سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

از سرفه کودکان نترسید



 

از سرفه کودکان نترسید

 

شنیدن صدای سرفه کودکان برای والدین خوشایند نیست و معمولا باعث اضطراب والدین می شود. این در حالی است که سرفه همیشه نشانه بدی در کودک نیست.

 

کودکان طی روز چند بار سرفه خواهند داشت و معمولا به دنبال عفونت تنفسی مثل سرماخوردگی ممکن است سرفه تا چند روز ادامه یابد. به هر حال، سرفه ای که بیش از ۲ یا ۳ هفته طول بکشد، حتما باید بررسی شود.

 

اکثر کودکان به دنبال سرماخوردگی ساده دچار سرفه حاد می شوند که این مساله ممکن است طی سال چند نوبت تکرار شود. گاهی کودکانی که قبل از سنین مدرسه در مهدکودک ها نگهداری می شوند، در سال دچار ۸ بار عفونت تنفسی ساده می شوند و به دنبال آن نیز کمتر از یک هفته سرفه شان ادامه می یابد.

 

اما اگر سرفه کودکی بیش از ۲ تا ۳ هفته ادامه یابد، یعنی مزمن شده و معمولا علتی باعث این مساله شده است که باید حتما ارزیابی شده و به آن توجه شود. یکی از علل شایع سرفه مزمن در کودکان بیماری آسم است. بیماری آسم باتوجه به التهابی که در راه های هوایی کودک وجود دارد، باعث سرفه مزمن می شود که این مساله با عفونت تنفسی ویروسی تشدید خواهد شد. این نوع سرفه در خواب و بیداری وجود داشته و معمولا در شب و با فعالیت و حضور در هوای سرد تشدید می شود. از علل دیگر سرفه مزمن کودکان درگیری سینوس ها است که گاهی سرفه مزمن می تواند تنها علامت عفونت سینوس باشد. رینیت آلرژیک یا آلرژی های فصلی یا تب یونجه که معمولا در بهار و تابستان و پاییز دیده می شود نیز می تواند باعث سرفه مزمن شود. از علل دیگر سرفه مزمن برگشت محتویات معده به حلق است که ریفلاکس نام دارد و نیاز به مداخله پزشکی دارد. عفونت های سیستم تنفسی فوقانی و تحتانی نیز هر کدام به نوعی باعث سرفه مزمن می شوند. تماس با دود سیگار و آلاینده های محیطی مثل دود های حاصل از سوختن چوب و مواد سوختی نیز از علل دیگر سرفه مزمن در کودکان هستند.

 

اگر سرفه کودک به دنبال عفونت تنفسی ایجاد شده باشد معمولا نیاز به مداخله پزشکی و مصرف دارو ندارد و طی یک یا دو هفته بهبود می یابد. در موارد سرفه مزمن که معمولا بیماری زمینه ای باعث این مساله می شود باید کودک ویزیت شده و بیماری زمینه ای تشخیص داده و درمان شود تا سرفه برطرف شود. در کودکان مصرف خودسرانه داروهای ساپرس کننده سرفه توصیه نمی شود، چون این امر می تواند برای کودک بسیار خطرناک باشد.

 

نکته مهم اینکه به هر حال سرفه یک مکانیسم محافظتی در کودک است و با برداشتن موکوس، مواد محرک و عوامل عفونی از سیستم تنفسی باعث محافظت کودک می شود. بنابراین از بین بردن مکانیسم سرفه به وسیله داروهای از بین برنده سرفه در کودکان به هیچ وجه توصیه نمی شود.

 

منبع : عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

 


ویدیو مرتبط :
درمان سرفه کودکان - استاد سید حسن ضیایی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سرفه عودکننده و مزمن در کودکان



سرفه,سرفه در کودکان,علت سرفه کودکان,سرفه خشک,

ویروس Respiratory Syncytial Virus که مختصرا RSV نامیده می شود، عامل مهم برونشیولیت و پنومونی (ذات الریه) در ابتدای کودکی بخصوص کودکان زیر یک سال است.

شیوع بالای بیماری ویروسی RSV در ماه های اول بعد از تولد نوزاد، از خصوصیات این ویروس است که به صورت اپیدمی های سالانه ظاهر می شود و باعث سرفه مزمن و عودکننده در کودکان می شود.
 
در مناطق معتدل این اپیدمی در زمستان رخ می دهد و حدود 4 تا 5 ماه طول می کشد و حداکثر شیوع آن از دی تا اسفند ماه است.

به جز در نوزادان نارس، آنتی بادی های ضد RSV که از طریق جفت به نوزاد انتقال می یابد، مقداری خاصیت محافظتی تا سن یک و نیم ماهگی دارد.
 
تقریبا نیمی از شیرخواران حساس در هر اپیدمی دچار عفونت اولیه می شوند. بنابراین تا سن دو سالگی همه بچه ها به عفونت دچارشده اند. در کودکانی که به مهدکودک می روند، شیوع ابتلا به این عفونت بالاست.
 
اغلب شیرخواران مبتلا به این بیماری دچار علائم آبریزش بینی، گرفتگی بینی، گلودرد و گاهی عفونت گوش می شوند.


10 تا 40 درصد بیماران دچار مشکلات دستگاه تنفسی تحتانی مانند برونشیت، برونشیولیت و برونکوپنومونی می شوند.
 
عفونت مجدد با این ویروس می تواند در عرض چند هفته بعد از بهبودی قبلی ایجاد شود، ولی شدت آن معمولا کمتر است.
 
دوره نهفته این بیماری، حدود چهار روز است. انتقال بیماری توسط قطرات بزاق دهان (عطسه و سرفه) یا از طریق هوا (نفس کشیدن) یا از طریق دست وارد بینی یا چشم افراد حساس می شود.

 در اغلب خانواده ها عفونت توسط کودک دبستانی به سایر افراد خانواده انتقال می یابد. بالغین هم که دچار عفونت مجدد می شوند، ویروس را به سایرین منتقل می کنند.

اولین علامت بیماری RSV شامل آبریزش بینی و گلودرد است. سرفه نیز همزمان یا چند روز بعد ظاهر می شود. عطسه و تب خفیف نیز از دیگر علائم است. بزودی پس از شروع سرفه، خس خس سینه بیمار شروع می شود.
 
این بیماران آبریزش بینی فراوانی دارند و تب بیمار قطع و وصل می شود. رادیوگرافی ریه در این مرحله اکثرا طبیعی است.

 برونشیولیت یک تشخیص کلینیکی است. سایر مواردی که در تشخیص بیماری کمک می کند وجود علائم سرماخوردگی در سایر افراد خانواده است، زیرا RSV اغلب باعث عفونت دوباره و ایجاد علائم در بچه های بزرگ تر و بالغین خانواده می شود. گلبول های سفید خون طبیعی و یا افزایش یافته اند.

 هنگام سرفه مزمن و عود کننده در کودکان، مهم ترین علت آسم است. از آنجایی که گیرنده های سرفه علاوه بر ریه در حلق، سینوس ها، معده و مجرای گوش خارجی نیز موجود هستند، علاوه بر ریه گرفتاری این نواحی را نیز در بررسی سرفه های مزمن و عودکننده باید در نظر داشت.

 وجود ترشحات پشت حلق (خلط گلو) در این بیماران همراه با سرفه شبانه می تواند ناشی از سینوزیت مزمن به عنوان عامل سرفه باشد.

 وجود ریه پر از هوا ناشی از بیماری انسداد مزمن ریوی مانند آسم و فیبروز کیستی است.

 وجود خس خس سینه در هنگام تنفس، ناشی از ابتلا به آسم است، ولی باید در نظر داشت که مشکلاتی مانند وجود جسم خارجی در ریه، سیستیک فیبروزیس (فیبروز کیستی) و هموسیدروز ریوی نیز می توانند باعث خس خس سینه شوند.

 خلط بدبو در عفونت های بی هوازی دیده می شود.
 
کودکانی که بیش از شش هفته سرفه می کنند، باید از نظر سیستیک فیبروزیس بررسی شوند.

دکتر شیخ الاسلام
منبع: jamejamonline.ir