سرگرمی


2 دقیقه پیش

تصاویری که شما را به فکر فرو می‌برد (34)

یک عکس، یک طرح یا یک نقاشی؛ بعضاً چنان تاثیری روی بیننده دارد که شنیدن ساعت ها نصیحت و یا دیدن ده ها فیلم نمی‌تواند داشته باشد. هنرمندانی که به ساده ترین روش ها در طول تاریخ ...
2 دقیقه پیش

دیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماه

دیدنی های امروز؛ سه شنبه 18 خرداد ماه وبسایت عصرایران: نماز تراویح مسلمانان اندونزی در نخستین شب آغاز ماه رمضان – آچهمعترضان عوارض زیست محیطی یک پروژه انتقال آب در کاتالونیا ...

سوسک‌هایی که با سرگین دلبری می‌کنند!


صدای موتور هواپیماهای جنگ جهانی دوم می‌آید، "سرگین غلتان" دوباره هوس پرواز کرده، همان سوسک فضله جمع‌کن که حالا محبوب گردشگران است.

خبرگزاری ایسنا: صدای موتور هواپیماهای جنگ جهانی دوم می‌آید، "سرگین غلتان" دوباره هوس پرواز کرده، همان سوسک فضله جمع‌کن که حالا محبوب گردشگران است. سرگین غلتان‌ها که تقریبا در تمام نقاط ایران دیده می‌شوند، نوعی سوسک هستند که از مدفوع حیوانات تغذیه می‌کنند.

خسرو مهین‌روستا اقامتگاه بومی را در قاسم‌آباد گیلان اداره می‌کند و برای گردشگران ایرانی و خارجی که در خانه‌ی گیلانی‌اش اقامت دارند، تورهای محلی متنوعی برگزار می‌کند؛ از تور مزرعه و کارخانه چای ایرانی گرفته تا کوهنوردی در قله‌ی "سَماموس"، طبعیت‌گردی در "جواهردشت" و تماشای مزارع گل و گیاه قاسم‌آباد، اما شاید جذاب‌تر از همه یافتن حشرات بومی ایران و ماجراجویی همراه با آن‌ها در طبیعت باشد.

سوسک‌های دلبر!

مهین‌روستا، سوسک "سرگین غلتان" را که بومیِ ایران است، یکی از حشرات مورد علاقه‌ی گردشگران می‌داند و به خبرنگار گردشگری ایسنا می‌گوید: گردشگرانی که به این منطقه می‌آیند وقتی درباره‌ی این سوسک می‌شوند، برای دیدن‌اش هیجان نشان می‌دهند. این سوسک‌ها را که در حال غلتاندن سرگین و فضله‌ی حیوانات هستند حتی در حیاط خاکی خانه که باغچه کود داده شده دارد هم می‌توان دید. آن‌ها با سوسک‌هایی که ما معمولا می‌بینیم و می‌شناسیم فرق دارند.

سرگین غلتان‌ها که تقریبا در تمام نقاط ایران دیده می‌شوند، نوعی سوسک هستند که از مدفوع حیوانات تغذیه می‌کنند و توانایی جمع‌آوری فضله تا 250 برابر سنگین‌تر از وزن‌شان را دارند.

این سوسک تیره‌رنگ و سخت‌پوست که در مصر باستان الهه خورشید و موجودی مقدس بوده و نماد آن در تصویرگری‌ها و کاخ‌های مصری دیده می‌شود، در لغت‌نامه‌ی دهخدا "گوگار" نام دارد و این‌گونه تعریف شده است؛ «جانوری است که سرگین را گلوله کند و بگرداند و غلطان غلطان به سوراخ خود برد.»

سرگین غلتان‌ها توانایی پرواز هم دارند، وقتی بال می‌گشایند‌، انگار یک هواپیمای باز مانده از جنگ جهانی دوم به حرکت درآمده است.

این سوسک‌ها که بسیاری از حشره‌شناسان، قوی‌ترین سوسک و گونه‌ای از آن را هرکول می‌نامند، به محض آن‌که بوی فضله‌ی جانداران دیگر را حس می‌کنند دسته جمعی در محل تخلیه فضله فرود می‌آیند.

آن‌ها برای جمع‌آوری و گِرد کردن سرگین‌ها از دست و پای قدرتمند و سر ارّه شکل خود استفاده می‌کنند و فضله را به سمت لانه می‌غلتانند و هیچ مانعی حتا سربالایی و سنگ‌های بزرگ این سوسک‌های پرتلاش را از حرکت باز نمی‌دارد.

در مطالعات دانشمندان سوئدی نیز اثبات شده که سرگین غلتان از ستاره‌ها و درخشش راه شیری برای ردیابی مسیر خود استفاده می‌کند.

براساس یافته‌های محققان دانشگاه لوند سوئد، سوسک سرگین غلتان حتی در شب‌های صاف و بدون ماه می‌تواند در یک مسیر مستقیم حرکت کند.

این پژوهش که در مجله Current Biology منتشر شده‌، نشان‌دهنده‌ی نخستین شواهد متقاعدکننده از بهره‌برداری حشرات از آسمان پرستاره برای جهت‌یابی بوده و اولین سند از کاربرد کهکشان راه‌شیری به عنوان سیستم ناوبری در قلمرو حیوانات است.


ویدیو مرتبط :
سوسک سرگین غلتان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مسیریابی سوسک‌های سرگین غلتان با کهکشان راه شیری



اخبار,اخبار داغ,اخبار جدید

اولین سند از کاربرد کهکشان راه شیری در میان حشرات

مسیریابی سوسک‌های سرگین غلتان با کهکشان راه شیری

شاید سوسک‌ها موجودات کوچکی باشند، اما اولین حشراتی هستند که اثبات شده از کهکشان راه شیری برای مسیریابی استفاده می‌کنند.

به گزارش  خبرگزاری ایسنا سوسک‌های سرگین‌غلتان که از مدفوع حیوانات تغذیه می‌کنند، این مواد را به شکل توپ در آورده و به سمت یک محل امن می‌غلتانند.

اگرچه چشمان این موجود برای تشخیص صورتهای فلکی بسیار ضعیف است، دانشمندان سوئدی دریافته‌اند که این سوسک از درخشش راه شیری برای مسیریابی در یک خط مستقیم استفاده کرده تا دوباره به سمت پشته سرگین یا رقبای احتمالی بازنگردند.

محققان دانشگاه لوند سوئد اظهار کرده‌اند که سوسک سرگین‌غلتان حتی در شبهای صاف و بدون ماه نیز می‌توانند در یک مسیر مستقیم حرکت کند که نشان‌دهنده بهره‌برداری این موجود از آسمان پرستاره برای جهت‌یابی بوده و تا پیش از این در هیچ حشره دیگری مشاهده نشده است.

تجربیات میدانی در یک منطقه بازی در جنوب آفریقا نشان داد که این سوسکها می‌توانند سرگین‌های خود را در مسیرهای مستقیم در زیر آسمان پرستاره حرکت دهند اما این امر در شرایط ابری امکان‌پذیر نیست.

برای این آزمایشات بر روی سر این سوسکها کلاههای مقوایی قرار داده شد تا میدان دید آنها تغییر داده شود. سپس این موجودات را در یک مسیر دایره‌ای پوشانده شده با یک پارچه سیاه با ارتفاع یک متر قرار دادند که هیچ نمایی از محیط بیرونی و نشانه‌های محیطی قابل مشاهده نباشد.

بدون ماه این سوسک‌ها در مدت زمان کمتری توانستند سرگین‌های خود را از مرکز به لبه برسانند، اما هنگامی که قادر به مشاهده آسمان نبودند، این زمان به دلیل عدم توانایی در جهت‌یابی از 40 ثانیه به 124 ثانیه افزایش یافت.

محققان در پژوهش خود که در مجله Current Biology منتشر شده‌ اظهار کرده‌اند که این یافته‌ها، اولین شواهد متقاعدکننده از بهره‌برداری حشرات از آسمان پرستاره برای جهت‌یابی بوده و اولین سند از کاربرد کهکشان راه‌شیری به عنوان سیستم ناوبری در قلمرو حیوانات را به نمایش می‌گذارد.

پیش از این تنها پرندگان، خوکهای دریایی و انسانها به عنوان موجودات دارای قابلیت استفاده از ستارگان برای جهت‌یابی شناخته شده بودند./ایسنا