سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

احساس خستگی



 

 

احساس خستگی

 

داشتن خواب کافی اما باز هم احساس خستگی ؟! به نظر شما دلیل چیست ؟قبل از اینکه به خاطر سبک زندگی، داشتن فعالیت های متنوع و ... خود را سرزنش کنید، بهتر است در مورد علل و ریشه خستگی های مبهم و بی دلیل مطالب زیر را مطالعه فرمایید.

 

اگر شما مانند بسیاری از زنان، صدای خمیازه های کشدار و بلند هر روز و هر ساعته آزارتان می دهد بهتر است به دنبال دلیل بگردید. به گفته پزشکی از مرکز قلب زنان، بیشترین شکوه و شکایت بیماران از خستگی می باشد. البته در بعضی موارد فعالیت بیش از اندازه و عدم خواب کافی می تواند تنها دلیل محکم و مستدل باشد . اگر شما تنها 5 الی 6 ساعت در شب می خوابید مسلما خستگی بر شما غلبه خواهد کرد. اما اگر شما به طور نورمال 7 الی 8 ساعت خواب سالم در شب داشته باشید ولی همچنان احساس خستگی کنید، این زمانی است که باید به پزشک مراجعه کنید تا دلیل اصلی آن آشکار شود و در اغلب موارد این زمانی است که خستگی شما دلیل و نشانه ای از یک بیماری جدی است البته اغلب متخصصان دلیل آن را مشکلات خفیفی می دانند که به راحتی قابل درمان است.

 


7 دلیل اصلی خستگی

 

1- کم خونی : اگر شما در سالهای باروری بسر می برید و به خصوص اگر شما دچار قاعدگی های شدید می شوید یا دارای تومور فیبروئید و یا پولیپ رحمی هستید و یا اگر اخیرا به دلیل زایمان خون زیادی از دست داده اید همه این دلایل می توند باعث کم خونی شود، یعنی دلیل اصلی خستگی در خانمها. زمانی که به دلیل خونریزی دچار کمبود و نقصان هموگلوبین می شوید مشکلات بروز می کند. همو گلوبین یک نوع پروتئین غنی از آهن در گلوبول قرمز خون است که مسئول حمل اکسیژن از ریه ها به سایر بخش ها و ارگان های بدن است. زمانیکه بافت ها و ارگانها اکسیژن کافی دریافت نکنند نتیجه آن بروز خستگی خواهد بود. دلیل کم خونی همچنین می تواند خونریزی داخلی یا کمبود آهن، فولیک اسید و یا ویتامین 12 B باشد. کم خونی همچنین ممکن است بدلیل بیماریهای مزمنی همچون ناراحتی های کلیوی باشد که علائم آن به صورت گیجی، احساس سردی و بی حوصلگی بروز کند. برای تشخیص دقیق کم خونی با مراجعه به پزشک و انجام تست خون تشخیص امکان پذیر خواهد شد. درمان نیز با استفاده از قرص های حاوی آهن می باشد و یا مصرف کافی غذاهای آهن داری چون اسفناج، بروکلی و گوشت قرمز. که در صورت مداوای صحیح، احساس خستگی شما نیز تا بعد از 30 روز حتما مرتفع می شود.

 


2- کم کاری تیروئید : اگر شما عموما تنبل، کم فعالیت و یا حتی به مقدار خفیف افسرده هستید، دلیل آن می تواند کم کاری تیروئید باشد. تیروئید غده ای پروانه ای شکل و کوچک است که در ابتدای ابتدای گلو قرار دارد و متابولیسم بدن را کنترل می کند. به گفته یک مرکز تیروئید امریکایی در سن 60 سالگی 17 درصد از کل زنان دچار اختلال عملکرد تیروئید هستند و بیشتر آنها نمی دانند. و دلیل عمده آن نوعی اختلال خود ایمنی به نام هاشیموتوز تیروئیدتیز (hashimoto thyroiditis ) است.

 

این وضعیت سبب می شود که بدن سلولهای مسئول تولید تیروکسین و سایر هورمون های مترشحه توسط غده تیروئید را تخریب کند و نتیجه آن کم کاری غده تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم یا کاهش متابولیسم خواهد شد. تست خون با عنوان T3 و T4 به بررسی مقدار هورمون تیروئید می پردازد. اگر این هورمون ها به مقدار کم باشد مصرف هورمون های سنتتیک سرعت شما را بالا برده و در نتیجه احساس بهتری خواهید داشت.

 

 

3- عفونت دستگاه ادرار : اگر چه اغلب زنان عفونت دستگاه ادرار را با علائمی همچون سوزش و یا تکرر ادرار متوجه می شوند اما در بعضی موارد خستگی می تواند تنها نشانه و علامت آن باشد. تمام زنان علائم مشخص و بارزی برای این بیماری ندارند و خستگی می تواند تنها نشانه آن باشد. در اکثر مواقع عفونت دستگاه ادرار به دلیل وجود باکتری در این دستگاه است که اغلب نتیجه عدم رعایت بهداشت در هنگام طهارت (مثلا شستشو از عقب به جلو) و یا آمیزش جنسی که می تواند خطر را افزایش دهد زیرا باعث وارد کردن باکتری از واژن به درون مجرای پیشاب یا میزراه می شود. اگر پزشک شما به وجود این بیماری مظنون شد با دادن تست ادرار تشخیص راحت تر می شود. مداوای این بیماری نیز به نسبت سریع و آسان است و با مصرف آنتی بیوتیک خوراکی مداوا می شود و در صورت مداوا تا بعد از یک هفته احساس خستگی نیز از بین می رود. اگر علائم مجددا برگشت دوباره تست دهید زیرا در بعضی زنان این عفونت بصورت مزمن وجود دارد. در این حالت با پزشک خود در مورد روشهای پیشگیری مثل مصرف آنتی بیوتیک با دوز پایین مشورت کنید.

 


4- مصرف بیش از اندازه کافئین : اغلب افراد برای رفع خستگی و کسب انرژی دوباره به خوردن قهوه و یا نوشیدنی های دیگر می پردازند. اما در بعضی از زنان و دختران مصرف کافئین نتیجه عکس خواهد داشت. گزارش شده است که کافئین محرک است اما در صورت مصرف زیاد نتیجه عکس خواهد داشت. در بعضی بیماران زیاده روی در مصرف کافئین، خستگی را به همراه دارد و اگر فکر می کنید این بدین معنا است که شما نیاز به کافئین بیشتر دارید تا خستگی را برطرف کند اشتباه می کنید. هر نوع تلاش برای حل معضل خستگی با مصرف بیشتر کافئین وضعیت را بدتر می کند. و اما راه حل: کافئین را تا حد ممکن از برنامه غذایی خود حذف کنید. نه تنها کافئین بلکه شکلات، چایی و بعضی از داروهای حاوی کافئین نیز می تواند باعث خستگی مبهم شود.

 

 

5- آلرژی غذایی : در حالیکه هدف از خوردن غذا کسب انرژی است پزشکان معتقدند بعضی از غذاها نیز می تواند آلرژی زا باشد و نتیجه عکس داشته باشد. بنابر این غذاهایی با این خاصیت می تواند سبب خستگی شما شود. شواهد نشان می دهد که غذاهای آلرژی زا سبب خستگی می شود و حتی این خستگی ممکن است اولین علامت هشداردهنده در مورد این غذاها باشد. بنابر این اگر تا 30 دقیقه بعد از خوردن هر نوع غذا شروع به خمیازه کشیدن کردید بهتر است که آن غذا را از رژیم غذایی خود حذف کنید. همچنین می توانید در مورد هر غذایی تست آلرژی بدهید.

 

 

6- احساس خفگی در خواب : اگر شما به اندازه کافی و لازم نمی خوابید حتما احساس خستگی می کنید. اما چه چیزی می تواند باعث عدم خواب راحت شود؟ در یک مورد احساس تنگی نفس در خواب که یک نوع اختلال خواب است سبب می شود که شما مداومتا دچار قطع خواب شوید و این اتفاق اغلب در شب می افتد و در هر بار تنگی نفس شما برا ی مدت طولانی بیدار مانده و چرخه منظم خواب شما دچار اختلال خواهد شد. تنها نشان این اختلال نیز خستگی مداوم است که به همراه دارد. در این اختلال مجرای فوقانی تنفس دچار انسداد می شود و در زنان چاق و با اضافه وزن پبیش می آید. خرو پف کردن یکی از نشانه های این اختلال است. برای تشخیص این بیماری نیاز به آزمایشات مخصوص به خود است. اگر شما دچار این اختلال هستید پزشک شما به شما پیشنهاد خواهد کرد که وزن خود را کم نمایید و سیگار را نیز ترک کنید. در مراقبت های پزشکی با استفاده از وسایلی این مجرای تنفسی را در هنگام خواب باز می کنند. در موارد حاد جراحی لازم است تا از بازشدن مجرا و سلامت آن اطمینان حاصل شود. عدم درمان این اختلال احتمال حمله قلبی را افزایش می دهد.

 


7- بیماری های قلبی تشخیص داده نشده : اگر بعد از فعالیت های سبک که معمولا خستگی به همراه ندارد احساس خستگی کردید بهتر است با پزشک خود در این مورد صحبت کنید. طبق مطالعات ، خستگی مفرط بعد از انجام کارهای معمولی مثل جارو زدن خانه یا مواردی از این قبیل ممکن است به دلیل نوعی ناراحتی قلبی باشد. اما این بدان معنا نیست که هر بار خمیازه کشیدید نگران شوید که شاید مبتلا به بیماری قلبی هستید. در اکثر مواقع خستگی نشان اولیه بیماری قلبی نیست بلکه ارتباط با چیزهای دیگر دارد. در عین حال بیماری های قلبی سر دسته علل مرگ در زنان است و لذا توجه به آن ضرورت دارد. بنابر این اگر خستگی به دنبال هر فعالیت بروز کرد بهتر است برای آزمایشات قلبی به پزشک مراجعه کنید. اگر خستگی شما مربوط به فعالیت قلب شما بود داروها و تولیداتی وجود دارد که در این زمینه به شما کمک می کند و احساس خستگی شما را رفع نموده و انرژی شما را احیا می نماید.

pezeshk-zibaee.com


ویدیو مرتبط :
رفع احساس خستگی حتما ببینید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

چرا همیشه احساس خستگی می کنیم؟



چرا همیشه احساس خستگی می کنیم؟,علت احساس خستگی

چرا همیشه احساس خستگی می کنیم؟
اگر همیشه احساس خستگی می کنید، این مطلب را بخوانید.
 یک متخصص خون و آنکولوژی با اشاره به اینکه کمبود آهن و اسیدفولیک شایع‌ترین نوع کم‌خونی است، افزود: فقر آهن در خون سبب کاهش و کوچک شدن گلبول‌های قرمز می‌شود در نتیجه عمل تبادلات اکسیژن و دی اکسید کربن به خوبی صورت نمی‌گیرد و سلول‌ها با وجود کمبود اکسیژن نمی‌توانند سوخت و ساز مواد قندی را به خوبی انجام دهند و این حالت برای فرد ضعف و بی‌حالی را در پی دارد.
دکتر احمد روان پارسا پیرامون احساس خستگی بیش از حد در برخی افراد اظهار کرد: این نوع خستگی دلایل متعددی از قبیل افسردگی، بیماری‌های عفونی، بیماری‌های قلبی، غذای ناکافی، کم کاری تیروئید، حساسیت غذایی و از همه مهمتر فقر مولکول آهن در خون دارد.
 وی با اشاره به اینکه مقدار انرژی موجود در بدن که به واسطه مصرف غذاها به وجود می‌آید نیز در بروز احساس خستگی موثر است، گفت: وقتی بدن به علت نخوردن غذا، اختلال در جذب غذا یا حجم بالای فعالیت نامتناسب با میزان انرژی مصرفی دچار افت انرژی شود خستگی مفرط بروز پیدا خواهد کرد. این متخصص خون و آنکولوژی در مورد قند ذخیره در خون گفت: مقدار قند موجود در بدن به شکل گلیکوژن بین 300 تا 400 گرم در خون است که تنها می‌تواند انرژی نصف روز یک فرد بالغ را تامین کند بنابراین انرژی اصلی مورد نیاز انسان از طریق سوختن چربی‌ها تامین می‌شود.
وی دلیل خستگی مفرط در بیماران عفونی را کمبود قند خون دانست و گفت: در این نوع بیماری‌ها معمولا افراد از مواد قندی کمتری استفاده می‌کنند و به همین دلیل بدن برای تامین انرژی مورد نیاز باید از چربی‌ها استفاده کند که در این شرایط با سوخت ناقص چربی‌ها به دلیل کمبود قند خون موادی مثل اسیدلاکتیک در بدن ترشح می‌شود که خستگی عضلات را در پی دارد. بنابراین کبد، این اسید را در زمان استراحت فرد از جریان خون حذف می‌کند و مشکل برطرف می‌شود.
این متخصص خون و آنکولوژی از دیگر علل خستگی مفرط را تنگ بودن مجرای عروقی دانست و گفت: در این صورت اکسیژن، مواد قندی و جریان خون رسانی با سرعت مناسب در بدن انجام نمی‌شود و انرژی به مقدار کافی به بافت‌ها و عضلات بدن نمی‌رسد که در این حالت فرد احساس خستگی مفرط می‌کند. البته کم خوابی هم در تشدید این موضوع بی‌اثر نیست.
دکتر پارسا گفت: عدم وجود ویتامین‌ها، املاح و مواد معدنی به میزان کافی در بدن موجب برهم خوردن تبادلات بیوشیمیایی و روابط بین دستگاه‌ها می‌شود که موجب افت انرژی و در نتیجه بروز احساس خستگی می‌شود. وی کم خونی را از دیگر علل احساس خستگی مفرط دانست و با اشاره به اینکه کمبود آهن و اسیدفولیک شایع‌ترین نوع کم خونی است، افزود: فقر آهن در خون سبب کاهش و کوچک شدن گلبول‌های قرمز می‌شود در نتیجه عمل تبادلات اکسیژن و دی اکسید کربن به خوبی صورت نمی‌گیرد و سلول‌ها با وجود کمبود اکسیژن نمی‌توانند سوخت و ساز مواد قندی را به خوبی انجام دهند و این حالت برای فرد ضعف و بی‌حالی را در پی دارد.
دکتر پارسا با بیان اینکه میزان استاندارد آهن و قند خون بین 90 تا 100 میلی گرم در خون است، گفت: جذب آهن از طریق مصرف جگر، گوشت قرمز به ویژه گوشت گوساله، تخم کدو، کشمش و خرما صورت می‌گیرد البته فعالیت بدنی زمینه جذب آهن را افزایش می‌دهد و در صورت تامین نشدن آهن مورد نیاز بدن از این طریق می‌توان زیر نظر پزشک از مکمل‌های دارویی و قرص آهن استفاده کرد.
این متخصص خون و آنکولوژی با اشاره به وجود دلایل ژنتیکی برای فقر آهن گفت: علاوه بر زمینه ژنتیکی نوعی پروتیین در خون وجود دارد که وظیفه آن انتقال مولکول آهن از نقطه‌ای به نقطه دیگر است که اگر وظیفه خود را به درستی انجام ندهد مشکل کمبود آهن به وجود می‌آید.
البته نوعی پروتیین در بدن برای جا به جایی نیاز به جذب مولکول آهن دارد که اگر مولکول جذب شده را رها نکند این بار فقر آهن در بدن به شکل دیگری به وجود می‌آید ولی همیشه یک مقدار آهن در کبد به صورت ذخیره شده وجود دارد. دکتر پارسا افزایش میزان مولکول آهن در بدن را باعث به وجود آمدن اختلال در اعضای بدن به ویژه کبد دانست و افزود: مصرف مکمل‌های غذایی و قرص‌های آهن باید زیر نظر پزشک متخصص و با بررسی میزان آهن در آزمایش خون باشد در غیراین صورت عوارض جبران‌ناپذیری به همراه خواهد داشت.
 این متخصص خون و آنکولوژی در مورد درمان خستگی مفرط گفت: برای درمان این مشکل ابتدا نیاز به یک تشخیص صحیح است که خستگی مفرط از کدام دلیل و یا حاصل کم کاری کدام عضو بدن است تا بتوان از مراحل بعدی درمان با سرعت بیشتر و هزینه‌های کمتر عبور کرد.
وی با اشاره به مراحل دیگر درمان افزود: ورزش باعث بالا رفتن سرعت گردش خون و در نتیجه رسیدن مواد قندی بیشتری به عضلات و همچنین موجب دفع مواد زاید و چربی‌های اضافی از بدن می‌شود و در درمان این بیماری نقش موثری دارد. دکتر پارسا در پایان با تاکید بر اهمیت نوع تغذیه و زمان استفاده از آن افزود: استفاده روزانه 8 لیوان آب در کنار استراحت به میزان کافی به صورت خواب موجب ترمیم بدن می‌شود و در کنار اینها استفاده از 3 نوع میوه جذب مواد معدنی و املاح مورد نیاز بدن را تامین می‌کند.
منبع : salamatnews.com