فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

بهترین کتاب های حوزه لیبرالیسم و سکولاریسم


درباره سکولاریسم و لیبرالیسم آثار زیادی در حوزه روشنفکری و دانشگاهی مغرب زمین تالیف شده است. معدودی از این آثار به زبان فارسی نیز برگردانده شده است. برخی از ایرانیان نیز به تالیف درباره لائیسیته و سکولاریسم خطر کرده اند. اما واقعیت این است که هنوز مخاطب فارسی با گزینه های فراوانی برای آشنایی با سیاست سکولار و لیبرالیسم فلسفی مواجه نیست.

هفته نامه صدا - مریم کامیاب: درباره سکولاریسم و لیبرالیسم آثار زیادی در حوزه روشنفکری و دانشگاهی مغرب زمین تالیف شده است. معدودی از این آثار به زبان فارسی نیز برگردانده شده است. برخی از ایرانیان نیز به تالیف درباره لائیسیته و سکولاریسم خطر کرده اند. اما واقعیت این است که هنوز مخاطب فارسی با گزینه های فراوانی برای آشنایی با سیاست سکولار و لیبرالیسم فلسفی مواجه نیست. در ادامه چند کتاب را در همین زمینه معرفی خواهیم کرد.

لیبرالیسم در تاریخ اندیشه غرب

بهترین کتاب های حوزه لیبرالیسم و سکولاریسم

اگرچه ساختار این کتاب که در سال 1383 توسط نشر نی منتشر شده را چندان نباید جدی گرفت، اما به دلیل دارا بودن متن هایی از اندیشمندان لیبرال ارزش خواندن دارد. «لیبرالیسم در تاریخ اندیشه غرب» که نویسنده ای گمنام با عنوان میکائیل گاراندو آن را نوشته و عباس باقری آن را ترجمه کرده است، درصدد است اصول اساسی اندیشه لیبرالی را از مسیر بازخوانی آراء متفکران غربی بازخوانی کند.

کتاب با پرداختن به جان لاک به عنوان بینادگذار لیبرالیسم آغاز می شود و با بررسی متن هایی از هایک، نوزیک و جان رالز به پایان می رسد. به این سبب که کتاب بیش از آنکه لیبرالیسم فلسفی را بررسی کرده باشد، لیبرالیسم سیاسی را برجسته کرده است، منبع خوبی برای شناسایی منابع سکولاریسم در تاریخ اندیشه سیاسی غرب نیز به حساب می آید.



لائیسیته

بهترین کتاب های حوزه لیبرالیسم و سکولاریسم

نشر آگه در سال 1385 کتابی نوشته گی آرشه با ترجمه عبدالوهاب احمدی را منتشر کرد. این کتاب که سودای بررسی لائیسیته و سکولاریسم دارد، با پرداختن به لائیسیته فرانسوی و هم چنین لائیسیته در کشورهای اتحادیه اروپایی، دریچه ای انضمامی به مفهوم سکولاریسم و پرداختن به پیچیدگی ها و تناقض های آن و از  سوی دیگر ارائه چشم اندازی فلسفی در باب لائیسیته معاصر سعی و جهد خود را بر معرفی بینش ها و روش های سکولار برای مخاطبان اروپایی قرارداده است. او که استاد دانشگاه های بلژیک است با ارائه تعریفی نسبتا ساده از لائیسیته، می کوشد خواننده خود را با بحران ها و نزاع های تاریخی و مفهومی فراروی لائیسیته آشنا کند.



لائیسیته چیست؟

بهترین کتاب های حوزه لیبرالیسم و سکولاریسم

شیدان وثیق پژوهشگر ایرانی مقیم اروپا در سال 1384 کتابی را منتشر کرد که علاوه بر بررسی تئوریک مبانی و مبادی لائیسیته و سکولاریسم نیز بود. نویسنده در فصل نخست پس از طرح نکات اصلی درباره لائیسیته، برداشت های غلط از آن را نیز بررسی می کند. سپس در فصل دوم به ریشه ها و زمینه های لائیسیته می پردازد و در فصل سوم بنیادهای فلسفی و سیاسی لائیسیته را مطمح نظر قرار می دهد. او پس از بررسی تاریخی لائیسیته در اروپا، به بحث درباره اشتباهات و کج روی های روشنفکران ایرانی در ارائه تعریف از لائیسیته و سکولاریسم می پردازد و نقدهای اساسی بر نظریات عبدالکریم سروش و مصطفی ملکیان و علیرضا علوی تبار وارد می آورد.



نظریه های دولت

بهترین کتاب های حوزه لیبرالیسم و سکولاریسم

این کتاب نوشته اندرو وینسنت است که در سال 1369 توسط حسین بشیریه به فارسی برگردانده شده است. همانگونه که از نام کتاب پیداست دولت به مثابه نهاد اساسی سیاست در کانونی مباحث قراردارد. در کتاب «نظریه های دولت» ضمن اینکه تفکیک کمرنگی میان لیبرالیسم و نئولیبرالیسم وارد شده، نظریه دولت لیبرال ذیل مشروطیت توضیح داده شده است. خواندن این کتاب برای آگاهی از استناد نظریات دولت در تاریخ تفکر سیاسی غرب اهمیت دارد، هرچند مطالب و مباحث به نحو تاریخی تصنیف نشده باشد.



آموزش دانش سیاسی

بهترین کتاب های حوزه لیبرالیسم و سکولاریسم

این کتاب بشیریه به مبانی علم سیاست نظری و تاسیسی می پردازد. «آموزش دانش سیاسی» که در سال 1384 روانه بازار نشر کشور شد، متکفل توضیح دادن مفرداتی از سرشت دانش سیاسی است. علاوه بر آن بحث در باب دولت، حاکمیت، حکومت، قدرت، سیاست، اقتدار، مشروعیت و ملت را نیز در دستور کار خود قرار داده است. کلیت کتاب 270 صفحه ای ناظر بر دانش سیاسی مدرن است که خود مبتنی بر سکولاریسم است و به همین خاطر باید توسط مخاطبان علوم سیاسی خوانده شود.



لیبرالیسم و محافظه کاری

بهترین کتاب های حوزه لیبرالیسم و سکولاریسم

این کتاب درواقع جلد دوم مجلد تاریخ اندیشه های سیاسی در قرن بیستم است که یکی از مهمترین آثار تالیفی حسین بشیریه به حساب می آید و در سال 1376 منتشر شده است. گفتار اول در این کتاب که به بررسی زمینه های تاریخی و فکری لیبرالیسم در قرن بیستم می پردازد، متن بسیار خوبی برای آشنایی مخاطبان با سیر و مسیر لیبرالیسم سویه های سیاسی متجلی شده آن در دموکراسی های سکولار و عرفی است. یکی از امتیازات کتاب حاضر، روشنی و وضوح قلم نویسنده در بیان روشمند و البته تفکیک شده اندیشه لیبرالیسم و تفکر دموکراتیک است. امری که وجه مشترک عرفی گرایی در تاریخ اندیشه غرب نیز محسوب می شود.



دولت و جامعه مدنی

بهترین کتاب های حوزه لیبرالیسم و سکولاریسم

در سال 1378 مجله نقد و نظر ویژه نامه هایی را در قالب کتاب نقد و نظر منتشر کرد. یکی از آن کتب توسط حسین بشیریه درباره گفتمان های جامعه شناسی سیاسی تالیف شد. این کتاب که «دولت و جامعه مدنی» نام دارد، درصدد ارائه خطوط کلی چشم انداز نظری خاصی در زمینه تحلیل زندگی سیاسی است. تحلیلی که در بررسی خود به مباحثی نظیر گفتمان لیبرالیسم و هم چنین نسبت میان لیبرالیسم و جامعه شناسی اولیه می پردازد. خواندن این مباحث از آن جهت که لیبرالیسم را در کنار سکولاریسم مطرح می کند مفید است.



در دفاع از سیاست

بهترین کتاب های حوزه لیبرالیسم و سکولاریسم

مجموعه مقالات مرتضی مردیها که در سال 1386 منتشر شده است، دربرگیرنده نکاتی درباره اندیشه لیبرالیسم و چیزی است که نویسنده از آن به عنوان «لیبرالیسم انتقادی» یاد می کند. در این مقالات لیبرالیسم به عنوان مکتب فاتح و مسلط دوران جدید تاریخ مطرح است و نویسنده در نسبتی هوادارانه با این مکتب، به بررسی دولت و قدرت و سیاست می پردازد. فرض مردیها که در مقدمه کتاب نیز بیان شده است مبتنی بر باور به لیبرالیسم به عنوان مهمترین شاخص تحولات جدید است. اگر با این پیش فرض توافق دارید، کتاب را با لذت بیشتری می توانید بخوانید.


ویدیو مرتبط :
بخش اول:جریان شناسی نفوذ سکولاریسم در حوزه- پیام فضلی نژاد

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

سیاست‌ جنتی در حوزه‌ کتاب و ادبیات


علی جنتی که به‌تازگی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از مجلس شورای اسلامی رأی اعتماد گرفته، سخنانی را درباره‌ی ادبیات، زبان فارسی و ممیزی کتاب مطرح کرده است.

خبرگزاری ایسنا: علی جنتی که به‌تازگی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از مجلس شورای اسلامی رأی اعتماد گرفته، سخنانی را درباره‌ی ادبیات، زبان فارسی و ممیزی کتاب مطرح کرده است.

 وزیر جدید فرهنگ و ارشاد اسلامی چندی پیش برنامه‌هایش را برای این وزارتخانه اعلام کرد. او همچنین برخی عقاید خود را در نطق دفاع از خود در جلسه رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی بیان کرد.

اگرچه اصول کلی این برنامه و همچنین سخنانی که جنتی طی روزهای اخیر در مجلس شورای اسلامی و گفت‌وگوهای مختلف ارائه کرده است، به نوعی، تمامی حوزه‌های مرتبط با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و از جمله کتاب و ادبیات را دربرمی‌گیرد، در بخش‌هایی از آن‌ها اختصاصا به زبان و ادبیات فارسی و کتاب و نشر پرداخته شده است.

در بخشی از برنامه‌ای که جنتی برای وزارت ارشاد ارائه کرده، زیر عنوان «منابع، ظرفیت‌ها و فرصت‌های بخش فرهنگ و هنر»، «زبان و ادبیات فارسی» در کنار «منابع دینی و اعتقادی»، «منابع آیینی»، «منابع زیبایی‌شناختی»، «منابع شناختی و معرفتی»، «منابع عاطفی و احساسی»، «منابع تمدنی»، «مزیت‌های نسبی فرهنگی»، «انگیزه‌های اجتماعی»، «منابع ارتباطی» و «منابع فرهنگی فراملی»، از «ظرفیت‌ها و توانمندی‌ها و منابع فرهنگی کشور» دانسته شده است.

در این بخش از برنامه‌ی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره «زبان و ادبیات فارسی» آمده است: «آثار و گنجینه‌های ارزشمند ادبیات ایران، اعم از ادبیات کلاسیک و ادبیات معاصر با محتوای غنی‌اش می‌تواند به رفع بسیاری از موانع در مسیر توسعه کمک کند.»

همچنین در بخش «منابع فرهنگی فراملی» این برنامه به مشترکات فرهنگی ایران با کشورهای حوزه زبان فارسی اشاره شده است: «مشترکات فرهنگی با جهان اسلام، حوزه زبان فارسی و حوزه نوروز بسیار قابل توجه هستند. در همین زمینه باید به ایرانیان خارج از کشور اشاره کرد که ثروت عظیم اجتماعی و اقتصادی به شمار می‌آیند. همچنین ظرفیت عظیم حج و عمره که می‌تواند محل تبادل فکر و اندیشه و توسعه فرهنگ و اندیشه انقلاب اسلامی و برقراری ارتباط با ملت‌های مسلمان باشد.»

طبق اطلاعات ارائه‌شده در این برنامه، «اهتمام به زبان فارسی در سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها و احترام به همه گویش‌ها و زبان‌های اقوام و فرهنگ‌های ایرانی به عنوان مهم‌ترین مؤلفه انسجام و یکپارچگی ایرانی» و «تلاش در جهت گسترش فرهنگ کتاب‌خوانی و گسترش کتابخانه‌های ثابت و سیار» از برنامه‌های پانزده‌گانه علی جنتی برای رسیدن به هدف «صیانت از فرهنگ و هویت دینی و ملی» است.

همچنین «جلوگیری از اعمال سلیقه شخصی و غیرقانونی و حذف خلأهای قانونی و حقوقی در فعالیت‌های نظارتی بخش فرهنگ و هنر»، «مشارکت فعال نهادها و انجمن‌های غیردولتی فرهنگ و هنر در فعالیت‌های غیرحاکمیتی»، «اصلاح قوانین و مقررات ناکارآمد و به‌روزرسانی قوانین و مقررات با هدف حذف نظارت پیشگیرانه»، «کاهش تصدی‌گری دولت در ممیزی و اعمال سیاست حمایت از شیوه‌های خودتنظیمی در فعالیت‌های فرهنگی و هنری»، «افزایش اعتماد به پدیدآورندگان عرصه فرهنگ و هنر و پرهیز از نگاه‌های مبتنی بر بی‌اعتمادی و بدبینانه»، «اهتمام به استقرار حرفه‌یی نظام مالکیت فکری و معنوی در کشور با همکاری بخش غیردولتی» از برنامه‌های علی جنتی برای تحقق هدف «تضمین آزادی‌های قانونی و ارتقای منزلت اجتماعی نیروهای فرهنگی و هنری» عنوان شده‌اند.

«بهره‌گیری از ظرفیت‌های فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی در جهت تحقق اهداف فرهنگی نظام» نیز هدف دیگری است که جنتی در برنامه خود به آن اشاره کرده که یکی از برنامه‌های او برای تحقق این هدف، «حمایت از رسانه‌ها و آثار فرهنگی و هنری دیجیتال تقویت‌کننده هویت ملی و خط و زبان فارسی» عنوان شده است.

فارسی‌زبانان دنیا را گرد هم می‌آورم

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در نطق دفاع از خود در جلسه رأی اعتماد مجلس شورای اسلامی، می‌گوید: اگر رأی آوردم و این مسؤولیت را برعهده گرفتم، خواهم کوشید چهره ایران توحیدی، معنویت‌گرا و غنایافته از اسلام ناب را به جهانیان بشناسانم؛ تلاش خواهم کرد با پاسداری از زبان فرهنگی، راه را بر نفوذ فرهنگ بیگانه ببندم، تلاش خواهم کرد با تقویت اتحادیه فرهنگی فارسی‌زبانان، فارسی‌زبانان دنیا را گرد هم بیاورم و با ارسال سفیران فرهنگی شایسته و کاردان و فرهیخته راه را برای همگرایی جوامع اسلامی باز کنم.

او عنوان می‌کند: تلاش خواهم کرد از فرصت ریاست دوره‌یی جنبش عدم تعهد استفاده کنم و پیام دوستی ایران را به جهانیان برسانم و با اعزام بزرگان فرهنگی کشور به جهان آن را ارتقا بدهم. جهان کنونی تشنه شنیدن پیام اسلام، شعر و ادب فارسی و خط و نقاشی ایرانی است. هنر بهترین سفیر ایران در جهان است. می‌توان با کمک علمای آگاه و عالی فرهنگ، سینماگران متعهد، اهالی موسیقی، هنرهای تجسمی و رسانه بسیاری از درهای بسته را گشود. فرهنگ چون آبی زلال تشنگان حقیقت را سیراب خواهد کرد.

جنتی همچنین می‌گوید: در روزگاری نامزد وزارت فرهنگ و ارشاد شدم که جمع کثیری از نخبگان و اهالی فرهنگ از دولت فاصله گرفته‌اند، در حال حاضر کشمکش‌های بی‌ثمر و تضارب آرا را گرفته، جای خالی اسلام رحمانی در برخورد با هنرمندان احساس می‌شود. هنرمندان تشنه برخوردهای کریمانه هستند.

افراد قابل ممیزی نیستند

علی جنتی در مراسم معارفه‌اش در پاسخ به پرسشی درباره ساماندهی وضعیت صدور مجوز کتاب در این وزارتخانه نیز می‌گوید: سعی من این است تا آن‌جا که می‌شود، بتوانیم بعضی از مقررات دست و پاگیری را که وجود دارد، به حداقل ممکن برسانیم.

او در پاسخ به پرسشی درباره ممیزی افراد در صدور مجوز کتاب و سایر مسائل هنری، با لبخند، می‌گوید: افراد قابل ممیزی نیستند.

باید ممیزی قبل از چاپ را برداریم

جنتی اخیرا نیز در گفت‌وگویی درباره ممیزی، به ضرورت حذف ممیزی قبل از چاپ کتاب اشاره کرده و گفته است که باید کتاب هم مانند مطبوعات منتشر و بعد از انتشار مورد بررسی قرار گیرد و به تخلفات رسیدگی شود.

او همچنین با متوقف کردن فعالیت انتشاراتی‌ها مخالفت کرده و گفته است: «ما به روش‌های دیگری متوسل می‌شویم که موجب ‌شود جلو آن اشتباه گرفته شود، نه این‌که کار نشر تعطیل شود.»

علی جنتی کیست؟

علی جنتی فرزند آیت‌الله احمد جنتی (دبیر شورای نگهبان) در سال ۱۳۲۸ به دنیا آمده است. پس از گذراندن دوران متوسطه و دبیرستان در مدرسه علمیه منتظریه (حقانی)، تحصیلات حوزوی خود را آغاز کرد و به مدت ۱۰ سال در زمینه ادبیات عرب، منطق، ‌فلسفه، اقتصاد اسلامی و فقه و اصول نزد استادان حوزه دانش‌ اندوخت. جنتی پس از پایان سطح، دروس خارج فقه و اصول را نزد حضرات آیات شبیری زنجانی، یوسف صانعی و آذری قمی ‌گذراند.

وزیر ارشاد در سال ۱۳۵۴ پس از یک دوره مبارزه و درگیری با ساواک، با مشورت شهید بهشتی و آیت‌الله ‌هاشمی رفسنجانی عازم سوریه و لبنان شد و مدتی در این دو کشور اقامت کرد.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، مسؤولیت‌هایی چون مدیریت صدا و سیمای جمهوری اسلامی مرکز اهواز، نمایندگی قوه ‌قضاییه در شورای سرپرستی صداوسیمای جمهوری‌ اسلامی ایران، استانداری خوزستان، عضویت در ستاد قرارگاه خاتم‌الانبیا و ریاست دفتر جانشین فرماندهی کل قوا، استانداری خراسان، معاونت امور بین‌الملل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی‌، سفارت ایران در کویت و معاونت سیاسی وزارت کشور را تجربه کرد.

او که در مقطعی به عنوان مدیر شبکه اول سیما فعالیت کرده است، مسؤولیت‌های دیگری را نیز تجربه کرده که بعضی از آن‌ها عبارت‌اند از: قائم‌مقام سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مشاور وزیر امور خارجه و رییس کمیته فرهنگی – اجتماعی شورای‌عالی امنیت ملی، معاون سیاسی وزارت کشور و پژوهشگر سیاست خارجی در مرکز تحقیقات استراتژیک.