فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

خشایارشا، شاه تحصیل کرده!



خشایارشا,پادشاهان هخامنشی,دوران حکومت خشایارشا

خشایارشا، شاه تحصیل کرده!
خشایارشا از پادشاهان هخامنشی است. پدرش داریوش بزرگ و مادرش آتوسا دختر کوروش بزرگ بود. نام خشایارشا از دو جزء خشای (شاه) و آرشا (مرد) تشکیل شده و به معنی «شاه مردان» است.


اکنون در این مقاله قصد داریم که وجوه شخصیت خشایار شاه را بازشناسیم و از مردی سخن بگوییم که کمتر کسی میداند که" او که بود و چه کرد؟"سخن از مردی است كه نه در تاریخ وطنش چنان كه باید شناخته شده و نكات ضعف و قوت شخصیت او مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است و نه در سرزمین های دیگر و در میان مردمی كه به واسطه لشكر كشی او به یونان به عنوان مهد فرهنگ و تمدن كهن غرب كینه توزانه و نفرت انگیز به وی می نگرند؛ به ویژه آن كه او را بر هم زننده و سوزاننده مركز آن تمدن، آتن، می دانند.

 

خشایارشا در سن سی و شش سالگی به سلطنت رسید و در آغاز سلطنت شورشی را که در مصر برپا شده بود فرونشاند و بعد به بابل رفت و شورشهای آنجا را نیز سرکوب کرد. در این جنگ قسمت اعظم بابل ویران گشت.


خشایارشا در صدد استفاده از اختلافات داخلی یونانیان نبود و نمی‌خواست به این کشور حمله کند. اما اطرافیان وی از جمله مردونیه داماد داریوش شکست ماراتن را مایه سرشکستگی ایران میدانست و خشایارشا را به انتقام فرا می خواند. یونانیان مقیم دربار ایران نیز که از حکومت این کشور ناراضی بودند از خشایارشا درخواست می‌کردند که به یونان یورش برد. در آن زمان در یونان حکومت‌های مستقلی با عنوان دولت شهر بر هریک از بلاد این کشور حکمرانی می‌کرد.  


خشایار شاه صفاتی عالی داشته بطوریکه یونانیان بزرگ منشی او را ستوده اند. خشایارشاه شاهزاده اى نازپرورده بود و اصولاً روحیه اى لطیف داشت.خشایارشا شاهزاده‌ای تحصیل‌کرده ، خوش‌اندام و زیباروی بود.ابهتی که کوروش و داریوش برای دستگاه سلطنت ایران به وجود آورده بودند ، خشایارشا را نیز در نظر ایرانیان و اقوام زیر سلطه در همان شکوه کوروش و داریوش قرار داد.

 

دوران داریوش و خشایارشا ، دوران آغازین شکوفایی تمدن یونان بود و یونانیان نیز می‌رفتند که جایگاه خودشان را در تمدن جهانی مشخص سازند. شماری از نویسندگان یونانی در دهه‌های بعد از داریوش و خشایارشا در جستجوی راهی برای ایجاد یک هویت ویژه برای اقوام یونانی داستان‌های حماسی مقاومت یونان در برابر ایران عهد داریوش و خشایارشا را ساختند و نشر دادند ، این نوشته‌ها بعدها برای یونانیان ماند تا گواه عظمتی برای آتن و و یونان آن روزگار باشد و یونانیان و غربیان بتوانند بگویند که اگر ایران بوده است ، ما هم بوده ایم.

 

نام، تبار و آغاز پادشاهی
خشایار شا یا آنگونه كه شهرت یافته است، خشایار شاه چهارمین پادشاه سلسله هخامنشیان بود كه از 486 تا 465 قبل از میلاد بر گستره ای پهناور از جهان باستان فرمانروایی داشت. این گستره پهناور از یك سو به رودهای جیحون(آمودریا) و سیحون(سیردریا) و سرزمین ایرانی سغدیانا و از غرب تا دانوب، یونان، نیل و سرزمین های پیرامون مصر(لیبی و حبشه) می رسید.

نام و نشان خانوادگی این پادشاه بیان كننده آن است كه فرزند داریوش بزرگ، نواده ویشتاسپ و از دودمان آریارمنه هخامنشی بود. ایران در دوره هخامنشیان بستر شكوفایی یكی از مهم ترین تمدن های جهانی بود.


از زمانی كه كوروش كبیر با تسامح و تساهل، آزادی فكر، قدم و قلم، در راه آبادانی این ملك گام برداشت، راه رسیدن به دولت جهانی فراهم شد و ایرانیان به تدریج گستره جغرافیای فرهنگی و تاریخی خود را از ورارود (ماوراء النهر)؛ یعنی جیحون و سیحون در شمال شرقی تا سند و پنجاب در جنوب شرقی و از دریای سیاه و كشور یونان تا مدیترانه و كرانه های رود نیل در مصر و حتی لیبی و حبشه و دیگر سرزمین های دوردست آن روزگار گسترش دادند. بدین سان خشاریاشا پس از داریوش بزرگ، وارث سرزمینی عظیم بود كه اقوام گوناگون در آن به سر می بردند. در واپسین سال های حیات داریوش جنگ های ایرانیان و یونانیان همچنان ادامه داشت.

 

خشایارشا,پادشاهان هخامنشی,دوران حکومت خشایارشا

 

آسیای صغیر كه خاستگاه پادشاهی «لیدیه» به مركزیت «سارد» بود و سرزمین های كرانه شرقی دریاهای مرمره، اژه و مدیترانه كه «ایون نشین» خوانده می شدند، بستر این جنگ ها بودند. اگرچه داریوش به درون اروپا نیز گام نهاد، دانوب را درنوردید و تنها در نبرد ماراتن متوقف شد، اما جنگ های ایران و یونان پس از وی همچنان ادامه یافت. بدین سان راه پدر را پسر؛ یعنی خشایارشا در پیش گرفت.


اقدامات خشایارشاه
بعد از جلوس اولین کارش آن شد که شورشی را که در مصر برپا شده بود فرو نشاند و در این کار نیز شدت عمل بی سابقه ای نشان داد. چنانکه هرودوت می گوید مصر ناچار شد یوغ سنگین تری را برگردن گیرد و خشایارشا برادر کوچک خویش هخامنش را در آنجا ساتراپ کرد و فرصت پیدا کرد تا به حل مسئلهء بابل بپردازد.


بابل نیز درین ایام چند دفعه کسانی سر به طغیان برداشته بودند و یکبار حتی زوپیر ساتراپ پیر و فاتح معروف بابل را نیز کشته بودند. خشایارشا اینجا نیز در دفع شورش خشونت و قساوت سخت نشان داد حتی می گویند بعد از تسخیر مجدد بابل هم معبد مردوک مورد اهانت و بیحرمتی گردید و هم شهر به غارت رفت. خشایارشا از شورش بابل بقدری آزرده شده بود که از آن پس عنوان شاه بابل را از القاب خود حذف کرد و خود را فقط شاه پارسی‌ها و مادی‌ها خواند.


خشایارشا درتخت جمشید که بدستور پدرش داریوش ساخته شده بود قصرهای دیگری بنا کرد که بر عظمت و شکوه این اثر باستانی افزود. کتیبه ای نیز در ارمنستان از خود به جای گذاشت. همین طور کتیبه معروف به سنگ نبشته های گنج نامه بر روی کوه الوند در همدان نیز در کنار کتیبه داریوش بزرگ او برجامانده است  کتیبه خشایارشا در کوه الوند در قسمت پائین کتیبه پدرش داریوش است و متن آن عبارت است از:


خدای بزرگ است اهورا مزدبزرگ‌ترین خدایان است که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که برای مردم شادی آفرید، که خشایارشا را شاه کرد، یگانه از میان شاهان بسیار، یگانه فرمانروا از میان فرمانروایان بی‌شمار. من خشایارشا، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ کشورهای دارای ملل بسیار، شاه این سرزمین بزرگِ دوردستِ پهناور، پسر داریوش شاه هخامنشی

منبع : tebyan.net


ویدیو مرتبط :
140 هزار بازمانده از تحصیل به دلیل انصراف از تحصیل!

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مردان احتمالی کابینه روحانی که در آمریکا تحصیل کردند/ فارغ التحصیلانی که برای بیرون راندن شاه مورد حمایت آمریکا به ایران بازگشتند



مردان احتمالی کابینه روحانی که در آمریکا تحصیل کردند/ ان.بی.سی: فارغ التحصیلانی که برای بیرون راندن شاه مورد حمایت آمریکا به ایران بازگشتند

سایت شبکه خبری ان.بی.سی آمریکا در مطلبی به بررسی همراهان احتمالی حسن روحانی در دولت آینده که در دانشگاه‌های آمریکا تحصیل کرده‌اند پرداخته و در این باره نوشت: انتظار می‌رود چندین دانش‌آموخته آمریکا برای تصدی پست‌های کلیدی در دولت جدید «حسن روحانی» رئیس‌جمهور منتخب ایران نامزد شوند.

به گزارش نامه، روحانی اعتدال گرای 64 ساله که پیروزی شگفت انگیزی را به عنوان نزدیک ترین نامزد حاضر به اصلاح طلبان در انتخابات 24 خرداد کسب کرد.

در حالی که بسیاری از کارشناسان بر این باورند که بهبود روابط ایران و غرب ناممکن است آمدن روحانی اما می توانند آغازگر یک دولت باز که به روابط دوستانه میان تهران و واشنگتن منجر شود، باشد.

پس از آنکه روحانی در سوم آگوست مراسم تحلیف را به جای آورد، باید نامزدهای تصدی پست های کابینه و تیم مشاورانش را معرفی کند. در میان اسامی که تاکنون از سوی رسانه ها بر سر زبان ها افتاده است، چهار سیاستمدار کهنه کار ایرانی که مدارک تحصیلی خود را از دانشگاه‌های آمریکا دریافت کرده اند، دیده می‌شود.

«محمود واعظی» از شخصیت‌های برجسته مرکز تحقیقات استراتژیک به ریاست روحانی، یکی از نامزدهای احتمالی تصدی وزارت خارجه است. واعظی فارغ التحصیل رشته مهندسی برق از دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در سکرمنتو در سال 1976 است. در بیوگرافی وی اخذ دو مدرک دیگر از دانشگاه های آمریکا و همچنین مدرک دکترا از دانشگاه ورشو لهستان نیز دیده می شود.

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب


دیگر نامزد احتمالی حضور در کابینه روحانی «محمد نهاوندیان» است، کسی که از سوی دانشگاه «جورج واشنگتن» آمریکا در ژانویه سال 1994 موفق به اخذ دکترای اقتصاد شد.

«محمد رضا نعمت زاده» رئیس ستاد انتخاباتی حسن روحانی نیز در سال 1968 در دانشگاه ایالتی پلی تکنیک کالیفرنیا مهندسی محیط زیست خوانده است.

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب


«سید حسین موسویان» که احتمالا یکی از مشاوران کلیدی روحانی در عرصه سیاست خارجی خواهد بود یکی دیگر از کسانی است که در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در سکرمنتو تحصیل کرده است و در حال حاضر یک محقق و پژوهشگر در دانشکده امور عمومی و بین‌المللی وودرو ویلسون دانشگاه پرینستون است.

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب


اینکه مقام های ارشد ایران در دانشگاه های کشورهای غربی تحصیل کرده اند یک امر غیرعادی نیست. علی اکبر ولایتی یکی از نامزدهای انتخابات 92 نیز فارغ التحصیل دانشکده پزشکی دانشگاه جانز هاپکینگز است در حالی که علی اکبر صالحی، وزیر خارجه کنونی ایران در سال ۱۹۷۷ از ام‌آی‌تی در آمریکا درجهٔ دکتری در رشته مهندسی هسته‌ای را کسب کرد.

اما وجه مشترک افرادی که ذکر شد آن است که همه آنها درست قبل از انقلاب اسلامی سال 1979 در آمریکا مشغول به تحصیل بودند و پس از آن برای بیرون راندن «محمد رضا پهلوی» شاه مورد حمایت آمریکا از ایران به این کشور بازگشتند.

روحانی خود در غرب تحصیل کرده است و هردو مدرک کارشناسی ارشد و دکترا در رشته حقوق را از دانشگاه گلاسکو کالدونیای اسکاتلند دریافت کرده است.

این دانشگاه روز چهارشنبه ویدئو جشن فارغ التحصیلی دانجشویان خود در سال 1999 را منتشر کرد که طی آن روحانی مدرک دکترایش را دریافت می کند.

 

اخبار,اخبارجدید,اخبار جالب


در حالی که روحانی خود را آماده می کند که رسما کار را آغاز کند، وی علاوه بر اینکه مسئولیت بهبود شرایط اقتصادی که تحت تاثیر تحریم های سازمان ملل قرار گرفته است را بر عهده دارد وظایف بی شمار دیگری را نیز در پیش خواهد داشت./نامه