فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

23 آوریل روز جهانی كتاب و حق مؤلف



روز جهانی كتاب و حق مؤلف, 23 آوریل روز جهانی كتاب, 3 اردیبهشت روز جهانی کتاب

مراسم روز جهانی کتاب برای نخستین بار سال 1995 میلادی برگزار شد

 

23 آوریل روز جهانی كتاب و حق مؤلف
روز 3 اردیبهشت برابر با 23 آوریلِ هر سال به عنوان روز جهانی كتاب و حق مؤلف از سوی اتحادیة بین‌المللی ناشران، دولت اسپانیا و فدراسیون روسیه به بیست وهشتمین اجلاس كنفرانس عمومی یونسكو در سال 1995 ( 1374) پیشنهاد گردید و در این كنفرانس به تصویب رسید.

از جمله دلایل انتخاب این روز یكی سنت مردم كاتالونیای اسپانیا است كه هر سال در این روز با فروش هر كتاب یك گل رُز به خریدار داده می‌شود و از سوی دیگر تقارن آن با تولد یا مرگ تعدادی از نویسندگان و چهره‌های ادبی مشهور جهان نظیر : میگل سروانتس، ویلیام شكسپیر، اینكا گارسیلاسو دلاوگا، مانوئل وایه خو و ولادیمیر نابوكف و تنی چند از شخصیتهای فرهنگی جهان است.

 

هدف از اختصاص روزی برای بزرگداشت كتاب و حق مؤلف ، تجلیل جهانی از كتاب و مؤلفین، تشویق همگان و به‌خصوص جوانان برای كشف لذت خواندن، تقدیر و حمایت از كسانی كه در رشد و اعتلای فرهنگی و اجتماعی جامعة بشری نقش و سهم بسزایی داشته‌اند، توسعة صنعت نشر، ترویج جریان آزاد كتاب و تضمین دسترسی عموم به آن و بالاخره جلب توجه سازمانها، انجمن‌ها، نهادهای دولتی و خصوصی به این آسانترین و ارزنده‌ترین روش كسب دانش، بیان احساس و اندیشه و قدیمی‌ترین وسیلة ارتباط معنوی و كلید توسعة آموزش پایه، مبارزه با فقر و توسعة فراگیر است.

 

اولین تلاش یونسكو برای ترویج نقش مهم كتاب در جهان، انعقاد موافقت‌نامة فلورانس در سال 1950 است. این موافقت‌نامه جریان آزاد كالاها و مواد فرهنگی، آموزشی و علمی را تشویق می‌كند. متعاقب آن یونسكو سلسله مطالعاتی را با عنوان «كتاب برای همه» آغاز كرد. این مطالعات، كمبود فاحش كتاب در كشورهای در حال توسعه و شكاف عمیق بین این كشورها را با كشورهای پیشرفته نشان داد و دخالت بیشتر یونسكو را در این زمینه مطرح ساخت.

 

بین سالهای 72ـ1966 كنفرانس‌های متعددی با عنوان «گسترش كتاب و كتابخوانی» توسط سازمان برگزار شد كه تأسیس شبكه‌ها و مؤسسات منطقه‌ای ترویج كتاب، نظیر مركز فرهنگی یونسكو در ژاپن و مركز منطقه‌ای ترویج كتاب در آمریكای لاتین و كارائیب را می‌توان از جمله نتایج این كنفرانس‌ها تلقی كرد. اما مهمترین اقدام یونسكو اعلام سال 1972 به عنوان «سال جهانی كتاب» با شعار «كتاب برای همه» است. هدف اصلی سال «آگاه‌سازی افكار عمومی نسبت به اهمیت كتاب و كتابخوانی» بود. این اقدام با اقبال و موفقیت فراوانی روبه‌رو شد. بیش از 100 كشور ، كمیتة ملی تشكیل دادند و بودجه بخش كتاب در پاره‌ای از كشورها افزایش یافت.

 

هرچند امروزه بر خلاف 50 سال پیش، یونسكو تنها نهادی نیست كه می‌تواند در سطح جهان و در زمینة كتاب تغییرات مثبت ایجاد كند و سازوكارهای دیگری در این امر دخالت دارند، اما در زمینه‌های تحلیل بخش كتاب،سیاستگذاری، تدوین قانون‌های مربوط به كتاب و آموزش و بالاخره تشویق كتابخوانی و نتایج مثبت آن، تجربیات فراوانی كسب كرده است كه می‌كوشد آن را به سایر صنایع فرهنگی نیز بسط دهد.

 

روز جهانی كتاب و حق مؤلف, 23 آوریل روز جهانی كتاب, 3 اردیبهشت روز جهانی کتاب

هدف از اختصاص روزی برای بزرگداشت كتاب و حق مؤلف ، تجلیل جهانی از كتاب و مؤلفین

 

اهداف یونسكو در زمینة گسترش و توسعة كتاب را می‌توان به صورت زیر خلاصه كرد:
* ترویج سیاست‌های ملی كتاب به عنوان بخشی از یك نگرش جامع و فراگیر در مورد توسعة كتاب؛
* توجه به انتشارات آموزشی و عمومی به عنوان دو عنصر مهم و جدانشدنی بخش كتاب؛
* پركردن شكاف آموزشی و اطلاعاتی موجود بین كشورهای شمال و جنوب ، و جنوب جنوب؛
* توجه به كلیة عوامل و عناصر مؤثر در تولید و توزیع كتاب؛
* تجدید نظر در تعاریف و ضوابط كنونی مربوط به كتاب؛
* برقراری گفتگوی سازنده بین بخشی دولتی و خصوصی در زمینة كتاب؛
* حمایت از توسعة صنعت انتشارات محلی با اعطای كمك به آنها.

 

سازمان برای تحقق اهداف فوق محورهایی را برای دو سال آیندة خود تعیین كرده است:
ـ تقویت ظرفیت‌های محلی در زمینة كتاب و سایر صنایع فرهنگی با ارائه كمكهای فنی و خدمات مشاوره‌ای برای تنظیم سیاست‌ها، راهبردها و برنامه‌هایی كه هدفشان افزایش ظرفیت‌های تولید و توزیع كتاب در سطح ملی و منطقه‌ای است و همچنین كمك به تدوین سیاستهای ملی كتاب؛


ـ ترویج ایجاد شبكه‌های منطقه‌ای و ایجاد یك سازوكار همكاری بین منطقه‌ای با عنوان interbook و همكاری با مراكز منطقه‌ای فعال در این زمینه، نظیر مركز منطقه‌ای ترویج كتاب در آمریكای لاتین و كارائیب به مركز فرهنگی یونسكو در ژاپن، شبكة ناشران آفریقایی و برنامه همكاری آسیا و اقیانوسیه در زمینة ترویج كتابخوانی و توسعة كتاب و اتحادیة ناشران كارائیب؛


ـ تشویق جریان آزاد كتاب و سایر كالاهای فرهنگی از طریق ترویج موافقت‌نامة فلورانس و پروتكل نایروبی و سایر اسناد حقوقی؛
ـ ترغیب كودكان و نوجوانان به كتابخوانی با استفاده از تكنولوژی‌های جدید و رسانه‌ها؛
ـ ترجمه و انتشار و توزیع آثار ادبی و فرهنگی مهم كشورها به زبانهای دیگر در چارچوب مجموعه آثار ادبی برگزیدة جهان؛
ـ انتشار نمایه ترجمه، تنها منبع آماری مربوط به ترجمه در جهان؛

 

ـ ارائه برنامه‌هایی به منظور تسهیل دسترسی به كتاب و تشویق كتابخوانی بین جوانانی كه از اینترنت استفاده می‌كنند، نظیر باشگاه كتابخوانی رایانه‌ای ؛
ـ زنان در رایانه، جایزة ادبی برای كودكان و نوجوانان، طرح «كتاب فی جریده» در كشورهای عربی، طرح كتابخوانی برای همه در كشورهای امریكای لاتین .


در جریان سی‌ویكمین اجلاس كنفرانس عمومی یونسكو در تاریخ آبان 1380 برنامة جدید دیگری با عنوان پایتخت جهانی كتاب تصویب شد. طبق این برنامه هر سال یك شهر توسط اتحادیه‌های بین‌المللی مربوط به كتاب و صنعت نشر و مؤلفین با همكاری یونسكو با عنوان پایتخت جهانی كتاب انتخاب شده و به مدت یك سال (از آغاز روز جهانی كتاب تا شروع آن در سال بعد) مناسبت‌هایی به صورت متمركز در این شهر اجرا خواهد شد.

 

روز جهانی کتاب و حق مؤلف در 5 مارس 2005 در ایرلند و بریتانیا برگزار شد و برای ترویج کتابخوانی طی مراسمی 13 میلیون کتاب بین مدارس و مراکز پیش‌دبستانی توزیع گردید. هر چند روز جهانی كتاب و حق مؤلف برنامة جدیدی است اما از سال 1995 تاكنون میلیون‌ها نفر در بیش از 100 كشور جهان به‌طور مرتب در فعالیتهای مربوط به روز جهانی شركت‌كرده‌اند.

 

كمیسیون ملی یونسكو ـ ایران نیز طی فعالیت خود همواره در جهت ترویج كتاب و كتابخوانی تلاش كرده است. انتشار مجموعه‌ای از آثار نفیس برای معرفی فرهنگ و تمدن ایران زمین و ترجمه آثار مهم یونسكو در زمینه‌های فرهنگی، علمی و آموزشی و رسانه‌ای به زبان فارسی و برگزاری نشست‌های تخصصی بررسی كتاب با حضور كارشناسان و صاحبنظران كتاب و نشر از جمله فعالیتهای عمده كمیسیون به منظور تحقق هدف فوق محسوب می‌شود.
منبع : irunesco.org


ویدیو مرتبط :
۷ آوریل ( ۱۸ فروردین ) روز جهانی سلامتی و بهداشت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

23 مارس مصادف با روز جهانی هواشناسی



هواشناسی, روز جهانی هواشناسی, 23 مارس روز جهانی هواشناسی

23 مارس مصادف با روز جهانی هواشناسی
روز جهانی هواشناسی در سال ۱۹۵۰ توسط سازمان جهانی هواشناسی شکل گرفت.

سازمان جهانی هواشناسی(WMO)، همه ساله ۲۳ مارس مصادف با سوم فروردین را که در ایران این روز مصادف با روز سوم عیدباستانی نوروز ایرانیان و تعطیل رسمی می باشد بعنوان روز جهانی هواشناسی تعیین کرده است. این سازمان هر سال یک شعار را برای روز جهانی هواشناسی معرفی می کند و این روز در تمام کشورهای عضو سازمان جشن گرفته می‌شود.

 

شعار روز جهانی هواشناسی
شعار روز جهانی هواشناسی در سال 2015
میشل ژارو دبیر کل سازمان هواشناسی جهانی با اعلام شعار "دانش اقلیمی برای کنش اقلیمی" به عنوان شعار روز جهانی هواشناسی در سال 2015 ضمن گرامیداشت این روز در پیامی به همین مناسبت آورده است که: تغییرات آب و هوایی نگرانی همه ماست. این پدیده تقریباً تمام بخشهای اجتماعی-اقتصادی از کشاورزی تا گردشگری،زیرساخت تا سلامت را تحت تاثیر قرار می دهد بر منابع استراتژیک مانند آب،غذا،انرژی موثر است.سرعت توسعه پایدار را نه فقط در کشورهای درحال توسعه بلکه در تمام کشورها کند و حتی آن را تهدید می کند. ایشان یادآور شده است که: هزینه انفعال در این زمینه بالاست و حتی بالاتر خواهد شداگر ما بی درنگ و قاطعانه اقدام نکنیم.

سال 2014
میشل ژارو دبیر کل سازمان هواشناسی جهانی در پیامی به مناسبت روز جهانی هواشناسی در سال 2014 اعلام کرد: سهم جوانان در آینده جهان، سازمان جهانی هواشناسی را بر آن داشت تا ˈهوا و اقلیم: مشارکت جوانانˈ را به عنوان شعار روز هواشناسی جهانی در سال 2014 برگزیند.

سال 2013
سازمان هواشناسی جهانی(WMO ) نظر به اهمیت دیده بانی هواشناسی و وجود شبکه ایستگاههای هواشناسی در سراسر جهان که به منظور دستیابی به داده های واقعی هواشناسی جهت پایش آب و هوای کره زمین به منظور حفاظت از جان و مال انسانها تاسیس شده است عنوان شعار سال ۲۰۱۳ روز جهانی هواشناسی را "دیده بانی هواشناسی برای حفاظت از جان ومال" انتخاب کرده است.

سال 2011
با توجه به تغییرات گسترده آب و هوایی و وقوع حوادث اقلیمی مختلف شعار امسال تغییر آب و هوا و حوادث فوق العاده انتخاب شده است.

سال 2010
به مناسبت شصت امین سال تاسیس سازمان جهانی هواشناسی شعار امسال 60 سال خدمت برای ایمنی و رفاه شما انتخاب شده است.

 

هواشناسی در ایران

مطالعه و بررسی جَو، همواره مد نظر دانشمندان ایرانی بوده است. از این رو، بسیاری از دانشمندان نجوم، در آثار خود بخشی را به مسائل جوّی اختصاص داده‌اند. محمد بن زكریای رازی، ابن سینا، حكیم عمر خیام، ابوریحان بیرونی و انوری، شاعر معروف از شخصیت‌ها و دانشمندان ایرانی بوده‌اند كه دربارة پدیده‌های جوّی مطالبی در آثار خود به یادگار گذاشته‌اند.
فعالیت‌های منظم هواشناسی، اولین بار با اندازه گیری عناصر جوّی، سفارتخانه‌های انگلیس و روس در تهران و مناطق نفتخیز جنوب كشور آغاز شد و این اطلاعات، صرفاً به بایگانی كشورهای مربوط منتقل شده و احتمالاً در برنامه‌های تحقیقاتی آن ها، مورد استفادة ویژه قرارگرفته است.

 

درس هواشناسی، در سال 1298 در برنامة درسی مدرسة برزگران گنجانده شد و آن را، معلمان فرانسوی تدریس می‌كردند و در همان محل، اولین سكوی هواشناسی احداث شد كه در آن، دمای هوا، رطوبت نسبی و میزان بارندگی را اندازه گیری می‌كردند. این ایستگاه، در سال 1308 كامل شد و غالب عناصر جوّی را دیده بانی می‌كرد تا این كه بتدریج در اثر نیاز شدید بخش‌های كشاورزی و آبیاری، تعدادی ایستگاه دیگر نیز، بر حسب ضرورت در نقاط مختلف كشور تأسیس كردند كه مسئولیت آن، با بنگاه مستقل آبیاری، وابسته به وزارت كشاورزی وقت بود.

 

بعد از جنگ جهانی دوم، نیروهای متفقین، برای سلامت پرواز هواپیماهـای خودی، واحد كوچك هواشناسی دایر كردند كه نیازهــــای هواشناسی بخش هواپیمائی آنها را تأمین می‌كرد. در آن هنگام، بنگاه مستقل آبیاری وزارت كشاورزی، اقدام به تربیت یك گروه دیده‌بان هواشناس كرد كه این دیده‌بانان، در سال 1327 فارغ التحصیل شدند و در ایستگاه‌های هواشناسی مشغول به كار گردیدند.


هواپیمائی كشوری نیز، به علت نیاز به اطلاعات جوّی در فرودگاههای كشور، اقدام به تأسیس ایستگاه‌های هواشناسی كرد. در اثر نیاز شدید برنامه‌ریزان به آمار و اطلاعات اقلیمی از نواحی مختلف كشور و ناهماهنگی در تأسیس ایستگاه‌های هواشناسی - كه در بخش‌های مختلف ایجاد می‌شد - مسئولان وقت، تأسیس یك واحد هواشناسی مستقل را در كشور ضروری دانستند. لذا در سال 1334 اداره كل هواشناسی كشور، وابسته به وزارت راه، تأسیس شد. این اداره كل، بعدها به صورت سازمانی مستقل، زیر نظر وزارت جنگ قرار گرفت كه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، دوباره زیر نظارت وزارت راه و ترابری درآمد.


در هنگام تشكیل اداره‌كل هواشناسی در سال 1334، تمامی ایستگاه‌های هواشناسی - كه در بخش‌های مختلف تأسیس شده بود - به این اداره كل واگذار شد. ایستگاه‌های واگذار شده، از نوع سینوپتیك، اقلیم شناسی و باران سنجی بودند كه هریك، دیده بانی های مربوط به خود را انجام می‌دادند. در آن زمان، تعداد ایستگاه‌های سینوپتیك 34، و اقلیم شناسی 107 و باران سنجی 160 بود.

 

گسترش ایستگاه‌های هواشناسی و توسعة شبكة آن، پس از پیروزی انقلاب اسلامی شتاب بیش‌تری گرفت. در سال 1338، هوا شناسی ایران به عنوان یكصد و سومین عضو سازمان هواشناسی جهانی، به عضویت این سازمان جهانی درآمد.

 

سازمان هواشناسی كشور، قبل از انقلاب بیش‌تر درخدمت ترابری هوائی و صنعت هواپیمائی بود و به مسائل هواشناسی كاربردی، كم‌تر توجه می‌شد. ولی پس از انقلاب اسلامی و با تعیین كشاورزی به عنوان محور اصلی فعالیت‌های اقتصادی كشور، این سازمان نیز، خدمات خود را به سمت كشاورزی سوق داد و امروزه، توسعة ایستگاه‌ها و بهكرد سامانة آمار هواشناسی كشور، در جهت ارائة خدمات به بخش‌های تحقیقاتی كشاورزی، دامداری، آبیاری و غیره، گرایش دارد.

 

گردآوری : بخش فرهنگ و هنر صبح بخیر

 

منابع :

fa.wikipedia.org

nlai.ir