کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

بد غذایی در 3 تا 5 سالگی



چند کلمه کلیدی

 

مادر: فرزند 4 ساله من بسیار بد غذا است و هر نوع غذایی را نمی خورد.همیشه ما را مجبور به تهیه ی غذاهای فست فودی و یا چند غذای خاص می کند.چه کار کنیم که این مشکل برطرف شود؟
کارشناس: در چنین مواقعی شما چه کاری انجام می دهید؟
مادر: چند بار به او می گویم که همین غذایی که هست را باید بخوری. اما در نهایت مرا مجبور می کند که غذای مورد علاقه اش که اغلب سیب زمینی سرخ کرده و ساندویچ و ماکارونی است را برایش درست کنم. هرچه قدر هم که گرسنه باشد اگر غذا مورد علاقه اش نباشد با خوردن تنقلات، شکلات و بیسکویت خودش را سیر می کند. الگوی غذا خوردن بچه ها با هم متفاوت است برخی از بچه ها همه نوع غذایی را می خورند و برخی دیگر فقط بعضی غذا های خاص را می خورند و مهم این است که در روند رشد بچه اختلالی ایجاد نشود و غذایی که می خورد باید ارزش غذایی کافی را داشته باشد حجم زیاد ملاک نیست مهم رعایت وعده های مناسب غذایی و ارزش غذاست که باید رعایت شود .باید میان وعده های مناسبی برای فرزندتان در نظر بگیرید و از مصرف زیاد شیرینی و تنقلات چرب و شور در در میان وعده ها جدا خود داری کنید .والدین نباید شکلات و تنقلات مضر را در دسترس فرزندان قرار دهند.به جای قرار دادن شکلات روی میز بهتر است از میوه های خشک و توت یا کشمش استفاده کنید هرچند که اینها هم منابع غنی کالری هستند و باید به میزان کافی و لازم استفاده شوند .باید برای فرزندتان مشخص کنید که چه میان وعده هایی را و در چه ساعاتی می تواند بخورد ،در این موارد باید قانونمند باشید و این رعایت قانون را نیز به فرزندتان بیاموزید .باید حجم غذایی کمی را در بشقاب فرزندتان بریزید چون بچه ها معده ی کوچکی دارند و نمی توانند زیاد غذا بخورند ،حتی می توانید از بشقاب های کوچکی برای کشیدن غذا ی فرزندتان استفاده کنید .از خودش بپرسید که چه قدر غذا می خواهد و به همان اندازه ظرفش را پر کنید .وقتی والدین دادن میان وعده های نا مناسب و پر کالری را از وعده ی غذایی فرزندشان حذف کرنند و کنترل شده به فرزندشان غذا بدهند باعث می شود که فرزند موقع غذا خوردن گرسنه باشد و مقدار ی که لازم است غذا بخورد و به نیاز بدنی اش توجه کند .احساس گرسنگی به او کمک می کند که به میزان مشخصی غذا بخورد اما اگر سیر باشد همان مقدار کم را هم مصرف نخواهد کرد .پس باید آداب غذا خوردن را در منزل رعایت کنید و برنامه ی غذایی مشخصی  هم داشته باشید .شما می توانید برنامه ی غذایی کنونی فرزندتان را به مدت 10روز زیر نظر بگیرید و تمام لحظات و ساعاتی که شیرینی یا تنقلات می خورد را یادداشت کنید تا متجه شوید که دقیقاً در چه ساعاتی تمایل به خوردن چه چیز هایی دارد.این موارد والدین را با الگوی غذایی فرزندشان آشنا می کند تا بهتر بتوانند مشکلات غذایی او را دریابند و برایش راهکار و غذاهای مناسبی را جایگزین کنند .توجه داشته باشید که به هیچ عنوان قوانین و الگوهای غذایی که تعیین می کنید را تغییر ندهید حتی اگر بچه گریه کرد و یا داد و فریاد راه انداخت که برای مثال سیب زمینی سرخ کرده می خواهد شما نباید به خواسته ی  او پاسخ مثبت دهید چون او یاد می گیرد که هرچه بخواهد با گریه کردن یا قهر کردن بالاخره والدین کوتاه می ایند و برایش ان غذا را تهیه می کنند .
مادر: اگر بچه لج بازی کند و غذا نخورد آیا باعث ضعیف شدن  و بیماری نمی شود ؟
کارشناس: هیچ بچه ای با 1 یا 2 وعده غذا نخوردن نمرده است و پزشک هم تایید کرده که رشد بچه با این چیز ها دچا مشکل نمی شود شما باید این را به فرزندتان بیاموزید و بفهمانید که  اگر غذایی که مادر درست کرده را نخورد چیز دیگری برای جایگزین کردن وجود ندارد و در عین حال کسی برای خوردن غذا از او التماس نخواهد کرد .اگر بچه سر سفره غذا نخورد و رفت اما چند ساعت بعد اظهار پشیمانی و گرسنگی کرد از همان غذایی که مانده و برایش کنار گذاشته اید به او بدهید و حتی متذکر  شوید که اگر یک بار دیگر این کار را تکرار کرد و سر سفره با شما غذا نخورد دیگر برایش غذایی نگه نمی دارید .باید به ساعت غذایی بدن او هم توجه داشته باشید شاید شما و سایر اعضای خانواده برای مثال ساعت 2 ناهار بخورید اما فرزند کوچک شما ساعت 12 از مهدکودک می آید و ممکن است گرسنه باشد پس نیازی نیست که منتظر بمانید تا او هم با شما غذا بخورد و بهتر است که هر وقت گرسنه بود به او  غذایش را بدهید .
معمولاً هم بچه ها وقتی غرق بازی هستند غذا خوردن را فراموش می کنند و بهتر است که او را نسبت به زمان غذا خوردنش آگاه کنید یعنی قبل از شروع بازی به او بگویید که مثلا نیم ساعت دیگه وقت ناهار است و باید بازی ات را تمام کنی و غذا بخوری ،بعد دوباره به بازی کردن بپردازی چون به هر دلیلی که بخواهید بازی اش را قطع کنید او واکنش نشان خواهد داد .سعی کنید از هر راهی برای لذت بخش تر کردن غذا خوردن استفاده کنید برای مثال غذا را در ظرف های زیبا و عروسکی بکشید از انواع تزیینات استفاده کنید حتی می توانید از فرزندتان در چیدن میز و تزئین غذا کمک بخواهید حواستان باشد که غذا خوردن را به یک دعوا و جنگ خانوادگی تبدیل نکنید و تمام این روش ها را با آرامش باید پیش ببرید .می توانید در قانون خانوادگی که برای غذا خوردن تدوین می کنید یک تبصره هم بگذارید که هفته ای یا یک بار می تواند غذایی که دوست ندارد را نخورد و به جای آن یک چیز دیگر بخورد .
مادر: این کار چه تاثیری دارد؟
کارشناس: این باعث می شود که احساس کند برای غذا خوردنش حق انتخاب دارد اما فقط هفته ای یک بار و بدین ترتیب بهتر می تواند با آداب غذایی خانواده خود را تطبیق دهد و خیلی هم خود و هم دیگران را آزار ندهد .

خانم  دکتر حلی ساز

منبع:radiosalamat.ir


ویدیو مرتبط :
اگر در روح بد غذایی کنید

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

کودکان و چرخه ی بد غذایی




متخصصان تغذیه عقیده دارند کودکان باید مواد معدنی و ویتامین های موردنیاز خود را با تغذیه ای که از موادطبیعی دارند به دست بیاورند و از آن جمله می توان به موادغذایی چون شیر و سایر لبنیات,میوه و سبزیجات سبز, مواد پروتینی مانند مرغ ماهی گوشت و تخم مرغ و نان و غلات اشاره کرد.

سؤال اساسی این است که چه کودکانی به مکمل های ویتامینی نیاز دارند؟


کودکانی که به صورت معمول غذاهای سالم و تازه مصرف نمی کنند،کودکان ایرادگیری که به اندازه کافی غذا نمی خورند،کودکانی که به بیماری های مزمن از قبیل آسم یا بیماری های گوارشی مبتلا هستند به ویژه اگر در حال درمان باشند.

کودکان فعالی که به ورزش های فیزیکی سخت مشغول هستند،باید از مکمل های غذایی استفاده کنند. همچنین مصرف این مکمل ها برای کودکانی که به میزان زیاد Fast Food می خورند، کودکانی که گیاهخوار هستند و رژیم های بدون لبنیات یا رژیم های غذایی دیگر دارند و کودکانی که از نوشیدنی های کربوناتی استفاده می کنند که موجب کاهش ویتامین و دفع مواد معدنی بدن می شود، توصیه می کنند.

fast food

ویتامین و مواد معدنی مفید برای کودکان


* ویتامین A، موجب رشد و ساختن بافت ها،استخوان،پوست سالم،چشم و سیستم ایمنی می شود.بهترین منابع ویتامین A شامل شیر،پنیر،تخم مرغ و سبزیجات زرد و نارنجی مانند هویج، کدو و سیب زمینی شیرین است.

* ویتامین های خانواده B نیز به سوخت و ساز،تولید انرژی و سلامت سیستم عصبی و چرخشی کمک می کنند. منابع خوب این ویتامین ها گوشت،مرغ،ماهی،تخم مرغ،شیر، آجیل، پنیر، لوبیا و سویا است.

* ویتامین C، سلامت ماهیچه ها،بافت های متصل و پوست را تقویت می کند.مرکبات، توت فرنگی، کیوی، گوجه فرنگی و سبزیجات سبز مانند کلم بروکلی از جمله منابع سرشار از ویتامین C هستند.

* ویتامین D نیز به رشد استخوانها و دندانها و همچنین جذب کلسیم کمک می کند.منابع این ویتامین شیر، پنیر و ماست، زرده تخم مرغ و روغن ماهی است.

* کلسیم به رشد کودکان و ساخت استخوان های قوی کمک می کند.منابع آن شیر،پنیر، ماست،سویا و آب پرتقال های غنی شده است.

* آهن ماهیچه را می سازد و برای سلول های خونی بسیار ضروری است.کمبود آهن در دوران بزرگسالی به ویژه در دختران بسیار زیاد است.منابع سرشار آهن،گوشت قرمز، بوقلمون،اسفناج،حبوبات و آلو بخارا هستند.

گوشت قرمز

نکات مهم در ویتامین دادن به کودک


ویتامین ها را دور از دسترس کودکان قرار دهید تا آنها را مثل شکلات نخورند.همچنین از مصرف بیش از اندازه مکمل ها خودداری کنید،چرا که موجب مسمومیت می شود.

اگر فرزند شما از داروی خاصی استفاده می کند،ابتدا از پزشک درباره تداخل داروها با ویتامین ها و مواد معدنی بپرسید تا با مشکل روبه رو نشوید.در ضمن توجه کنید که حتماً مکمل ها را از داروخانه تهیه کرده و از مکمل هایی استفاده کنید که دارای برچسب تأییدیه وزارت بهداشت است.

نقش تغذیه در رشد قدی کودکان


کوتاهی قد کودکان ممکن است در دو مرحله قبل از تولد (مرحله جنینی) و پس از تولد یا در هر دو مقطع اتفاق بیفتد.

در دوران بارداری،مادر نقش مهمی در این زمینه ایفا می کند،به نحوی که مصرف ناکافی ریز مغذی ها به همراه استعمال دخانیات در دوران بارداری به رشد ناکافی و کم وزنی کودک در هنگام تولد می انجامد،بنابراین،مکمل یاری غذایی و اجتناب از سیگار برای چنین مادرانی ضروری خواهد بود.علاوه بر انرژی،وجود چندین اسید چرب ضروری به همراه اسید آمینه ضروری (که در ساختمان پروتئین ها وجود دارند) برای رشد و نمو کافی کودکان لازم است.

مصرف طولانی مدت غذاهایی که پروتئین آنها کیفیت پائینی داشته و درنتیجه همه اسیدهای آمینه ضروری را به حد کافی برای بدن کودک تأمین نمی کند، به کندی یا توقف رشد کودک می انجامد.

البته مصرف غذاهایی که چربی زیادی داشته باشند نیز موجب میشود که پروتئین ها در حد نیاز،به بدن کودکان نرسند و همین برای رشد مشکل ساز خواهد بود.علاوه بر انرژی و چربی و پروتئین دریافت کافی ریز مغذی های مختلف یعنی ویتامین ها و املاح نیز برای رشد کافی و مناسب کودکان ضروری است.

نقش چند ریز مغذی در تأمین رشد کافی کودکان شناخته شده است.اما این که کدام یک از آنها بیشترین تأثیر را در تأخیر و کندی رشد کودکان دارد،هنوز مشخص نیست.کمبود روی در کاهش رشد قدی کودکان نقش دارد. کمبود متوسط تا شدید ویتامین A، آهن، کلسیم و ید نیز در تأخیر رشد کودکان نقش مهمی دارند.

کمبود روی تا حدود زیادی به ناکافی بودن آن در رژیم غذایی، جذب ناکافی آن از رژیم غذایی با اختلال جذب و ازدست دادن روی با فعل و انفعالات، بدن (مثلاً در هنگام اسهال) بستگی دارد.

تحقیقات نشان داده است خوردن غذاهای حیوانی به همراه مکمل های غذایی دیگر در مقابله با کاهش رشد کودکان مؤثر است.در بعضی شرایط مصرف شیر (بهترین منبع کلسیم) میزان رشد کودکان را بهبود می بخشد.

کمبودهای غذایی در دوران کودکی،حتی در صورتی که مکمل های ویتامینی و غذایی در ابتدای خردسالی کودک به او داده شود بازهم نمی تواند از کوتاهی قد کودک جلوگیری کند. در کودکان «از رشد مانده»، دادن یکی یا برخی از مکمل ها تأثیر چندانی نخواهد داشت، بلکه توصیه می شود از مخلوط مکمل ها استفاده شود.

براین اساس مصرف غذا درحد متعادل، مناسب و از تمام گروه های غذایی همراه با مکملهای غذایی توصیه شده از سوی پزشک، بسیار مهم است. باید توجه داشت استفاده از مکمل های غذایی حاوی ریزمغذی ها به خصوص در کودکان باید با نظر پزشک متخصص انجام شود.

مطالب پیشنهادی:

آیا کودک نوپای شما بد غذاست؟

آنچه مادران در تغذيه کودکشان باید بدانند

رابطه بین مواد غذایي و شب ادراي كودكان

اگر نگران تغذیه کودک سرما خورده هستید!

تغذیه کودک در شش ماه اول زندگی

اشتهاي كودكان يك تا 2 ساله چگونه است؟