کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

می‌خوره؛ بر می‌گردونه!


تهوع و استفراغ از مشكلات شایع كودكان در تابستان است اما گاهی باید این نشانه را جدی‌تر از یك گرمازدگی تابستانه بگیرید.


مجله سیب سبز - محبوبه عطایی: دیگر چیزی در معده‌اش نمانده كه بیرون بریزد. به خودش فشار می‌آورد، عق می‌زند و بی‌آنكه بتواند معده‌اش را خالی كند، با چهره و بدنی لرزان به شما نگاه می‌كند. شاید بچه‌های شیرخوار، هر بار كه غذای‌شان را می‌خورند، كمی از آن را برگردانند اما استفراغ‌های شدید و تمام‌نشدنی در هر سنی می‌توانند شما را نسبت به سلامت فرزندتان نگران كنند. ما در این مطلب به شما می‌گوییم چه وقت‌هایی باید نسبت به این نشانه آزار‌دهنده حساس‌تر باشید و در چه شرایطی می‌توانید با راهكارهای ساده خانگی حالت تهوع فرزندتان را از بین ببرید. پس پیش از آنكه برچسب بیماری خاصی را روی فرزندتان بچسبانید و با خوددرمانی حالش را بدتر كنید، این مطلب را بخوانید.

دست و پای‌تان را گم نكنید

بچه‌ها همیشه به یك دلیل دچار تهوع و استفراغ نمی‌شوند. گرچه این حالات می‌تواند یكی از نشانه‌های ابتلا به بیماری‌هایی مثل مننژیت یا مسمومیت‌های شدید باشد اما در اغلب موارد، كودكانی كه علائم عجیب دیگری مثل دردهای شدید شكمی، تغییرات پوستی، زردی رنگ یا بی‌حالی، گیجی و توهم را همراه با استفراغ تجربه نمی‌كنند، معمولا دچار بیماری خطرساز و جدی نیستند. غذایی كه كودك در وعده قبل مصرف كرده، گرمای هوا و بی‌آبی بدن همه می‌توانند حال او را تا این اندازه بد كنند. پس نشانه‌های همراه را جدی بگیرید و حتی در صورت شدید بودن نشانه‌ها به جای دست‌دست كردن با 115 تماس بگیرید.

می‌خوره؛ برمی‌گردونه!

می‌توانم كاری كنم؟

برای پیشگیری از ابتلای فرزندتان به این مشكل، می‌توانید راهكارهایی را به او آموزش دهید و خودتان هم قدم‌هایی را ‌بردارید:

• اگر فرزند شما به عفونت تنفسی دچار شده، از او بخواهید در فواصل كوتاه خلط را از سینه و بینی‌اش خارج كند تا انباشته شدن آنها او را دچار حالت تهوع نكند.

• دریازدگی تنها در سفرهای دریایی اتفاق نمی‌افتد. بعضی كودكان در قطار، اتوبوس و حتی خودروی شخصی هم چنین حالتی را تجربه می‌كنند. برای اینکه در سفرهای بین‌شهری فرزندتان دچار تهوع نشود، سعی كنید در فواصل كوتاه در جایی خوش‌آب و هوا بایستید و نفسی تازه كنید. گذشته از این نگذارید قبل از سفر و در طول راه شكمش را پر كند باید در طول سفر به خوردن غذاهای سبك و لقمه‌های كوچك بسنده كند.

• در راه به اندازه كافی مایعات به او بنوشانید تا بی‌آبی بدنش حال او را بدتر نكند.

• اگر هم استفراغ‌های بین‌راهی فرزندتان همیشگی است، قبل از سفر با كمك پزشكش دارویی مناسب برای پیشگیری انتخاب كنید. خوددرمانی نكنید و اجازه دهید متخصص دوز و نوع دارو را انتخاب كند.

حال روده‌ها خراب است؟

باكتری‌ها و ویروس‌هایی كه دستگاه گوارش را نشانه می‌گیرند هم می‌توانند كودك را دچار تهوع و استفراغ كنند و این مشكلات كه در تابستان تشدید می‌شوند یكی از دلایل شایع تهوع و استفراغ در كودكان هستند. اما برای اینكه مطمئن شوید بدحالی كودك‌تان كار باكتری یا ویروس خاصی است باید نشانه‌هایی مثل اسهال، بی‌اشتهایی، دردهای شكمی و تبی را كه از 12 تا 24 ساعت طول بكشد همراه با تهوع داشته باشد. اگر كودك‌تان همراه با استفراغ دچار سرفه هم شده، بعید نیست كه به نوعی عفونت تنفسی مبتلا شده باشد ولی عفونت ادراری و حتی عفونت گوش هم می‌تواند چنین حالی را برایش ایجاد كند.

شما دكتر نیستید!

هرگز خودسرانه به كودك‌تان برای برطرف شدن تهوعش دارو ندهید. داروهای ضدتهوع حاوی آسپیرین می‌توانند برخی كودكان را بدحال كنند و حتی جان‌شان را به خطر بیندازند. به جای استفاده از این داروها، می‌توانید از درمان‌های خانگی كمك بگیرید. اگر فرزندتان اهل دمنوش خوردن است دمنوش بابونه، نعناع، زنجبیل برایش درست كنید تا تهوعش كمتر شود. اگر كودك‌تان هنوز دچار استفراغ نشده باشد و تنها از حالت تهوع شكایت می‌كند، می‌توانید آب لیموی تازه را در آب بچکانید – مثل درست كردن شربت آبلیمو- اما به جای شیرین كردنش، كمی نمك به آن اضافه كنید. اگر این مایع هم نتوانست تهوع كودك‌تان را كنترل كند، منتظر مشاهده نشانه‌های دیگری كه به شما اطلاعات دقیق‌تری در مورد مشكل او می‌دهند، بمانید.

آمبولانس خبر كنید اگر. . .

گاهی استفراغ و تهوع غیرقابل كنترل فرزند شما نشانه ابتلای او به بیماری دیگری است و اگر فورا آمبولانس خبر نكرده و او را روانه بیمارستان نكنید، ممكن است پشیمان شوید.

•بی‌حالی، خشكی لب‌ها و دهان و ادرار نكردن برای بیشتر از چهار تا شش ساعت باید شما را نگران كند.

• استفراغ شدید و مكرر برای كودكان كمتر از سه ماه.

• شكایت از سردرد و معده‌درد شدید كه با تب و استفراغ همراه شده‌اند. این نشانه‌ها همراه سفتی گردن و بثورات پوستی می‌توانند از ابتلای كودك شما به مننژیت حكایت كنند.

• استفراغ بعد از وارد شدن ضربه به سر می‌تواند نشانه دچار شدن كودك شما به ضربه مغزی یا خونریزی مغزی باشد.

• وجود خون تیره و قهوه‌ای رنگ در استفراغ.

• استفراغ سبزی كه با درد شدید شكم همراه می‌شود. این نشانه می‌تواند حاكی از ابتلای فرزندتان به انسداد روده باشد.

• استفراغ همراه با سفتی شدید شكم.

• تغییر ذهنی مشهود مثل خستگی بیش از اندازه یا توهم و بی‌حالی شدید. یادتان نرود حتی عفونت در مغز یا نخاع هم می‌تواند با استفراغ همراه باشد.

می‌خوره؛ برمی‌گردونه!

به ساعت نگاه كنید

نه تهوع و نه استفراغ به خودی خود نمی‌توانند از خطری جدی خبر دهند اما برای اینكه از حال فرزندتان غافل نشوید باید به اینكه بدحالی او چقدر ادامه پیدا كرده است، توجه كنید. تبی كه ساعت‌هاست با هیچ راهی قطع نمی‌شود، می‌تواند به شما بگوید كه تهوع فرزندتان ناشی از عفونت است و استفراغی كه بعد از گذشت 24 ساعت همچنان تكرار می‌شود هم می‌تواند از ابتلای فرزند شما به مشكلات دستگاه گوارش حكایت كند. در صورت تكرار این مشكل و طولانی شدنش باید حتما با متخصص تماس بگیرید.

تا كی باید گرسنه بماند؟

 اگر كودك سه تا هشت ساله شما غذایش را چند بار برگردانده، نباید او را به مدت طولانی گرسنه نگه دارید. شما می‌توانید به محض اینكه معده‌اش كمی آرام گرفت، با كربوهیدرات‌های پیچیده (مثل نان، حبوبات و برنج)، گوشت بدون چربی، ماست، میوه‌ها و سبزیجات او را تغذیه كنید. تصور نكنید تنها غذای مناسب برای كودكان در این شرایط كته و ماست است. اگر فرزندتان اشتهای خوردن غذاهای دیگر را ندارد، كته و ماست می‌تواند گزینه خوبی باشد اما اگر خودش به خوردن برخی دیگر از خوراكی‌های گفته شده تمایل دارد، نباید مانعش شوید.

فرزند شما به‌خاطر بالا آوردن‌هایش دچار ضعف شده و با كالری‌رسانی به بدنش باید انرژی از دست رفته‌اش را جبران كند؛ البته در مورد شیر خوردن كودك‌تان پس از استفراغ باید با پزشكش مشورت كنید. از آنجا كه نظر متخصصان در این مورد متفاوت است، از پزشك كودك‌تان تاییدی برای نوشیدن شیر در این شرایط بگیرید.



ویدیو مرتبط :
گردونه

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

مو خوره چگونه به وجود می آید؟



یکی از مسائلی که بین خانم ها و آقایان مشترک است ، مسئله ی مو خوره در مو است . آیا می دانید به چه علت دچار این عارضه می شوید؟

 

موخوره

 

به گفته یک متخصص پوست و مو، شانه کردن بسیار زیاد مو، بستن زیاد مو، فر کردن و بیرنگ کردن مو از عوامل ایجاد کننده موخوره می‌باشد. آسیب‌های حرارتی ناشی از استفاده مکرر از سشوار نیز در ایجاد موخوره موثرند.

 

دکتر امیر هوشنگ احسانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه مو یک بافت مرده است و ما نمی توانیم آسیب هایی را که به آن وارد می شود را به طور دایم ترمیم کنیم، خاطر نشان کرد: نکته مهم در نگهداری از مو این است که کارهای شیمیایی نظیر فر زدن و بیرنگ کردن را به حداقل برسانیم چون باعث تضعیف مو می‌شوندوی در خصوص طبقه‌بندی انواع مو و انتخاب شامپوی متناسب با نوع مو، گفت:موی معمولی خشک است ونه چرب (وقتی فرزده یا رنگ شده نیست) و اکثر مواقع خوب وسالم به نظر می رسد ، برای این نوع مو باید شامپوی موی معمولی را انتخاب کرد.

 

دکتر احسانی در خصوص راهکارهای پیشگیری از آسیب به مو گفت: اجازه دهید که موهایتان در حال شست و شو به طور طبیعی رها باشند ، قدری شامپو روی کف دستتان بریزید ، باید بدانید که چقدر شامپو استفاده کنید آن قدر که کف مناسبی تمام روی موهایتان را بپوشاند ، شامپو را در دستتان کف کنید و سپس آن را به روی موهایتان بمالید ، از پوست سر شروع کرده و آن را با ماساژ آرام ولی دقیق نوک انگشتان روی موهایتان بمالید ، از جمع کردن موها به سمت بالا و روی سر و مالش زیاد از حد بپرهیزید ، برای خشک کردن مو با استفاده از یک هوله خشک و تمیز با دقت به موهایتان ضربه بزنید تاخشک شوند.

 

موخوره

 

در حالی که موها هنوز مرطوب است با استفاده از برس یا شانه دندانه درشت به طور آرام رو به پایین شانه بزنید، از نزدیکی نوک موها شروع و کارتان را به سمت بالا و به طرف ریشه ها ادامه دهید ، مو را وقتی که خیس و آب چکان است با سشوار خشک نکنید، با سرعت حداقل و پایین ترین درجه حرارت گرمای سشوار را روی یک نقطه متمرکز نکنید چون می تواند رطوبت را از مو گرفته و آسیب جدی به آن وارد کند.

 

وی در خصوص راه‌های جلوگیری از ایجاد موخوره گفت: استفاده پیشگیرانه از مواد نرم کننده مو و اجتناب از تحریکات شیمیایی مو تنها راه جلوگیری از ایجاد موخوره است.

 

دکتر احسانی ادامه داد: در صورتی که موخوره ایجاد شود، مو هرگز همانند حالت اولیه ترمیم نمی شود ، مایعات ترمیم کننده موخوره بایستی مستقیما به نوک مو زده شوند.

 

وی تاکید کرد: استفاده از روغن های چرب کننده نیز کمی در درمان موخوره موثر است ، شامپوهایی که حاوی مواد نرم کننده مو هستند تا حدودی در درمان موخوره موثر می باشد و در نهایت توصیه می شود در صورت عدم بهبودی با روش های مذکور، موها کوتاه شود.