فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

14 مرداد؛ سالروز صدور فرمان مشروطیت



مشروطه, صدور فرمان مشروطیت, 14 مرداد سالروز صدور فرمان مشروطیت

مظفرالدین شاه فرمان مشروطیت را در ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ امضا کرد

 

14 مرداد؛ سالروز صدور فرمان مشروطیت

14 مرداد مصادف با سالروز صدور فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین  شاه قاجار است. در واقع فرمان مشروطه دستور تشکیل مجلس شورا در ایران و ثمره تلاش های آزادیخواهان وطن برای رهایی از استبداد مطلق شاهنشاهی است.

جنبش مشروطه

جُنبِشِ مَشروطه، جنبش مشروطه‌خواهی، جنبش مشروطیت، انقلاب مشروطه مجموعه کوشش‌ها و رویدادهائی است که در دوره مظفرالدین شاه قاجار و سپس در دوره محمدعلی شاه قاجار برای تبدیل حکومت استبدادی به حکومت مشروطه رخ داد و به تشکیل مجلس شورای ملی و تصویب نخستین قانون اساسی ایران انجامید.

 

پیشینه انقلاب مشروطه
از اوائل پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار ناخشنودی مردم از ستم وابستگان حکومت رو به افزایش بود. تأسیس دارالفنون و آشنایی تدریجی ایرانیان با تغییرات و تحولات جهانی، اندیشه تغییر و لزوم حکومت قانون و پایان حکومت استبدادی را نیرو بخشید.
نوشته‌های روشنفکرانی مثل حاج زین‌العابدین مراغه‌ای و عبدالرحیم طالبوف و میرزا فتحعلی آخوندزاده ومیرزا ملکم خان و میرزا آقاخان کرمانی و سید جمال الدین اسدآبادی و دیگران زمینه‌های مشروطه‌خواهی را فراهم آورد. سخنرانیهای سیدجمال واعظ و ملک المتکلمین توده مردم مذهبی را با اندیشه آزادی و مشروطه آشنا می‌کرد. نشریاتی مانند حبل المتین و چهره‌نما و حکمت و کمی بعد ملانصرالدین که همه در خارج از ایران منتشر می‌شدند نیز در گسترش آزادی خواهی و مخالفت با استبداد نقش مهمی داشتند.

کشته شدن ناصرالدین شاه به دست میرزا رضای کرمانی که آشکارا انگیزه خود را قطع ریشه ظلم و نتیجه تعلیمات سیدجمال الدین دانسته بود، کوشش بیشتر در روند مشروطه‌خواهی را سبب شد.

 

مشروطه خواهی, صدور فرمان مشروطیت, 14 مرداد سالروز صدور فرمان مشروطیت

مظفرالدین شاه قاجار

 

چگونگی آغاز انقلاب مشروطه
اگرچه از مدتی قبل شورش‌ها و اعتراضاتی در شهرهای ایران علیه مظالم حکومت رخ داده بود اما شروع جنبش را معمولاً از ماجرای گران شدن قند در تهران ذکر می‌کنند. علاءالدوله حاکم تهران هفده نفر از بازرگانان و دو تن سید را به جرم گران کردن قند به چوب بست. این کار که با تأئید عین الدوله صدراعظم مستبد انجام شد اعتراض بازاریان و روحانیان و روشنفکران را برانگیخت. اینان در مجالس و در مسجدها به سخنرانی ضد استبداد و تأسیس عدالتخانه یا دیوان مظالم پرداختند.

 

خواست برکناری عین‌الدوله و عزل مسیو نوز بلژیکی و حاکم تهران و حتی عسگر گاریچی به میان آمد و اعتصاب در تهران فراگیر شد. عده‌ای از مردم و روحانیان به صورت اعتراض به مسجد حضرت عبدالعظیم رفتند و در آن جا تحصّن کردند. مظفرالدین شاه وعده برکناری صدراعظم و تشکیل عدالتخانه را داد و علما با احترام به تهران بازگشتند. هنگامی که مظفرالدین شاه به وعده خود عمل نکرد علما از جمله سیدین سندین، آقا سید محمد طباطبائی و آقا سیدعبدالله بهبهانی، به قم رفتند و تهدید کردند که کشور را ترک خواهند کرد و به عتبات عالیات خواهند رفت.

 

بازاریان و عده زیادی از مردم به تحصن در سفارت انگلیس اقدام نموده و خواهان آزادی علما و تشکیل عدالتخانه شدند. عین الدوله با گسترش ناآرامی‌ها در شهرهای دیگر استعفا کرد و میرزا نصرالله خان مشیرالدوله صدراعظم شد. در ابتدای حرکت، مسٔلهٔ اصلی، عدالتخانه و عدالتخواهی بود و به همین دلیل نهضت مشروطه را در ابتدا نهضت عدالتخانه می‌گفتند. با اوجگیری نهضت، به تدریج مسأله پارلمان و محدود کردن قدرت شاه مطرح شد.

 

نحوه پیروزی اولیه و شکست نهایی انقلاب مشروطه
با ادامه اعتراضات مردم با دو مهاجرت و نیز خواسته مردم مبنی بر عزل عین‌الدوله و همچنین اندیشه تأسیس مجلس شورای ملی در افکار مردم شاه مجبور به برکناری عین‌الدوله شد و با تأسیس مجلس موافقت کرد. بالاخره مظفرالدین شاه فرمان مشروطیت را در ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ امضا کرد. علما و دیگرانی که به حضرت عبدالعظیم و قم رفته بودند بازگشتند و تحصن در سفارت انگلیس پایان یافت. مردم صدور فرمان مشروطیت را جشن گرفتند.

 

پس از تهیه نظامنامه انتخابات و امضای آن بوسیلة شاه انتخابات مجلس در شهریور 1285 هـ .ش برگزار شد و نخستین مجلس مشروطه در مهر ماه همان سال گشایش یافت این مجلس نوشتن قانون اساسی رابه کمیته‌ای منتخب واگذار کرد.

 

انقلاب مشروطه, صدور فرمان مشروطیت, 14 مرداد سالروز صدور فرمان مشروطیت

تجمع تعدادی از مردم در مقابل سفارت انگلستان

 

 این کمیته به سرعت با بهره‌گیری از قوانین اساسی بلژیک و فرانسه قانون فراهم آورد و به امضای شاه رساند. شاه بیمار اندکی بعد از امضای قانون اساسی درگذشت ومحمد علی شاه به سلطنت رسید. در این زمان، اهداف و ماهیت جناحهای مختلف آشکار می‌شد. بعضی از روزنامه‌های نوظهور مقدسات مذهبی مردم را مورد حمله قرار می‌دادند گروهی از روحانیون تهران به رهبری شیخ‌فضل‌ا… نوری به منظور رویارویی با این تحرکات، مشروطه خواهان را به باد انتقاد گرفتند و با تجمع در حرم حضرت عبدالعظیم خواستار مشروطة مشروعه شدند.

در زمان محمد علی شاه متمم قانون اساسی تدوین شد و به امضای شاه رسید. این متمم که در آن حق نظارت پنج مجتهد بر قوانین در نظر گرفته شده بود. به اصرار روحانیانی مانند شیخ فضل‌ا… شکل گرفت.

 

محمد علی شاه برای رویارویی با مشروطه خواهان در پی بهانه بود و دولت روسیه نیز به عنوان حامی در کنار او قرارداشت. حمله به کالسکة شاه که برخی از مورخان آن را نقشه دربار شمرده‌اند بهانه‌ای مناسب در اختیار شاه نهاد. او در دوم تیر ماه 1287 هـ .ش به پیشنهاد لیاخوف فرمانده روسی قزاق‌ها فرمان حمله به مجلس را صادر کرد. هر چند در ظاهر همه چیز به سود شاه تمام شد ولی سرانجام مقاومت علمای نجف که در فتوای خود به دفاع از نهضت و سرزنش محمد علی شاه پرداختند تلاش ستارخان و باقرخان به فتح تهران و برکناری محمد علی شاه و به قدرت رسیدن فرزند دوازده ساله‌اش انجامید.


پس از آن، افول مشروطه آغاز شد حضور روسها در شمال و انگلیسیها در جنوب کشور و مداخلات بی‌اندازة آنها که موجب ضعف قدرت مرکزی می‌شد. اعتماد به مخالفان مشروطه مانند عین‌الدوله، قدرت یافتن مجدد فرصت‌طلبان، خانها و اشراف قدیمی، آغاز جنگ جهانی اول، قحطی‌های وسیع، عدم موفقیت دولت در تأمین امنیت و معیشت مردم و ناخشنودی فراگیر ملت، زمینه را برای ظهور دوبارة استبداد فراهم ساخت.

 

صدور فرمان مشروطیت,مشروطه, 14 مرداد سالروز صدور فرمان مشروطیت

گروهی از مشروطه‌خواهان

 

عوامل شکست مشروطه
عوامل شکست مشروطه را می‌توان به دو دسته خارجی و داخلی تقسیم کرد:
- عوامل خارجی
اتحاد دولتهای روسیه و انگلیس در مقابل خطر آلمان و تقسیم ایران در قرارداد 1907م و اشغال ایران در جنگ اول به دست قدرتهای درگیر از عوامل خارجی دارای نقش در شکست مشروطه‌اند. به توپ بستن مجلس توسط نیروهای روس، اشغال و جرم و جنایت توسط نیروهای نظامی روسها در شمال و انگلیسیها در جنوب، آغاز جنگ جهانی اول، افزایش قحطی، گرسنگی و بیماری و مرگ و میر نیز مردم را از فکر مشروطه بیرون می‌کرد و حتی برخی همه این بلاها را بلای مشروطه می‌دانستند.

 

- عوامل داخلی
از جملة عوامل داخلی شکست مشروطه، می‌توان به ماهیت کاملاً متفاوت نیروهای مشروطه خواه اشاره کرد. مشروطه انقلابی نبود که برخواست و اندیشة یک طبقه یا نیروی اجتماعی خاص استوار باشد. گروهها و نیروهای اجتماعی متعددی مشروطه را ایجاد کردند. آنها به جای گفتگو با هم به درگیریهای فیزیکی، تهمت و افترا، ترور و خشونت دست می‌زدند زیرا هنوز استبداد حاکم بر جامعه بود.

سالهای پر آشوب جنگ جهانی اول، عدم توجه و بی‌اهمیتی دولت روس و انگلیس به مشروطه، ناامنی کشور، گرسنگی و بیماری از جمله عوامل داخلی شکست مشروطه بود در جریان مشروطه روحانیت خسته از درگیری و دلسرد از سیاستمداران از صحنه سیاست کناره گرفته و میدان را به سود مستبدان و حامیان آنها خالی گذاردند.

 

پیامدهای مشروطه:

انقلاب مشروطه با همه مشکلات و ناکامی‌هایش آثار عمده‌ای از خود بر جای نهاد برخی از این آثار عبارتند از:
1- مفاهیمی مانند قانون اساسی، مجلس آزادی، انتخابات، تفکیک قوا با این انقلاب مطرح شد و به رسمیت یافت. هر چند که بزودی مجلس مورد هجوم قرار گرفت ولی اصل وجود قانون اساسی در سخت‌ترین دوره‌ها برقرار ماند و در مقاطع خاصی تعدادی از نمایندگان مخالف دولت به آن راه یافت که با آثار سیاسی مهمی همراه بود.


2- تجربیات ارزشمند انقلاب مشروطه در زمان وقوع انقلاب اسلامی مورد توجه واقع شد. از یک سو نابودی نظام سلطنتی و قطع کامل سلطه بیگانگان در کشور و توجه به فرهنگ و ارزشهای خودی مورد توجه قرار گرفت و از سوی دیگر رخنة عناصر بیگانه و فرصت‌طلب در مشروطه هوشیاری انقلابیون مذهبی را برای جلوگیری از تکرار این امر در انقلاب اسلامی بر انگیخت. در نهایت این تجربیات لزوم حفظ وحدت میان نیروهای انقلاب را گوشزد کرد.


گردآوری : بخش فرهنگ و هنر صبح بخیر

 

منابع :

daneshnameh.roshd.ir

fa.wikipedia.org

 


ویدیو مرتبط :
صدور فرمان حمله توسط محسن رضایی

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

تقویم تاریخ - 14 مرداد



1906م:پنجم اوت سال 1906 میلادی (14 مرداد 1285 هجری خورشیدی)، مظفرالدین شاه قاجار سرانجام فرمان مشروطیت را امضاء كرد. بعدا قانون اساسی تدوین و نخستین جلسه مجلس شورا در كاخ گلستان با حضور مظفرالدین شاه تشكیل شد و بر سردر ورودی عمارت مجلس در میدان تاریخی بهارستان تابلوی «عدل مظفر» قرار گرفت ( كه پس از انقلاب 1357 این تابلو كه لزوما مفهوم مظفرالدین شاه را نداشت از آنجا برداشته شد و درباره سرنوشت آن كه از آثار تاریخی وطن است مطلبی اعلام نشده است). مظفرالدین شاه كه به بیماری سل دچار بود در همین سال درگذشت. باید توجه داشت که مشروطیت ایران (دمکراسی پارلمانی شدن) از رقابت های استعماری قدرتهای اروپایی بر کنار نبود.

این نخستین بار نبود که ایران دارای پارلمان می شد؛ در دوران اشكانیان، حكومت ایران مشروطه بود و برای تصویب قوانین و انتصابات مهم حتی تعیین شاه دو مجلس وجود داشت که مجلس عالی تر و همچنین اجلاس مشترک آنها را مٍهستان (سنا) می خواندند.

 

مظفرالدین شاه

 

1357ش:محمد رضا پهلوی ـ شاه وقت ـ چهاردهم مرداد 1357 (طبق تقویم آن زمان امرداد سال 2537 ) در نطقی به مناسبت هفتاد و دومین سالگرد مشروطیت كه روز بعد در دو صفحه روزنامه های تهران به چاپ رسیده بود وعده داده بود كه انتخابات بعدی صد در صد آزاد خواهد بود. در همین نطق ، وی گفته بود كه به اندازه ممالك دمكراتیك اروپا آزادی خواهد داد و قلم و بیان ـ بدون افترا زدن و دروغ گفتن ـ آزاد خواهد بود و ما از این پس آزادی اجتماعات خواهیم داشت. شاه در عین حال گفته بود كه در هیچ كشوری تحریك و گردن كلفتی اجازه داده نمی شود.

این اظهارات شاه در مطبوعات و محافل به « باز شدن فضای سیاسی كشور » تعبیر شده بود.

 

1962م:مریلین مونرو بازیگر 31 فیلم سینمایی پنجم اوت سال 1962 در خانه اش در لس آنجلس « مرده » یافته شد. پلیس گزارش كرد كه در كنار تختخواب او یك شیشه قرص خواب آور به دست آمد و جسد طوری قرار داشت كه دستش به سوی تلفن دراز بود و به نظر می رسد كه با آخرین رمق ، تلاش كرده بود كه تلفن كند. گزارش پلیس تعبیر به خودكشی مریلین 36 ساله شده بود تا نتیجه معاینه جسد از سوی پزشكی قانونی شهر اعلام شود. رسانه های آمریكا از مریلین كه شایعاتی در باره معاشرت او با دو تن از كندی ها ( رئیس جمهوری و دادستان وقت آمریكا ) در افواه وجود داشت به عنوان جذابترین زن آن زمان یاد می كردند.

داستان زندگی مریلین كه نام قانونی اش « نورما جین بیكر » بود و بدون تغییر آن در دادگاه ، خود را مریلین مونرو معرفی می كرد از همان آغاز با دیگران متفاوت بود كه شنیدنش گوشه ای از تاریج اجتماعی جامعه او را باز تاب می دهد. مریلین اول ژوئن 1926 در لس آنجلس به دنیا آمده بود.

پدر او شناخته نشد و مادرش كه در یك استودیو فیلمسازی كارمند فنی بود حاضر نشده بود كه پدر او را فاش سازد. هنوز كودك بود كه مادرش به بیماری شدید اعصاب مبتلا شد و به تیمارستان انتقال یافت و مریلین را به پرورشگاه یتیمان سپردند ، ولی بانویی از دوستان مادرش او را هنگامی كه 11 ساله بود از پرورشگاه گرفت و بزرگ كرد.

مریلین 16 ساله بود كه شوهر آن زن به دلیل جنگ ( جهانی دوم ) به شرق آمریكا منتقل شد و استطاعت نداشت كه مریلین را با خود ببرد . در این وضعیت مریلین راهی جز ازدواج با پسر همسایه كه مایل به زندگی با او بود نداشت زیرا نمی خواست كه به پرورشگاه باز گردد . او با این مرد كه جوانی 21 ساله به نام جیمی بود ازدواج كرد. طولی نكشید كه جیمی به دلیل ادامه جنگ مجبور شد كه در كشتی كار كند و مریلین نیز در غیاب شوهر در یك كارخانه كه عمدتا مایحتاج سربازان جبهه ها را تولید می كرد مشغول بكار شد .

به منظور تشویق زنانی كه در غیاب مردان خود جای خالی انان را در كارخانه ها گرفته بودند ، روزنامه های آمریكا تصمیم به تهیه عكس و گزارش از این زنان گرفتند .عكاسی كه به كارخانه محل كار مریلین در محله «بوربانك» لس آنجلس رفته بود متوجه زیبایی خیره كننده او شد و عكسش را به یك مجله پر تیراژ داد و انتشار یافت.

انتشار این عكس سبب شد كه مدیران بنگاههای تبلیغاتی ( تهیه آگهی های تجاری ) سراغ مریلین بروند تا در عكسهای تبلیغ كالا، مدل آنها شود . چون دستمزد خوبی پیشنهاد كرده بودند ، مریلین پذیرفت و مدل آگهی شد و دیری نپایید كه مورد توجه فیلمسازان سینما كه عكسهای او را در آگهی های تجاری می دیدند قرار گرفت.

سال 1945 (سال پایان جنگ) شوهر مریلین به خانه بازگشت ، ولی با مریلین تازه ای رو به رو شد كه كار هنر را بر خانه داری و شوهر ترجیح می داد.

جیمی به آسانی مریلین را كه خواهان جدایی بود طلاق گفت . مریلین نزد« لاناترنر» و دو بازیگر دیگر كه به او نزدیك شده بودند با فنون نمایش آشنا شد و در سال 1946 با كمپانی تولید فیلم سینمایی «قرن 21» قرارداد امضاء كرد و طولی نكشید كه با یك بسكتبالیست معروف هم ازدواج كرد.

مریلین كه زنی باهوش بود، خیلی زود متوجه شد كه نباید استثمار كمپانی های آزمند شود و درصدد دایر كردن یك استودیو فیلمسازی از آن خود بر آمد ؛ به نیویورك رفت و ضمن تكمیل هنر نمایش و درام مستقلا به تهیه فیلم پرداخت.

وی كه از شوهر دومش نیز جدا شده بود در جریان تهیه فیلم متوجه ضعف خود در نوشتن فیلمنامه شد و با «آرتو میلر» نمایشنامه نگار معروف ازدواج كرد و كار او رونق گرفت.

ازدواج مریلین با آرتور پنج سال طول كشید و در سال 1961 از هم جدا شدند و از آن پس مریلین، تنها زندگی می كرد و بكار فیلم می پرداخت و جوائز هنری را یكی پس از دیگری می ربود. پیرامون او جنجالهایی هم به راه افتاده بود و شایعاتی شنیده می شد كه مرگ ناگهانی اش اعلام گردید.

در پی مرگ مریلین ، یك روانپزشك مدعی شد كه قبلا مریلین دوبار به فكر خودكشی افتاده بود. مرگ مریلین یك فیلم جالب او را كه سی و یكمین فیلمش بود نیمه تمام گذارد ه بود و همین امر بردامنه تردیدها هم افزود.

 

مریلین مونرو


1895م:امروز سالروز درگذشت «فردریك انگلس Friedrich Engels» است که در پنجم اوت سال 1895 فوت شد. "انگلس" فیلسوف و سوسیالیست بزرگ آلمانی؛ یكی از دو نویسنده مانیفست كمونیست Communist Manifesto است. پدر او یك توانگر بود و كارخانه بافندگی داشت و مایل بود كه پسرش فردریك (فردریش) یك بازرگان شود و وی را برای این كار آماده كرده بود. انگلس اندكی پس از پرداختن به كار تجارت از آن دست كشید و اعلام داشت كه جسم و روح او اجازه نمی دهد كه از درآمد ناشی از تجارت كه وی برای تولید كالا زحمتی نكشیده است امرار معاش كند و این نوع درآمد را زندگی انگلی و طفیلی گری و از دسترنج دیگران می داند و نمی تواند به این كسب و كار ادامه دهد.

 

انگلس


1850م:گی دو موپاسان (هانری رنه آلبرت) داستان نگار فرانسوی كه در نوشتن داستانهای كوتاه نبوغ داشت و چند داستان ترسناك هم نوشت پنجم اوت سال 1850 به دنیا آمد و تنها 43 سال عمر كرد.

دانشجوی دانشگاه بود كه میان فرانسه و آلمان جنگ در گرفت و وی داوطلبانه به ارتش پیوست. در بازگشت از جبهه، داستان زنی خود فروش را كه در میان مسافران یك واگن بود و به « توپ پیه ( گلوله چربی ) » شهرت داشت نوشت.

دوموپاسان از مشاهده مناظر ، عكسها ، نقاشی و صحنه ها الهام می گرفت و داستان خود را می نوشت.

با این كه جوان بود با بسیاری از شعراء و ادیبان وقت دوستی و معاشرت داشت و به محافل آنان می رفت.

دو موپاسان را كه در عمر كوتاه خود سیصد داستان كوتاه نوشت بزرگترین نویسنده فرانسوی چنین داستانهایی عنوان داده اند.از وی شش داستان مستقل طولانی ، سه سفرنامه و یك مجموعه شعر هم باقی مانده است. نوشته های او دارای انواع زمینه ها از درام تا كمدی و پر از مطلب و ماجرا هستند. داستان « زندگی یك زن » كه شرح حیات یك بانوی نورمن است جذاب و خواندنی است.

گی دو موپاسان در دوران جنگ به بیماری سیفلیس دچار شده بود كه سالها بعد روی اعصاب او تاثیر سوء گذارد به گونه ای كه یك سال پیش از مرگ با بریدن قسمتی از گردن خود قصد خودكشی داشت و از آن پس تحت مراقبت پزشكی زندگی می كرد. بیماری سیفلیس عمر او را كوتاه كرد. گی دو موپاسان ازمیان یك فامیل قدیمی اشرافی فرانسه برخاسته بود.

 

Guy de Maupassant


1945م:پنجم اوت سال 1945 به وقت آمریكا (ششم اوت به وقت ژاپن) یك بمب افكن «بی - 29» امریكا نخستین بمب اتمی را بر شهر هیروشیما در ژاپن فرو افكند كه در همان لحظه بیش از شصت هزار تن كشته و افزون بر 120 هزار تن دیگر مجروح شدند كه بسیاری از مجروحین نیز به تدریج جان سپردند. آمریكا از سال 1939 كار تولید سلاح اتمی را آغاز كرده بود كه نخستین بمب 16 ژوئیه (بیست روز پیش از بمباران اتمی هیروشیما) در ایالت نیومكزیكو آمریكا آزمایش شده بود. بمباران اتمی ساعت 9 و 15 دقیقه بامداد به وقت محلی انجام شد. بمب معادل 20 هزار تن تی.ان.تی. قدرت انفجار داشت. خلبان هواپیمایی كه بمب را فروافكند سرهنگ پال تیبتز Paul w.TibetsJr. بود كه نام مادرش «انولاگی Enola Gay» را روی بدنه هواپیما نوشته بودند. پس از انفجار بمب، برقی خیره كننده جهید و متعاقب آن ابر سیاه ناشی از سوختن و ذوب شدن آن چه كه در زمین بود به آسمان بلند شد و در ارتفاع 300 متر قارچ سفید رنگی از این ابر برخاست كه تا ارتفاع هفت كیلومتری زمین بالا رفت. این بمب در روی زمین به مساحت چهار مایل مربع همه چیز را نابود كرده بود. جمعیت هیروشیما پیش از حمله اتمی 345 هزار تن بود.

در همین روز در سال 1963 پیمان منع آزمایشهای هسته ای در جو زمین و داخل اقیانوس امضاء شد و از آن پس این آزمایشها در زیر زمین انجام گرفته است.

 

ابری قارج مانند ، پس از بمباران اتمی از شهر برخاست.

 

2004م:اظهارات شهود و كسانی كه از حادثه حریق فروشگاه خوار بار( سوپر ماركت ) یوكوآ بولانوس واقع در شهر آسانسیون پایتخت كشور پاراگونه واقع در آمریكای لاتین جان سالم به در برده اند ثابت می كند كه به علت قفل بودن در خروجی فروشگاه 450 تن كشته و به همین شمار هم مجروح شدند. این «در» باز بود ولی همین كه گاز فروشگاه منفجر شد آن را قفل زدند تا صدها تن مردمی كه در آنجا بودند مرتكب سرقت نشوند و بدون پرداخت بها ، اجناس را نبرند!.

این مطلب مورد تایید ماموران آتش نشانی هم قرار گرفته است كه خود این ماموران متهم به جاندوست بودن شده اند كه ترسیده بودند به میان آتش بروند و به نجات مجروحین كمك كنند. از سوی دیگر، مدیر فروشگاه، از ترس سرقتهای شبانه، ماهها پیش در خروجی اضطراری فروشگاه جوش داده بود كه كسی نتواند آن را در ساعاتی كه فروشگاه تعطیل است با كلید باز كند.

این حریق كه اول اوت 2004 روی داد ، از نظر شمار تلفات حریق سوپر ماركت در جهان بی سابقه بود. جامعه شناسان آمریكای لاتین كه در این زمینه با رسانه ها مصاحبه كرده گفته بودند كه این حادثه ضعف های متعدد نسانی و بوروكراسی را آشگار كرد از جمله نگرانی از بی صداقتی مردم و بردن اموالی كه متعلق به خودشان نیست و همین نگرانی و نیز مادیگری سبب شده بود كه مدیر فروشگاه به جای جان مردم نگران حفظ اجناس فروشگاه باشد و دستور دهد در خروجی را ببندند كه با این عمل، اموال او رفت و همین طور جان مردم . این حادثه ضعف دولت در بازرسی اماكن را به ثبوت رساند و بالاخره نشان داد كه برخی ماموران آتش نشانی به جان خود بیش از تكالیفشان توجه می كنند.

 

سوپر ماکت پس از حریق

 

1583: گیلبرت، دریا نورد انگلیسی پس از رسیدن به «نیو فاوند لاند ـ كانادا» و توقفی كوتاه در آنجا ، انگلستان را مالك آن اعلام كرد!!!.

1772: روسیه ، پروس ( آلمان ) و اتریش سرزمین لهستان را میان خود قسمت كردند.

1775: نخستین كشتی اسپانیایی وارد خلیج سانفرانسیسكو شد.

1846: انگلستان و ایالات متحده كشور ارگون (واقع در شمالغربی آمریكا) را در مدار 49 درجه میان خود قسمت كردند.

1858: خط (كابل) تلگراف سراسری اقیانوس اطلس به پایان رسید و دو قاره آمریكا و اروپا از این طریق به هم مرتبط شدند. این خط توسط «سایروس فیلد» كشیده شد.

1861: مالیات بردرآمد در آمریكا 3 در صد تعیین شد . اینك برحسب میزان درآمد 4 تا 9 برابر آن زمان است.

1939: ایران دارای كارخانه هواپیما سازی به نام شهباز و نیز یك باشگاه هواپیمائی شد.

1944: نخستین كنگره حزب توده كه دهم مرداد با شركت 168 تن نمایندگان تهران و شهرستانها و مدعوین خارجی در تهران تشكیل شده بود باصدور چند اعلامیه و قطعنامه پایان یافت.

1953: در پی امضای قرارداد ترك مخاصمه ، كار مبادله اسیران جنگ كره آغاز گردید.

1962: «نلسون ماندلا» كه به پدر آفریقا معروف شده است به اتهام تلاش برای براندازی دولت سفید پوستان (اقلیت) آفریقای جنوبی دستگیر و بعدا به حبس ابد محكوم شد كه پس از 27 سال زندان آزاد گردید و رهبر وطن خود شد [جزئیات به موقع خود خواهد آمد].

1964: آمریكا كه با ماجرای حمله به ناوشكن« مادوكس» بهانه لازم را به دست آورده بود بمباران هوائی ویتنام شمالی از جمله شهر هانوی را آغاز كرد.

1972: بمبی در خیابان شاهرضای تهران (خیابان انقلاب) منفجر شد و تلفات به بار آورد.