فرهنگ و هنر


2 دقیقه پیش

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس

تشریفات بهبود | تشریفات و خدمات مجالس | برگزاری مراسم عروسی | باغ عروسی تشریفات ۵ ستاره بهبود با مدیریت بهبود اصلانی صاحب سبک در اجرای دیزاین های ژورنالی و فانتزی ، اجرا ...
2 دقیقه پیش

خواندنی ها با برترین ها (81)

در این شماره از خواندنی ها با کتاب جدید دکتر صادق زیباکلام، اثری درباره طنز در آثار صادق هدایت، تاریخ فلسفه یونان و... آشنا شوید. برترین ها - محمودرضا حائری: در این شماره ...

آداب و رسوم نیمه شعبان در اردکان



رسوم مردم در ماه شعبان, جشن نیمه شعبان

 

ماه شعبان به خاطر قرار گرفتن تولد حضرت مهدی (ع) در آن دارای رسومات خاصی بوده است به خصوص اطعام که به صورت گسترده ای انجام می گرفته است .

 

روز چهارده شعبان در اردکان شب نیمه و در اصطلاح محلی "شو نیمه" گفته می شده و روز پانزده شعبان را روز برات و به مجموع این دو روز "شو نیمه برات" گفته می شده است .در این ایام مراسم ویژه ای که در اردکان برگزار میشده در کمتر شهری از ایران دیده می شده است.

 

صبح روز چهارده شعبان ، بچه ها و نوجوانان و افراد مسن در حالیکه کیسه ای در دست یا به گردن داشتند دسته دسته با شور و شوق فراوان به خانه های همسایگان مراجعه می کردند تا به مناسبت تولد حضرت مهدی (ع) شیرینی بگیرند و با فریاد شو نیمه ای :((شونیمه برتی انجیر وخرما درتی )) از مردم می خواستند به آنها شیرینی بدهند مردم نیز با آمادگی از آنها استقبال کرده و به آنها شیرینی ،انجیر خشک،خرما ،حاجی بادام وغیره میدادند .این مراسم گاهی تا شب نیز ادامه می یافت . در این باب موقوفاتی مانند پخت و اطعام لَتیرُگ در روز نیمه شعبان و ... نیز وجود داشته است .

 

رسوم مردم در ماه شعبان, جشن نیمه شعبان

 

صبح روز برات در بعضی از مساجد اردکان که موقوفه دارند مثل زیرده وکچیب ،شیرینی آلوچه ای بین مردم توزیع می کنند .که در مسجد زیرده بعد ازنماز صبح و در مسجد کچیب پس از طلوع آفتاب و بعد از قرائت یک حزب قرآن توسط مراجعین بین آنها توزیع می شده (تقریبا هر نفر نیم کیلو ) .این رسم بیش از هفتصد سال قدمت دارد.

 

یکی دیگر از مراسمی که خاص اردکان بوده مراسم روز برات یا به اصطلاح قاری گذاری برای اموات بوده است .به این صورت که تمام خانواده هایی که در یک سال بین دو برات ،فردی از آنها فوت شده باشد از روز چهارده شعبان از چند نفر قاری قرآن دعوت می نمایند تا در منزل اقوام میت حضور یافته قرآن قرائت نمایند و اقوام و آشنایان نیز به عنوان تسلیت به منزلی که قاریان در آن قرآن تلاوت می کنند حضور یافته و به صاحب عزا تسلیت میگویند.

 

ظهر و شب نیز قاریان و عده زیادی از اقوام و آشنایان اطعام میشوند .صبح روز برات قاری به اتفاق اعضاء خانواده بر سر قبر میت رفته و بساط خیرات میوه و شیرینی را پهن کرده و قاریان ؛قرآن میخوانند. ظهر روز برات نیز قاری به اتفاق خانواده و آشنایان به منزل باز گشته واطعام میشوند . در قدیم معمولا این اطعام با ارده شیره و کرجوش (کله جوش) و آبگوشت صورت میگرفت و در سالهای اخیر با برنج وخورش.

 

رسوم مردم در ماه شعبان, جشن نیمه شعبان

 

این مراسم یکی از پر رونق ترین مراسمی بوده که راجع به اموات انجام می شد و خیرات فراوانی صورت میگرفت اما از آنجا که در روز تولد حضرت مهدی (عج) مردم به عزاداری می پرداختند چند سال پیش به پیشنهاد حاج آقا بهجتی امام جمعه فقید اردکان و با استقبال مردم منسوخ شد.
منبع:yonan-koochak.blogfa.com


ویدیو مرتبط :
آداب و رسوم

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آداب و رسوم مردم پاکستان در جشن‌های نیمه شعبان + تصاویر



 

مردم پاکستان با نوشتن نامه به امام زمان (عج)، شب‌زنده داری در شب میلاد و همچنین روشن کردن مشعل، جشن‌های نیمه شعبان را گرامی می‌دارند.

در پاکستان همانطور که تروریسم بر بخش‌های مختلف این کشور تأثیر گذاشته، در برگزاری جشن‌های مذهبی نیز تأثیر‌گذار بوده است.
تا یک دهه قبل عید نیمه شعبان یا به زبان محلی (شب رات) بسیار باشکوه برگزار می‌شد و مردم از یک هفته قبل مراسم عید نیمه شعبان را آغاز می‌کردند.
در حال حاضر نیز جشن عید نیمه شعبان (شب رات) در روستاها از زیبایی خاصی برخوردار است.

 

روستاییان مشعل‌های بزرگی را طراحی می‌کنند و با در دست داشتن این مشعل‌ها که سوخت آن از انواع روغن تأمین می‌شود؛ شب نیمه شعبان را جشن می‌گیرند.
آتش‌بازی یکی از سنت‌های دیرینه مردم پاکستان در جشن‌های نیمه شعبان است.
کار فروشندگان لوازم آتش‌بازی در این ایام با رونق خاصی همراه است و مردم برای خرید انواع فشفشه و ترقه، راهی این مغازه‌ها می‌شوند.

 

در پاکستان رسم است که شب نیمه شعبان کسی نمی‌خوابد و مردم تا سحر بیدار هستند همچنین آسمان شهرها و روستاها با انواع منورها و آتش‌بازی‌های مختلف روشن می‌شود.
نوشتن نامه به امام زمان(عج) نیز یکی از رسوم شیعیان پاکستان در شب نیمه شعبان است.
برپایی نماز و برگزاری مراسم انواع دعاهای موکد این شب نیز در مساجد و حسینیه‌ها رسم دیگر مردم برای بزرگداشت این شب است.

 

مردم پاکستان در پایان شب نامه‌ای را که برای امام زمان نوشته‌اند به آب می‌اندازند تا رودخانه پیام آنها را به مولایشان برساند.
در حال حاضر جشن‌های نیمه شعبان در پاکستان به حسینیه‌ها و مساجد محدود شده و به علت افزایش عملیات‌های تروریستی شکوه و جلال گذشته خود را از دست داده است.
در ادامه تصاویری از این مراسم را ببینید:

 

مراسم نیمه شعبان در پاکستان, آداب و رسوم مردم پاکستان

جشن‌های نیمه شعبان در پاکستان

 

نیمه شعبان, آداب و رسوم مردم ایران

 

مراسم نیمه شعبان در پاکستان, آداب و رسوم مردم پاکستان

روشن کردن مشعل یکی از رسوم مردم پاکستان در نیمه شعبان است

 

جشن‌ نیمه شعبان, آداب و رسوم نیمه شعبان

آداب و رسوم مردم پاکستان در نیمه شعبان

 

مراسم نیمه شعبان در پاکستان, آداب و رسوم مردم پاکستان

 

مراسم نیمه شعبان در پاکستان, آداب و رسوم مردم پاکستان

چراغانی شهر در نیمه شعبان

 

 فرهنگ زندگی, جشن‌های مذهبی

آتش‌بازی یکی از سنت‌های دیرینه مردم پاکستان در جشن‌های نیمه شعبان است

 

مراسم نیمه شعبان در پاکستان, آداب و رسوم مردم پاکستان

 

منبع:farsnews.com