سلامت


2 دقیقه پیش

نشانه ها و عوارض کمبود ویتامین‌ها در بدن

ویتامین‌ها نقش مهمی‌ را در بدن انسان ایفا می‌کنند. به‌نحوی‌که کمبود ویتامین‌ (حتی یکی از آن‌ها) می‌تواند برای هر فردی مشکلات اساسی را به وجود آورد. گجت نیوز - معین ...
2 دقیقه پیش

چرا پشه ها بعضی ها را بیشتر نیش می‌زنند؟

فصل گرما و گزیده شدن توسط پشه ها فرا رسیده، دوست دارید بدانید پشه ها بیشتر چه کسانی را دوست دارند؟ بیشتر کجاها می پلکند؟ و از چه مواد دفع کننده ای نفرت دارند؟ وب سایت ...

آزمایش حاملگی



آزمایش حاملگی, آزمایش بارداری, تست حاملگی

آزمایش حاملگی

چرا آزمایش انجام می شود؟

برای تاییدو یا ارزیابی حاملگی و یا تشخیص و ارزیابی بیماری های تروفوبلاستیک و تومرهای سلولهای زایای تخمدان و یا بیضه

چه موقع آزمایش انجام میشود ؟

معمولا در خلال چند روز اولی که پریود عقب افتاده و یا حتی با روشهای نوین آزمایشگاهی زودتر از آن قابل شناسایی است و در چند روز پس از لقاح (حتی قبل از روزیکه انتظار شروع پریود است )و یا هنگامیکه پزشک مشکوک به حاملگی خارج رحمی است و یا بیماریهای تروفوبلاستیک و تومرهای سلولهای زایای تخمدان و یا بیضه .

نمونه مورد آزمایش چیست ؟

تا چند سال پیش اغلب ادرار بوده اما اکنون اغلب نمونه مورد آزمایش خون است .البته نمونه خون حساستر است .

چه جیزی آزمایش میشود ؟

hcg هورمونی است از جنس قند و پروتئین که توسط جفت زن حامله ترشح میشود . بنابراین با یافتن این هورمون می توان به حاملگی پی برد . پس از لقاح ، تخمک لقاح یافته و بارور شده به طرف رحم حرکت می کند و در آنجا لانه گزینی می کند حدود یک هفته بعد حفت تشکیل می شود و شروع به ترشح هورمون hcg می کند . در این زمان است که می توان با اندازه گیری هورمون hcg حاملگی را تشخیص داد.

در طول هفته های اول حاملگی وجود هورمون hcgبرای ماندن فعالیت جسم زرد فوق العاده مهم است زیرا باعث پایداری حاملگی می شود .. تولید هورمون hcgتا هفته های 8 تا 10 حاملگی با سرعت افزایش می یابد و به حداکثر خود در پایان هفته 10 پس از آخرین پریود می رسد . پس از آن مقدارش به آرامی کمی کاهش می یابد و ثابت می شود . پس از زایمان مقدار هورمون hcg به سرعت کاهش یافته و به حد پیش از حاملگی می رسد .همچنین سطح تولید هورمون hcgتوسط تومرهای سلولهای زایا افزایش می یابد .

آیا هیچ آمادگی پیش از انجام آزمایش لازم است ؟

برای انجام آزمایش خون هیچ آمادگی لازم نیست .بنا براین نیاز نیست ناشتا باشید و یا حتی محدودیت قطع مصرف مایعات داشته باشید و یا داروهای مصرفی یا حتی آنتی بیوتیک خود را قطع کنید.

چگونه آزمایش درخواست می شود ؟

در خواست انجام مقادیر کیفی هورمون hcg برای تایید حاملگی است . درخواست انجام کمی مقدار هورمون hcg در خلال حاملگی برای ارزیابی احتمال وجود حاملگی خارج رحمی صورت می گیرد . همچنین برای ارزیابی اختلالات دیگر حاملگی انجام می شود . علاوه بر آن درخواست انجام کمی مقدار هورمون hcg برای تشخیص و پایش بیماری های تروفوبلاستیک و تومرهای سلولهای زایای تخمدان و یا بیضه انجام می شود .

چه موقع آزمایش درخواست می شود ؟

در خواست انجام مقادیر کیفی هورمون hcgبرای زمانی است که مشکوک به حاملگی هستیم و یا حتی زمانی که باید به دلایلی مطمئن شویم که حاملگی قطعا وجود ندارد . گاهی در افراد خاصی بطور مرتب و در زمانهای متوالی درخواست انجام کمی مقدار هورمون hcg میشود . این کار به خاطر ارزیابی وجود حاملگی خارج رحمی یا دیگر اختلالات حاملگی و یا پس از سقط بخاطر اطمینان از عدم وجود خطر برای بیمار درخواست می شود .همچنین پزشک برای ارزیابی پایش بیماری های تروفوبلاستیک و تومرهای سلولهای زایای تخمدان و یا بیضه این آزمایش را درخواست می کند .

چقدر زمان انجام آزمایش است ؟

و یا به عبارت دیگر کی جواب آماده می شود ؟ اگر از روشهای نوین آزمایشگاهی استفاده شود زمان انجام آزمایش بین نیم تا یکساعت است گاهی بر اساس روش این زمان تا دو ساعت هم میرسد . در این آزمایشگاه بین 5/0 تا یک ساعت پس از خونگیری جواب شما آماده می شود .

 

منبع:drmodarreslab


ویدیو مرتبط :
سریعترین حاملگی دنیا

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

یک آزمایش مهم برای حاملگی پرخطر



حاملگی پرخطر,خطر جنین ناهنجار,سلامت جنین

آمنیوسنتز آزمایشی است که طی آن مایع آمنیوتیک برای بررسی سلامت جنین از رحم مادر استخراج می شود. مایع آمنیوتیک، مایعی است که اطراف جنین را در رحم مادر دربرمی گیرد و بدین ترتیب طی دوره بارداری از جنین محافظت می کند. این مایع حاوی سلول های جنینی و ترکیبات شیمیایی گوناگونی است که توسط جنین تولید می شود.

روش آمنیوسنتز
این روزها با بالا رفتن سن ازدواج، با افزایش سن بارداری در کشور نیز مواجه هستیم. به‌گونه‌ای که با وجود تاکید پزشکان بر ضرورت اولین بارداری تا قبل از 35 سالگی، برخی از بارداری‌ها در سنین 35 تا 40 سالگی و حتی بالاتر اتفاق می‌افتد.

در چنین شرایطی بر بهره‌گیری از شیوه‌های تشخیصی سلامت جنین در سه ماهه اول بارداری تاکید می‌شود تا به این ترتیب از خطر به دنیا آمدن کودکانی با ناهنجاری‌های سیستم عصبی و بویژه سندرم داون پیشگیری شود.

گرچه آزمایش‌های غربالگری از طریق بررسی فاکتورهای خونی مادر به تخمین احتمال به دنیا آمدن فرزندی با ناهنجاری‌های مادرزادی کمک می‌کند، اما تائید قطعی سلامت جنین از نظر عاری بودن از بیماری‌های مادرزادی سیستم اعصاب مرکزی و بویژه سندم داون فقط از طریق آزمایش آمنیوسنتز ممکن است.

منظور از آمنیوسنتز، برداشت از مایع دور جنین از طریق پوست شکم مادر به منظور بررسی ناهنجاری‌های ژنتیکی و کروموزومی جنین، قبل از تولد است.

 

در واقع آمنیوسنتز، شایع‌ترین روش تهاجمی برای تشخیص ناهنجاری‌ها قبل از تولد است که در صورت شدید بودن ناهنجاری جنین، از طرف پزشکی قانونی نیز اجازه ختم بارداری در مراحل اولیه داده می‌شود تا هزینه و مدت بارداری بی‌نتیجه به مادر تحمیل نشود.

اما پرسش اصلی این است که کدام دسته از مادران باید آزمایش آمنیوسنتز را انجام دهند؟
دکتر تقی‌پور ، متخصص زنان و زایمان می‌گوید: مادرانی که در معرض خطر جنین ناهنجار هستند باید این تست را انجام دهند که شامل مادران بارداری که سن‌شان بالای 35 سال است، بارداران دوقلویی دو تخمکی و آنها که سن شان هنگام زایمان بالای 31 سال است، خانم‌هایی که سابقه به دنیا آوردن کودک مبتلا به ناهنجاری کروموزومی دارند، وجود جا‌به‌جایی کروموزومی در مادر یا همسر، وجود مواردی از سقط‌های زودهنگام و تشخیص ناهنجاری ساختمانی جنین با سونوگرافی می‌شود.

به بیان دیگر، مادرانی که خطر داشتن جنین ناهنجار دارند، یعنی نتیجه تست‌های غربالگری سه ماهه اول یا دوم آنها وجود این ناهنجاری‌ها را تائید می‌کند، یا ناهنجاری در سونوگرافی شان تشخیص داده شده یا سابقه فامیلی مثبت برای اختلالات ژنتیکی دارند، حتما باید آمنیوسنتز انجام شود. البته همه باردارها نیز می‌توانند از این تست برای اطمینان از سلامت جنین‌شان استفاده کنند.

همچنین برای تشخیص کامل شدن مراحل تکاملی ریه جنین، بخصوص در مادران دیابتی، آمنیوسنتز توصیه می‌شود.

 

گاهی نیز برای درمان افزایش حجم مایع آمنیوتیک بویژه در مادرانی که این افزایش حجم، باعث تنگی نفس و مشکلات تنفسی در مادر شده است، آمنیوسنتز و کاهش حجم مایع توصیه می‌شود.
بسیاری از بیماری های ژنتیکی و کروموزومی مانند سندرم داون می تواند از طریق آمنیوسنتز ژنتیکی تشخیص داده شود، اما ممکن است برخی نقص های جنینی از این طریق مشخص نشوند

آمنیوسنتز درد ندارد
خیلی‌ها از انجام آمنیوسنتز می‌ترسند و تصور می‌کنند فرو کردن سوزن بلند و نازکی در شکم‌شان بسیار دردناک و آزار‌دهنده است، اما دکتر تقی‌پور برای روشن‌شدن ذهن بارداران از بی‌خطر و بی‌درد بودن آمنیوسنتز توضیح می‌دهد:

آمنیوسنتز معمولا در 15 تا 20 هفتگی بارداری انجام می‌شود. در واقع با روشی کاملا استریل و با کمک سونوگرافی، یک سوزن نخاعی از طریق پوست شکم، وارد کیسه آمنیون (کیسه آمنیوتیک اطراف جنین را در رحم مادر در برمی گیرد و داخل آن، مایعی به نام آمنیون وجود دارد. مقدار این مایع بتدریج افزایش پیدا می‌کند تا نوزاد بتواند براحتی داخل آن رشد و حرکت کند) می‌شود. البته دقت می‌شود سوزن با جفت، بند ناف و جنین برخورد نکند.

جالب است بدانید درد و ناراحتی مادر بر اثر این تکنیک خیلی ناچیز است و بی‌حسی موضعی معمولا نیاز نیست.

البته مادران مبتلا به ویروس ایدز نباید آمنیوسنتز انجام دهند، چون ممکن است باعث انتقال عفونت شود. همچنین اگر جفت در مسیر ورود سوزن باشد توصیه به انجام آن نمی‌شود.

اما تشخیص کدام دسته از بیماری‌ها و عوارض جنین از طریق آمنیوسنتز ممکن است؟
دکتر تقی‌پور پاسخ می‌دهد: تشخیص بیماری‌های ژنتیکی و ناهنجاری‌های کروموزومی، باز بودن کانال نخاعی، تشخیص برخی عفونت‌ها وهمچنین بررسی اثرات ناسازگاری RH خون مادر و جنین از طریق آمنیوسنتز امکان‌پذیر است.

وی درباره این که نتایج تشخیصی از طریق این روش تا چه اندازه قابل اطمینان است، می‌گوید: در مورد ناهنجاری‌های کروموزومی، نتایج به‌دست آمده از آمنیوسنتز، بیش از 99 درصد قابل اطمینان است، اما در مورد اختلالات مادرزادی با علل نامشخص مثل عارضه لب شکری، اختلالات ذهنی و آسیب‌های قلبی عروقی، آمنیوسنتز کاربردی ندارد.

عوارض احتمالی
به گفته دکتر تقی‌پور، عوارض آمنیوسنتز نادر است و شامل لکه بینی گذرای واژینال، نشت مایع آمنیون، عفونت مایع و آسیب‌دیدگی جفت و جنین بر اثر برخورد سوزن می‌شود.

بر اساس آمارهای گرفته شده، سقط ناشی از آمنیوسنتز در سه ماهه دوم بارداری، یک مورد در 300 تا 500 بارداری بوده است. البته از دست دادن بارداری در خانم‌های چاق و بارداری‌های دوقلو شایع‌تر است.

کسانی که می‌خواهند آزمایش آمنیوسنتز انجام دهند باید به طور کامل از عوارض آن آگاهی داشته باشند، بویژه اگر گروه خونی منفی دارند، حتما باید آمپول مخصوصی به آنها تزریق شود. همچنین باید به این افراد از نظر علائم عفونت وآبریزش (نشت مایع آمنیوتیک) هشدارهای لازم داده شود.

روشی قطعی برای اطمینان از سلامت جنین
این متخصص زنان درباره این که چرا در مواردی نتیجه تست غربالگری (از طریق آزمایش خون) از نظر وجود ناهنجاری‌های جنینی منفی بوده، اما نتیجه آمنیوسنتز بر خلاف آن مثبت است، می‌گوید:

در واقع، هر دوی این نتایج در صورتی که در مکان معتبری انجام شده باشد، درست است. زمانی که غربالگری دوران بارداری انجام می‌شود، با استفاده از نشانگرهای بیوشیمیایی خون مادر و بعضی علائم سونوگرافی مرتبط با بیماری‌های شایع کروموزومی، احتمال ابتلای جنین به این بیماری‌ها تخمین زده می‌شود. در حالی که وقتی آمنیوسنتز انجام می‌شود، خود جنین به صورت مستقیم مورد بررسی کروموزومی قرار می‌گیرد.

به خاطر داشته باشید آمنیوسنتز و نمونه‌گیری از پرزهای جفت، تنها راه اطمینان یافتن از درست بودن یا اشتباه بودن احتمال تخمین‌زده شده در تست غربالگری تا قبل از تولد جنین است، ولی چون این روش‌ها یک تا دو درصد با احتمال سقط همراه است، در اولین قدم به خانم‌های باردار توصیه نمی‌شود.

نتیجه گیری
- معمولا نتایج آزمایش را پزشک یا مشاور ژنتیک تفسیر می کند.
- بسیاری از بیماری های ژنتیکی و کروموزومی مانند سندرم داون می تواند از طریق آمنیوسنتز ژنتیکی تشخیص داده شود، اما ممکن است برخی نقص های جنینی از این طریق مشخص نشوند.
- در صورتی که نتیجه آمنیوسنتز نشانگر وجود نقص ژنتیکی یا کروموزومی غیر قابل درمانی در جنین باشد، والدین باید در مورد ادامه یا قطع بارداری تصمیم بگیرند. در چنین موقعیت سختی بهتر است تحت حمایت اعضای خانواده و تیم درمانی خود قرار بگیرند.
- آمنیوسنتز می تواند به طور قابل اعتمادی تکامل ریه های جنین را نشان دهد. در صورتی که لازم باشد مادر زایمان زودتر از موعد داشته باشد، نتیجه این آزمایش می تواند آمادگی ریه های جنین برای تولد را نشان دهد.
منبع:جام جم