فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

رنگ‌هاى سنتى ایران



 

رنگ‌هاى سنتى ایران, فرهنگ سنتى

موقعیت اقلیمى سرزمین ایران سبب گردید که دانش رنگ مانند سایر علوم و حرفه‌ها با آمیزش ذوق و قریحهٔ ایرانى به‌صورت دانش سنتى و فرهنگ سنتى سینه به سینه نقل شود و از نسلى به نسل دیگر انتقال یابد.

با مرورى در تاریخ رنگ و نقاشى و سایر هنرها درمى‌یابیم که ایرانیان در بکارگیرى رنگ و نقش و نگار از کیفیت ممتاز ویژه‌اى برخوردار بوده‌آند و در دوران قبل و بعد از اسلام آثار گرانبها و بسیارى از خود برجاى نهاده‌اند و با اکتشافات خود صنایع رنگرزى و رنگسازى را رونق و قوت بخشیدند.

رنگ‌هاى سنتى ایران قبل از اسلام
در ایران پیش از اسلام، ایرانیان‌ از صنایع رنگ و رنگرزى آگاهى داشته‌اند و نمونه‌هایى از آثار باستانى ایران که اشیاء رنگ شده است، بدست آمده است. در تاریخ ویل دورانت گفته شده که در کاوش‌هاى شوش نقش دیوارى بدست‌ آمده که از تماشاى نقش چنین برمى‌آید که تیراندازان جامه‌هاى درخشان بر تن داشته‌آند که از چند رنگ تشکیل شده است. قطعات پارچه‌هاى نمد رنگی، مربوط به دورهٔ هخامنشیان، نمونه‌اى از حضور این عنصر در دوران‌هاى اولیه تاریخى است.

فرش تاریخى بهارستان که به افسانه شبیه است، نمونه‌اى از هنر رنگسازى و رنگرزى ایران است. همچنین فرش بهار خسرو که در قصر تیسفون بوده است، همان قالى بهارستان مى‌باشد. این نمونه از آثار با عظمت هنر نساجى و رنگرزى ایران در دوران قبل از اسلام است.

رنگ‌هاى سنتى ایران پس از اسلام
اهمیت رنگ و نقش آن بعد از اسلام همچنان مورد توجه بوده است. و این فن مانند قبل از اسلام رونق داشته و به‌تدریج کامل‌تر شده است. گرچه نفوذ و تمدن آسیا و اروپا نقش اساسى در یادگیرى ایرانیان از هنرهاى مربوط به رنگ وجود داشته، اما این دانش با ذوق و استعداد ایرانى به‌صورت دانشى سنتى و فرهنگ سنتى سینه به سینه منتقل شده و حفظ گردیده و دستخوش تحوّل گردیده است.

پس از حملهٔ مغول به ایران و حکومت تیموریان فعالیت رنگرزى متوقف گردید؛ اما در اواخر این دوران، رونق اولیه به‌دست آمد و بعد در آغاز دوران صفویه به اوج درخشش و عظمت رسید.

رنگ‌هاى سنتى ایران, فرهنگ سنتى

عناصرى که ایرانیان در رنگرزى و رنگ‌آمیزى بکار مى‌برده‌اند، گِل یا خاک‌رس، زاج، روناس، نیل، و صمغ حاصل از درختان و پوست و میوه درختان مانند گردو و انار، کاه، حنا، برگ مو و عصاره لیمو و نظایر این‌ها بوده است که در حال حاضر نیز بکار مى‌رود که به رنگ‌هاى طبیعى شهرت دارند. در قرن‌هاى دهم و یازدهم هجرى و نیز در گوشه و کنار جهان، فرش‌هایى وجود دارد که شاهکار مسلم فن طراحى و رنگ‌آمیزى و رنگرزى ایرانیان است.

از قرن دوازدهم تا پایان قرن سیزدهم هجری، یکى از درخشان‌ترین ادوار در هنر رنگ و قلمکار براى ایران بوده است. نقش زدن بر پارچه به‌و‌سیله قالب از همان زمان آغاز گردید. و بزرگان و توانگران جامه‌هاى قلمکار فاخر مى‌پوشیده‌اند. یراق و زیور اسب‌ها رنگین بوده و خیمه و خرگاه از پارچه پرنقش و جالب بوده است. بکار بردن پرده، پوشاندن دیوار با پارچه‌هاى قلمکار، ساختن طاق‌نصرت‌ها و گذرگاه‌ها با پارچه‌هاى رنگین و زیبا، زیراندازهاى قلمکار و سجاده، رومیزی، بقچه نوعروسان و زنان، همه و همه نمونه‌هایى از مهارت هنرمندان ایرانى در صنعت رنگ و نقاشى و چپ پارچه است.

در کارگاه قلمکارسازى رنگ‌هاى طبیعى بکار مى‌رفته، که گیاهى بوده است. در صنایع رنگرزى پوست تا قرن نوزده میلادی، پوست‌هاى گوسفندان با رنگ‌هاى گیاهى و به رنگ‌هاى زرد شفاف، قرمز و بنفش، رنگ مى‌شده.

دربارهٔ رنگ کردن کاغذ، در رسالهٔ مدادالخطوط میرعلى هروى و رسالهٔ صراط‌السطور سخن به میان آمده و از بکار بردن دوده و صمغ عربی، مازو، حنا، برگ مورد، نشا درو زعفران ذکر شده است و در ساختن شنجرف از زاج و گل ختمی، موى سر، سبوس، برنج، گوگرد، سیماب، کبریت، آب‌انار، سریشم، سرکه انگور، آب ماست، دوغ، صمغ که همه مواد طبیعى است نام برده شده است.
منبع: vista.ir


ویدیو مرتبط :
نمایش سنتى هنرهاى رزمى در تایوان

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اثر رنگ روغن «ایران درودی» در كاخ نیاوران



 

 

اثر رنگ روغن «ایران درودی» در كاخ نیاوران رونمایی می شود

 

یكی از آثار ایران درودی ـ بانوی هنرمند پیشگام نقاشی ایران ـ ۵ تیر ماه ـ رونمایی می شود.
همزمان با میلاد با سعادت پیشوای بزرگ شیعیان، حضرت علی (ع) یكی از تابلو های هنرمند قدیمی و نقاش معاصر ایران و جهان، ایران درودی پس از سال ها در مجموعه ی فرهنگی _ تاریخی نیاوران رونمایی می شود.



این اثر در سال ۱۹۷۴ میلادی و با تكنیك رنگ و روغن توسط این هنرمند خلق شده است.



اثر یاد شده پس از ۳۶ سال از سوی پژوهشكده ی علوم انسانی به این مجموعه اهدا شده و قرار است درگنجینه ی آثار فاخر این مجموعه نگهداری شود.



ایران درودی متولد سال ۱۳۱۵ در خراسان است. پدری خراسانی و مادری قفقازی داشت و در كودكی به اروپا سفر و از شهرهای مختلف آن دیدن كرد. وی در حین تحصیل به دلیل علاقه به نقاشی به كلاس های ازاد نقاشی و طراحی نیز می رفت. تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته ی نقاشی و در دانشكده ی هنرهای زیبای فرانسه گذراند و پس از پایان تحصیلات مجددا به ایران بازگشت و نخستین نمایشگاه خود را در سال ۱۳۳۹ در تالار فرهنگ تهران به نمایش گذاشت.



درودی تاكنون در بیش از ۴۳ نمایشگاه آثار خود را در معرض بازدید علاقه مندان قرار داده است.



وی آثار نقاشی خود را با سبك سورئال خلق می كند و مناظر قالب در آثار وی بیشتر حاشیه كویر و گل هایی خاص با دیوار هایی شیشه ای وافق است كه به آثار وی فضایی خاص و عمیق بخشیده است.



علاقه مندان و هنردوستان می توانند جهت بازدید از این اثر از ۵ تیر به مدت یك ماه از ساعت ۹ تا ۱۸ به موزه جهان نمای مجموعه فرهنگی _ تاریخی نیاوران، واقع در میدان شهید باهنر (نیاوران) مراجعه كنند.... / خبرگزارى ایسنا