فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

تاراج 47 هزار جلد کتاب و اسناد میراث فرهنگی!



نابودی اسناد میراث فرهنگی,نابودی نقشه‌های اوزالیدی,گم شدن کتابهای میراث فرهنگی

تاراج 47 هزار جلد کتاب و اسناد میراث فرهنگی!

۴۷ هزار جلد کتاب و اسناد مربوط به کاوش‌های باستان‌شناسی و نقشه‌های اوزالیدی از بناهای باستانی به همراه هزاران قطعه عکس‌های تاریخی مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور به یغما رفت و نابود شد.

این خبر را یکی از کارکنان سابق مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور پس از انتشار گزارشی از مفقود‌شدن هزاران نقشه بناهای تاریخی و محوطه‌های باستانی به روزنامه همشهری اعلام کرد.

براساس آنچه کارمند سابق مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به روزنامه همشهری اعلام کرد، هنگام انتقال پژوهشگاه و مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی به شیراز در دوران مدیران قبلی سازمان میراث فرهنگی 47 هزار جلد کتاب تخصصی در موضوعات میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور به همراه هزاران قطعه از عکس‌های تاریخی موجود در این مرکز به یغما رفت و حتی براساس آنچه علی کرمی از کارکنان بخش پشتیبانی و تدارکات مرکز اسناد و کتابخانه سازمان میراث فرهنگی کشور به نقل از شاهین‌پور، مدیرکل علوم و فنون پژوهشگاه میراث فرهنگی می‌گوید، بخشی از عکس‌های دوره پهلوی که دارای مهر مرکز اسناد بوده است در خیابان منوچهری تهران به فروش می‌رسد.

به گفته کرمی، زمان انتقال کتابخانه و مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی به شیراز، کتاب‌های هولستر نابود شد و بسیاری از کتاب‌ها براساس تماسی که شهر‌کتاب نیاوران با سازمان میراث فرهنگی گرفت توسط فردی به‌نام نقوی به آن کتابفروشی فروخته شد. وی افزود: شهر کتاب نیاوران آن زمان با ما تماس گرفت و خواستار اجازه خرید کتاب‌های خارج شده از مرکز اسناد و کتابخانه سازمان میراث فرهنگی شد در حالی که اصلا معلوم نیست این آقای نقوی در سازمان میراث فرهنگی چه مسئولیتی داشته است و تنها کاری که ما کردیم این بود که از شهر‌کتاب نیاوران بخواهیم کپی کارت‌ملی فروشنده کتاب‌ها را برای ما ارسال کند.

آنطور که این کارمند سابق بخش اسناد سازمان میراث فرهنگی می‌گوید: اسناد خارج شده از سازمان میراث فرهنگی نیز چند‌دسته بوده که یکسری از آنها مربوط به عکس‌های تاریخی دوره پهلوی می‌شده و براساس آنچه شاهین‌پور، مدیرکل علوم و فنون پژوهشگاه میراث فرهنگی در دوره مدیران قبلی سازمان میراث فرهنگی اعلام کرد این عکس‌ها در خیابان منوچهری تهران و با کدهای مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی فروخته می‌شد.

این موارد جدای از گزارش‌های باستان‌شناسی بسیار زیاد و ارزشمندی بوده است که باستان‌شناس‌ها از سال‌ها کاوش باستان‌شناسی در محوطه‌های باستانی به مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی کشور تحویل داده بودند. کرمی گفت: هنگام جا به جایی مرکز اسناد از تهران به شیراز آقای خوشنویس، معاون میراث‌فرهنگی وقت کشور حتی اجازه حضور کارشناس‌ها برای بار کردن این اسناد به کامیون‌ها و انتقال آنها به شیراز را نداد و کارگرها ارزشمندترین اسناد میراث فرهنگی کشور را داخل کامیون‌ها ریختند. به گفته او همین حالا هم آنچه از شیراز به تهران بازگشته است آن چیزی نیست که از مرکز اسناد به شیراز رفت.

به گفته او هنگام انتقال مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی، تنها یکی از کارکنان این مرکز به‌همراه اسناد به شیراز رفته که او نیز پس از بازگشت به تهران از وضعیت اسناد ابراز بی‌اطلاعی کرده است. جدای از این موارد حتی خبری از دستگاه دیجیتال بارکد‌خوان کتاب‌ها و اسناد نیست که مشخص شود کدام کتاب‌ها یا اسناد سازمان میراث فرهنگی باقی‌مانده است. مشخصات کتاب‌ها و اسناد موجود در مرکز اسناد و کتابخانه سازمان میراث فرهنگی که دارای نزدیک به 47 هزار جلد کتاب تخصصی و حتی نسخه‌های خطی بود در دستگاه بارکدخوان ذخیره شده بود. چند کارتن حاوی گزارش‌های باستان‌شناسی مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی بازگشتی به تهران نیز هنوز جایی برای قرار گرفتن در قفسه‌های مخصوص ندارند و هنوز کارتن‌های مقوایی در یکی از اتاق‌های ساختمان اصلی سازمان میراث فرهنگی در ارگ آزادی نگهداری می‌شوند.

به گفته کرمی حتی از دستگاه‌هایی که فیلم‌ها و نگاتیوهای موجود در مرکز اسناد را بازبینی می‌کردند و هیچ کدام نیز به شیراز منتقل نشدند خبری نیست. فریبا فرزام، رئیس سابق مرکز اسناد و کتابخانه سازمان میراث فرهنگی کشور که پرونده ثبت جهانی نسخه شاهنامه بایسنقری در یونسکو را نیز مدیریت کرده بود و به‌دلیل ماجراهای همین پرونده در سازمان میراث فرهنگی از مرکز اسناد این سازمان کناره گیری کرد درخصوص ارزش‌های اسناد و کتاب‌های نابود شده متعلق به مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی در جریان جا‌به‌جایی از تهران به شیراز به همشهری گفت: آنچه در مرکز اسناد نگهداری می‌شد دارایی فعالیت‌های سازمان در تمام سال‌هایی بود که سازمان میراث فرهنگی فعالیت کرده بود؛ یعنی گزارش‌های مختلف پژوهشی از مرمت‌ها و کاوش‌های باستان‌شناسی و پژوهش‌های مردم‌شناسی و نقشه‌های تاریخی و هر آنچه به‌عنوان اثر مستند در بخش‌های مختلف سازمان میراث فرهنگی تولید شده بود آنجا نگهداری می‌شد و مرکز اسناد، کتابخانه‌ای نیز داشت که منابع مطالعاتی در زمینه میراث فرهنگی را فراهم می‌کرد و قلب فعالیت‌های پژوهشی در سازمان میراث فرهنگی بود که با جا به جایی از بین رفت.

فریبا فرزام با اشاره به سابقه چندین ساله تشکیل مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی گفت: گزارش‌ها و پژوهش‌های باستان‌شناسی و کاوش‌ها، اطلاعاتی با جزئیات علمی کامل داشت که باستان‌شناس‌ها از سال‌ها فعالیت خود در محوطه‌های باستانی تهیه کرده بودند که اگر این گزارش‌ها در دست افراد غیرمتخصص بیفتد، به‌دلیل اطلاعاتی که از سایت‌های باستانی در آنها وجود دارد ممکن است مورد سوءاستفاده قرار بگیرند. به گفته فرزام زمانی که او مرکز اسناد را پیش از جا‌به‌جایی‌ها تحویل داد حدود 40 هزار نسخه کتاب در آن مرکز بود و تعداد عکس‌ها نیز بسیار زیاد بود.

فرزام از تعداد زیاد نگاتیوهای شیشه‌ای موجود در مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی که متعلق به مرکز مردم‌شناسی این سازمان بود خبر داد و افزود: عکس‌های بسیار زیادی نیز از بناهای تاریخی در مرکز اسناد وجود داشت که اگر از بین رفته باشند یک جنایت و خیانت به میراث فرهنگی کشور است.

آنطور که فریبا فرزام به همشهری می‌گوید هر اتفاقی که برای بناهای تاریخی کشور بیفتد مرمتگران برای اقدامات پژوهشی در مورد بنا ناچار به مراجعه به سابقه بناها هستند و تصاویر نابودشده نیز منابع مطالعاتی کارشناسان و مرمتگران آثار تاریخی بود. رئیس سابق مرکز اسناد سازمان میراث فرهنگی گفت: اگر منابعی از سازمان بر اثر جا‌به‌جایی‌ها خارج یا سرقت شده باشند و در بازارهای سیاه فروخته شوند اتفاق بسیار وحشتناکی برای میراث فرهنگی است.

مرکز اسناد و مدارک سازمان میراث فرهنگی از سال74 پایه‌گذاری شد و هدف از آن گردآوری گزارش‌های باستان‌شناسی، اسناد تاریخی و تشکیل بانک جامع اطلاعاتی از وضعیت میراث فرهنگی کشور بود که به گفته کارشناسان در زمان جا‌به‌جایی از تهران به شیراز و انتقال مجدد به تهران در دوران مدیران دولت قبل در سازمان میراث فرهنگی نابود شد و اکنون مشخص نیست چه کسانی اسناد این مرکز را به غارت برده یا به عمد نابود کرده‌اند!

فرارو

 

 


ویدیو مرتبط :
چوب حراج میراث فرهنگی توسط سازمان میراث - قسمت اول نسخه

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

موزه ها؛ آغاز گر هفته میراث فرهنگی



 

 

موزه ها؛ آغاز گر هفته میراث فرهنگی

 

پارسال هم مانند امسال دوستداران میراث فرهنگی هفته میراث را با پیشوازی خبر سرقت یك اثر تاریخی آغاز كردند. سال گذشته ماجرا با سرقت رونوشت نسخه قانون ابوعلی سینا از موزه‌ای در همدان شروع شد و امسال هم بحث بر سر سرقت یك كتیبه‌ تاریخی است آن هم در روز روشن و از مسجدی در شیراز.



هفته میراث فرهنگی مهم‌ترین رویداد این حوزه است كه هر سال طرفداران این مفهوم را بیست و هشتمین روز از اردیبهشت ماه به مدت یك هفته گرد هم جمع می‌كند تا مهم‌ترین دغدغه‌های این حوزه مورد بررسی قرار گیرد. اما این‌‌كه مهم‌ترین دغدغه پیش روی میراث فرهنگی در این هفته چه خواهد بود موضوعی است كه باید در پایان برنامه‌های این سازمان در هفته جاری جستجو كرد.



هرچند سال گذشته اقدامات انجام شده در زمینه ثبت میراث معنوی و میراث مادی كشور به حد قابل توجهی رسید، اما همچنان این حوزه با مشكلاتی دست و پنجه نرم می‌كند كه مهم‌ترین آنها حفاظت از محوطه‌های تاریخی و جلوگیری از سرقت آثار تاریخی است.



از سرگیری كاوش‌های باستانی و اختصاص بودجه بیشتر به این بخش از دیگر مواردی است كه صاحبنظران حوزه میراث فرهنگی معتقدند می‌تواند به عنوان دغدغه‌های اصلی این حوزه مورد بررسی قرار گیرد.



اگر علاقه‌مند به میراث ملی و هویت ایرانی خود هستید امروز بهترین فرصت برای توجه به آن است زیرا جشن میراث فرهنگی امروز با اعلام رایگان بودن بازدید از ازموزه‌های سراسر كشور آغاز می‌شود.



امروز روز جهانی موزه‌ها و میراث فرهنگی است و به همین مناسبت در سراسر كشور برنامه‌های خاصی در نظر گرفته شده است كه مهم‌ترین آنها رایگان بودن بازدید از موزه‌های سراسر كشور است كه البته تنها خاص امروز است.



اما در این روز تنها نمی‌توان از كاخ موزه گلستان كشور بازدید كرد زیرا در این روز كاخ موزه گلستان محل برگزاری مراسم ثبت ملی تقویم جلالی همزمان با روز بزرگداشت حكیم عمر خیام فیلسوف، ریاضیدان و شاعر ایرانی است.



اما از دیگر سو شعار امسال هفته میراث فرهنگی « موزه‌ها عامل هماهنگی اجتماعی» عنوان شده است كه بر اساس نظر كارشناسان با توجه به كاركرد موزه‌ها در دنیای امروز می‌تواند شعار در خور توجهی به شمار رود.



از دیگر سو برنامه‌های هفته میراث فرهنگی نیز امروز به طور رسمی آغاز می‌شود تا به مدت یك هفته دوستداران میراث ایرانی با جنبه‌های مختلف میراث فرهنگی آشنا شوند.روزهای بعدی هفته میراث فرهنگی از ۲۹ اردیبهشت تا سوم خرداد با عناوین و شعارهای ویژه نامگذاری شده است. بر همین اساس روز چهارشنبه با نام میراث فرهنگی و تلاش مضاعف برای مرمت و احیای بافت‌ها و خانه‌های تاریخی با شعار سال احیای خانه‌های تاریخی نامگذاری شده است.



روز پنجشنبه این هفته نیز با نام میراث فرهنگی و نقش آن در توسعه گردشگری با شعار میراث فرهنگی ضامن توسعه گردشگری نامگذاری شده است كه در جای خود قابل تامل است. جمعه این هفته كه مصادف با آخرین روز اردیبهشت ماه است با نام میراث فرهنگی و احیای هنرهای سنتی نیز نامگذاری شده است تا یادآور تلاش مضاعف برای احیای هنرهای سنتی ایرانی در این روز باشد.



میراث فرهنگی و میراث طبیعی و كشاورزی، شعار روز شنبه اول خرداد ماه است كه شعاری جدید و قابل تامل در سال های گذشته به شمار می‌رود كه مطمئنا دلایل خاص نامگذاری این روز نیز شنیدنی خواهد بود.



یكشنبه دومین روز خرداد نیز با نام میراث فرهنگی و جایگاه آن در عرصه جهانی نامگذاری شده است كه با توجه به رویكرد این سازمان در معرفی میراث كشورمان در عرصه جهانی ضرورت نامگذاری این روز را توجیه می‌كند.



اما شعار آخرین روز از هفته میراث فرهنگی نیز به نام میراث فرهنگی و میراث معنوی نامگذاری شده است كه برنامه‌های خاصی نیز بنا به همین موضوع قرار است در سراسر كشور برگزار شود.



● استقبال از هفته میراث فرهنگی

هرچند كه قرار است در سراسر كشور و در موزه‌ها برنامه‌های خاصی به مناسبت آغاز هفته میراث فرهنگی برگزار شود، اما از مهم‌ترین آنها می‌توان به گلباران طاق‌بستان در كرمانشاه و بازدید رایگان از این محوطه تاریخی اشاره كرد.



اما گرامیداشت هفته میراث فرهنگی نیز در اهواز با برگزاری دو همایش؛ خوزستان گهواره تمدن و مسابقه نقاشی با موضوع میراث فرهنگی در اهواز آغاز می‌شود.



● هفته شلوغ در نیاوران


در تهران نیز شاید عمده برنامه‌های هفته میراث فرهنگی را بتوان به مجموعه فرهنگی- تاریخی نیاوران تهران نسبت داد كه به تعبیری با دست پر به استقبال روز جهانی موزه و هفته بزرگداشت میراث فرهنگی رفته است.



تندیس‌های عاجی عنوان نمایشگاهی شامل ۳۰ عدد مجسمه عاجی متعلق به هنر شرق دور شامل كشورهای هند و چین است كه از گنجینه نادیده‌های كاخ صاحبقرانیه است و در موزه جهان نما در معرض بازدید علاقه مندان قرار می‌گیرد.



نمایشگاه ۴۰ حــدیث نبـوی شامل ۱۴ تابلوی خوشنویسی نفیس ترجمه جامی و به خط خوشنویس، میر عماد حسنی نیز با همكاری موزه ملك در كوشك احمــد شاهی به نمایش درمی آید.بزرگداشت دكتر علی اكبر صنعتی، پدر آبرنگ ایران كه همزمان در گالری جهان نمای مجموعه فرهنگی ـ تاریخی نیاوران و موزه دكتر حسابی برگزار می‌شود، بخش دیگری از این برنامه‌ها را تشكیل می‌دهد..../ گزارش : جام‌جم آنلاین