کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

7 مشکل دندان در حوالی 7 سالگی


در برخی از موارد والدین هنگام رویش دندان های دائمی کودک متوجه درهم و کج بودن این دندان ها می شوند و این موضوع نگرانی های زیادی را برای آنها به وجود می آورد.





هفته نامه سلامت - دکتر مهکامه میرکریمی*: «دختر من 7 سال دارد. 2 دندان جلویی فک پایینش در حال درآمدن است اما هنوز دندان شیری اش نیفتاده. تغذیه دخترم خیلی خوب است و زیاد شیر می خورد. می گویند دلیل این تاخیر قوی بودن ریشه دندان است. آیا این حرف درست است؟ من باید چه کار کنم؟»

این یکی از پرسش هایی است که در خصوص مشکلات دهان و دندان کودکان به دست ما رسیده و در پاسخ به آن باید بگویم نگران نباشید و این مطلب را مطالعه کنید.

واقعیت این است که بیش از حد ماندن دندان شیری ربطی به مصرف زیاد شیر یا سایر مواد غذایی و دارویی توسط کودک ندارد بلکه به عوامل مختلفی از قبیل موقعیت جوانه دندان دائمی زیرین یا چسبندگی ناحیه ای از دندان شیری به بافت لثه یا استخوان بستگی دارد.

7 مشکل دندان در حوالی 7 سالگی

در برخی از موارد والدین هنگام رویش دندان های دائمی کودک متوجه درهم و کج بودن این دندان ها می شوند و این موضوع نگرانی های زیادی را برای آنها به وجود می آورد. از آنجایی که از 7-6 سالگی بررسی وضعیت رویش دندان های دائمی و میزان فضای موجود برای رویش این دندان ها ضروری است. در این مطلب به مشکل های رایج رویش دندان های دائمی خواهیم پرداخت.

1-  اول کدام دندان در می آید؟

حدود 7-6 سالگی 4 دندان دائمی در قدام فک پایین و 4 دندان آسیای اول دائمی در قسمت های خلفی فک بالا و پایین می رویند و روند رویش دندان های دائمی تا 12 سالگی ادامه خواهدداشت.

2- آیا سن رویش دندان ها در همه کودکان یکسان است؟

نه! سن دندانی کودکان در برخی از موارد با سن تقویمی آنها تفاوت دارد؛ به طوری که ممکن است زمان رویش دندان های کودک با همسالانش متفاوت باشد.

به طور تقریبی زمان رویش دندان های دائمی نسبت به زمان طبیعی تا 6 ماه طبیعی تلقی می شود.

3- وقتی دندان دائمی پشت دندان شیری در می آید، چه کار کرد؟

به طور کلی جوانه دندان های دائمی فک پایین در ناحیه قدام پشت دندان های شیری قرار دارد. به همین دلیل هنگامی که دندان های دائمی قدامی می رویند ابتدا در پشت دندان های شیری مشاهده می شوند و این وضعیت برای والدین ایجاد نگرانی می کند ولی به طور طبیعی دندان های شیری طی مدت کوتاهی به طور خود به خود خواهند افتاد و دندان دائمی با رشد فک و استخوان های اطراف دندان در محل درست خود قرار خواهد گرفت و در بیشتر موارد نیازی به کشیدن دندان های شیری نیست گرچه برای بررسی و راهنمایی بیشتر بهتر است در این زمان دندان پزشک کودک را معاینه کند.

7 مشکل دندان در حوالی 7 سالگی

4- اگر دندان شیری نیفتاد، چه؟

در برخی از کودکان بدون افتادن دندان شیری، دندان دائمی جایگزین می روید. در چنین مواردی بررسی دندان مذکور توسط دندان پزشک ضروری است. ممکن است برحسب صلاحدید دندان پزشک دندان شیری که بیش از حد باقی مانده کشیده شود یا در مواردی مثل ناحیه قدام فک پایین ممکن است دندان شیری برای افتادن خود به خود رها شود.

5- با دندان های دائمی نامرتب چه می توان کرد؟

در فک برخی از کودکان فضای کافی برای رویش دندان های دائمی وجود ندارد و از آنجایی که اندازه دندان های دائمی از دندان های شیری بزرگ تر است این دندان ها به صورت کج و در هم می رویند. در برخی از موارد با رشد فک و تغییرهای ایجادشده در استخوان های اطراف دندان ها این وضعیت به طور خود به خود برطرف یا بهتر می شود ولی گاهی نیز به مداخله ارتودنسی نیاز خواهدبود.

6- چه زمانی برای درمان ارتودنسی گودک مناسب است؟

اختلال های متعددی به مداخله ارتودنسی نیاز دارند. در بسیاری از این اختلال ها در سنین رشد با استفاده از دستگاه های متحرک ارتودنسی می توان تغییرهای مطلوبی در وضعیت دندان ها و فک کودک ایجاد کرد بنابراین توصیه می شود کودکان زمان رویش اولین دندان های دائمی یعنی حدود 7-6 سالگی از نظر وجود مشکل های احتمالی نیازمند درمان ارتودنسی، بررسی شوند.

7- دلایل نامنظم بودن دندان ها چیست؟

رویش نامرتب دندان ها، کج قرار گرفتن آنها یا مشکل های فک کودکان به دلایل مختلفی از قبیل ارث، ناهماهنگی اندازه دندان ها با فضای موجود در فک، برخی از بیماری های عمومی یا به دلیل از دست رفتن پیش از موعد دندان های شیری است. از آنجا که وجود دندان های شیری نقش مهمی در رویش درست دندان های دائمی دارد در صورت از دست رفتن هر یک از دندان های شیری به خصوص دندان های شیری خلفی باید به جای دندان شیری از دست رفته وسیله ای به نام فضا نگهدار قرار داد.

عادت های دهانی باید تا 4 سالگی ترک شود

برخی از عادت های دهانی مانند عادت مکیدن انگشت با استفاده از پستانک به مدت طولانی می توانند اختلال هایی در وضعیت فک ها و دندان ها ایجاد کنند بنابراین چنانچه کودک این عادت ها را بعد از 4 سالگی هم ادامه دهد مداخله دندان پزشک برای برطرف کردن این عادت ها با استفاده از روش های خاص و وسایل ارتودنسی ضروری است.

7 مشکل دندان در حوالی 7 سالگی

در غیر این صورت ممکن است مشکل هایی که نیازمند درمان های ارتودنسی پیچیده است به بیمار تحمیل می شود. لازم به ذکر است در سن کمتر از یک سالگی هیچ گونه تلاشی برای برطرف کردن عادت مکیدن انگشت نباید انجام گیرد.

*متخصص دندان پزشکی کودکان، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی


ویدیو مرتبط :
حل مشکل فاصله دو دندان سانترال

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

وزیر بهداشت: نگرانم هرکسی مشکل دهان و دندان دارد بگوید پس طرح تحول درمان در این حوزه چه شد؟



اخبار,اخبار اجتماعی ,وزیر بهداشت

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن اعلام آغاز طرح پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان و همچنین اقدامات ترمیمی از مقطع ابتدایی و سپس گسترش آن به دیگر مقاطع تحصیلی، در عین حال حمایت بیش از پیش بیمه ها از خدمات دندانپزشکی را خواستار شد.

دکتر سیدحسن هاشمی در مراسمی با عنوان آغاز طرح تحول سلامت در حوزه بهداشت دهان و دندان گفت: جامعه پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و... همچنان جزو گروه‌های مورد احترام جامعه هستند. برهمین اساس باید به رفتار، اعمال و نوع خدمات ارائه شده و همچنین رعایت حقوق مردم، نهایت توجه را داشته باشیم و از خودمان ارزیابی داشته باشیم.

او از انجمن‌های مختلف دندانپزشکی خواست تا به تشکیل کمیته اخلاق در این حوزه بپردازند و گفت: این درخواستم به جهت آن است که هیچ‌گاه نمی‌توانیم بگوییم بی‌نقص هستیم، چراکه در این میان مسائل مالی نیز مطرح هستند و وقتی مبنا مادیات قرار می‌گیرد، ممکن است اشکال و خطا نیز در آن وجود داشته باشد. جامعه دندانپزشکی نیز از این موضوع بری نیست. البته برخی‌ها بدسلیقه هستند و همیشه سطل‌های زباله را می‌بینند نه یک خانواده محترم را.

وزیر بهداشت گفت: بنابراین باید به مسائل اخلاقی توجه و به مردم احترام شود البته حتما چنین موضوعی مورد نظر تمام گروه‌های پزشکی قرار دارد.

هاشمی با اشاره به بازار آشفته دندانپزشکی ادامه داد: متاسفانه این بخش حتی در وزارتخانه خود صاحبی نداشت؛ نه در حوزه بهداشت و نه در حوزه درمان جایگاهی برای حوزه دندانپزشکی وجود نداشت. تنها یک دبیرخانه امورات مربوط به دندانپزشکی را پیگیری می‌کرد. براین اساس نیاز بود تا مجموعه‌ای بنشینند و راجع به دندانپزشکی کشور تصمیم بگیرند. اکنون فرصت بسیار خوبی جهت ساماندهی این حوزه است، چراکه اهمیت حوزه دندانپزشکی کمتر از حوزه پزشکی نیست و بسیاری از مشکلات حوزه پزشکی به سلامت دهان و دندان مربوط می‌شود.

او در ادامه صحبت‌هایش هزینه‌های پرداختی مردم بابت خدمات دندانپزشکی را مورد اشاره قرار داد و گفت: با توجه به هزینه‌هایی که مردم در این زمینه پرداخت می‌کنند، لازم است که دستگاهی راجع به این حوزه اعم از بهداشت، درمان و تجهیزات تصمیم‌گیری کنند. آن دسته از افرادی هم که همواره حوزه سلامت را نقد می‌کنند نباید به حاشیه‌ها توجه کنند، چراکه اصل کار مهم است. نهایتا تمام اقدامات در وزارت بهداشت باید به سلامت مردم منجر شود.

وزیر بهداشت در ادامه با بیان اینکه چندان موافق عنوان «آغاز طرح تحول سلامت در حوزه دهان و دندان» نیستم، گفت: چراکه ترجیح می‌دهم کار ابتدا شروع شود و از استمرار آن اطمینان یابیم و سپس به مردم اعلام کنیم. امیدوارم با طرح چنین عنوانی مسوولان مربوطه به خوبی وظایف خود را عمل کنند تا اعلام این طرح باعث روسیاهی ما نشود.

او در این باره ادامه داد: پیش از این به مردم قول‌هایی داده شده که متاسفانه عملیاتی نشده است. ما باید به آنچه که اعلام می‌کنیم عمل کنیم. نگرانی‌ام آن است که از امروز به بعد هرکسی که مشکل دهان و دندان دارد بگوید پس طرح تحول در این حوزه چه شد؟ آنچه که قرار است در این حوزه اتفاق بیفتد، پیشگیری، بیمه‌ها باید مردم را کمک کنند.

 اخبار اجتماعی - ایسنا