سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

آزواسپرمی چیست؟



اسپرم,آزواسپرمی,مایع منی

آزواسپرمی چیست؟
آزواسپرمی (Azoospermia) در پزشکی به مواردی اطلاق می شود که در آن مایع منی مرد فاقد اسپرم یا به عبارت دیگر تعداد اسپرمهای مرد صفر می باشد. در اینگونه مردان هیچ اتفاق قابل تشخیصی در ظاهر مایع منی نمی افتد، چون حدود یک درصد حجم منی را اسپرمها تشکیل می دهند. تشخیص آزواسپرمی در یک مرد شوک بزرگی برای وی است. این مردان دارای میل جنسی و عملکرد جنسی طبیعی هستند و فقط مشکل باروری دارند.

 

تشخیص این بیماری فقط با آزمایش میکروسکوپیک مایع منی می باشد که باید حداقل در دو آزمایش به فاصله 4 هفته از همدیگر تائید شود. در ضمن برای تشخیص آزواسپرمی باید از روش استاندارد آزمایش مایع منی که سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده است استفاده نمود. در بعضی از مردان که آزمایشگاه گزارش آزواسپرمی کرده است، اگر مایع منی سانتریفوژ شود و رسوب حاصل از سانتریفوژ آزمایش گردد، اسپرم یافت خواهد شد که به آن اسپرم مخفی یا کریپتواسرمی گفته می شود.آزواسپرمی با فقدان مایع منی متفاوت است. در یک عده از مردان بنا به عللی پس از انزال مایع منی وجود ندارد، این بیماری انواع مختلف دارد و جای بحث آن اینجا نیست.

 

آزواسپرمی دارای دو علت کلی است:

یا انسدادی در مسیری که اسپرم را منتقل می کند وجود دارد که به آن آزواسپرمی انسدادی می گویند و یا اینکه بیضه ها اسپرم تولید نمی کنند که به آن آزواسپرمی غیر انسدادی می گویند. اندازه بیضه و اندازه گیری میزان هورمون FSH خون به ما کمک می کند که به سرعت تشخیص احتمالی را بدهیم. اگر اندازه بیضه ها کوچک و میزان هورمون FSH بالا باشد، به احتمال زیاد فرد دچار آزواسپرمی غیر انسدادی است و شانس بچه دار شدن تقریبا صفر است. گاهی بعضی از مردان بطور مادرزادی دارای فقدان لوله های منی بر هستند. در این مردان حجم منی فوق العاده کم و حدود نیم میلی لیتر می باشد.


در مردانی که مبتلا به آزواسپرمی انسدادی هستند برای درمان از روشهای زیر، بسته به شرایط بیمار می توان استفاده کرد:
1. پیوند لوله منی بر (واز) به اپیدیدیم با میکروسکوپ که در اصطلاح پزشکی به آن Vasoepididymostomy می گویند. آن یک عمل جراحی فوق العاده مشکل است که با میکروسکوپ انجام می شود و حدود سه ساعت طول می کشد. چون قطر لوله منی بر و اپیدیدیم فوق العاده اندک است، میزان موفقیت این عمل نیز کم است. در دست بهترین جراحان در حدود 25 درصد موارد اسپرم در مایع منی ظاهر می شود ولی چون کیفیت اسپرم پائین است، میزان حاملگی فقط 10 درصد است.


2. اسپرم برای رسیدن به مایع منی به ترتیب از راههای زیر عبور می کند: اپیدیدیم، لوله منی بر و مجرای انزالی. گاهی انسداد در مجرای انزالی است. درمان این بیماران نسبتا راحت است می توان از طریق مجرای ادرار با یک برش ساده مجرای انزالی را باز کرد.


3. در مردانیکه مبتلا به فقدان مادرزادی دو طرفه لوله منی بر هستند، از یک روشی بنام PESA استفاده می شود. این کلمه مخفف Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration می باشد که در آن از طریق پوست بیضه، اسپرم از اپیدیدیم با سرنگ بدست آمده و لقاح در آزمایشگاه انجام می شود.


4. روش دیگر استفاده از MESA است. این کلمه مخفف Microepididymal Sperm Aspiration است. در آن کیسه بیضه با جراحی باز می شود و قسمتی از اپیدیدیم که مسدود شده است با میکروسکوپ مشخص می شود (چون پشت انسداد اتساع وجود دارد) و از محل متسع شده با سرنگ اسپرم کشیده و زیر میکروسکوپ وجود اسپرم تائید می شود و از آن جهت لقاح در آزمایشگاه استفاده می شود.


5. گاها در بیمارانی که دارای آزواسپرمی انسدادی هستند نمی توان از اپیدیدیم اسپرم بدست آورد، در این بیماران از روش TESA استفاده می شود. این کلمه مخفف Testicular Sperm Aspiration می باشد که در آن از راه پوست با سوزنهای بخصوص از بیضه اسپرم کشیده می شود.


درمان مردان مبتلا به آزواسپرمی غیر انسدادی
در این مردان بیوپسی بیضه نشان می دهد که بیضه ها اسپرم تولید نمی کنند. اینگونه مردان قائدتا نابارور مطلق هستند، ولی در سالهای اخیر پیشرفتهائی در این زمینه ایجاد شده است. خود آزواسپرمی غیر انسدادی یا بد عملکرد بیضه دارای علل بسیار زیادی است، در بعضی از موارد می توان تولید اسپرم توسط اینگونه بیضه ها را با دارو تحریک کرد.


1. در مردانی که اندازه بیضه ها طبیعی و میزان هورمون FSH خون بالا نیست ممکن است بتوان با دارو تولید اسپرم را تحریک نمود.
2. یکی از موارد از بین رفتن عملکرد بیضه عدم عمل جراحی به موقع بیضه نزول نکرده است. اگر این بیماری دو طرفه باشد، مرد دچار ناباروری خواهد شد. بعض از این نوع بیضه ها را نیز می توان با تجویز دارو وادار به تولید اسپرم کرد.


3. گاهی در مردانی که دارای آزواسپرمی عیر انسدادی هستند، در نمونه برداری از بیضه ها تعدادی اسپرم مشاهده می شود، علت آزواسپرم بودن این مردان این است که اسپرم در حین انتقال از بین می رود. از اسپرمی که از طریق نمونه برداری بدست می آید می توان برای لقاح در آزمایشگاه استفاده کرد.
منبع : radiosalamat.ir


ویدیو مرتبط :
آیا آزواسپرمی (بی نطفگی) در مردان درمان دارد؟

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

علل ایجاد و راه درمان آزواسپرمی در مردان



آزواسپرمی, آزواسپرمی چیست, فقدان اسپرم در مایع منی

آزواسپرمی به معنی فقدان اسپرم در مایع منی است

 

علل ایجاد و راه درمان آزواسپرمی در مردان

چه نوع درمان هایی برای عارضه آزواسپرمی وجود دارد و کسانیکه به این عارضه مبتلا هستند چه راههای درمانی را باید پیش بگیرند؟

 

آزواسپرمی چیست ؟

آزواسپرمی به معنی فقدان اسپرم در مایع منی است که طیف وسیعی از بیماری‌ها را شامل می‌شود و دلایل زیادی در بروز آن نقش دارد.
دکتر صفری‌نژاد درباره بیماری آزواسپرمی (فقدان اسپرم در مایع منی) گفت: «در داخل هر یک از بیضه‌ها حدود 200 لوله اسپرم‌ساز وجود دارند که در آنها سلول‌های زایا تقسیم شده و پس از طی کردن مراحل مختلف به اسپرم بالغ تبدیل و از طریق لوله منی بر وارد مایع منی و خارج می‌شوند. فرایند تولید اسپرم در مردان خیلی پیچیده است و برای تشخیص این بیماری به نمونه‌برداری از بیضه‌ها یا همان بیوپسی نیاز است.»

 

وی در ادامه اظهار داشت:‌ «در مردان مبتلا به آزواسپرمی که فاقد سلول زایا در بیضه‌ها هستند هیچ راه درمانی وجود ندارد و در بیمارانی که دارای توقف در تکامل اسپرم هستند باید حداکثر سعی را کرد تا علت آن مشخص شود.»

 

علل بیماری آزواسپرمی
دکتر صفری‌نژاد  با اشاره به اینکه در مواردی که علت آزواسپرمی مشخص نباشد معمولا درمان امکان‌پذیر نیست، گفت: «یکی از علل مهم بیماری آزواسپرمی استفاده نابجا و بیش از حد از هورمون‌های استروئیدی یا همان تستوسترون است که بیشتر به وسیله ورزشکاران استفاده می‌شود ولی امروزه در ترکیب تعداد زیادی از داروهای چربی‌سوز نیز به مقدار زیاد می‌توان از این هورمون‌ها یافت. سایر مواردی که می‌توانند باعث توقف تولید اسپرم در بیضه‌ها شوند عبارتند از دیابت، بیماری سارکوئیدوز، نارسائی کلیه و افزایش کلسیم خون. هرچند در عمل به ندرت می‌توان علتی برای بیماری آزواسپرمی یافت و اکثر قریب به اتفاق موارد مادرزادی هستند.

 

امروزه برای موارد توقف اسپرم به شرطی که در مراحل پیشرفته باشد، درمان موثر وجود دارد. از هر 3 نفر مبتلا به  بیماری آزواسپرمی، یک نفر با درمان، دارای اسپرم بالغ در مایع منی خواهد شد.»

 

آزواسپرمی چیست,آزواسپرمی, فقدان اسپرم در مایع منی

دیابت، نارسائی کلیه و افزایش کلسیم خون می تواند باعث آزواسپرمی شود

 

این استاد دانشگاه با بیان اینکه این درمان پرهزینه بوده و طول مدت درمان 12-6 ماه است، خاطرنشان کرد: «در انسان تکامل اسپرم دارای 6 مرحله است و 64 روز طول می‌کشد. یعنی یک سلول زایا بخواهد به اسپرم بالغ تبدیل شود باید 64 روز منتظر شد. به همین علت هر نوع درمان برای بهبود کیفیت اسپرم نیازمند حداقل 6 ماه زمان یا 2 دوره تکامل اسپرم است.»

 

صفری‌نژاد در پایان با تاکید بر این موضوع که تشخیص صحیح بیماری آزواسپرمی اهمیت بسیاری دارد، گفت: «تعداد قابل توجهی از مواردی که در آن بیمار مبتلا به آزواسپرمی فاقد سلول زایا تشخیص داده شده، در بررسی و نمونه‌برداری‌های بیشتر مشخص می‌شود که نه‌تنها دارای سلول زایاست، بلکه این سلول‌ها به مقدار قابل توجهی نیز تکامل یافته‌اند. اگر در مرد مبتلا به آزواسپرمی اندازه بیضه‌ها و میزان هورمون FSH طبیعی باشد، به احتمال زیاد دارای توقف در فرایند تولید اسپرم است.

از این رو، اساس تشخیص، نمونه‌برداری صحیح و متعدد از هر دو بیضه و وجود یک پاتولوژیست متبحر و با تجربه است که در نمونه‌ها بتواند مراحل تکامل را تشخیص و گزارش کند.»

منبع : salamaneh.com