فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

فقر سوژه های جذاب در تلویزیون، شیاطین را به میدان کشاند



 

 فقر سوژه های جذاب در تلویزیون، شیاطین را به میدان کشاند

 


همان سوژه های موفق را با آب و تاب به خورد تماشاگر می دهند و عقیده دارند که برای جذب مخاطب باید از تجربیات قبلی و نمونه های تکراری و تقلیدی موفق بهره گیرند.

از سال ۱۳۷۲ که تلویزیون به عنوان رسانه ملی در دیدگاهش نسبت به ماه مبارک رمضان تغییری جدی ایجاد کرد و تصمیم به تولید و پخش ویژه ی برنامه ها و مجموعه های تلویزیونی مختص این ماه مبارک را در دستور کار خود قرار داد، ۱۸ سال می گذرد؛ درست زمانی که ماه رمضان با ایام نوروز تلاقی داشت و به دلیل همین تقارن، سریال هایی ساخته و پخش شد. مجموعه «همسایه ها» به کارگردانی حسن فتحی در ابتدای راه آن سال ها و سریال سازی حرفه ای این روزهای تلویزیون، نخستین مجموعه ای بود که عنوان سریال مناسبتی ماه رمضان را بر خود داشت. همچنین «مهمان» ساخته خسرو ملكان و «نیمه پنهان ماه» ساخته مجید جعفری، آثاری هستند كه آغازگر مسیر سریال سازی در تلویزیون بودند و آثاری چون «گمگشته» ساخته رامبد جوان و «همراز» سامان مقدم، این روند را تثبیت كرد.

 

آغازی شیرین در ماه رمضان

از همان سال ها به صورت جسته و گریخته، شبكه های مختلف بنا به رویکردها، سیاست ها و تعاریف خود كوشیدند با توجه به مسائل دینی و مذهبی و اخلاقی داستان هایی از زندگی مردم را بازگو كنند و ماه ضیافت خداوند را به كام مخاطبان خود شیرین تر كنند.

در اوایل راه سریال سازی مناسبتی برای ماه مبارک رمضان، تقسیم بندی های کنونی محتوایی شبکه های صداوسیما، به شکل امروزی وجود نداشت. مجموعه هایی با محتوا و ساختارهای متفاوت از شبکه های سیما پخش می شدند و مثلا این طور نبود که مجموعه های طنز به شبکه سوم و مجموعه های ارزشی و دارای مفاهیم ماورایی به شبکه اول سیما اختصاص داشته باشد.

فرشته ها و شیاطین به سلامت از پس امتحان بر آمدند

صداوسیما امسال نیز همچون سال های قبل مجموعه های نمایشی را برای رمضان آماده و پخش کرد که همه آن ها به جزء یکی، ژانر ماورایی داشتند! گرچه معاونت سیما در وعده ها و صحبت هایش، هر سال نوید تولید مجموعه هایی در ژانرهای مختلفی را می دهد که امسال این وعده ها محقق نشد؛ و البته به حق نمی توان از ساختار و محتوای هر کدام از سریال های ماورایی امسال صرف نظر کرد. با نگاهی به تجربه موفقیت آمیز مجموعه ماورایی «اغما» در سال ۱۳۸۶ که به تهیه کنندگی رضا جودی و کارگردانی سیروس مقدم روی آنتن رفت، از مجموع ۴ سریال ماه رمضانی امسال هم، ۳ مجموعه با محوریت ارواح سرگردان، فرشته ها و شیاطین پخش شدند که شاید بتوان دلیل این امر را اقبال مردم به موضوعات ماورایی دانست که سال های قبل، امتحان شان را پس داده بودند.

بازگرداندن نگاه ها به سمت رسانه ملی

«سقوط یک فرشته»، «سی امین روز» و «پنج کیلومتر تا بهشت» از آن دست مجموعه هایی هستند که به رغم همه انتقادات، یک موهبت را برای تلویزیون ملی به همراه داشتند و آن بازگرداندن نگاه ها به سمت شبکه های داخلی بود. صرفنظر از تمامی انتقادات و اشکالات فنی و کارشناسی نباید از این واقعیت به سادگی گذشت که تا همین چند ماه اخیر یکی از دغدغه های دستگاه های فرهنگی، استقبال جوانان و خانواده هایشان از سریال های ماهواره ای بود که ناخواسته رسانه ملی را تحت الشعاع قرار داده بود. سریال های مبتذلی که خیانت را به اشکال مختلف ترویج می دهد که همین امر فریاد دستگاه های فرهنگی و ارزشی را درآورد؛ چرا که جذابیت و مخاطب شناسی در فیلم های داخلی وجود نداشت و همین امر باعث قهر بینندگان از شبکه های داخلی شده بود.

فقر سوژه های جذاب در تلویزیون، شیاطین را به میدان کشاند

البته اگر هم نگاهی به موضوع و سوژه های برنامه ها و فیلم های روتین رسانه ملی بیندازیم، متوجه می شویم که به غیر از تقلید و گرته برداری از نمونه های موفق داخلی و خارجی، سوژه ای به ذهن نویسندگان و پژوهشگران نمی رسد. در واقع همان سوژه های موفق را با آب و تاب و با رنگ و لعابی دیگر به خورد تماشاگر می دهند و عقیده دارند برای این که اثرشان، توانایی جذب مخاطب را داشته باشد و چون جذب مخاطب عام را عامل بسیار مهمی می دانند، برای رسیدن به این هدف از تجربیات قبلی و نمونه های تکراری و تقلیدی موفق بهره می گیرند.

«سعید اصفهانیان» مدیر تحقیق پروژه «ملک سلیمان» به موضوع فقر سوژه اشاره می کند و درباره چگونگی شکل گیری سریال های ماورایی زمانی در تلویزیون ایران، به خبرنگار برنا می گوید: فیلم ها و سریال های ماورایی کنونی در رسانه ملی، گرته برداری از تفکرات غربی و فیلم های ماورایی غربی است که نویسندگان و پژوهشگران ما تلاش بر بومی سازی آن داشته اند. در صورتی که در سینمای غرب، پژوهش و تحقیقات قبل از ساخت یک فیلم مورد نظر قرار می گیرد، یعنی عقبه ساخت فیلم پژوهش است، اما در ایران، تصویر، عقبه پژوهش قرار گرفته و پژوهشگر ایرانی از تصویر برای نوشتن الهام می گیرد، نمونه اش هم حجم زیاد کتاب ها و فیلم هایی است که درباره ماورا، فرقه ها و عرفان های نوظهور در بازار به وفور یافت می شود..... / گزارش : شبکه خبری برنا


ویدیو مرتبط :
‫کلمات مثبت هجده دختر ایرانی روی آنتن تلویزیون، خندوانه رامبد جوان را زیر ذره بین کشاند تمام حاشیه ها‬‎

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

نتانیاهو ماجرای ایران را به تلویزیون آمریکا کشاند





اخبار,اخبار جدید,اخبار جالب

 

به منظور تحت فشار قرار دادن اوباما

نتانیاهو ماجرای ایران را به تلویزیون آمریکا کشاند

برخی از کارشناسان بر این باورند که ورود نتانیاهو به افکار عمومی آمریکا بی ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تلاش اوباما برای پیروزی در این انتخابات نیست.

دیپلماسی ایرانی: بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل که در هفته های اخیر به سختی می کوشد آمریکا را ناگزیر به تعیین خط قرمز برای ایران کند ، این بار از طریق یک برنامه تلویزیونی، مخاطبان آمریکایی را هدف گرفت تا از این طریق فشار را بر باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا افزایش دهد. نتانیاهو در برنامه ملاقات با خبرنگاران که از شبکه های تلویزیونی پرمخاطب ان بی سی و سی ان ان پخش می شد، ادعا کرد ایران در 6 تا 7 ماه آینده 90 درصد راه برای دستیابی به توانایی تولید سلاح هسته ای را طی خواهد کرد.

روزنامه کریستین ساینس مانیتور در این زمینه نوشت: نتانیاهو پس از اینکه با مخالفت قاطع اوباما در مورد تعیین خط قرمز برای ایران مواجه شد، مساله لزوم اقدام جدی علیه ایران را در برابر مخاطبان تلویزیونی در آمریکا مطرح کرد.

این در حالی است که قبل از اوباما، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا به صراحت اعلام کرده بود که کشورش برای ایران خط قرمز تعیین نمی کند و به مذاکره و دیپلماسی معتقد است.

برخی از کارشناسان بر این باورند که ورود نتانیاهو به افکار عمومی آمریکا بی ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تلاش اوباما برای پیروزی در این انتخابات نیست.

از دیرباز لابی اسرائیل در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نقش موثری داشته و میت رامنی، نامزد جمهوریخواه انتخابات 6 نوامبر نیز به همین دلیل حدود 2 ماه قبل به اسرائیل سفر کرد. رسانه ها همزمان به سفر وی به اسرائیل اعلام کردند که وی قصد دارد از آرای لابی اسرائیل به نفع خود اطمینان یابد. رامنی در ملاقات با نتانیاهو اعلام کرد از مواضع وی در قبال ایران حمایت می کند.

اما بر خلاف رامنی، اوباما از همان آغاز نیز روابط خوبی با نتانیاهو نداشته و حرکت مشهور وی در رها کردن نشستی که با نتانیاهو داشته برای صرف ناهار با خانواده اش، همچنان در رسانه ها مطرح می شود. اما هر چه به زمان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نزدیک تر می شویم، شکاف آمریکا و اسرائیل دست کم در مقابل دوربین رسانه ها عمیق تر می شود.

گروهی از تحلیلگران می گویند، اینکه نخست وزیر اسرائیل پس از مدت ها از طریق برنامه تلویزیونی با مردم آمریکا سخن می گوید، به این معنی است که وی پیامی برای اوباما ارسال می کند. پیامی با این محتوا که در صورت ادامه مخالفت علنی با درخواست های تل آویو، ریسک از دست رفتن آرای انتخاباتی وجود خواهد داشت.

هرچند که با توجه به تجربه جنگ عراق و افغانستان، نظرسنجی ها نشان می دهد که افکار عمومی آمریکا با اقدام نظامی دیگر در خاورمیانه موافق نیست و این الگو در مورد افکار عمومی اسرائیل نیز صدق می کند. ماه گذشته، گروهی چند صد نفره از اسرائیلی ها مقابل آپارتمان لوکس محل اقامت ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل تجمع کردند تا وی را از اقدام نظامی یکجانبه علیه ایران برحذر دارند.

اما لفاظی های نتانیاهو و رویکرد آگاهانه وی برای به تصویر کشیدن اختلافات آمریکا و اسرائیل، موضوعی است که انتقاد بسیاری از تحلیلگران حامی روابط تل آویو – واشینگتن را به دنبال داشته است. این تحلیلگران می گویند استراتژی اخیر نخست وزیر اسرائیل تنها به علنی شدن تنش ها بین دو کشور کمک کرده و این امر موجب شده تهران به جای نگران شدن، اختلافات دو دشمن بزرگ خود را با لذت نظاره کند.

از آنجایی که توصیه ها به نتانیاهو در خصوص تغییر رویکرد خود تا کنون موثر واقع نشده است، حلقه سیاستگذاران نزدیک اوباما به وی توصیه می کنند ضمن تلاش برای جلوگیری از رسانه ای شدن اختلافات، نتانیاهو را از راهی که در آن گام گذاشته، باز گرداند./ایران دیپلماسی