کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

آیا می‌توان از دیابت بارداری پیشگیری كرد؟


پشت ویترین شیرینی فروشی می‌ایستد، دستش را روی شكمش می‌گذارد و به راهش ادامه می‌دهد. زنی كه قند خونش در آزمایش‌ها بالاتر از حد میانگین تشخیص داده شده، همیشه نگران مبتلا شدن به دیابت بارداری است.


مجله سیب سبز - نیلوفر جامه‌بزرگی: پشت ویترین شیرینی فروشی می‌ایستد، دستش را روی شكمش می‌گذارد و به راهش ادامه می‌دهد. زنی كه قند خونش در آزمایش‌ها بالاتر از حد میانگین تشخیص داده شده، همیشه نگران مبتلا شدن به دیابت بارداری است؛ مشكلی كه نه تنها می‌تواند سلامت او را به خطر بیندازد، بلكه با جان جنینش هم در می‌افتد و خوردن چند عدد شیرینی یا چند قاشق برنج بیشتر در دوره بارداری را برایش به یك حسرت تبدیل می‌كند. دكتر اسدالله رجب، رئیس انجمن دیابت ایران تغییرات هورمونی را دلیل ابتلا به دیابت بارداری می‌داند و دكتر فاطمه رحیمی ‌شعر‌باف، فوق تخصص طب مادر و جنین، معتقد است زنی كه دیابت بارداری را تجربه می‌كند، حتی پس از زایمان در معرض ابتلا به دیابت نوع دو است.

فورا آزمایش خون بدهید

دیابت نوع یك، دیابتی است كه به علت تخریب سلول‌های ترشح‌كننده انسولین ایجاد شده است. درواقع كم بودن انسولین در بدن این افراد باعث دیابت شده است. دیابت نوع دو به علت اختلالات پیش‌رونده در ترشح انسولین و مقاومت به آن ایجاد می‌شود. دیابت بارداری هم دیابتی است كه در دوران بارداری تشخیص داده می‌شود. اگر قند خون مادر در نیمه اول بارداری بالا باشد؛ در این صورت دیابت قبل از بارداری و درصورتی‌كه در نیمه دوم بعد از بارداری قند خون بالا تشخیص داده شود، مادر دچار دیابت بارداری شده است.

آیا می‌توان از دیابت بارداری پیشگیری كرد؟

جنین‌تان در خطر است؟

قند خون بالا با خطراتی برای مادر و جنین همراه است. مادران مبتلا به دیابت ممكن است كودكانی با وزن بالاتر از حد طبیعی به دنیا بیاورند كه زایمان را نیز مشكل‌تر می‌كند. عموما مادران دیابتی بعد از زایمان بیشتر گرفتار خون‌ریزی می‌شوند و چون غلظت خون بیش از حد طبیعی مادر وارد بدن جنین می‌شود، نوزادی با نقص عضو متولد می‌شود. نوزادانی كه از مادرانی دیابتی متولد می‌شوند، ممكن است بعد از تولد دچار افت قند خون شوند. در ماه نهم بارداری جنین‌هایی با مادران مبتلا به دیابت بارداری بیشتر در شكم مادرشان از بین می‌روند. احتمال سقط جنین‌ها زیر پنج ماه هم بیشتر می‌شود. مادران دیابتی باردار، تحمل گلوكز خود را از دست می‌دهند؛ بنابراین لازم است رژیم غذایی فاقد گلوكز را انتخاب کرده و با مشورت پزشك از دارو یا تزریق استفاده كنند.

قند خون‌تان باید چقدر باشد؟

همه مادران در همان ویزیت اولیه، با انجام آزمایش قند خون ناشتا از سطح نرمال قند خون‌شان مطلع می‌شوند.  مقادیر طبیعی قند خون دوران بارداری با افراد عادی متفاوت است.  میزان قند خون مادران باردار در زمان ناشتا باید حدود 95 و قبل از غذا حدود 120 باشد؛ درحالی‌كه میزان قند خون مناسب در افراد معمولی، هنگام ناشتا 125 و قبل از غذا بالای دویست است. تمام مادران برای غربالگری، در هفته 24 تا28 نیز آزمایش‌های دقیق‌تری انجام می‌دهند. درصورتی‌كه این آزمایش‌ها سطح طبیعی قند خون را نشان ندهند، مادر به دیابت مبتلا شده است. ‌نشانه دیگری که در مادران مبتلا به دیابت وجود دارد، آب زیاد آمنیوتیك اطراف جنین است. با بزرگ بودن اندازه رحم، پزشك با سونوگرافی بررسی دقیق‌تری انجام می‌دهد.

دیابت بارداری ماندگار است؟

50 درصد مادرانی كه در دوران بارداری به دیابت مبتلا می‌شوند، با پایان دوران بارداری كاملا بهبود پیدا می‌كنند؛ اما 50 درصد بقیه به دیابت نوع دو دچار می‌شوند. مادرانی كه وزن بالا دارند و ورزش نمی‌كنند به احتمال بیشتری دیابتی می‌مانند؛ باید توجه داشته باشید كه از تغذیه و تحرك مناسبی برخوردار باشید تا بعد از بارداری گرفتار دیابت نشوید. برای تغذیه مناسب می‌توانید از پزشك تغذیه كمك بگیرید. مادرانی كه در بارداری اولیه خود دیابت بارداری را تجربه كرده‌اند، در بارداری بعدی بیشتر در معرض خطر هستند؛ این مادران به احتمال 30 درصد بیشتر از مادران دیگر به دیابت بارداری دچار می‌شوند.

اگر قصد باردار شدن دارید...

زوج‌هایی كه ناخواسته باردار می‌شوند، شانس انجام آزمایش‌های قبل از بارداری را از دست می‌دهند. با برنامه‌ریزی قبل از باردار شدن آزمایش‌های مورد نیاز را انجام دهید تا در سلامت كامل باردار شوید و دوران خوبی را سپری كنید. گذشته از این تا زمانی كه از پایین بودن قند خون‌تان مطمئن نشده‌اید، با كمك یك متخصص تغذیه رژیمی مناسب برای كم كردن قند خون‌تان بگیرید.

اگر در معرض خطر هستید...

خانمی كه با وزن110 كیلوگرم اقدام به بارداری می‌كند، سلامت خود و جنین‌اش را به خطر می‌اندازد؛ پس قبل از بارداری حتما وزن و فشار خون‌تان را چك كرده و در مراحل اولیه بارداری مرتب به پزشك مراجعه كنید. بیشتر ارگان‌های جنین تا سه ماهگی شكل می‌گیرد، پس آزمایش‌های مورد نیاز را قبل از سه ماهگی انجام دهید. اگر در گروه افراد پرخطر قرار دارید یا به دیابت مبتلا هستید، دلهره به دل‌تان راه ندهید؛ شما هم می‌توانید با كمی ملاحظه دوران بارداری خوبی را تجربه كنید.

هورمون‌ها كار دست‌تان می‌دهند

دكتر اسدالله رجب، رئیس انجمن دیابت ایران می‌گوید: نوعی از دیابت كه به علت تغییرات هورمونی در دوران بارداری ایجاد می‌شود، دیابت بارداری است که در دوران بارداری تشخیص داده می‌شود؛ درواقع نوعی اختلال در تحمل گلوكز مادران باردار و تغییرات هورمونی در بارداری است كه مقاومت به انسولین را ایجاد می‌كند.

هفته اول را جدی بگیرید

می‌توانید پیشگیری كنید؟

به همه خانم‌های باردار توصیه می‌شود، در هفته 24 تا 28 بارداری از نظر دیابت كنترل شوند. مادرانی كه در معرض خطر هستند، حتما قبل از بارداری یا در هفته اول كه متوجه بارداری‌شان شدند، باید فورا به پزشك مراجعه كنند تا از نظر دیابت كنترل شوند.

آیا می‌توان از دیابت بارداری پیشگیری كرد؟

مراقب مغز جنین‌تان باشید

ممكن است جنین سقط شود؟

قند بالا رشد و نمو جنین را با خطر مواجه می‌كند؛ ممكن است كودك با وزن بالا متولد شود. نوزاد بیش از 4 كیلوگرم، زایمان پرخطری برای مادر و نوزاد ایجاد می‌كند. خطر سقط جنین در مادرانی كه دیابت بارداری دارند، بیشتر است. خصوصا در سه ماهه اول این بارداری‌ها ممكن است خطراتی برای اعضای بدن جنین و مشكلات ارگانیك در نوزاد ایجاد شود و اثرات نامطلوبی روی مغز و قند جنین بگذارد.

حواس‌تان به دوز انسولین باشد

كیسه آب‌تان پاره نشود

یكی از علائمی كه در دوران بارداری باتوجه به آن می‌توان به بیماری دیابت مشكوك شد، بیشتر شدن مایع آمنیوتیك است كه پزشك با مشاهده مایع بیشتر در اطراف جنین آزمایش‌های دقیق‌تری را تجویز می‌كند. دوز انسولین خانم باردار سه برابر انسولین خانم معمولی است که در درمان آن هم از انسولین استفاده می‌شود و قرص جایگاهی ندارد.

شما هم در خطرید؟

مادرانی كه چاق هستند یا اضافه وزن دارند، لازم است قبل از بارداری با برنامه‌ریزی ، وزن خود را تا حد نرمال پایین بیاورند. در دوران بارداری تغذیه متفاوت است و وزن به‌طور ناگهانی افزایش پیدا می‌كند كه بستر مناسبی برای دیابت بارداری ایجاد می‌شود. اضافه وزن و چاقی از عوامل مهم دیابت بارداری هستند؛ اگر هم قصد دارید اضافه وزن دوران بارداری‌تان را به دیابت ربط دهید، باید بدانید قند خون در دوران بارداری آنقدر بالا نیست كه شما دچار اشتهای كاذب شوید. خانم‌هایی كه در اقوام درجه یك‌شان، افراد مبتلا به دیابت دارند، بیشتر در معرض خطر هستند و مادرانی كه در بارداری قبلی نوزادانی با وزن بالاتر از 4 كیلوگرم به دنیا آورده باشند یا سقط‌های مكرر داشته‌اند، شانس بیشتری برای ابتلا به دیابت دارند.


ویدیو مرتبط :
مواد غذایی برای پیشگیری از دیابت

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

پیشگیری از بارداری بصورت اضطراری



 

پیشگیری از بارداری بصورت اضطراری

 

روش جلوگیری از بارداری بصورت اضطراری به مجموعه ای از روشها و تكنیكهایی اطلاق می شود كه در صورتی كه نزدیكی بدون استفاده از یكی از راههای مطمئن پیشگیری از بارداری انجام شود و یا علیرغم استفاده از یك روش مشخص، اتفاقی مانند پاره شدن كاندوم و یا نظیر آن رخ دهد، می توان از آن استفاده كرد.

 

البته باید در نظر داشت كه این روش به هیچ وجه از انتقال بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمی كند.


رایجترین روش پیشگیری بصورت اضطراری، مصرف قرصهای معمولی خوراكی ضد بارداری HD است كه به نام "قرص صبح روز بعد" مشهور شده اند. البته این نام مناسبی نیست چون نیازی به صبر كردن تا صبح روز بعد نیست و بهتر است در اولین فرصت بعد از نزدیكی بدون محافظت، از این روش استفاده شود.

 


در چه مواقعی می توان یا باید از این روش استفاده كرد؟


موارد استفاده از این روش زمانی است كه نزدیكی از طریق واژن صورت گیرد در حالیكه هیچ روش پیشگیری از بارداری استفاده نشده یا بطور ناصحیح و غیر كارآمد استفاده شده باشد. این موقعیت ها می تواند شامل موارد زیر باشد:


زمانی كه علیرغم استفاده از كاندوم مردانه، در زمان نامناسبی خارج شود یا پاره شود.


زمانی كه علیرغم استفاده از دیافراگم یا كلاهك دهانه رحم، بطور زودهنگام بیرون آید و یا بعد از نزدیكی بلافاصله خارج شود.


مقاربت بعد از فراموش كردن اتفاقی یك قرص از دوره قرصهای جلوگیری از بارداری انجام شود.


در صورت استفاده از روش تقویمی، محاسبه زمان تخمك گذاری بطور ناصحیح انجام شود و نزدیكی كامل در زمان باروری زن انجام شده باشد.


برنامه استفاده از روش طبیعی یا انقطاع در نزدیكی با شكست مواجه شود.


نزدیكی بدون استفاده از هیچ روش پیشگیری در حالیكه تصمیم برای بارداری وجود ندارد.




روش اضطراری پیشگیری از بارداری چقدر موثر است؟


اثربخشی این روش به نحوه صحیح استفاده و بخصوص زمان مصرف قرصها بستگی دارد. این روش صد درصد موثر نیست، اما تقریبا در 98% موارد از حاملگی پیشگیری می كند. یعنی از هر 100 خانمی كه از این روش برای پیشگیری از بارداری استفاده می كنند حدود 2 نفر در طول یكسال حامله می شوند. اگرچند بار از این روش استفاده شود، تاثیر آن كمتر شده و احتمال بارداری بیشترمی شود. بنابراین این روش فقط برای موارداضطراری بكار می رود و نباید بطور مداوم، بعنوان یك روش پیشگیری بكار رود. بلكه پس از استفاده از این روش، فرد باید به پزشك یا مراكز بهداشتی درمانی مراجعه كرده و پس از مشاوره، یكی از روشها را بصورت دائمی انتخاب كند.

 


زمان و نحوه مصرف آن چگونه است؟


باید در دو نوبت با فاصله 12 ساعت هر بار 2 قرص HD خورده شود.


در واقع بعد از مقاربتی كه احتمال بارداری دارد در اولین فرصت 2 قرص خوراكی HD همراه با شیر یآب زیاد مصرف می شود. باید دقت كرد كه قرص نوبت اول در زمانی خورده شود كه نوبت دوم را بتوان 12 ساعت پس از آن مصرف كرد. مصرف نوبت اول را نباید بی دلیل به تاخیر انداخت، زیرا میزان تاثیر ممكن است با گذشت زمان كاهش یابد.


اگر قرص نوع LD در دسترس باشد،‌ باید در هرنوبت 4 قرص مصرف كرد.


نكته مهم: اگر بیش از 72 ساعت (3 روز) از مقاربت گذشته باشد، استفاده از روش اضطراری توصیه نمی شود و باید در این موارد با پزشك مشورت كرد.

 



عملكرد آن بر بدن به منظور پیشگیری از بارداری چیست؟


مصرف این قرصهای هورمونی با متوقف كردن تخمك گذاری یا تداخل در جایگزینی تخمك لقاح یافته در رحم می تواند مانع حاملگی شود. از آنجا كه تخمك لقاح یافته ظرف مدت كوتاهی در قسمتی از رحم جایگزین می شود، زمان استفاده از این روش بسیار حائز اهمیت است. در واقع اگر عمل جایگزینی اتفاق افتاده باشد استفاده از این روش مانع از پیشرفت روند بارداری نشده و موجب بروز سقط نخواهد شد.

 

 

عوارض جانبی آن چه خواهد بود؟


قرصهای خوراكی اگر به روش اضطراری ذكر شده در بالا مصرف شوند، معمولا عارضه جانبی خطرناكی ندارند. با این حال ممكن است باعث عوارض جانبی موقتی شوند كه رایج ترین آنها تهوع است و می توان برای پیشگیری یا برطرف كردن آن از یك داروی ضد تهوع نیز استفاده كرد. تقریبا در نیمی از مصرف كنندگان از این روش تهوع دیده می شود و ممكن است در تعدای از مصرف كنندگان استفراغ هم وجود داشته باشد. گاهی ممكن است سردرد، سرگیجه، گرفتگی شكم و یا احساس پری و درد در سینه ها نیز رخ دهد كه البته همه عوارض جانبی گذرا بوده و معمولا‌ پس از یك تا دو روز رفع می شوند. بعلاوه استفاده از این روش تاثیر در میزان باروری فرد در آینده نخواهد داشت.

 

 

پیشگیری از بارداری بصورت اضطراری

 


اگر بلافاصله بعد از خوردن قرصها، استفراغ كردم چه باید بكنم؟


اگر فرد در طول دو ساعت پس از مصرف قرصها در نوبت اول یا دوم، دچار استفراغ شد، در اولین فرصت باید 2 قرص دیگر HDمصرف كند. اگر این اتفاق بعد از خوردن قرصها در نوبت اول رخ دهد، قرصهای نوبت دوم كماكان باید 12 ساعت بعد از نوبت اول مصرف شوند. تزریق یك آمپول ب 6 بصورت عضلانی میتواند در كاهش تهوع موثر باشد. استفراغ اگر بیش از دو ساعت بعد از مصرف قرصها رخ دهد، اهمیتی ندارد زیرا دارو جذب شده است.

 



آیا مصرف بعضی از داروها ممكن است كارآیی این روش را كاهش دهد؟


بعضی از داروهایی كه بطور كلی اثربخشی قرصهای ضدبارداری را كاهش می دهند ممكن است در كارآیی این روش نیز اختلال ایجاد كنند. برخی از این داروها عبارتند از ریفامپین (نوعی آنتی بیوتیك)، گریزوفولوین (داروی ضد قارچ خوراكی)، باربیتوراتها و برخی از داروهای ضد صرع.

 


چه مدت بعد از این روش باید پریود شوم؟


پس از مصرف هیچ علامت فوری كه نشان دهد قرصها اثر كرده یا نكرده اند، وجود ندارد و فقط قاعدگی باید به موقع، چند روز زودتر یا دیرتر رخ دهد. اگر شروع قاعدگی، بیش از یك هفته به تاخیر افتد و یا هر مورد خاص دیگر وجود داشته باشد، باید به پزشك مراجعه كرد. نكته مهم این است كه اگر بعد از مصرف قرصها، دوباره مقاربتی انجام شود كه احتمال بارداری در آن وجود داشته باشد، قرصهای قبلی خورده شده از بارداری مجدد جلوگیری نمی كنند.

 


آیا استفاده از این روش در دوران شیردهی بی خطر است؟


مقدار استروژن موجود در قرصهای تركیبی ضد بارداری می تواند در مقدار و كیفیت شیر مادر تاثیر منفی داشته باشد. اما بنظر نمی رسد كه استفاده كوتاه مدت آن این تاثیر را بگذارد. بعلاوه هورمون ترشح شده در شیر آثار نامطلوبی در شیرخوار نخواهد داشت.




در صورت استفاده از این روش چه زمانی نیاز به مراجعه به پزشك خواهم داشت؟


تاخیر در قاعدگی بیش از یك هفته.


ادامه خونریزی نامنظم یا وجود دردهای كرامپی شكم بطور مداوم.


درد شدید در ناحیه شكم یا لگن.


احتمال بارداری.


احتمال ابتلا به بیماریهای مقاربتی

منبع:irib.ir