سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

از ظروف یکبار مصرف استفاده کنیم یا نه؟


این روزها تب استفاده از ظروف یكبار مصرف به قدری فراگیر و گسترده شده كه برخی از مردم حتی در مهمانی‌های دوستانه خود ترجیح می‌دهند برای صرفه‌جویی در وقت و انرژی خود از این ظروف استفاده كنند و در سال‌های اخیر شاهد افزایش روزافزون مغازه‌ها و فروشگاه‌های ظروف یكبار مصرف هستیم.





صبح بخیر - علی اکبر کمالی اردکانی*:
این روزها تب استفاده از ظروف یكبار مصرف به قدری فراگیر و گسترده شده كه برخی از مردم حتی در مهمانی‌های دوستانه خود ترجیح می‌دهند برای صرفه‌جویی در وقت و انرژی خود از این ظروف استفاده كنند و در سال‌های اخیر شاهد افزایش روزافزون مغازه‌ها و فروشگاه‌های ظروف یكبار مصرف هستیم.

در صورت استفاده  ناصحیح از ظروف یكبار مصرف خطر ابتلا به سرطان افزایش پیدا می کند. این ظروف علاوه بر سمی بودن به دلیل آزاد كردن «منومر استایرن» باعث ایجاد سرطان كبد می‌شوند. ظروف یكبار مصرف باید برای مواد غذایی سرد استفاده شوند و تحت هیچ شرایطی نباید برای توزیع مواد غذایی داغ از آنها استفاده كرد، چون مواد غذایی داغ در ظروف یكبار مصرف موجب آزادشدن مونومر می‌شود و این مونومرها چون شیمیایی هستند سلامت انسان‌ها را به مخاطره می‌اندازند و سرطان‌زا هستند.

زمانی كه برای اولین بار ظروف یكبار مصرف وارد بازارها شدند، همه نفس راحتی كشیدند و به خود وعده زندگی سالم‌تر و البته راحت‌تری دادند. در حال حاضر سا‌ل‌هاست كه این ظروف حتی در نذری‌ها و سفره‌های ما جای خود را باز كرده‌اند و از زمانی كه نذری در سینی‌ها و ظروف فلزی در بین مردم پخش می‌شد زمان زیادی گذشته ‌است. كسانی كه حداقل یك وعده غذای خود را در ادارات و سازمان‌ها می‌خورند از جمله كسانی هستند كه هر روز در معرض خطرات این ظروف قرار دارند، اما به راستی این صرفه‌جویی‌ها در زمان و البته هزینه به چه بهایی انجام می‌شود؟ سلامتی مصرف كنندگان؟

استفاده صحیح از ظروف یکبار مصرف

استفاده مكرر و نادرست از این ظروف خطرات جدی به دنبال خواهد داشت. استفاده از ظروف پلی اتیلنی كه با علامت اختصاری (PE) و پروپیلنی(PP) و پلی استایرنی فوم‌دار (EPS) و (HIPS) نشان داده‌می‌شوند و سفید رنگ هستند برای بسته بندی و نگهداری محصولات لبنی، روغن و سركه و مواد غذایی گرم و مرطوب بلامانع است اما برای نگهداری غذاهای داغ مثل آش و غیره مناسب نیستند. در ضمن ظروف پلی استایرنی شفاف (‌GPPS) برای نوشیدنی‌های سرد ساخته می‌شوند و ریختن مواد داغ مثل چای در آنها خطرناك است. این در حالی است كه اغلب مردم از خطرات و موارد استفاده هر كدام از این ظرف‌ها بی‌اطلاع هستند.

مراقب ظروف فاقد پروانه بهداشتی ساخت از وزارت بهداشت و درمان باشید.


 اصولا ظروف یكبار مصرف برای یك بار استفاده ساخته شده‌اند زیرا در صورت تكرار شیارهای بسیار كوچكی كه قابل رویت هم نیستند در آنها به وجود می‌آید كه علاوه بر مستعد كردن شخص به عفونت‌های دستگاه گوارش به علت آزاد كردن مولكول‌های آلی و صنعتی به داخل آب یا غذا، انسان را در معرض انواع سرطان قرار می‌دهند.

در فصل تابستان خیلی‌ها از بطری‌های یكبار مصرف آب برای تهیه آب خنك از طریق یخ بستن آب استفاده می‌كنند، وقتی یخ درون ظروف یكبار مصرف آب می‌شود از جداره بطری مواد سرطانزا به درون آب آزاد می‌شود. فلاسك یا قمقمه برای حفظ خنكی آب وسیله‌ای مناسب‌تر و مطمئن‌تر است.

خطر استفاده از ظروف فاقد پروانه بهداشتی ساخت همیشه در كمین مصرف‌كنندگان است. با توجه به سبك و محكم بودن و فراوانی نایلون كه دلیل اصلی گرایش زیاد مردم به ظروف و به تبع آن تولید انبوهشان است، درصد قابل ملاحظه‌ای از كارگاه‌های تولیدكننده این محصولات دارای مجوز مورد تایید نیستند و به شكل غیر قانونی از ضایعات بهره‌برداری کرده و بازیافت می کنند؛ بنابراین از ظروفی استفاده كنید كه دارای پروانه بهداشتی ساخت از وزارت بهداشت و درمان باشند.

یكی دیگر از موارد استفاده فراوان از ظروف یكبار مصرف بسته‌بندی آب‌های معدنی در آنهاست. استفاده از بطری‌ها آلودگی زیست‌محیطی را تشدید می‌كند، بنابراین استفاده از آب لوله‌كشی شهری بسیار بهتر و مقرون به صرفه‌تر است. بازیافت و نكات بهداشتی زباله‌ها نیز مساله حائز اهمیتی است، بطری‌ها و به طور كلی ظروف و بسته‌بندی‌های پلاستیكی درصد بالایی از زباله‌ها تشكیل می‌‌دهند.

*
کارشناس مواد غذائی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو یزد


ویدیو مرتبط :
مضرات استفاده از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

از ظروف یکبار مصرف هرگز استفاده نکنید


ظروف یکبار مصرف نه تنها به عنوان عاملی موثر در تشدید مشکلات زیست محیطی عمل می کند، بلکه بر اساس تحقیقات علمی نقش این ظروف در ایجاد 77 نوع بیماری سرطان زا به دلیل تماس مواد غذایی داغ تاکنون ثابت شده است.

عصر ایران: با توجه به ایام سوگواری محرم و رواج توزیع نذورات هیات های عزاداری در ظروف یکبار مصرف پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت «وب دا» با درج مطلبی به بررسی این موضوع از منظر سلامت افراد و مشکلات زیست محیطی پرداخته است.
 
در این مطلب آمده است: استفاده از ظروف یکبار مصرف و رها کردن آنها در اطراف محل های برگزاری مراسم عزاداری ایام محرم، عاملی برای تشدید مشکلات زیست محیطی، آبگرفتگی ها و نازیباشدن چهره شهر است.
 
معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی نیشابور با بیان این نکته به افزایش پخش نذورات در ظروف پلاستیک یکبار مصرف در ایام محرم و در اماکنی مثل منازل، مساجد، تکایا و کنار خیابانها نیز اشاره دارد.
 
دکتر محمدجعفر صادقی گفت: توزیع کیسه زباله میان هیئت های مذهبی در مساجد و تکایا و دوره های آموزشی ویژه برای کاهش تولید زباله و قراردادن مخازنی برای جمع آوری زباله های تکایا از رها شدن این ظروف در کنار خیابان جلوگیری می کند.
 
معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی نیشابور ادامه داد: کارگاه های زیرزمینی و فروشگاه های بی نام و نشانی به دور از چشم ماموران بهداشت، ضایعات و زباله های کارخانه ها را جمع کرده و با استفاده از این مواد دست دوم، ظروف یک بار مصرفی با یک چهارم قیمت ظروف ساخته شده از مواد اولیه تولید می کنند که مواد سمی این ظروف به دلیل اینکه یک بار تجزیه شده اند، به راحتی وارد مواد غذایی می شود.
 
دکتر صادقی خاطر نشان کرد: توصیه می شود ظروف یک بار مصرف از کارخانه های معتبر و فروشگاه های بزرگ که دارای علامت استاندارد و یا مارک دار هستند، خریداری شود.
 
وی عنوان کرد: استفاده ظروف یک بار مصرف ممکن است از بروز بیماری های عفونی جلوگیری کند چون با یک بار مصرف دور انداخته می شوند اما باید توجه داشت که ظروف یک بار مصرف در ایران حاوی پلیمرهایی هستند که در اثر حرارت مواد غذایی، اسیدی و چرب، رادیکال آزاد تولید می کنند.
 
معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی نیشابور بیان کرد: برخی از مواد شیمیایی تشکیل دهنده این ظروف نیز در درازمدت علاوه بر سرطان و سایر بیماری های غیر واگیر منجر به بروز انواع اختلالات گوارشی و ریوی می شود.
 
دکتر صادقی با بیان اینکه در ساخت ظروف یکبار مصرف به منظور جلوگیری از شکنندگی، از مواد پلاستیکی لایزر استفاده می شود، یادآور شد: بنابراین اگر درون این ظروف آب جوش یا غذای داغ مانند آش ریخته شود، این مواد حل شده، وارد بدن و به دلیل داشتن ترکیبات خاص در اثر استفاده طولانی مدت از این مواد منجر به بروز سرطان های مختلف می شوند.
 
وی اظهار داشت: ظروف یک بار مصرف پلیمری و کیسه های پلاستیکی در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای 40 درجه، ماده ای شیمیایی به نام «استایرن» از خود خارج می کنند که موجب تلخی غذا می شود و بیش از 77 نوع بیماری سرطان زا را به همراه دارد.
 
معاون بهداشتی دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی نیشابور عنوان کرد: با تغییر الگو و کاهش مصرف کیسه ها، ظروف و محصولات یک بار مصرف پلاستیکی و به جای آنها استفاده از ظروف با پایه گیاهی(نشاسته ذرت و سیب زمینی) و بازگشت به فرهنگ سنتی استفاده از ظروف ملامینی و چینی برای توزیع نذورات، منجر به کاهش و حذف مشکلات زیست محیطی، بهداشتی و اقتصادی کشور در این عرصه می شود.
 
دکتر صادقی اضافه کرد: ظروف گیاهی تخریب پذیر بوده و در زمان کوتاهتری (شش ماه)، نسبت به ظروف پلاستیکی در محیط تجزیه می شوند، بدون اینکه آثار تخریبی بر محیط زیست پس از تجزیه شدن در خاک داشته باشد.