فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

شعر چیست و تفاوت شعر با نثر در چه چیزی است



شعر,زبان شعر,شاعر

شعر در لغت چامه، سرود، سخن و چكامه نیز خوانده می شود

 

 شعر کلامی تاثیر گذار

شعر یک واقعه‌ ناگهانی است، از سکوت بیرون می‌آید و به سکوت بر‌می‌گردد.شعر سخنی است خیال انگیز كه از اقوالی موزون و متساوی ساخته شده باشد.از روزی كه انسان شعر را شناخته است، آن را ملازم وزن یافته و آهنگ و وزن شعر، او را مسحور و مفتون خویش ساخته است.

 شعر چیست؟

شعر، در لغت بمعنی دانش و فهم و ادراك است كه چامه، سرود، سخن و چكامه نیز خوانده شده است و در تعریف شعر گفته اند كه: كلامی است موزون و مقفی كه دارای معنی باشد، و این تعریف شعر است. از روزی كه انسان شعر را شناخته است، آن را ملازم وزن یافته و آهنگ و وزن شعر، او را مسحور و مفتون خویش ساخته است.

 

به همین جهت ارسطو كه نخستین كسی است كه رساله ای در بارهء شعر از او در دست است، شعر را در مقابل نثر قرار می دهد و از شعر، سخن موزون را اراده می كند.

 

حكمای دورهء اسلامی نیز همیشه شعر را همراه و همزاد وزن شناخته اند؛ چنان كه ابوعلی سینا بلخی می گوید: شعر سخنی است خیال انگیز كه از اقوالی موزون و متساوی ساخته شده باشد.

 

زبان شعر

شعر,زبان شعر,وزن شعر

زبان شعر بسیار دقیق تر و عالی تر از زبان نثر است

 

نخستین نكته ای كه در بارهء زبان شعر باید گفت این است كه در آن، لفظ به دو اعتبار در كار است:

 

1. به اعتبار دلالت بر معنی 

 

2.دیگر به اعتبار صورت و هیئت خاص خود.

 

شاعر به صورت الفاظ بی اعتنا نیست. هركلمه ای نزد او چهره ای دارد، درست مانند چهرهء مردمان، یكی سرد و خشك و یكی گیرنده و دلنشین، این یك نرم دلاویز، آن یك تند و خشم انگیز. اینجا كلمات سكه های بی زبان نیستند، جان دارند و با هم مهر و كین میورزند، مجمع بعضی هم لطف و آرامش است و اجتماع بعضی دیگر سراسر ستیز و پرخاش.

 

شاعر با این وجود های زنده سرو كار دارد، خوی و چهرهء هریك را خوب می شناسد، یكی را می خواند، یكی را میراند، این را با آن آشتی می دهد، آن را از این جدا می كند، به تدبیر و افسون از این پراكندگان، گروهی می سازد كه همدل و هم آهنگ، به فرمان او روان می شوند تا دل و جان شنونده را به كمند بیارند و او را به آنجا ببرند كه شاعر خواسته است. زبان شعر را خود شاعر می سازد.

 

در عالم شعر سكه ها را خود شاعر رواج می دهد. آزادی و اختیار شاعر در انتخاب الفاظ به او مجال میدهد كه كلمات را، نه همان برای بیان معنی، بلكه از نظر صورت نیز برگزیند و به طریقی خاص مرتب كند و در تركیب كلام نیز شاعر می تواند از عادت جاری تجاوز كند.

 

زبان شعر، زبان كاركرده و دقیق و صیقل یافته است و در آن هیچ سهل انگاری و مسامحه ای روا نیست زیرا كه هم هدف و غرض زبان شعر بسیار دقیق تر و عالی تر از زبان نثر است و هم توقع شنونده و خواننده از شعر بیشتر است، به سبب همین دقت و ظرافت بیان است كه شعر در خاطره ها می ماند و بر اثر آن در زبان جاری نیز تاثیر می كند.

 

شعر خوب

مرحوم استاد بهار معتقد بود كه : شعر خوب یعنی احساسات موزونی كه از دماغ پرهیجان و از روی اخلاق عالی تری برخاسته باشد. لغت، اصطلاحات، حسن تركیب، سجع، وزن و قافیه، صحت یا سقم قواعد و مقررات نظم، هیچ كدام در خوبی و بدی شعر نمی توانند حاكم و قاضی واقع شوند.

 

هرچه هیجان و اخلاق گوینده در موقع گفتن یك شعر یا ساختن یك غزل، قوی تر و نجیب تر باشد، آن شعر بهتر و خوبتر خواهد بود.

 

شعر و تاثیر آن

شعر از جهت كلام بودنش نیازمند به این است كه بتواند در نفوس انسانی تاثیر بگذارد و با صنعت كاریهایی از حدود حرفهای عادی خارج باشد. شعر وقتی به غایت خود نائل میشود كه در نفوس تصرف كند و تاثیر، یعنی عاطفه و خیالی را كه در شعر هست، به دیگران سرایت دهد.

 

شعر و تفاوت‌های آن با نثر

شعر,وزن شعر,شعر خوب

واژه ها در شعر بار مفهومی خاصی را بر دوش می کشند

 

شعر و نثر هر دو از حروف و کلمه ساخته می‌شوند. به هر دو، کلام اطلاق می‌شود. در این جهت از همدیگر فرق نمی‌کنند. آنچه شعر و نثر را از هم جدا می‌سازند این عوامل است؛ ۱ـ هر کلامی که از وزن عروضی «متساوی» و «متکرر» و قافیه‌ واحد برخوردار باشد، آن کلام شعر است نه نثر.

 

«خواجه نصیر» در اساس الاقتباس می‌نویسد: «نظر منطقی خاص است به تخییل و وزن را از آن جهت اعتبار کند که وجهی اقتضای تخییل کند، پس شعر در عرف منطقی کلام مخیل است و در عرف متأخران، کلام موزون مقفی».

 

البته این معیار، به اشعار کلاسیک اختصاص دارد، وگرنه، شعر نو نه وزن دارد و نه قافیه اما به آن، شعر اطلاق می‌گردد. پس اینکه وزن و قافیه را به عنوان معیار تعیین کردیم، فقط در جهت اثباتی آن می‌باشد یعنی هر کلامی که وزن (متساوی و متکرر) و قافیه داشته باشد، شعر است. اینگونه نیست که اگر نداشته باشد نثر است.

 

۲ـ شعر مبتنی بر پایه‌های مشخص است. این پایه‌ها شعر را قوام بخشیده‌اند. خارج شدن از آن ممکن است، ساختمان آن را زیان و خطر برساند اما نثر اینگونه نمی‌باشد. شعر، مختص به اهل خود است.

 

چنانچه در تعریف براهنی از شعر ذکر شد که: «شعر یک واقعه ناگهانی است، از سکوت بیرون می‌آید و با سکوت بر می‌گردد.» یعنی شعر طوری است که وقتی شاعری شعرش را می‌سراید، کس دیگر نمی‌تواند آن را ادامه دهد.

 

۳ـدر نثر هدف رساندن پیام است به مخاطب؛ لیکن در شعر هدف تنها انتقال نیست، تأثیر و لذت نیز جزء هدف شعر است. بر این اساس، نثر از پیچیدگی‌های کمتری نسبت به شعر برخوردار است و مخاطب زود‌تر به پیام آن می‌رسد ولی در شعر، مخاطب تلاش می‌کند که در عین بدست آوردن پیام، از شعر لذت ببرد. برای این منظور مجبور است شعر را در لفافه‌ زیبایی پیچانده تحویل مخاطب دهد.

 

۴ـ نوعی از نثر هست که در آن از صنایع بدیع و بیان زیاد‌تر از معمول استفاده می‌شود. این نوع نثر را نثر ادبی می‌خوانند. به دلیل وجود صنایع، تأثیرات آن، افزون از نثر معمول می‌باشد. چیزی که این نوع نثر را از شعر باز می‌شناساند، نوع کششی که قدرت تأثیر گذاری شعر را افزایش می‌بخشد.

 

۵ـ در نثر نویسنده مجبور نیست از صنایع بدیع و بیان استفاده نماید اما در شعر، شاعر ناچار است کلام خود را با تصویر درهم آمیزد. چرا که هدف شاعر متفاوت از هدف یک نویسنده است. بدین لحاظ «خیال» را از عنصر اساسی در شعر برشمرده‌اند.

 

۶ـ دست نویسنده در نثر باز است. می‌تواند از کلمات راحت‌تر استفاده کند ولی در شعر اینگونه نیست.

 

شاعر نمی‌تواند از هر نوع کلمه استفاده کند. هر کلمه نمی‌تواند پیام شاعر را منتقل کند. خیلی از کلمات است که با ساخت زبان شعر نمی‌خواند. بسیاری از واژه‌ها نمی‌توانند حامل تمام معنایی باشند که شاعر آن‌ها را قصد کرده است. از این جهت واژه‌هایی را بر می‌گزیند که بتوانند بار مفهومی خاصی را بر دوش بکشند.

 

۷ـ نثر تابع قوانین دستوری است. هر کلمه جای مشخص خود را دارد. اما در شعر، شاعر ملزم نیست که تابع دستور باشد. شاعر با درهم ریختن شکل دستوری کلام، به آن، صورت شعری بخشیده است.

 

۸ـ نثر اغلب در بعد خاصی و در زمانهٔ معینی شکل می‌گیرد از این جهت همیشه با «تاریخ خود» همراه است. شکل خود را در زمان و جهت خاصی آشکار می‌سازد؛ ولی شعر با «تاریخ خود» حرف نمی‌زند.

شعر از مقوله‌ خاصی صحبت نمی‌کند و در زمانه‌ معینی به گردش نمی‌افتد بلکه از تمام مقوله‌های علمی، تاریخی، اجتماعی و... گفتگو می‌کند و در تمام زمانه‌ها سفر می‌نماید. برای شعر نمی‌توان تاریخی را مشخص ساخت و بعد خاصی را تعیین نمود.

 

۹ـ نثر هم یک زبان است شعر هم یک زبان، لیکن شعر زبانی است که از حدود زبان نثر گذشته به زبان مستقلی دست پیداکرده است.

 

به عبارت دیگر شعر ساخت عمقی زبان است و نثر ساخت ظاهری زبان. در نثر، نویسنده، به رعایت نمودن قوانین دستوری اکتفا می‌کند در حالیکه شاعر می‌کوشد تا با شکستن بنیان دستور و آمیختن شکل و محتوا، شعر را از سطح به عمق هدایت نماید.

 

شاعر كیست ؟

شعر چیست,شعر,زبان شعر

شاعر می تواند با شعر خوب انسان را متوجه خطا ها، پلیدیها و بدیها یش گرداند

 

شاعر نقاش زبر دستی است كه خوبیها و بدی ها را مجسم می نماید و مناظر جامعه خود را با بهترین طرزی بیان می سازد. شاعر، با سرودن اشعار نغز و با انتخاب معانی لطیف و بدیع توجه همه را بخویش معطوف میدارد و افكار خود را بر دیگران تحمیل می كند.

 

شاعر، با نوشتن اشعار و مقالات مهیج و آتشین، مفاسد اجتماع را روی صفحات كاغذ درمی آورد و علیه ظلم و استبداد و بیدادگری به مبارزه می پردازد؛ از دوران گذشته تا كنون هر نهضت و انقلاب، هر ترقی و تعالی، هر جنبش و فعالیتی كه در بین جوامع بوجود آمده، تنها در سایهء تذكر گویندگان بوده است.

 

شاعر با الهام خدایی با توجه به حقایق، یا سیر در آفاق و انفس، برای ما سخن میراند و گمگشتگان وادی ضلالت و بیخبری را به صوب صواب و حقیقت راهنمایی و رهبری میكند. به عقیدهء دیگر، شاعر یك ماموریت خدایی دارد تا بشر گمراه و سرگردان را متوجه خطا ها، پلیدیها، بدیها كرده، راه و چاه را بشناساند.

 

اینكه می گویند مقام شعرا و نویسندگان والاست، نه از آن جهت است كه آنها الفاظ و عباراتی را به صورت نوشته ها و اشعار در می آورند؛ بلكه از لحاظ تفوق فكری و برتری فهم و قوهء عاقله است.

 

شعرا و نویسندگان سالها رنج برده و از خوب و بد جامعه اطلاع حاصل كرده اند؛ با همه كس محشور شده و از افكار و آرزوی عموم طبقات آگاهند؛ از این رو سخنان آنان بر جان و دل می نشیند، و همه چون غذای مطبوعی، ترانه های آنها را نوش جان می كنند.

 

گردآوری: بخش فرهنگ صبح بخیر

منابع:

danesh.roshd.ir

groups.google.com


ویدیو مرتبط :
فراخوان شعر و نثر ادبی آرامش بهاری

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

هدف جشنواره‌ شعر فجر استعدادیابی است




 

 

 

«چهارمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر با هدف بالا بردن كیفیت شعر كشور و كشف استعدادهای پنهان شاعران جوان در سراسر كشور برگزار می‌شود.» این گفته دبیر جشنواره شعر فجر در فاصله ۱۰ روز مانده به آغاز این جشنواره است .



سیدعلی موسوی گرمارودی با اعلام این خبر به ایسنا، گفت: جشنواره چهارم امسال با رویكردی متفاوت‌تر از سال‌های گذشته برگزار خواهد شد، یعنی هر شاعری كه به فراخوان جشنواره پاسخ مثبت داده و آثار خود را به دبیرخانه ارسال كرده است، اثرش با ملاك‌های مشخص و شفاف مورد ارزیابی و داوری قرار می‌گیرد و این دوره فقط شعر بررسی می‌شود، نه نام. چهارمین جشنواره بین‌المللی شعر فجر از ابتدای بهمن در سراسر كشور برگزار می‌شود.