سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

آیا دستگاه‌های لرزاننـده واقعا لاغر می‌کنند؟


همیشه تبلیغ آنها را در تلویزیون، روزنامه‌ها، مجلات و اینترنت و شبكه‌های ماهواره‌ای می‌بینیم؛ « با این کمربند راحت سرجای خود بنشینید و چربی‌های شکم‌تان را آب کنید! با این پدهای الکتریکی بدون ذره‌ای زحمت عضلات خود را سفت و قوی کنید!


مجله سیب سبز: همیشه تبلیغ آنها را در تلویزیون، روزنامه‌ها، مجلات و اینترنت و شبكه‌های ماهواره‌ای می‌بینیم؛ « با این کمربند راحت سرجای خود بنشینید و چربی‌های شکم‌تان را آب کنید! با این پدهای الکتریکی بدون ذره‌ای زحمت عضلات خود را سفت و قوی کنید! روی این صفحه لرزاننده بایستید و از سرتا پا بلرزید تا از همه جای بدن‌تان وزن کم شود!»  این ادعاها حقیقت دارند؟ کدام یک از این دستگاه‌ها بر تناسب‌اندام تاثیرگذارتر هستند و ارزش سرمایه‌گذاری دارند؟

بدون زحمت لاغر نمی‌شوید!

دستگاه‌های الکتریکی و شوک‌دهنده با ایجاد انقباضات عضلانی مصنوعی ادعا می‌کنند مانند ورزش کردن می‌توانند بدون هیچ زحمتی باعث سوزاندن کالری‌ها و کاهش وزن و کاهش سایز شوند، درصورتی که چنین چیزی امکان‌پذیر نیست. زمانی که ورزش می‌کنیم به هرحال مشغول سوزاندن کالری هستیم و این انرژی به خرج کاسته شدن از چربی‌های بدن تامین می‌شود اما زمانی که یک پد الکتریکی، انرژی را از خارج به عضله وارد می‌کند دیگر این انرژی از داخل بدن خارج نشده است که بخواهد چربی‌سوزی کند و مانند ورزش کردن خاصیتی برای افزایش سلامت یا چربی‌سوزی و کاهش وزن و سایز در پی ندارند.

کاهش سایزی که چند ساعته برمی‌گردد

کمربندهای لاغری از 2 مکانیسم برای کاهش سایز استفاده می‌کنند: 1. ویبره و لرزاندن منطقه 2. حرارت دادن. این دستگاه‌ها با ایجاد لرزش حالت ماساژ را القا می‌کنند و از این طریق می‌توانند باعث جابه‌جایی موقتی و ناچیز چربی‌های زیرجلدی شوند و کاهش سایز موقتی ایجاد کنند. اما از آنجایی که این چربی تبدیل به نوع دیگری از انرژی نشده است در مدت زمان کوتاهی سرجای اولیه‌اش برمی‌گردد. حرارت نیز مقداری از آب میان‌بافتی ناحیه زیر کمربند را در همان لحظه تبخیر می‌کند. این تبخیر باعث کاهش سایز آنی می‌شود اما آب تبخیر شده خیلی ساده طی چند ساعت آینده و حداکثر 24 ساعت بعد دوباره جایگزین می‌شود و سایز کم شده بازمی‌گردد، بنابراین این کمربندها تاثیری روی کاهش سایز و وزن ندارند و دل بستن به اینگونه وسایل کاملا اشتباه است.



صفحات لرزاننده شما را لاغر نمی‌کنند اما ...

صفحات لرزاننده باعث کاهش وزن و چربی‌های زیرپوستی نمی‌شوند و تغییر سایز ایجاد نمی‌کنند. در یکی از مطالعات، گروهی از افراد برای 24 هفته به طور مرتب هر روز از صفحات لرزاننده استفاده کردند و بعد از 24 هفته هیچ تغییری در کل حجم چربی بدن و وزن‌شان دیده نشد. با این حال در همان مطالعه مشاهده شد که این دستگاه می‌تواند باعث افزایش قدرت عضلات اکستانسور زانو شود و تاحدودی به حفظ سلامت مفصل زانو کمک کند، بنابراین تاحدودی می‌تواند برای کسانی که آرتروز خفیف دارند کمک‌کننده باشد. مسلم است فواید ذکر شده برای این صفحات به هیچ‌عنوان  قابل مقایسه با انجام فعالیت‌های ورزشی نیست.

اما یکی از خواص صفحات لرزاننده که روی آن بسیار تاکید شده و تقریبا همه افراد آن را قبول دارند جلوگیری از کاهش تراکم استخوانی است به‌خصوص در خانم‌هایی که دچار یائسگی شده‌اند و در خطر پوکی استخوان قرار دارند. درواقع استفاده منظم (روزی 10 دقیقه) از این ویبراتورها می‌تواند به جلوگیری از پوکی استخوان کمک کند. البته این دستگاه جایگزینی برای درمان‌های پوکی استخوان نیست و نباید به بهانه استفاده از آن، درمان‌های تجویز شده توسط پزشک را نادیده گرفت.

تفاوت کمربندهای لاغری با صفحات لرزاننده

دستگاه‌های ویبره را می‌توان به 2گروه تقسیم كرد: 1. کمربندها و ماساژورهای موضعی 2. صفحه‌های ویبراتور یا «Total Body Vibrator.»  کمربندها درواقع به عنوان یک ماساژور موضعی عمل می‌کنند و تنها ممکن است با فشرده‌سازی بافت چربی زیرپوستی از لحاظ ظاهری تاحدودی بافت را سفت‌تر نشان دهند و در بهبود وضعیت ظاهری سلولیت‌ها موثر باشند، اما باعث کم‌شدن چربی‌های زیرپوستی یا کاهش وزن نمی‌شوند. اما صفحات لرزاننده یا «Total Body Vibrator» که با ایستادن روی این صفحات تمام نقاط بدن ویبره می‌شود و به لرزش در می‌آید. درواقع ایستادن روی صفحه لرزاننده اولین‌بار برای حفظ سلامت فضانوردان توسط دانشمندان روسی ابداع شد. وقتی فضانوردان در گراویته صفر قرار می‌گیرند به‌دلیل اینکه نیروی وزن بر استخوان‌ها و عضلات‌شان وارد نمی‌شود به‌تدریج دچار کاهش تراکم استخوان و ضعف عضلانی می‌شوند. اما با این صفحات می‌توان با چنین مشکلاتی مقابله كرد. مکانیسم صفحات لرزاننده به این ترتیب است که وقتی فرد روی صفحه قرار می‌گیرد و همه بدنش به لرزش درمی‌آید، عضلات و تاندون‌ها به این لرزش واکنش نشان می‌دهند و برای حفظ تعادل نوعی انقباض غیرارادی ایجاد می‌کنند. تکرار این مساله می‌تواند باعث افزایش قدرت عضله شود و روی سیستم متابولیسم استخوان تاثیر بگذارد. به این ترتیب می‌تواند باعث تحریک استخوان‌سازی و مانع از کاهش تراکم استخوان شود. البته خواص دیگری هم برای این صفحات ذکر شده است که هیچ کدام از آنها هنوز به اندازه کافی موردتحقیق و بررسی قرار نگرفته‌اند تا بتوان به‌طور قطعی درموردشان نظر داد. مثلا ذکر شده است که می‌توانند با ایجاد انقباض غیرارادی، سطح متابولیسم پایه بدن را افزایش دهند و باعث افزایش مصرف کالری شوند یا می‌توانند باعث بهبود درناژ و تخلیه لنف از اندام‌های تحتانی شوند و تورم و سلولیت این اندام‌ها را کاهش دهند.

ترکیب ورزش و صفحات لرزاننده

لرزش ایجاد شده توسط این صفحات باعث بهبود افزایش جریان خون و شسته شدن اسید لاکتیک از عضله می‌شود. هرزمان که فعالیت ورزشی انجام می‌دهیم مقداری اسید لاکتیک در عضلات تجمع می‌یابد به‌خصوص اگر ورزش به طور صحیح انجام نشده باشد. این موضوع می‌تواند باعث احساس درد و سفتی عضله بعد از ورزش شود. برخی معتقدند اگر فرد بعد از فعالیت ورزشی حدود 10 دقیقه روی صفحه لرزاننده بایستد گردش خونش افزایش پیدا می‌کند و لاکتیک اسید شسته می‌شود. علاوه براین ترکیب ورزش و استفاده 10 دقیقه‌ای از این ویبراتورها می‌تواند به حفظ قدرت و انعطاف‌پذیری عضلات کمک کند. اما باید توجه داشته باشید که این تاثیر در کوتاه‌مدت دیده می‌شود و در درازمدت فایده چندانی ندارد.

افرادی که مجاز به استفاده از صفحات لرزاننده نیستند

بیشتر خاصیت‌های ذکر شده درمورد صفحات لرزاننده هنوز از لحاظ علمی ثابت نشده‌اند و تمامی آنها نیاز به بررسی بیشتری دارند. اما به طور کلی می‌توان گفت استفاده کوتاه‌مدت (روزی 10 تا 15 دقیقه) از صفحات لرزاننده ضرری برای افراد ندارد. استفاده درازمدت از این دستگاه‌ها می‌تواند باعث ایجاد خستگی شود. علاوه براین کسانی که با حرکت اتومبیل و مانند آن دچار حالت تهوع می‌شوند ممکن است با قرار گرفتن روی این صفحات حالت تهوع‌شان تحریک شود. برخی افراد برای استفاده از این دستگاه منع مصرف دارند ازجمله خانم‌های باردار، کسانی که به‌تازگی تحت عمل جراحی قرار گرفته‌اند و هنوز محل جراحی‌شان خوب نشده است، کسانی که در وریدهای عمقی اندام‌های‌شان لخته وجود دارد، کسانی که دستگاه ضربان‌ساز قلب دارند، کسانی که آرتروز شدید مفاصل دارند، کسانی که تعویض مفصل کرده اند و کسانی که صرع دارند.

پدهای الکتریکی جای ورزش را نمی‌گیرند

دستگاه‌های الکتریکی و شوک‌دهنده با تحریک الکتریکی عضلات کار می‌کنند. درواقع سیستم انقباض عضلات براساس تحریک الکتریکی است یعنی پیام عصبی که وارد صفحه عضله می‌شود با تحریک الکتریکی که ایجاد می‌کند عضله را تحریک کرده و باعث انقباض آن می‌شود. این دستگاه‌ها براساس این خاصیت ابداع شده‌اند و انواع مختلفی دارند. دستگاه‌هایی که به‌صورت آماتوری در بازار موجود هستند و خیلی هم روی آنها تبلیغ می‌شود، مشخص نیست با چه فرکانس و چه شکل موجی عضله را تحریک می‌کنند و اینکه آیا واقعا می‌توانند موثر باشند یا خیر.

 به‌طور کلی می‌توان گفت انقباض عضله توسط تحریک الکتریکی می‌تواند باعث تقویت عضله شود اما نوع فیبرهای عضلانی که با تحریک الکتریکی دچار انقباض می‌شوند با نوع فیبرهای عضلانی که با انقباض ارادی تقویت می‌شوند فرق می‌کند و انقباض عضله با تحریک الکتریکی هیچ‌وقت جای فعالیت ورزشی را نمی‌گیرد. فردی که از لحاظ سیستم عصبی سالم است و می‌تواند به طور ارادی عضلاتش را منقبض کند بهتر است از این دستگاه‌ها استفاده نکند و خودش عضلاتش را ورزش دهد. این کار خواص و فواید بسیار بیشتری خواهد داشت.


ویدیو مرتبط :
لاغر شوید و لاغر بمانید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آیا دستگاه های بدن سازی لاغر می کنند؟



کاهش وزن با بدنسازی,راههای لاغر شدن

آیا دستگاه های بدن سازی لاغر می کنند؟

کم نیست و گروهی از این افراد، بدون در نظر گرفتن سن و سال شان و اوضاع سلامت عمومی شان و بدون مشورت با یک اهل فن، شروع می کنند به استفاده از انواع دستگاه هایی که در سالن های ورزشی هست. این کار، عوارض ناخوشایندی به دنبال خواهد داشت که در گفت وگو با دکتر رامین کردی، متخصص طب ورزشی، به آن پرداخته ایم و جویا شده ایم که اصلا کار با این دستگاه های بدنسازی به چه کسانی توصیه می شود؟
آیا این حرف از نظر شما درست است که هر فردی در هر سن و سال و شرایطی که باشد، می تواند ورزش کند؟
بله؛ اما این را هم باید اضافه کنم که هر فردی بسته به شرایط خودش، باید برنامه ورزشی مناسبی دریافت کند.
یعنی چه؟
ببینید؛ ما ۳ نوع ورزش را توصیه می کنیم؛ در درجه اول، ورزش های هوازی مانند دویدن های طولانی مدت و دوچرخه سواری که با دویدن آهسته یا پیاده روی تند بیش از ۴ دقیقه در هر بار به وسیله تردمیل و دوچرخه انجام می شود. در کنار این ورزش، اگر فرد تمایل داشت ورزش های دیگری انجام دهد، ما ورزش های قدرتی و انعطاف پذیری را توصیه می کنیم.
در ورزش های قدرتی، استفاده از دستگاه های بدنسازی مرسوم است. شما کار با این دستگاه ها را به چه کسانی پیشنهاد می کنید؟
به عموم مردم! البته منظورم از عموم، افرادی هستند که مشکل خاصی ندارند؛ یعنی دچار مشکل جسمی و بیماری خاصی نیستند و برای حفظ سلامت شان ورزش می کنند. اما باید به این مساله توجه داشته باشند که میزان وزنه متعادل و نوع دستگاه هم استاندارد باشد و آسیب رسان نباشد. من توصیه می کنم افراد قبل از آغاز تمرین حتما با مربی مشورت کنند و خودسرانه به استفاده از آنها اقدام نکنند.
و اساسا هدف از کار با این دستگاه ها چیست؟
دستگاه هایی که در سالن های ورزشی مورد استفاده قرار می گیرند به شکل های مختلفی موجودند و مجموعه ای از این دستگاه ها، دستگاه هایی هستند که به منظور افزایش قدرت عضلانی مورد استفاده قرار می گیرند.
به نظر شما، این تمرین های ورزشی باید به چه میزانی باشد؟ چند بار در روز؟
خب، برای ورزیده کردن عضله ها می توان از وزنه های مختلف استفاده کرد. بهتر است میزان فعالیت ورزشی کمتر از ۳ جلسه در هفته نباشد. اگر فرد فقط هفته ای یک جلسه تمرین داشته باشد قدرت وی در یک سطح باقی می ماند. اما اگر این میزان تمرین به بیش از ۳ جلسه در هفته افزایش یابد، باعث افزایش قدرت عضلات می شود.

نتیجه این تمرین ها در آقایان به صورت افزایش قطر عضلات دیده می شود؛ در حالی که در خانم ها معمولا افزایش قطر ایجاد نشده و افزایش قدرت اتفاق می افتد.
و کار با این دستگاه های ورزشی را به همه توصیه می کنید؟
نه! به بیماران قلبی ـ عروقی و فشارخونی یا افرادی که سابقه سکته مغزی دارند یا سن شان بالاست، کار با دستگاه های قدرتی توصیه نمی شود. دلیلش هم این است که اینها برای بلند کردن وزنه های سنگین ممکن است قدرت کافی نداشته باشند و حین انجام تمرین، وضعیتی ایجاد شود که فشار زیادی برای به حرکت در آوردن وزنه به آنها وارد آمده و باعث افزایش فشارخونشان شود.
حضور مربی و نظارت او در این مورد چه تاثیری دارد؟
کمک گرفتن از مربی، اهمیت ویژه ای دارد. افراد باید در جلسه اول، نحوه استفاده درست از دستگاه ها را تحت نظر مربی آموزش ببینند و حرکت های ورزشی خود را با تکرار زیاد، یعنی ۳ تا ۴ ست ۱۰ تا ۱۵تایی با وزنه سبک انجام دهند. منظور از وزنه سبک، وزنه ای ست که وقتی فرد آن را با دست بلند می کند یا با پا هل می دهد، به راحتی این کار را ۱۰ تا ۱۵ بار بتواند انجام دهد.
شرایط برای مبتلایان به صرع و دیگر بیماری های تشنجی چطور خواهد بود؟
آنها بهتر است برای فعالیت با دستگاه های قدرتی در ۲ یا ۳ ست ۱۰تایی با وزنه سبک کار کنند تا با خطر کمتری مواجه شده و بر اثر مداومت در ورزش از تعداد حملاتشان کاسته شود.

وقتی این بیماران دمبل یا وزنه های آزاد را بالای سر و سینه خود می برند، ممکن است برای یک لحظه دچار تشنج شده و در اثر تشنج، این وسیله ها روی آنها بیفتد و باعث آسیب دیدنشان شود. اما اگر از دستگاه های قدرتی استفاده کنند، خطر کمتری آنها را حین فعالیت تهدید می کند.
در افراد چاق، چطور؟ آیا کار با دستگاه می تواند چربی سوزی را درآنها افزایش دهد؟
نه! بهترین ورزش برای چاق ها، ورزش های هوازی پی درپی (مانند دویدن و دوچرخه سواری طولانی مدت بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در روز و به مدت ۵ تا ۶ روز در هفته) است. اخیرا توصیه می شود افراد چاق در کنار این ورزش ها، ورزش های قدرتی و انعطاف پذیر نیز انجام دهند. البته این توصیه صرفا برای کاهش وزن نیست، بلکه با افزایش قدرت باعث می شود آنها زندگی بهتری داشته باشند.
چه توصیه ای به استفاده کنندگان از دستگاه های قدرتی دارید؟
اول از همه اینکه بدون مشورت با مربی به یک باره سراغ دستگاه های قدرتی نروند؛ بلکه با توجه به شرایط جسمی، زمان خودشان را تقسیم و مدتی از آن را صرف فعالیت کنند. اگر فردی قصد دارد یک ساعت ورزش کند، در ابتدا باید۱۰ تا ۱۵ دقیقه وقت خود را صرف گرم کردن کند، سپس به مدت نیم ساعت به فعالیت های هوازی مانند دویدن یا دوچرخه سواری بپردازد.

بعد از آن ۱۰ تا ۱۵ دقیقه، خودش را با دستگاه مشغول کند. سپس۱۰ تا ۱۵ دقیقه با دستگاه های قدرتی کار کرده و در پایان فعالیت ورزشی نیز ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به سرد کردن بپردازد. در فاصله بین گرم و سرد کردن نیز نباید ورزش های کششی فراموش شود.
بهترین توصیه به افرادی که مدت زمان کمی برای ورزش کردن دارند، چیست؟
اینکه وقت خودشان را صرف فعالیت با دستگاه ها نکنند، بلکه به جایش، به ورزش های هوازی بپردازند. ورزش هوازی در پیشگیری از بیماری ها موثرتر است و در اولویت قرار دارد.
استفاده بیش از حد معمول از این دستگاه ها، به لاغری بیشتر کمک نمی کند؟
ببینید؛ اگر منظورتان از دستگاه، تردمیل و دوچرخه باشد؛ روزی ۴۵ دقیقه فعالیت با این دستگاه ها برای کاهش وزن، مطلوب است اما این، تصور غلطی است که فکر کنید اگر زمان بیشتری روی تردمیل باشید، وزن بیشتری کم می کنید.

برای کاهش وزن مطلوب باید رژیم غذایی تان را با ورزش همراه کنید. صرف زمان بیشتر روی تردمیل باعث ایجاد آسیب های عضلانی و مفصلی مانند درد زانو خواهد شد.
موقع کار با دستگاه های قدرتی، نباید بیشتر مایعات مصرف کنیم؟
نوع فعالیت ورزشی تان مهم نیست؛ به طور کلی باید در هوای گرم، قبل و حین ورزش مایعات مصرف کرد.
عمده ترین عارضه استفاده نادرست از این دستگاه ها چیست؟
کشیدگی عضلات و انقباض دردناک عضلانی. ضمن اینکه متناسب نبودن وزنه با قدرت فرد، آسیب های عضلانی و اسکلتی مانند درد مچ دست و شانه و گردن را ایجاد می کند.

منبع:aftabir.com