کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

کودک را کی باید به اورژانس برد...؟


بسیاری از مسائلی که برای فرزندتان پیش می‌آید با در آغوش گرفتن او حل می‌شود اما این احتمال وجود دارد که در کسری از ثانیه کودک خندان شما دچار دردسر شود و وضعیتی پیش بیاید که شما نیاز به دخالت پزشکی را احساس ‌کنید.

مجله سیب سبز:  بسیاری از مسائلی که برای فرزندتان پیش می‌آید با در آغوش گرفتن او حل می‌شود اما این احتمال وجود دارد که در کسری از ثانیه کودک خندان شما دچار دردسر شود و وضعیتی پیش بیاید که شما نیاز به دخالت پزشکی را احساس ‌کنید. درست وقتی که احساس می‌کنید فرزند دلبند‌تان جلوی چشمان‌تان بی‌تاب است،‌ باید بتوانید خونسردی خودتان را حفظ کرده و واقع‌بینانه به ماجرا نگاه کنید. برای مثال اگر کوچولوی‌ شما مواد شیمیایی حتی در اندازه کم خورده باشد، باید بدانید این وضعیت اورژانس است. اما اگر از دوچرخه بیفتد و خراشی سطحی روی پاش باشد نباید واکنش قبلی را تکرار کنید. بهتر است راهنمای زیر را مطالعه کنید تا بهتر با وضعیت‌های اورژانسی کودک‌تان آشنا شوید.

کودکم را کی باید به اورژانس ببرم....؟

تبی که طول می‌کشد!

  نگران‌کننده است اگر:

در صورتی که کودک شما کمتر از 3 ماه داشته باشد و دمای مقعدی او 38 درجه یا بیشتر باشد، نیاز به مراقبت پزشکی دارد و باید او را به اورژانس برسانید. تب در نوزادان تازه به دنیا آمده می‌تواند بسیار جدی باشد زیرا آنها هنوز تعداد زیادی از واکسن‌هایشان را دریافت نکرده‌اند و اگر عفونتی وجود داشته باشد خیلی سریع بیمار می‌شوند.بیشترین نگرانی در این زمینه مننژیت است؛ یک عفونت بالقوه کشنده در قشر پوشاننده مغز. در این حالت پزشک آزمایش انجام می‌دهد و اگر نوزاد کمتر از 4 هفته داشته باشد، مایع نخاع او گرفته می‌شود تا از نظر مننژیت بررسی شود.

  نگران کننده نیست اگر:


در صورتی‌که فرزند شما بیشتر از 3 ماه داشته باشد و اولین واکسن‌هایش را دریافت کرده باشد و واکسن سه‌گانه را که به منظور پیشگیری از مننژیت موثر است،‌ دریافت کرده باشد، جای نگرانی نیست. هرچند اگر فرزند شما تب بالای 39 درجه داشته باشد پزشک درصدد درمان برمی‌آید.

افتادن از بلندی


  نگران‌کننده است اگر:


 در صورتی که فرزند شما از بلندی بیفتد و نفس نکشد باید خیلی سریع با اورژانس تماس بگیرید یا او را به نزدیک‌ترین بیمارستان محل برسانید. حتی اگر کودک نفس می‌کشد اما جواب شما را نمی‌دهد، بهتر است او را به اورژانس برسانید. از آنجا که افتادن ممکن است منجر به شکستگی و جراحت شود، اجازه دهید رفتار فرزندتان شما را برای اقدام بعدی راهنمایی کند. تمام بدن او را چک کنید تا در صورت مشاهده هرگونه علامت ناشی از جراحت اعم از قرمزی، ‌ورم، ‌دردی که در اثر لمس ایجاد می‌شود، خونریزی یا دیگر علائم نگران‌کننده مانند گریه، استفراغ یا حرکات غیرطبیعی چشم، او را به بیمارستان ببرید. اگر او 12 تا 24 ساعت بعد از حادثه نتواند بازو یا پایش را تکان بدهد، به راحتی از خواب بیدار نشود و سرگیجه و تهوع داشته باشد، به سرعت به اورژانس مراجعه کنید و وقت را تلف نکنید.

  نگران کننده نیست اگر:


 در صورتی که شما بتوانید گریه فرزندتان را آرام کنید و او به ظاهر طبیعی برسد نباید بترسید. حتی استفراغ بعد از گذشت 12 ساعت از حادثه نمی‌تواند نگران‌کننده باشد. بعد از ضربه به سر معمولا مغز دچار آسیب جزئی می‌شود و به همین دلیل استفراغ بعد از گذشت 12 ساعت کاملا طبیعی است هر چندکه پیامی از آسیب به مغز را می‌دهد. اما حواس‌تان باشد جایی از بدن فرزندتان ورم یا کبودی نداشته باشد و دست و پایش را به راحتی تکان دهد. 24 ساعت اول که بگذرد دیگر کوچولوی‌تان مشکلی نخواهد داشت.

کودکم را کی باید به اورژانس ببرم....؟

اجسامی که خورده می‌شوند


  نگران‌کننده است اگر:

در صورتی که فکر می‌کنید فرزندتان شیء کوچکی مانند یک تکه از اسباب‌بازی‌اش را قورت داده است و نمی‌تواند نفس بکشد یا حتی باتری خورده است با اورژانس تماس بگیرید.

  نگران کننده نیست اگر:

در صورتی که شیء بلعیده شده سمی نباشد،‌ او را به سرفه نیندازد یا استفراغ سبز رنگ(که نشانه انسداد روده‌ای است) نداشته باشد و در مجموع فرزندتان به راحتی نفس بکشد و رفتار طبیعی داشته باشد،‌ لازم نیست نگران باشید. با تمام این احوال ممکن است پزشک بخواهد برای اطمینان عکس رادیوگرافی انجام دهد تا از موقعیت جسم خارجی آگاه شود و تشخیص دهد که منتظر دفع طبیعی آن بماند یا به صورت فوری آن را خارج کند. این احتمال هم وجود دارد که فرزندتان با سرفه بتواند جسم خارجی را از دهان خارج کند. در این حالت شما با خم کردن او باید کمک کنید تا راحت‌تر جسم را خارج کند. اگر راه هوایی او به طور کامل بسته شده باشد باید به او تنفس دهید.

وقتی از دماغ خون جاری می‌شود


  نگران‌کننده است اگر:


در صورتی که خون دماغ در اثر زمین خوردن یا برخورد با فرد دیگر و... بعد از تحریک با سرما متوقف نشود یا حتی بعد از فشار آوردن همچنان ادامه داشته باشد یا چیزی در دماغ گیر کرده باشد، باید به اورژانس مراجعه شود.

  نگران کننده نیست اگر:

در صورتی که با تحریک سرما در ناحیه بینی و پیشانی خون دماغ قطع شود، جای نگرانی نیست. می‌توانید حدود 5 دقیقه به دماغ کودک فشار بیاورید و در این مدت کودک از راه دهان نفس بکشد.

حساسیت به مواد غذایی


  نگران‌کننده است اگر:

در صورتی که بینی فرزند شما قرمز شده باشد یا زمان تنفس به خس خس بیفتد، لب‌هایش متورم شده باشد یا حتی کبود شود باید بدانید که کوچولوی‌تان یک واکنش جدی حساسیتی به نام آنافلاکسی نشان داده که می‌تواند خیلی زود راه‌های تنفسی او را ببندد. سعی نکنید چنین مشکل جدی را خودتان در خانه حل کنید زیرا پزشک باید او را معاینه کند. ضمن آنکه شما نمی‌دانید واکنش فرزندتان به این حساسیت چگونه است و چقدر ممکن است اوضاع وخیم‌تر شود.

  نگران کننده نیست اگر:

 در صورتی که حساسیت خیلی سریع تنفس کودک شما را تحت‌الشعاع قرار ندهد، نباید نگران باشید. واکنش‌های حساسیتی ملایم‌تر طیف وسیعی را شامل می‌شود و از بی‌علامت بودن تا اگزما، ریفلاکس یا اسهال را می‌تواند متنوع باشد. این علائم معمولا می‌تواند درکلینیک رفع شود. فقط باید با پزشک مشورت کنید تا با انجام آزمایش‌های خاصی علت حساسیت مشخص شود.

کودکم را کی باید به اورژانس ببرم....؟

کیف کمک‌های اولیه

تمام پدران و مادرانی که فرزند کوچک در خانه دارند، پیش از هر چیز باید یک کیف کمک‌های اولیه مجهز در خانه داشته باشند تا در صورت هرگونه حادثه بتوانند روی آن حساب کنند. ما به شما می‌گوییم در این کیف چه چیزهایی باید باشد: او آر اس
  • آنتی‌بیوتیک
  • آنتی‌هیستامین برای حساسیت
  •  سرم شست‌و‌شو
  •  روغن گلیسیرین
  •  پاراستامول
  •  باند در اندازه‌های متفاوت
  •  پد گاز استریل
  •   نوار چسب
  •  قیچی
  •  دماسنج
  •  اسپری بینی
اسهالی که خوب نمی‌شود

 نگران‌کننده است اگر:

در صورتی که کودک بیش از 5 تا 7 بار در روز مدفوع آبکی داشته باشد(برای نوزاد 3 ماهه در سومین یا چهارمین مدفوع آبکی) و همراه با استفراغ باشد باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

  نگران کننده نیست اگر:

در صورتی که بعد از خوراندن او آر اس و مایعات دیگر از جمله آبمیوه و البته شیر مادر، علائم بهبود پیدا کرد،‌ نیازی نیست بترسید. البته باید دقت داشته باشید درباره میزان او آر اسی که به کودک‌تان می‌دهید باید با پزشک مشورت کنید زیرا باید براساس وزنش این دارو را دریافت کند. برای مثال برای نوزاد 9 کیلوگرمی3 تا 5/3 میلی‌لیتر از محلول،‌ سه بار در روز مناسب است.

کتری که می‌سوزاند!


  نگران‌کننده است اگر:

در صورتی که محل سوختگی وسیع باشد و ناحیه سوخته تاول‌زده باشد و به لایه‌های عمقی‌تر پوست نفوذ کرده باشد، باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید.

  نگران کننده نیست اگر:

در صورتی که سوختگی تنها ناحیه بیرونی پوست را درگیر کرده باشد و در صورتی که محل سوختگی را 5 دقیقه زیر آب سرد قرار دهید و دمای ناحیه سوخته پایین بیاید و البته کودک آرام بگیرد، جای نگرانی نیست. همچنین می‌توانید از کرم آلوورا برای ناحیه سوخته هم استفاده کنید.


ویدیو مرتبط :
اورژانس یزد در روز جهانی کودک

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

چه موقع باید کودک را نزد دتدانپزشک برد؟



 

دندان های کودک

 

آيا دندانهاي يک کودک ۳ ساله نياز به استفاده از نخ دندان دارند ؟ از کجا بايد بدانم اگر کودکم نياز به ارتودنسي دارد ؟ خيلي از والدين در اين مورد که چند بار بايد کودکشان را نزد دندانپزشک ببرند مشکل دارند . آنها مي دانند که بايد مواظب دندان بچه ها باشند و از پوسيدگي دندانها جلوگيري کنند ولي نمي دانند که بهترين راه چيست .

 


مراقبت از دندانهاي کودک را چه موقع بايد شروع کرد ؟

 

بجاست که مراقبت از دندانهاي کودک حتي قبل از رويش اولين دندان شيري آغاز شود . بخاطرداشته باشيد که اگر شما نتوانيد دنداني را ببينيد ، دليل عدم وجود دندان نيست . در حقيقت دندانها از ۳ ماهه دوم بارداري شکل مي گيرند . کودک شما در موقع تولد ۲۰ دندان شيري دارد که حتي بعضي از آنها در آرواره رشد پيدا کرده اند . پاک کردن لثه کودک با يک دستمال مرطوب بعد از تغذيه مي تواند در پيشگيري از آسيب ساختماني به دندان که توسط باکتريها ايجاد مي شود مؤثر باشد . وقتي که تعداد کمي از دندانهاي کودک نمايان شد شما مي توانيد با يک مسواک نرم مخصوص کودک دندانهايش را مسواک کنيد و يا با يک گاز در پايان روز آنها را پاک کنيد .

 

  • وقتي که والدين عادات خوب غذايي را در منزل رعايت نکنند بچه ها دچار مشکلاتي چون پوسيدگي و فساد دندانها مي شوند .

 

  • دادن بطري ( شير ، آبميوه و ... ) به کودک در موقع خواب شايد براي مدت زمان کوتاه راحت باشد اما اينکار براي دندانهاي کودک مضر است . وقتي که شيريني شير يا آبميوه براي ساعتها روي دندانهاي کودک باقي بماند ، باعث خوردگي ميناي دندان شده و شرايطي را ايجاد مي کند که تحت عنوان سندرم شيشه شير شناخته شده است . سوراخ شدن و تغييررنگ دنداني از علائم اين سندرم است . در موارد شديد حفره هايي در دندانها ايجاد مي شود که همه نياز به پرکردن دارند تا وقتي که دندانهاي دائمي کودک در بيابند . والدين و مربيان بچه ها بايد به آنها کمک کنند و زماني را براي مصرف نوشيدني ها در نظر بگيرند .

 


کودک را نزد چه دندانپزشکي بايد برد ؟

 

دندانپزشک متخصص کودک در ارتباط با طيف وسيعي از مشکلات دنداني در بچه ها آموزش ديده و مي داند که شما را به متخصصين مختلف ارجاع دهد نظير ارتودنتيست براي اصلاح بيرون زدگي دندانها يا جراحي دهان براي اصلاح مشکلات فک اهداف اوليه دندانپزشکان اطفال شامل ، پيشگيري ، متوقف کردن مشکلات دهاني قبل از پيدايش آنها و حفظ و مراقبت از دندانها و لثه در طي معاينات مداوم .

 


چگونه مي توان از پوسيدگي جلوگيري کرد ؟

 

طبق نظر انجمن دندانپزشکان آمريکا زمان اوليه معاينه کودک توسط دندانپزشک همان بدو تولد اوست . در اين معاينه دندانپزشک براي شما مسواک مناسب و تکنيکهاي صحيح نخ کشيدن را توضيح خواهد داد . ( کودکي که ۲ دندان قابل لمس در دهانش دارد بايد از نخ دندان استفاده کند ) معاينات دندانپزشکي در مراحل اوليه به تشخيص مشکلات بالقوه دنداني کمک مي کند و همچنين کودک شما به رفتن نزد دندانپزشک عادت کرده و ترسش کمتر مي شود .

 

وقتيکه همه دندانهاي شيري کودک درآمد ( حدود ۲-۱/۵) سالگي دندانپزشک احتمالاً در هر معاينه بصورت موضعي از فلورايد استفاده مي کند . فلورايد باعث سختي ميناي دندان مي شود و از بيشتر مشکلات دهاني دوران کودکي جلوگيري مي کند . پوسيدگي هاي دنداني در اثر باکتريها و باقي مانده غذاها بعد از خوردن ايجاد مي شود .

 

 

 

 

استفاده از مسواک به ميزان حداقل ۲ بار در روز و استفاده مرتب از نخ دندان به سلامت دهان و دندان کمک ميکند . کودکان نبايد از مقادير زياد خميردندان استفاده کنند و به اندازه يک نخود برايشان کافي است . والدين همواره بايد مراقب باشند که کودک به جاي قورت دادن خميردندان حتماً آنرا به بيرون تف کند .

 

  • همزمان با رشد دندانهاي دائمي علاوه بر فلورايد تراپي استفاده از فيشورسيلنت ( بستن عمق شيارهاي سطح جونده ) توصيه مي شود . اينکار از تجمع مواد غذايي و ميکروبها و ايجاد پوسيدگي جلوگيري مي کند .

 

  • البته اينکار بدين معنا نيست که کودک بدون کنترل شيريني بخورد و يا نخ دندان و مسواک استفاده نکند .



چه بايد کرد اگر کودک دچار مشکل دنداني شود ؟

 

اگر شما مستعد خرابي دندان يا بيماري لثه باشيد . کودک شما ممکن است بيشتر در معرض خطر باشد . لذا گاهي اوقات حتي کوشا بودن در امر مسواک زدن و نخ دندان کشيدن نيز نخواهد توانست از پوسيدگي دندان جلوگيري کند . اگر کودک احساس درد دندان دارد بايد حتماً به دندانپزشک مراجعه کرد .



درد دندان مي تواند علامتي از پوسيدگي باشد که نياز به درمان دارد . در اکثر موارد براي پرکردن دندانهاي دائمي از آمالگام استفاده مي شود البته از مواد همرنگ دندان ( کامپوزيت ) هم امروزه استفاده مي شود . در موارد شکستگي ها ، پوسيدگي هاي شديد ، بدشکلي دنداني انتخاب دندانپزشک کودک روکش هاي Steinliss steel است که از گسترش پوسيدگي ها جلوگيري مي کنند . همزمان با رشد کودک ممکن است که شما نگران جويدن و صافي دندانهاي او باشيد .



امروزه درمانهاي ارتودنسي بشکل سيم هاي فلزي بودکه خيلي هم نگران کننده به نظر مي رسيد ولي اين روش ديگر مرسوم نيست .استفاده از مواد پلاستيکي جايگزين روش قديمي شده دندانپزشکان ميدانند که دستکاري دندانها در سنين پايين خيلي آسانتر و مؤثرتر از سنين بالاست در بچه هاي کوچکتر نياز به ارتودنسي کوچکتر است و از ارتودنسي در سنين بالا پيشگيري مي کند . در موارد نادر ( معمولاً وقتي مشکل پيچيده دنداني مطرح باشد ) دندانپزشک توصيه مي کند که از يک متخصص بيهوشي عمومي همراه با جراح فک استفاده شود .



کودکان را به استفاده از وسايل حمايتي حين ورزش تشويق کنيد تا از صدمات جدي دنداني پيشگيري شود . همزمان با رشد کودک و بسته به نظر دندانپزشک معاينات روتين از هر ۳ ماه يکبار تا يکبار در سال را داشته باشيد . مصرف مواد شيرين را محدود کنيد و بطور منظم از مسواک و نخ دندان استفاده کنيد . همکاري شما با دندانپزشک کودک کمک خواهد کرد که سلامتي دندانهاي کودک حفظ شود و کودکتان زيباتر بخندد .