فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

با بیژن بیرنگ و خاطرات سریال ماندگار دهه‌ 70



بیژن بیرنگ - کارگردان سریال «خانه سبز» - که مجموعه‌اش این شب‌ها از شبکه دو بازپخش می‌شود، می‌گوید: سریال «خانه سبز» را نمی‌بینم، چون می‌ترسم گریه کنم و دلم برایش تنگ شود.

 درباره‌ِ اینکه پس از سال‌ها چه احساسی به «خانه سبز»اش دارد؟ گفت: هنوز هم برای «خانه سبز» دلم تنگ می‌شود و بیشتر از قبل دوستش دارم. برای ساختن «خانه سبز» اصلا سختی نکشیم؛ چراکه همه چیز در این مجموعه خوب و زیبا بود. ما «خانه سبز» را برای پخش هفته‌ای یک‌بار از شبکه دو ساختیم.

 

ابتدا این مجموعه را با یک متن کوتاه شروع کردم و زمانی که متن نوشته شد، قرار بود به جای زنده‌یاد خسرو شکیبایی، مهدی هاشمی را انتخاب کنم اما این اتفاق نیفتاد و آقای شکیبایی عزیز با ما همراه شد و من مجددا تکس را بر اساس توانایی‌ها او نوشتم. ما تا پنج قسمت «خانه سبز» را ضبط کردیم و بعد از پنج قسمت به روی آنتن رفتیم. در واقع سریال «خانه سبز» به شکل زنده به روی آنتن می‌رفت و شاید اولین سریالی بود که در آن دهه بعد از «همسران» به روز و به شکل زنده به روی آنتن می‌رفت.

 

اخبار,اخبار فرهنگی ,سریال خانه سبز

 
«خانه سبز» را مدیون مدیر شبکه دو هستم
وی توضیح داد: دلیل به‌روز بودنمان برای تولید «خانه سبز» این بود که بتوانیم بازخوردهای این مجموعه را از مردم بگیریم؛ ضمن اینکه می‌خواستیم مسیری را که انتخاب کرده بودیم، درست باشد. قصه «خانه سبز» ابتدا با ازدواج رامبد جوان و آتنه فقیه نصیری در داستان آغاز شد‌ که قصه ساده‌ای بود و بعدها کم کم تماشاچی با ما همراه شد و ما نیز فضاهایمان را در داستان تغییر دادیم.

 

یکی از حامیان اصلی این سریال آقای جعفری‌جلوه - مدیر آن زمان شبکه دو سیما - بود که در حال حاضر هم خوشبختانه مدیر شبکه دو شده‌اند. به یاد دارم آن زمان ما شب‌ها و روزها با هم هم فکری می‌کردیم تا داستان‌های جذابی را برای «خانه سبز» طراحی کنیم؛ به همین خاطر آقای جعفری‌جلوه را خیلی دوست دارم. ایشان باعث شد در روند فکری‌ام تغییرات اساسی اتفاق بیفتد و آدمی که دنیا را به یک شکل دیگر می‌دید، به فردی تبدیل شد که می‌توانست حرف‌های جدی‌تری بزند.


بیرنگ سپس تاکید کرد: موفقیت «خانه سبز» را مدیون آقای جعفری‌جلوه بوده‌ام و هستم و همیشه هم در صحبت‌هایم تاکید کرده‌ام که هیچ سریال خوبی ساخته نمی‌شود، مگر اینکه یک مدیر پشتش باشد.

 

اخبار,اخبار فرهنگی ,سریال خانه سبز

 
کارگردان سریال «خانه سبز» در پاسخ به اینکه آیا دوست دارید «خانه سبز» دیگری را بسازید؟ خاطرنشان کرد: اتفاقا سعی کردم در سال 93 با سریال جدید «عشق تعطیل نیست» برای شبکه نمایش خانگی این کار را انجام بدهم و بخشی از آن را هم انجام دادم اما آن نتیجه‌ای که می‌خواستم را نگرفتم.

 

به نظرم برخی از کارها واقعا جایش در تلویزیون است؛ به عنوان کارگردان، در مجموعه «عشق تعطیل نیست» توقعات امروزی داشتم. بچه‌های دهه 60 و 70 نسلی بودند که باید به زبان خودشان با آنها حرف زده می‌شد. «خانه سبز» هم متعلق به سال 1375 یعنی دهه‌ِ 70 است که به نظرم این سریال با مخاطبی که داشت توانست موفق شود، خیلی‌ها «خانه سبز» را دوست داشتند و برعکس خیلی‌ها آن را دوست نداشتند.


تهیه‌کننده سریال‌های «دنیای شیرین دریا» و «مجید دلبندم» سپس گفت: اگر بخواهم یک «خانه سبز» دیگری بسازم حتما سعی می‌کنم با تجربه‌ای که در حال حاضر با «عشق تعطیل نیست» همراه بود این ماجرا را به وجود بیاورم و حرف‌هایی بزنم که امروزه مطرح است؛ البته در پی این اتفاق باید ببینیم تلویزیون چقدر فضای گنجایش مسائل امروز مخاطبان را می‌تواند داشته باشد؛ ضمن اینکه این روزها کمی خط قرمزها زیاد شده در حالی که مسائل جوانان و عشق و ارتباطات آنها خیلی وسیع‌تر و حادتر است.


من همان بیرنگ هستم و عوض نشدم

اخبار,اخبار فرهنگی ,سریال خانه سبز

 
بیرنگ در بخشی دیگر از صحبت‌هایش یادآور شد: ما نمی‌خواهیم گاهی خیلی از مسائل را از رسانه ملی‌مان مطرح کنیم؛ در حالی که همین مسائل واقعیت‌های جامعه ما هستند. من همان بیژن بیرنگ سال‌های قدیمی هستم و عوض نشده‌ام. شاید یک‌بار حرف‌هایم را در «خانه سبز» زدم و حالا می‌خواستم درباره عشق و جوانان حرف بزنم. برایم این سوال مطرح است که چه اتفاقی می‌افتد که برخی از کارها موفق و ماندگار می‌شوند ولی برخی از کارها ماندگار نمی‌شوند. ما اگر به دنبال این ماجرا بگردیم شاید نگاه درست‌تری باشد. به نظرم این حضور آدم‌ها در یک کار است که به ماندگار شدن یا نشدنشان کمک می‌کند.


وقتی زنده‌یاد شکیبایی بازی می‌کرد، دست و پایمان می لرزید
کارگردان سریال قدیمی «همسران» سپس تاکید کرد: بازیگران به سریال «خانه سبز» باور داشتند و این باور آنها خیلی مهم بود. من همیشه در مورد زنده‌یاد خسرو شکیبایی که روحش شاد باشد‌، این جمله را نه به عنوان تعریف، بلکه به عنوان یک حقیقت و واقعیت می‌گفتم و آن هم این که آقای شکیبایی کسی بود که نوشته‌های مرا که بعضا شعارگونه به نظر می‌آمد، وقتی مقابل دوربین می‌رفت‌، تبدیل به شعور می‌کرد و تمام این اتفاقات با عشقی که به کارش داشت، رُخ می‌داد.

 

آن زمان آقای شکیبایی یک سوپراستار معروف در مملکت ما بود که به سریال «خانه سبز» آمده بود. آن زمان دست و پای ما می‌لرزید که آقای شکیبایی در سریال ما بازی می‌کرد. او از جمله افرادی بود که به کار‌، جملات،‌ مفاهیم، بازی و کارگردانی معتقد بود. بازیگران با اعتقادشان «خانه سبز» را ساختند و آن را ماندگار کردند اما الان دیگر اینطور نیست. من این حرف‌ها را خیلی دردمندانه می‌گویم که دیگر بازیگران ما به کارهایشان اعتقاد ندارند.
وی در همین راستا بیان کرد: تمرکز افراد در دهه 60 و 70 به گونه‌ای بود که فقط در یک کار بازی می‌کردند اما در حال حاضر دیگر اینطور نیست.

 

ما برای «خانه سبز» در طول هفته، چهار روز تصویربرداری می‌کردیم تا بتوانیم یک قسمت آماده کنیم. بازیگران متاسفانه در حال حاضر به تهیه‌کنندگان مثل یک خون آشام نگاه می‌کنند که فقط بیایند و دستمزدشان را بگیرند و بروند؛ در حالی که آن زمان این طور نبود. الان اگر دستمزد بازیگری دیر شود کار به شکایت کشیده می‌شود و متاسفانه بازیگران فقط برای رفع نیاز مالی کار می‌کنند.


بیژن بیرنگ در پایان گفت‌وگوی خود به لوکیشن سریال «خانه سبز» اشاره کرد و یادآور شد: لوکیشن «خانه سبز» همان لوکیشنی بود که سریال «همسران‌»، «دنیای شیرین‌ دریا» و «مجید دلبندم» را در آنجا ساختیم. ما سال‌های سال در آن لوکیشن کار کردیم و خاطرات خوبی داشتیم. این لوکیشن در خیابان شانزدهم سعادت آباد واقع است که فکر می‌کنم همچنان هم برقرار است.
اخبار فرهنگی - ایسنا

 


ویدیو مرتبط :
خاطرات دهه 60 و 70 ای ها

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

افشاگری بیژن بیرنگ درباره یک سریال و رفتار محمدرضا گلزار



اخبار,اخبار فرهنگی,گلزار

پس از آن‌که محمدرضا گلزار علت جدایی خودش از گروه سازنده‌ی سریال «عشق تعطیل است» را ضعف متن این سریال دانست، بیژن بیرنگ از پشت‌صحنه این سریال و ماجراهایی سخن گفته که این بازیگر به وجود آورده است.

بیرنگ که هم کارگردان این سریال بود و هم نویسنده متن آن در گفت‌وگو با هفته‌نامه تماشاگران امروز از ماجراهایی سخن گفته که باعث شده این سریال پس از قسمت پنجم زمین‌گیر شود.

سریال «عشق تعطیل است» برای پخش در شبکه نمایش خانگی تولید شد و خیلی زود ساخت آن متوقف شد.

محمدرضا گلزار در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود که «علت جدایی من و تیم سازنده از این پروژه دور بودن متن اثر از سلیقه من بود... اگر بخواهم در خصوص جزئیات جدا شدن از پروژه خانگی «عشق تعطیل نیست» بگویم همین كافى ست كه همه باهم انصراف دادیم، یعنی قبل از شروع قسمت 6 من به‌شخصه و به خاطر خواسته جمعی گروه، کارگردان را صدا کردم و از او خواستم متن را به خاطر عدم علاقه مردم به آن عوض کند و نویسنده جدیدی به گروه اضافه کند که کارگردان زیر بار چنین کاری نرفت و ترجیح داد که کار را متوقف کند. این شد که همه باهم انصراف دادیم و پروژه متوقف شد.»

بیژن بیرنگ که ساخت سریال‌های پرمخاطبی مثل «همسران» و «خانه سبز» را در کارنامه‌ی کاری‌اش دارد، به تماشاگران امروز گفته که او این سریال را تعطیل نکرده و در انتخاب بازیگر برای این مجموعه اشتباه کرده است.

او بابیان این مطلب که بعضی از دوستان درك نكردند چه‌کاری قرار است انجام بدهند، گفته: «نه خانم مهناز افشار مشكلی داشت و نه باقی دوستان. این مشكل را آقای گلزار به وجود آوردند و سرمایه‌گذار.»

او گفته: «آقای گلزار از طرف سرمایه‌‌گذار به من تحمیل شد به این شکل كه این سریال را در صورتی می‌توانیم بسازیم كه آقای گلزار باشد.

 

ایشان این سبك بازی را بلد نیست، در لحظات عاطفی مشكل دارد، در خنداندن مشكل دارد، جنس كمدی كار ما یک كمدی كلام است و احتیاج به یك مقدار کار تئاتری دارد و هر كلمه‌ای باعث می‌شود كلمه دیگر به وجود بیاید و این باید مخاطب را بخنداند و یك نوع بذله‌گویی خاص از بازیگر می‌خواهد که ایشان با این جنس کار مشكل دارد.»

او اضافه کرده: «البته این بذله‌گویی را به نظرم باقی دوستان مثل آقای حقیقت دوست و خانم افشار داشتند و شیرین و خیلی خوب بودند. حتی زانیار خسروی، آقای خمسه، خانم مهرانه مهین‌ترابی و بازیگرهای جدیدی مثل حدیث میرامینی، خانمی كه نقش دختر كوچك را بازی می‌كردند، داشتند و به یک‌شکلی همراه كار بودند.

 

مثلاً خانم افشار از روز اول معتقد بود كه این كار جدیدی است و تمام سعی‌مان را باید بكنیم كه این اتفاق بیفتد. آقای خمسه همین‌طور، خانم مهرانه مهین‌ترابی هم. تنها كسی كه این میان مانع كار بود به نظر من آقای گلزار بود.»

این کارگردان گفته: «آقای گلزار به نظر من باید یاد بگیرد که با سوپراستار بودن و با طمطراق و یراق وارد صحنه شدن و گوش به حرف كارگردان نسپردن و اینكه من همین هستم و باید باشم، چون از من در بیرون چنین انتظاری است، نمی‌تواند یك كار جدید را به وجود بیاورد.

 

تلویحاً چندین بار این اواخر به ایشان گفتم ما آدم‌هایی مثل خسرو شكیبایی یا فردوس كاویانی و باقی بازیگرهایی كه در طول این سال‌ها با آن‌ها کارکرده‌ام، داشته‌ایم که این‌گونه نبوده‌اند.»

او معتقد است که این اولین بار بوده که چنین رفتاری را می‌دیده و برایش جای تعجب داشته كه یك بازیگر خودش را به كارگردان و متن نسپرد و دائم با جملات و كلماتی كه می‌گوید عناد داشته باشد؛ «اگر بخواهم خیلی روراست باشم شاید به این دلیل كه ما صحبت از این كردیم كه عشق و ارتباطات باید چطور باشد و چطور باید سعی كنیم عشق تعطیل نشود و من فكر می‌كنم آقای گلزار با حدیث عشق خیلی فاصله داشت. به نظرم ایشان عشق را نمی‌شناسند و نمی‌خواهند بشناسد.»

 بیرنگ گفته: «نتیجه كار ایشان نشان داد كه برای چنین كاری ساخته نشده‌اند. ایشان یقیناً نمی‌توانند آقای شكیبایی باشند.

 

من همیشه این مورد را درباره آقای شكیبایی گفته‌ام كه ایشان كسی بودند كه كلمات و جملاتی را كه به نظرشان شعار بود تبدیل به شعور می‌كردند، ولی ما متأسفانه در این كار شاهد بودیم كه كلماتی كه در آن شعور بود تبدیل به شعار شد و این غیرقابل‌پذیرش است.»

این نویسنده تأکید کرده: «آقای گلزار كسی بود كه به این تجربه صدمه زد و من اگر می‌توانستم سری دوم را بسازم با آدم‌های دیگری كار می‌كردم كه اگر هم به‌اندازه ایشان شناخته‌شده نباشند، ولی حداقل با اعتماد و عشق كار ‌كنند.

 

مگر می‌شود با بیرنگ کارکرد و به او اعتقاد نداشت و بعد هم بگوید نویسنده باید عوض می‌شد؟ اصلاً ایشان در آن حدی است كه بتواند بگوید نویسنده عوض كنید؟ كدام نویسنده‌ای در ایران می‌تواند در سبك و سیاق من بنویسد؟ من به دوستان نویسنده توهین نمی‌كنم، ولی هر كس سبك خاص خودش را دارد و چطور یك آدم می‌تواند بعد از 36 سال كه بیرنگ کارکرده، بگوید شما سبك و سیاقت را عوض كن و جور دیگر این سریال را بسازیم و ادامه دهیم؟ البته ایشان از طرف سرمایه‌گذار حمایت می‌شد و خب نتیجه‌‌اش همین شد كه می‌بینید.»

اخبار فرهنگی - خبر آنلاین