشورمان در سال 82 تصویب و دستورالعمل آن از سوی وزیر بهداشت در سال 84 ابلاغ شد. اهدا به چهار روش اهدای تخمك، اهدای اسپرم، اهدای جنین و رحم جایگزین انجام‌می‌شود كه اكنون فقط درباره اهدای جنین قانون ورود پیدا كرده و درباره سه نوع اهدای دیگر قانونی وجود ندارد اما در عین حال مراكز درمان ناباروری با استناد به نظر مراجع تقلید بعضی از این روش‌ها را به كار می‌گیرند.

 

اما اینكه راه و روش و پروتكل اجرایی آن، مراحل، آزمایش‌ها و انتخاب اهدا‌كننده چگونه باشد در هیچ جایی مدون نشده و هر مركزی تابع دستورالعملی است كه برای آن مركز مدون شده است. اهدای جنین به زوج‌های نابارور نه فقط ضرورت كه نیازی اجتماعی است و وجود سه میلیون زوج نابارور در كشور لزوم توجه به این موضوع را دو چندان می‌كند. رئیس كمیسیون قضایی و حقوقی مجلس درباره موانع قانونی موضوع اهدای تخمك و جنین به «آرمان» می‌گوید: بررسی موضوع اهدای تخمك و جنین منوط به ارسال لایحه‌ای از سوی دولت به مجلس است.‌اللهیار ملك‌شاهی می‌افزاید: چنانچه این اتفاق رخ دهد با در نظر گرفتن بار مالی آن در مجلس با فوریت به بررسی موضوع خواهیم پرداخت. 


 محدودیت شرعی وجود ندارد
روز گذشته رئیس كنگره بین‌المللی تولید مثل از قول وزیر بهداشت برای ایجاد صندوق كمك به زوج‌های نابارور خبر داد و گفت: محدودیت‌های شرعی درباره لقاح خارج از رحمی، رحم جایگزین و اهدای جنین نداریم و تنها مشكلی كه داریم مسائل حقوقی در زمینه قانون اهدای جنین است. آخوندی درباره پویایی فقه شیعه و عدم محدودیت شرعی برای برخی اقدامات در زمینه درمان ناباروری اظهار كرد: اگرچه در مقایسه با كشورهای دیگر در رابطه با مجوزهای شرعی برای استفاده از تكنولوژی‌های درمان ناباروری محدودیتی نداریم اما نباید فراموش كرد كه در این زمینه مباحث حقوقی و اخلاقی در این رابطه وجود دارد. فارس نوشت؛ او با تاكید بر لزوم توجه وزارت بهداشت برای حمایت از زوج‌های نابارور گفت: وزارت بهداشت به دنبال راه‌اندازی دستورالعمل‌هایی در این زمینه بوده اما هنوز جاری و ساری نشده است. 


 موانع شرعی درمان ناباروری
 موضوع محرمیت یكی از موضوعاتی است كه در كشور ما به آن توجه زیادی می‌شود. این موضوع به‌وی‍ژه درباره اهدای جنین و فرزندخواندگی نمود بیشتری پیدا می‌كند. عده زیادی از فقها رحم مادر را ملاكی برای مادرشدن فرد می‌دانند و عده‌ای دیگر حكم به رضاعی بودن مادر می‌دهند كه با این حساب در بحث جنین‌های اهدایی به این علت كه جنین جایگزین به رحم مادر منتقل‌شده و در بدن او پرورش می‌یابد موضوع محرمیت به خودی خود حل می‌شود.

 

از سوی دیگر، در درمان ناباروری درباره ارث و نسب مشكلات حقوقی زیادی مطرح می‌شود چرا كه طبق قوانین موجود زمانی كسی ارث می‌برد كه نسب داشته باشد و نسب از طریق ژن منتقل می‌شود به همین علت، افراد خواهان استفاده از روش‌های اهدای جنین در اینگونه موارد با مشكلات و ابهامات حقوقی مواجه هستند. پیش‌تر مشاور حقوقی پژوهشگاه رویان نیز با بیان این نكته كه به جزئیات قانونی روش‌های اهدای جنین در قانون اشاره‌ای نشده است، گفته بود: مسائلی چون بحث ارث، محرمیت و نسب نیز در روش‌های مختلف درمان ناباروری پیش می‌آید كه با روش درمانی كه در قانون مدنی ایران نوشته شده است، منطبق نیست.

 

به گفته شیما بهنام‌منش، در درمان ناباروری درباره ارث و نسب مشكلات حقوقی زیادی مطرح می‌شود، چون طبق قوانین موجود زمانی كسی ارث می‌برد كه نسب داشته باشد و نسب از طریق ژن منتقل می‌شود به همین علت افراد خواهان استفاده از روش‌های اهدای جنین در اینگونه موارد با مشكلات و ابهامات حقوقی مواجه هستند. او افزوده بود: نظام حقوقی فعلی در این زمینه نمی‌تواند پاسخ دهد؛ بنابراین به نظر می‌‌رسد با برگزاری نشست‌هایی با حضور فقها، كارشناسان، اساتید حقوقی و پزشكان می‌توان در این زمینه به نتیجه‌ای مناسب رسید و از این دستاوردها در تصویب قوانین استفاده كرد. 


 موانع در اصل شرعی است
یك كارشناس حقوقی درباره موانع حقوقی قانون اهدای جنین در كشور به «آرمان» می‌گوید: این موانع در اصل شرعی است. مونیكا نادی می‌افزاید: در بحث فرزندخواندگی و اهدای جنین شرایطی ایجاد می‌شود كه باعث می‌شود از نظر ژنتیكی فرد با پدر و مادر خود همخوانی نداشته باشد و درباره نحوه ارث بردن مشكلاتی به وجود می‌آید. این كارشناس حقوقی با اشاره به اینكه در قوانین كشور ما ارث بردن تابعی از محرمیت است، می‌گوید: ارث از شرع می‌آید و تنها محدود به نسب و سبب و محصور به افرادی است كه در قانون ذكر شده و هیچ فرد غیری را شامل نمی‌شود. نادی درباره اینكه چگونه می‌توان این محدودیت را از بین برد، می‌گوید: هیچ راهی وجود ندارد مگر اینكه بازنگری یا اصلاحاتی در قوانین جاری كشور صورت بگیرد و تنها در این صورت است كه فردی كه از طریق روش‌هایی مانند رحم اجاره‌ای یا لقاح مصنوعی به دنیا آمده می‌تواند از خانواده خود ارث ببرد.

 

او با اشاره به اینكه با توجه به تعداد كثیر افرادی كه نیازمند این پروسه درمانی در كشور هستند، می‌گوید: راه تغییر و اصلاح این قانون مانند خیلی از قوانین دیگر كشور كه به روز شد وجود دارد و می‌توان با قید ماده یا تبصره‌ای نحوه ارث بردن این افراد را در قوانین تصحیح كرد. همانطور كه درباره مسائل فقهی اغلب فقها نظرهای متعددی دارند كه در اجرای حكم بر اساس نظرهای متفاوت افراد عمل می‌كنند در این قانون هم می‌توان با وجود قوانین متعدد و ضد و نفیض با تصویب قانون جدید یا بازنگری در قوانین قبلی این مانع را برطرف كرد و جای اصلاح وجود دارد. او درباره اجاره رحم در قوانین كشور می‌گوید: در زمینه جواز یا عدم جواز انتقال جنین به رحم زن بیگانه كه غالباً رحم مورد اجاره واقع می‌شود، در قانون مدنی ایران با سایر قوانین حكم صریحی وجود ندارد ولی از نظر اكثر فقها این اقدام جایز است.


 اخبار  اجتماعی  - آرمان