فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

14 ژوئن؛ روز جهانی اهدای خون



اهدای خون, روز جهانی اهدای خون, 14 ژوئن روز جهانی اهدای خون

از سال 2004 میلادی 14 ژوئن را روز جهانی اهداكننده خون نامیدند

 

24 خرداد ( 14 ژوئن ) روز جهانی اهدای خون

روز ۲۴ خرداد هر سال (۱۴ ژوئن) به نام روز جهانی اهدای خون (روز جهانی تقدیر از اهدا کنندگان خون) انتخاب شده‌است. در این روز از همت والا و فعالیت انسان دوستانه تمام کسانی که در زمینه اهدا و انتقال خون و نجات جان انسان‌ها تلاش می‌کنند، قدردانی می‌شود.

- نامگذاری روز جهانی اهدای خون

سازمان بهداشت جهانی، جامعه بین المللی انتقال خون، انجمن بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر و اتحادیه بین المللی سازمان های اهداكنندگان خون به اتفاق از سال 2004 میلادی ( 1383) ،14 ژوئن را روز جهانی اهداكننده خون نامگذاری نمودند و از همه كشورها خواستند در این روز برای بزرگداشت اهداكنندگان برنامه ریزی نمایند. انتخاب این روز به مناسبت تولد پروفسور لنداشتاینر كاشف گروه های خون و برنده جایزه نوبل بود كه طب انتقال خون پس از این كشف بزرگ پیشرفت زیادی كرد.

 

- اهدای خون چیست ؟

اهدای خون هنگامی رخ می‌دهد که یک فرد سالم به‌طور داوطلبانه مقدار مشخصی از خون خود را در یک مرکز انتقال خون هدیه می‌کند. خون اهدا شده پس از انجام آزمایش‌های غربالگری و تأیید سلامتی به‌منظور تهیه فراورده‌های خونی مورد استفاده قرار می‌گیرد و یا از طریق بانک خون مراکز درمانی به افراد دیگر تزریق می‌شود. فرایند اهدا و تزریق به دریافت‌کنندگان، انتقال خون نام دارد.


در کشورهای توسعه یافته و اکثر کشورهای در حال توسعه، بیشترین اهدا کنندگان خون را افراد داوطلبی تشکیل می‌دهند که در قبال آن پولی دریافت نمی‌کنند. در کشورهای فقیرتر، افراد معمولاً خون خود را برای انتقال به اعضای خانواده و یا دوستان‌شان اهدا می‌کنند. بنابراین انگیزه‌های مختلفی برای اهدا، شامل انجام عمل خیر، کمک به بهبود خویشاوندان، نیاز مالی و برای استفاده خودِ فرد در آینده (اهدای اتولوگ) وجود دارد.

 

روز جهانی اهدای خون,اهدای خون,14 ژوئن روز جهانی اهدای خون

تاکنون هیچ گونه جایگزین مصنوعی برای خون ساخته نشده است

 

- افراد نیازمند به خون و فرآورده های خونی

همه روزه، در سراسر جهان بسیاری از افراد به خون و فرآورده های خونی نیاز پیدا می كنند، بطوریكه از هر سه نفر مردم دنیا، یك نفر در طول زندگی احتیاج به تزریق خون و فرآورده های خونی پیدا می كند. بارزترین مثال برای موقعیت هایی كه در آن نیاز مبرم به خون پیدا می شود عبارت است از زمان بروز حوادث و سوانح گوناگونی نظیر تصادفات رانندگی، سوختگی ها و اعمال جراحی. همچنین خانم های باردار در حین زایمان، نوزادان و بخصوص نوزادان نارسی كه به زردی دچار می شوند، از جمله دیگر نیازمندان به خون می باشند.

 

از طرفی بیماران سرطانی كه تحت شیمی درمانی یا اشعه درمانی قرار دارند هم از مصرف كنندگان خون و فرآورده های آن هستند؛ و بسیاری از دیگر بیماران نیز ناگزیرند برای بهره مندی از یك زندگی نسبتاً طبیعی برای تمامی عمر به شكل منظم خون یا فرآورده های خونی دریافت نمایند، مانند بیماران تالاسمی و هموفیلی.

 

در حال حاضر، با وجود پیشرفتهای چشمگیر در زمینه علم پزشكی هنوز هیچ گونه جایگزین مصنوعی برای خون ساخته نشده است و فقط خونی كه توسط انسانهای نیكوكار اهدا می شود، می تواند جان انسانهای دیگر را از مرگ نجات بخشد. عدم وجود جایگزین مناسب برای خون، محدود بودن مدت زمان نگهداری خون و فرآورده های خونی، همیشگی بودن نیاز به خون و فرآورده های آن سبب شده تا اهدای خون از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار شود.

 

روز جهانی اهدای خون,اهدای خون,14 ژوئن روز جهانی اهدای خون

اهدای مكرر خون فرد را در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی محافظت می كند

 

- فواید اهدای خون
مهمترین اثر اهدای خون، نجات زندگی انسانها و آگاهی از سلامت جسمانی است. تحقیقات نشان داده اهدای مكرر خون به میزان زیادی فرد را در برابر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی محافظت می كند، همچنین اهدای خون نه تنها برای افراد سالم زیانی ندارد، بلكه موجب جلوگیری از ابتلای آنها به بیماریها نیز می شود، ضمن اینكه سیستم خون سازی بدن به گونه ای است كه با افزایش جریان خون در بدن، طی مدت كوتاهی این مقدار خون اهدا شده را جایگزین می كند. در جریان اهدای خون این پایش ها صورت می گیرد: ضربان قلب، فشار خون، دمای بدن، نوع گروه خونی و تشخیص كم خونی.

 

- شرایط اهدای خون
- سن: بین ۱۷ تا ۶۵ سال
- وزن: حداقل ۵۰ کیلوگرم
- دارا بودن شرایط مناسب جسمی و روحی
- دارا بودن فشارخون متعادل
- مبتلا نبودن به کم خونی
- نداشتن پیشینه هپاتیت ویروسی، برخی دیگر از بیماری‌های عفونی و بیماری‌های مهم و جدی قلبی و ریوی
- نداشتن اعتیاد به مواد مخدر تزریقی و الکلی
 گذشت حداقل ۸ هفته از آخرین مرتبه اهدای خون

 

گردآوری : بخش فرهنگ و هنر صبح بخیر

 

منابع :

vs.um.ac.ir

fa.wikipedia.org


ویدیو مرتبط :
8 ژوئن (18 خرداد) روز جهانی اقیانوس ها

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

4 ژوئن؛ روز جهانی کودکان معصوم قربانی خشونت



روز جهانی کودکان قریانی خشونت, 4 ژوئن روز جهانی کودکان قربانی خشونت, آزار کودکان

دختران بیش از پسران در معرض آسیب‌های ناشی از خشونت قرار دارند

 

4 ژوئن مصادف با روز جهانی کودکان معصوم قربانی خشونت
در سال ۱۹۸۲ و در پی رسیدگی به وضعیت کودکان فلسطینی و لبنانی قربانی خشونت‌های اسرائیل، روز چهارم ماه ژوئن از سوی سازمان ملل به عنوان روز جهانی کودکان معصوم قربانی خشونت و به منظور رسیدگی به آلام کودکان قربانی خشونت و آزار فیزیکی، ذهنی، و عاطفی معرفی شد.


از جمله فعالیت‌های شناخته‌شده در ارتباط با این روز، کمپین «بله به کودکان» که با امضای ۹۴ میلیون نفر خواستار ۱۰ حرکت مثبت برای بهبودی شرایط کودکان است، و «حرکت جهانی کودکان» به سرکردگی نلسون ماندلا؛ رهبر فقید و ضدآپارتاید آفریقای جنوبی، را می‌توان نام برد.


کودکان فلسطینی و لبنانی؛ قربانی خشونت اسرائیل
روز جهانی کودکان معصوم قربانی خشونت که برای اعلام پای‌بندی سازمان ملل به حقوق کودکان هرساله در ۴ ژوئن برگزار می‌شود، در سال ۱۹۸۲ و در پاسخ به خشونت‌های اسرائیل علیه شهروندان و به‌خصوص کودکان بی‌گناه لبنانی و فلسطینی به عنوان بخشی از ضدوخوردهای میان نظامیان و شبه‌نظامیان دو طرف مخاصمه، به جهانیان معرفی شد.


در ۶ ژوئن این سال، نیروهای نظامی ‌رژیم اشغالگر اسرائیل به ریاست جمهوری وقت؛ مناخیم بگین، در اقدامی‌ تلافی‌جویانه نسبت به ترور سفیر این رژیم در انگلستان توسط یک گروه شبه‌نظامی‌فلسطینی، به جنوب لبنان حمله کرده و شمار زیادی از ساکنان بی‌گناه این منطقه را به شهادت رساند.

 

حمله مذکور به دلیل آن که گروه مذکور تحت کنترل رژیم خودگردان فلسطین نبوده و نه در لبنان، بلکه در سوریه مستقر بود، منجر به انتقادات فراوان از سوی جامعه بین‌الملل و سازمان ملل شد. در این حمله - و مجزا از کشته‌های واقعه موسوم به صبرا و شتیلا در ماه سپتامبر همین سال- بالغ بر ۲۰ هزار شهروند لبنانی، فلسطینی و سوری کشته و بیش از ۳۰ هزار تن از غیرنظامیان زخمی‌ شدند. یک‌چهارم این تعداد، یعنی ۵ هزار تن از کشته‌ها را، کودکان زیر ۱۵ سال تشکیل می‌دادند.

 

کودکان قربانی خشونت
بالغ بر ۲۵۰ هزار کودک در سرتاسر جهان در درگیری‌های نظامی ‌به عنوان سرباز حضور دارند. بسیاری از این کودکان دزدیده شده و یا برای نجات از فقر و گرسنگی به این گروه‌ها پیوسته‌اند. کودکان همچنین قربانی انواع دیگر خشونت نظیر کار اجباری، سوءاستفاده جنسی، قاچاق، و از این قبیل هستند. تنها در کشور سومالی و در نتیجه قحطی درآمیخته با نزاع‌های سیاسی ۲۰۰۹، ۱۳۰ هزار کودک، اغلب زیر ۵ سال، جان خود را از دست داده‌اند.

 

دختران بیش از پسران در معرض آسیب‌های ناشی از خشونت قرار دارند. با این حال، این امر نباید مانع از جدی گرفتن خطرات متوجه پسربچه‌ها شود. برای مثال، نتایج پژوهشی که امروز در تایلند منتشر شد، نشان می‌دهد اکثریت افراد در کشورهای شرق آسیا فکر می‌کنند بدرفتاری جنسی تنها شامل تجاوز به دختران است، حال آن که آزار جنسی پسران و سایر اشکال این آزارها نظیر نمایش پورن، در این دیدگاه مورد غفلت قرار می‌گیرند.

 

نزدیک به نیمی ‌از ۵۰ میلیون آواره سطح جهان که به دنبال امنیت جلای وطن کرده‌اند را کودکان تشکیل می‌دهند. از میان ۲۲ میلیون آواره تحت نظارت کمیسیونرعالی سازمان ملل نیز ۱۰ میلیون، زیر ۱۸ سال هستند.


اکثریت جمعیت پناهندگان به دلیل جنگ و نزاع‌های سیاسی متواری می‌شوند؛ نزاع‌هایی که عامل مرگ و میر ۲ میلیون کودک در دو دهه اخیر بوده است. این میزان قبل از بروز تنش‌ها در سوریه، عراق، افغانستان و کشورهای آفریقایی و در سال ۲۰۰۱ به روز شده است.
کودکان در ۸۷ کشور جهان روی زمین‌هایی با ۶۰ میلیون مین زندگی می‌کنند و سالانه ۱۰ هزار کودک قربانی انفجار این مین‌ها هستند. بیش از ۳۰۰ هزار دختر به عنوان سرباز به خدمت گرفته شده‌اند و بهره‌کشی جنسی از جمله خدماتی است که این دختران ناچار به ارائه آن هستند.

 

آزار کودکان,روز جهانی کودکان قریانی خشونت, 4 ژوئن روز جهانی کودکان قربانی خشونت

بالغ بر ۲۵۰ هزار کودک در سرتاسر جهان در درگیری‌های نظامی ‌به عنوان سرباز حضور دارند

 

کودکان تنها یا همراه خانواده‌هایشان، تقریباً نیمی‌ از پناهنده‌جویان کشورهای توسعه‌یافته را تشکیل می‌دهند. در اروپا، بالغ بر ۱۰۰ هزار کودک رها شده وجود دارد و سالانه ۲۰ هزار بر این تعداد در اروپا و آمریکا افزوده می‌شود. ۴ میلیون کودک در اثر ابتلا به ایدز مرده‌اند و ۱۳ میلیون یتیم شده‌اند. ایدز به خصوص در کشورهای درگیر نزاع سیاسی عامل درجه اول مرگ و میر کودکان محسوب می‌شود.

کمک‌های کشورها برای مبارزه با ایدز بسیار کمتر از ۳ میلیارد دلار مورد نیاز سازمان ملل، و تنها ۳۰۰ میلیون دلار بوده است. این در حالی است که تنها 0.7درصد از تولید خالص ملی کشورهای در حال توسعه می‌تواند ۱۰۰ میلیارد دلار بر این کمک‌ها بیفزاید.


1.2 میلیارد انسان در کره زمین که نیمی‌ از آنها را کودکان تشکیل می‌دهند، روزانه با درآمد یک دلار زندگی می‌گذرانند. ۱۰ میلیون کودک زیر ۵ سال سالانه در اثر ابتلا به بیماری‌های قابل پیشگیری و یا سوءتغذیه می‌میرند و ۴۰ میلیون تولد در سال هرگز به ثبت نمی‌رسد؛ این یعنی محرومیت همین تعداد کودک از ملیت و نام قانونی.


کنوانسیون حقوق کودک در ۱۹۸۹ به تصویب رسید و تمامی ‌کشورهای جهان به استثنای ایالات متحده و سومالی به آن رأی داده‌اند. دو پروتکل الحاقی این کنوانسیون در سال‌های بعد، ناظر بر ممنوعیت خرید و فروش پورنوگرافی کودکان و تعیین ۱۸ سالگی به عنوان سن قانونی ورود کودکان به جنگ و نزاع‌های سیاسی به تصویب رسید.


تداوم خشونت علیه کودکان در سایه بی‌توجهی‌ها
خشونت علیه کودکان اشکال و انواع مختلفی دارد، ولی همگی این اشکال در اثر بی‌توجهی والدین و مقامات ملی و بین‌المللی و منفعت‌طلبی در خطوط سیاسی جهانی تشدید می‌شود. در گیرودار درگیری‌های سیاسی در کشور اوکراین، یونیسف نسبت به گسترش دامنه خشونت‌های خیابانی به کودکان اخطار داده است.

 

در کامبوج، ۲ هزار و ۵۰۰ مقام دولتی و معلمین مدارس، با گردهم‌آیی در برنامه مربوط به روز کودکان قربانی خشونت، خواستار پایان دادن به خشونت علیه کودکان شدند. طبق یافته‌های یک مطالعه اخیر در این کشور، نیمی ‌از ۵ و نیم میلیون جمعیت زیر ۱۸ سال این کشور حداقل یک بار خشونت فیزیکی را قبل از ۱۲ سالگی تجربه کرده‌اند.
همچنین در کشور ویتنام برآورد می‌شود که خشونت علیه کودکان یک امر خانوادگی است. در مطالعه‌ای در همین رابطه اعلام شده است که یک‌چهارم کودکان زیر ۱۵ این کشور مورد خشونت فیزیکی همسران یا پدران هستند و در سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۱، ۵ هزار و ۶۰۰ مورد سوءاستفاده جنسی کودکان در این کشور گزارش شده است.


در کشور فندلاند، آزار جنسی کودکان به خصوص دختران در محیط‌های درسی تبدیل به هشداری به والدین و مقامات شده است؛ به طوری‌که یک‌سوم از دختران مدارس تابستانی در سال گذشته خشونت و آزار جنسی را گزارش کرده‌اند.

 

و در نهایت، انواع شرایط حاد ناشی از جنگ و آوارگی در مورد کودکان آواره سوری در کشورهای پناه‌دهنده، انفجار مین و حملات تروریستی در افغانستان و پاکستان، آدم‌ربایی و حملات مشابه گروهک‌های تروریستی در کشورهای آفریقایی، تداوم بدرفتاری با کودکان در فلسطین، سقط گزینشی جنین‌های دختر در برخی جوامع، و انواع ناشناخته، نوظهور و یا گزارش نشده خشونت علیه کودکان در کشورهای مختلف، زنگ خطری است که نیاز به یک سیستم نظارتی و فرهنگی جامع برای حمایت از کودکان را مطالبه می‌کند.
منبع : mehrkhane.com