کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

روان شناسی نقاشی کودکان


نقاشی زبان کودک است. بسیاری از کودکان ناخواسته آنچه که حس می کنند اما قادر به بیانش نیستند را در نقاشی هایشان نشان می دهند.





هفته نامه سلامت - دکتر هانیه زائررضایی: نقاشی زبان کودک است. بسیاری از کودکان ناخواسته آنچه که حس می کنند اما قادر به بیانش نیستند را در نقاشی هایشان نشان می دهند. به بیان دیگر، نقاشی ای که کودک در عرض یک ساعت می کشد، می تواند حاوی پیام ها و نشانه های ارزشمندی درباره مشکلات او باشد که ممکن است با صدها ساعت صحبت قابل دستیابی نباشد.

پس لطفا این بار که فرزندتان نقاشی اش را به شما نشان می دهد، به جای اینکه با بی حوصلگی فقط نگاهی به آن بیندازید و آن را در گوشه ای رها کنید، با صبر و حوصله به آن نگاه کنید و درباره معنای آن با فرزندتان گفت و گو کنید. خواهید دید که با این کار به نکته هایی در مورد کودکتان پی خواهید برد که تا به حال حتی به آن فکر هم نکرده بودید. در این مطلب از دکتر محمود برجعلی، روان شناس و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی خواسته ایم ما را در تفسیر معنای نقاشی کودکان کمک کند.

روان شناسی نقاشی کودکان

در تفسیر نقاشی کودکان باید از کجا شروع کنیم؟

از نظر روان شناسانی که در این زمینه تحقیق کرده اند، آدمی که توسط کودک کشیده شده یا خود اوست یا کسی است که برای او اهمیت ویژه ای دارد. اولین نکته ای که باید به آن توجه کنید، جنبه های کلی نقاشی است. مثلا باید توجه کنید که آدم در کجای کاغذ کشیده شده و ابعاد آن چگونه است، قرینگی رعایت شده یا خیر و... نکته مهم دیگر توجه به خطوطی است که کودک هنگام ترسیم از آنها استفاده کرده است.

پررنگی و کمرنگی خطوط، جاانداختن ها و حذف کردن ها، کلفتی و نازکی خطوط همه و همه معنا دارند و باید به آنها توجه کرد. در کل لرزش خطوط و منقطع بودن آنها، تکرارها و پاک کردن های زیاد نشانه نبود اعتماد به نفس و کمبود عزت نفس است. گاهی کودک اندام های خاصی را پررنگ و کلفت یا متفاوت می کشد که این مساله می تواند به معنی تعارض باشد که کودک با این نواحی خاص دارد.

به برخی از این معانی اشاره می کنید؟

بله، خطوط پررنگ و ضخیم تمایل به لذت جویی است اما اگر خطوط آنقدر با فشار کشیده شده باشند که به نظر برسد کاغذ در حال پاره شدن است، ممکن است نشانه نارضایتی و پرخاشگری و اعتراض باشد. از طرف دیگر خطوط نازک و کمرنگ نشانه حساس و ملایم بودن کودک است و گاهی نیز می تواند نشانه کمرویی و عدم اعتماد به نفس باشد. خطوط راه راه و موازی نشانه اضطراب هستند و سایه زدن های خاکستری ممکن است نشان از افسردگی داشته باشند.

اگر کودک بیشتر از خطوط شکسته و زاویه دار استفاده کرده، باید به نشانه های خشم، ناآرامی و مردانگی دقت کنید و اگر آدمک را با خطوط منحنی و نرم کشیده، می تواند نشانه ملایمت و انعطاف پذیری او باشد.

از اجزای صورت در یک نقاشی هم می توان معنای مشخصی را دریافت کرد؟

بله، سر بزرگ، نشانه غرور و خود دوست داری است و برعکس، سر کوچک نشانه انتقاد از خود و گاهی ناامیدی و افسردگی است. چشمان بزرگ می تواند نشانه برونگرایی باشد اما از طرف دیگر دیده شده، کودکانی که مدام در معرض چشم غره رفتن های اطرافیانشان هستند چشم ها را بزرگ تر از معمول می کشند. کودکان شکاک و بی اعتماد هم چشم ها را بزرگ می کشند. چشمان کوچک، برعکس، نشانه درونگرایی کودک است.

اگر کودک روی کشیدن مژه ها و ابروها تاکید کرده و وقت زیاد برای کشیدن جزییات آنها صرف کرده باشد، ممکن است نشانه دل مشغولی با زیبایی با وسواس باشد. لب های پهن و کلفت و دیده شدن دندان ها با پرخاشگری مرتبط است و لب های نازک و خطی نشانه اضطراب و تنش است.
اگر کودکی دهان را به صورت یک دایره کوچک بکشد، ممکن است نشانه شخصیت وابسته یا تاثیرپذیر او باشد. گردن بلند و ظریف نشانه میل به مهارکردن و همچنین میل به بزرگتر یا برتر شدن است و گاهی نیز می توان آن را به عنوان علامت جاه طلبی و تکبر تلقی کرد.

کودکانی که متمایل به سمت چپ کاغذ نقاشی می کشند

کودکانی که متمایل به سمت راست کاغذ نقاشی می کشند

تمایل به گذشته و عدم امیدواری به آینده

تمایل به آینده و عقیده به باز بودن راه پیشرفت

تمایل به رفتارهای هیجانی با مهار عقلی ضعیف

تمایل به رفترهای معقول با مهار عقلی قوی

دلبستگی بیشتر به مادر

دلبستگی بیشتر به پدر

دورن گرا

برون گرا


ویدیو مرتبط :
نقاشی روان منش

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

اهمیت نقاشی در سلامت روان کودکان



 

اهمیت نقاشی در سلامت روان کودکان

 

آیا می دانید طرح ها و عکس های متفاوتی که کودکتان می کشد ، نشانه چیست و چه اهمیتی دارد؟

 


تمرین نقاشی کودکان برای تقویت قوه تخیل


بسیار مفید خواهد بود که کودک شما بتواند الگوهایی از وقایع زندگی، اعم از الگوهای برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری و نیز الگوهای طراحی و راهبردی، استنتاج و ترسیم کند.

 

شما می‌توانید با استفاده از پازل‌های ساده، از سن پایین این عادت فکر کردن را در کودک تقویت کنید. از کودک خود بخواهید روی یک تکه کاغذ نقاشی بکشد و سپس از او بخواهید آن را به کمترین تعداد، یعنی دو قسمت ببرد و مجددا با استفاده از آن دو قسمت تصویر اصلی را بسازد، و بعد آن را به بیشترین تعداد ببرد و همین کار را انجام دهد.

 

به تدریج که کودک‌تان بزرگ‌تر می‌شود می‌توانید نقاشی‌های مفصل‌تری بکشید و مانند یک پازل پیچیده آن را به قطعات بیشتری تقسیم کنید.

 

شما می‌توانید با خواستن از کودک‌تان که صورت‌های شاد و صورت‌های غمگین بکشد به او کمک کنید تا با احساس‌های خود ارتباط برقرار کند و احساس‌های دیگران را بشناسد. عکس‌های افراد مختلفی را که می‌شناسد به او نشان دهید و از او بخواهید احساس افراد داخل عکس را بیان کند. این کار به کودک شما کمک می‌کند تا نه تنها احساس‌های مختلف را بشناسد، بلکه با دیگران همدلی کند و ارتباط نزدیک‌تری با آنها برقرار سازد.

 

اهمیت نقاشی در سلامت روان کودکان

 

بعدا می‌توانید او را با روزنامه‌ها مختلف آشنا کنید. بعضی از بچه‌ها حتی در بین هجده ماهگی به تماشای مجله‌های رنگی علاقه دارند و نام اشیایی را در آنها می‌گویند و به چیزهایی که نام آنها گفته می‌شود اشاره می‌کنند.

 

در سنین بالاتر می‌توان چهره‌ها را به آنها نشان داد و سوال‌هایی مانند فکر می‌کنی آن شخص چه احساسی دارد؟ یا چهره او چه احساسی را نشان می‌دهد؟ از آنها پرسید.

 

آنگاه می‌توان درباره اینکه چطور می‌توان با آنها همدردی کرد و یا آنها را آرام کرد، صحبت کرد. وقتی کودک‌تان کمی بزرگ‌تر شد می‌توانید آدمک‌هایی بکشید و از او بپرسید وضعیت‌های مختلف آنها از نظر احساسی چه مفهومی دارد.

 

بعدا از کودک خود بخواهید آدمک‌هایی بکشد و احساس‌های مختلف آنها را نشان دهد. از نقاشی برای گسترش دید کودک خود از جهان نیز می‌توانید استفاده کنید. یک فکر خیلی ساده این است که وقتی آب از دست‌تان می‌ریزد چه اتفاقی می‌افتد شما و کودکتان می‌توانید یک نقاشی بکشید که در آن یک ظرف آب واژگون شده و آب آن روی کف اتاق ریخته و یک حوضچه کوچک ساخته است. یا از لبه میز به صورت قطره‌ها و ترشح‌های درشت روی کف اتاق می‌ریزد.

این نوع تمرین‌ها حافظه کودک شما را تقویت می‌کند و ادراک‌های او را از دنیای اطراف عمق می‌بخشد. هر وقت که مشغول گفتن یا نوشتن داستان هستید یا زمانی که کودک‌تان آنقدر بزرگ شده است که این کارها را خودش انجام دهد، همیشه از او بپرسید که آیا می‌توان قسمتی از داستان را به تصویر کشید. ابتدا به او کمک کنید و بعدا از او بخواهید تصویری بکشد تا آنچه را در مخیله خود دارد تجسم کند و آن را با تصاویر نشان دهد، نه فقط با کلمات، حتی در حین گفتگو می‌توانید موضوع تصاویر ذهنی را مطرح کنید و او را وادار کنید تصویر ذهنی خود را با کلام و نه فقط با نقاشی بیان کند.

منبع : salamatiran.com