کودکان


2 دقیقه پیش

با بطری نوشابه برای پسر کوچولو هواپیما بسازید

به جای خریدن اسباب بازی های گران قیمت ، می توانید با استفاده از ابزاری که در خانه در اختیار دارید اسباب بازی هایی با کمک فرزندان خود بسازید که هم در هزینه ها صرفه جویی می ...
2 دقیقه پیش

از رایحه درمانی نوزادان بیشتر بدانید

آیا شما می خواهید برای مراقبت از نوزاد خود، یک رویکرد جامع تری را انتخاب کنید؟ آیا شما به عنوان یک پدر و مادر به دنبال درمان های طبیعی برای بچه های کوچک خود هستید؟ آیا می ...

آموزش درست غذا خوردن به بچه ها



غذا خوردن کودک,آموزش غذا خوردن به کودک,غذای کودک,تغذیه کودک

 بسیاری از والدین از یاد دادن آداب غذا خوردن به فرزندشان کلافه هستند. آنها آرزوی روزی را دارند که فرزندشان بدون آنکه سس گوجه فرنگی را روی لباسش بریزد، غذایش را تمام کند یا حداقل تا شعاع دوری از دور دهانش غذا نچسبیده باشد. واقعیت این است که غذا خوردن بچه‌ها تا زمانی که آداب آن را یاد نگرفته باشند برای بسیاری از والدین مانند کابوس است. تا زمانی که شما با عجله و سرپایی غذا بخورید و وقت کافی برای گذراندن شام و ناهار با فرزندتان نداشته باشید نباید منتظر بروز معجزه‌ای در روش غذا خوردن کودک‌تان باشید. در اینجا برخی روش‌هایی که می‌تواند به شما کمک کند خود و فرزندتان از خوردن غذا لذت ببرید می‌آوریم.

بیشتر غذا خوردن و کمتر بازی کردن


هدف:وقتی کودک حباب در شیر درست می‌کند شاید حوصله‌اش سر رفته باشد، سیر شده باشد، غذا را دوست نداشته باشد یا فقط شیطانی کند.

 چطور به هدف برسید: یکی از مهم‌ترین اهداف شما ایجاد احساس مثبت نسبت به غذاست به همین دلیل بچه‌ها باید بتوانند سر میز سرگرم شوند. فقط باید حواس‌تان باشد چه نوع سرگرمی‌هایی جزء ممنوعیت‌های خانوادگی است. زمانی که کودک بیش از حدی که اجازه دارد با غذا بازی می‌کند، وقت آن است که شما وارد عمل شوید و بگویید: «به نظر می‌رسه غذات رو تموم کردی و دیگه سیر شدی» و غذا را از جلویش بردارید.

لباس‌هایی که کثیف می‌شود


هدف: وقتی کودک مدام دست‌های کثیفش را با لباسش پاک می‌کند ممکن است این یک حرکت ناخودآگاه باشد. او به دنبال سریع‌ترین راه برای خلاص شدن از چربی غذاست.

فرزندتان در کنار میز غذا یک جنتلمن است


چطور به هدف برسید: می‌توانید با دادن جایزه شروع کنید. اگر پسرتان عاشق جمع کردن کارت ماشین است می‌توانید به او پیشنهاد دادن چند کارت را بدهید به شرط آنکه در طول خوردن غذا از آستین‌هایش استفاده نکند تا صورتش را تمیز کند. کار دیگری که می‌توانید انجام دهید دادن جایزه دستمال طلایی است.  می‌توانید آن را به فردی از اعضای خانواده بدهید که در طول هفته بدون تذکر در سر میز غذا بوده است. روش دیگری که احتمال دارد تاکنون امتحان نکرده باشید این است که هنگام خوردن غذا لباس آستین کوتاه به کودک بپوشانید. به این ترتیب چیزی که همیشه با آن دهانش را پاک می‌کرد دیگر در دسترس نیست.  اگر خواست دست‌هایش را با شلوارش پاک کند می‌توانید شلوارش را دربیاورید. به خاطر داشته باشید این کار را فقط در خانه و فقط تا زمانی که او یاد بگیرد از لباس‌هایش به عنوان دستمال استفاده نکند، انجام دهید.

جویدن با دهان باز


هدف: بچه‌ها علاقه خاصی به خوردن لقمه‌های بزرگ دارند که خب این به آن معناست که آنچه در حال جویدن آن هستند، کاملا مشخص می‌شود.

چطور به هدف برسید:  وقتی شما از یک قاشق بزرگ استفاده می‌کنید یا با چنگال بزرگ غذا را داخل دهان کودک می‌گذارید قبل از آنکه به دهان برسد کلی مشکل ایجاد می‌کند.

خب، چرا نصف آن را داخل بشقاب نمی‌ریزید؟ اگر برای این کار دیر شده به فرزندتان توضیح دهید که اگر با دهان پر صحبت کند چیزی نمی‌فهمید. به کودک هیجان‌زده‌تان اطمینان دهید که وقتی لقمه‌اش را خورد و قورت داد می‌تواند درباره موضوعی که می‌خواست حرف بزند و شما سراپا گوش هستید. کار بامزه‌ای که می‌توانید انجام دهید این است که یک پیام خانوادگی برای کسی که دهانش پر است اما می‌خواهد مطلب مهمی را بگوید بگذارید تا بعد از خوردن غذا مطمئن باشد دیگر اعضای خانواده به صحبت او گوش خواهند کرد.

  غذا خوردن کودک,آموزش غذا خوردن به کودک,غذای کودک,تغذیه کودک

 از خوشمزه نبودن شاکی است؟


هدف:  نحسی کردن هنگام غذا خوردن این روزها عادت بسیاری از کودکان شده است و نگرانی از احساسی که به غذا دارند، طبیعی نیست. بنابراین این سخت است که تشخیص دهید درباره غذاها دقیقا به چه چیزی فکر می‌کنند. مهارت‌های اجتماعی مسئله‌ای نیست که خود به خود کودک آن را بلد باشد بنابراین شما باید به بهترین شکل آن را به کودک بیاموزید تا بتواند نظرش را درباره غذا درست بیان کند.

چطور به هدف برسید:  به کودک 4-3 ساله‌تان بگویید از کلماتی مانند«اَه» و «ایش» برای غذایی که احساس خوبی نسبت به آن ندارد، استفاده نکند. از او نخواهید دروغ بگوید بلکه به او عباراتی یاد دهید که کمتر آزاردهنده هستند؛ عباراتی مانند «نه ممنونم، شاید دفعه بعد امتحان کردم» یا«ببخشید به نظرم خوشمزه نمیاد» حتی می‌توانید به فرزندتان کدی را یاد دهید که برای توصیف غذایی که دوست ندارد، استفاده کند.

به کار زشتش بی‌توجهی کنید


هدف: بچه‌ها آروغ زدن را دوست دارند ولی این اصلا پسندیده نیست. این توجه زیادی را ایجاد می‌کند (از سوی خواهر، برادر و دوستان). بچه‌ها عاشق رفتارهایی هستند که واکنش زیادی ایجاد می‌کند.

چطور به هدف برسید:  ماموریت شما این است که یک تماشاچی کاملا بی‌حوصله باشید از آروغ زدنش چشم‌پوشی کنید و درباره موضوع دیگری حرف بزنید مثلا درباره آب و هوا، کارتان یا دکوراسیون خانه. اگر بچه‌های دیگر نتوانستند خودشان را نگه دارند و خندیدند، او را برای مدت کوتاهی تنبیه و از میز دور کنید. شما همچنین می‌توانید فشار برابر ایجاد کنید. یکی از مادران توضیح می‌دهد «وقتی دخترم 8 ساله بود و مدام آروغ می‌زد به او گفتم چطور وقتی یکی از دخترخاله‌هایش که هم سن او بود و در مقابل 3 خواهر دیگرش آروغ زد آنها به او گفتند کار بچگانه‌ای انجام داده است. دخترم دخترخاله‌هایش را خیلی دوست دارد بنابراین آروغ زدنش را فراموش کرد.»

غذا نخوردن با دست


هدف: استفاده از وسایل خوردن می‌تواند برای بسیاری از بزرگ‌ترها هم چالش‌برانگیز باشد چه برسد به یک کودک10-9 ساله. او وقتی گرسنه است تکنولوژی ممکن است دیگر برایش کارساز نباشد. مهارت‌های اولیه میز غذا مانند استفاده از چاقو و چنگال می‌تواند کمی دیرتر خود را نشان دهد.

 چطور به هدف برسید:  نسبت به وسایلی که کودک می‌خواهد استفاده کند انعطاف‌پذیر برخورد کنید، مثلا اگر فرزندتان یک چنگال بزرگ خواست برایش بیاورید. اگر در به کار بردن چنگال هنوز مشکل دارد سعی کنید فعلا روی قاشق تمرکز کنید. او هرچه بیشتر ببیند که دیگران با چنگال چه غذاهایی را می‌خورند بیشتر دلش می‌خواهد از وسایل استفاده کند. استفاده از قاشق و چنگال‌های پلاستیک می‌تواند استفاده از این وسایل را راحت‌تر کند.

نشستن روی صندلی


هدف: اگر کودک سرپا غذا می‌خورد یا در حالی که با قطارش بازی می‌کند قاشق غذا را به دهان می‌برد شاید در صندلی که روی آن قرار دارد راحت نیست. وقتی پاهای کودک آویزان باشد برای او سخت‌تر خواهد بود که از دست‌هایش استفاده کند و زمان بیشتری بنشیند.

چطور به هدف برسید: اگر لازم بود یک زیرپایی برای او قرار دهید یا بالشی پشتش بگذارید. به صورت ایده‌آل او باید در زاویه 90درجه با صندلی قرار داشته باشد. حواس‌تان باشد چیزی را زودتر از زمان رشد کودک‌تان از او نخواهید. توانایی کودکان متفاوت است اما یک کودک 3 ساله می‌تواند بین 7 تا 10 دقیقه بنشیند.

 در مورد کودکان 6 تا8 ساله کودک باید بتواند زمان غذا خوردن بنشیند که حدود 20 تا 30 دقیقه است. اگر در این سن کودک ایستاده غذا می‌خورد او را مجبور کنید همه غذاهایی را که زمین ریخته جمع کند.

منبع:مجله سیب سبز


ویدیو مرتبط :
درست غذا خوردن

خواندن این مطلب را به شما پیشنهاد میکنیم :

آموزش آداب غذا خوردن سر میز به کودک



آداب غذا خوردن,غذا خوردن کودک

  این پرسش و پاسخ ها حول کودکان پیش دبستانی می چرخد که هنوز بلد نیستند درست پشت میز بنشینند و غذا بخورند.
من می خواهم فرزند پیش دبستانی ام رفتار بهتری سر میز داشته باشد، چه باید بکنم؟
با این ایده شروع کنید که زمان غذاخوردن لحظه بسیار لذت بخشی است و اگر به خوبی پیش برود به همه خوش می گذرد. در مورد رفتارهای خوب و مناسب با کودک خود صحبت کنید و این شهامت را به او بدهید که انسان مودب و با شخصیتی است. برای او قوانین واقعی تعیین کنید و تا زمانیکه به درست پشت میز نشستن و درست غذا خوردن عادت کند، سرسختانه به قوانین خود پایبند باشید.


در این سن چه مسایلی را می توانم به او بیاموزم؟
کودک در این سن هنوز آمادگی لازم برای یادگیری رفتارهای غذاخوردن مثل اینکه چنگال یا قاشق را با کدام دست باید بگیرد، را ندارد اما اینقدر بزرگ شده است که  مسایل ابتدایی را یاد بگیرد. البته این مساله نیز به سن او که آیا مهد کودک می رود یا پیش دبستانی بستگی دارد. اما مواردی که در این بازه سنی می توانید به کودک خود بیاموزید شامل موارد زیر هستند:


شستن دست ها پیش از غذا خوردن
عدم استفاده از اسباب بازی هنگام غذاخوردن
نباید غذا را پرت کرد یا با دست قاپید و گرفت
نباید قاشق و چنگال را روی میز زد و صدا ایجاد کرد
نباید غذا را از دهان بیرون ریخت
هنگامی که دیگران غذا می خورند نباید اطراف اتاق دوید و جیغ و داد کرد
باید از واژه های «لطفا» و «ممنون» استفاده کرد
به جای دست باید از قاشق و چنگال استفاده کرد
در انتهای غذا باید تشکر کرد و برای بلند شدن از پشت میز باید اجازه گرفت
باید ظرف خود از روی میز برداشت و در سینک ظرفشویی گذاشت


کودکانی که سن بالاتری دارند و مثلا در مرحله پیش دبستانی هستند جزئیات بیشتری را می توانند یاد بگیرند. به طور مثال، اینکه با دستمال دور دهان خود را پاک کنند، با دهان بسته غذای خود را بجوند، نوشیدنی خود را هُرت نکشند، پیش از اینکه دیگران غذای خود را نکشیده اند، غذا را آغاز نکنند، لقمه های کوچک بر دارند و از غذایی که خوشش آمده است تعریف کند.
زمان غذا خوردن بهترین فرصت است تا رفتارهای اجتماعی کودک را تربیت کنید و مهارت های لازم را به او بیاموزید. 


بهترین روش برای انجام این درس ها چیست؟
کودکان پیش دبستانی دوست دارند باعث خوشنودی والدین خود بشوند و آنها را دوست داشته باشند. شما هم از این فرصت استفاده کنید و به او نشان دهید باید چگونه رفتار کند. سر میز با ملایمت صحبت کنید – البته نیاز نیست سخنرانی کنید یا صدای خود را بالا ببرید. هنگام صحبت همیشه از واژه های «لطفا» یا «ممنونم» استفاده کنید. هرگز هنگام  غذا خوردن روزنامه نخوانید، تلویزیون تماشا یا خود را به کارهای دیگر مشغول نکنید. خودتان را الگوی کودک کنید و با رفتارهایتان به او نشان دهید باید چگونه رفتار کند.


تکرار و ثبات قدم در انجام رفتارهای درست در طولانی مدت باعث می شود تا کودک به این الگوی رفتاری عادت کند. هنگامی که چیزی را به کودک می آموزید، در مسیر یادگیری تداوم داشته باشید و مدام کارها را برایش یادآوری کنید. به طور مثال، هنگامی که کودک با دست پنیر بر می دارد، قاشق به دست او بدهید. یا هنگامی که لیوان آب او را پر می کنید، تشکر کردن را به او یادآوری کنید.
هنگامی که کودک سر میز درست و خوب رفتار می کند او را تشویق کنید. البته در این کار زیاده روی نکنید زیرا نباید کاری کنید که تصور کند در مرکز توجه قرار دارد و لوس شود.


هنگامی که کودک سر میز بدرفتاری می کند، چه باید کرد؟
در این مورد دو روش وجود دارد. برخی از والدین سعی می کنند تا این رفتارهای زشت – داد زدن، سروصدا کردن، به هم ریختن ظرف غذا - را نادیده بگیرند. اگر این روش پاسخگو بود به این دلیل است که کودک در برابر رفتارهای خود هیچ واکنشی ندیده است. برخی  دیگر از والدین بهتر می دانند که چه روشی برای برطرف کردن این رفتارهای زشت کودک خود پیدا کنند. مثلا اگر کودک از شما خواهش نکرد و واژه «لطفا» را به کار نبرد، به او غذا یا چیزی که می خواهد را ندهید تا یاد بگیرد باید درست رفتار کند. برخی دیگر از والدین نیز کودک را از پشت میز بلند می کنند و به او توضیح می دهند این رفتار او به هیچ وجه درست نیست و باید درست رفتار کند.
اگر بتوانید به کودک یاد بدهید از اینکه در کنار شما غذا می خورد خوشحال باشد و لذت ببرد، بیشتر می توانید به او یاد بدهید تا سر میز رفتار خوبی داشته باشد و از لحظه های خوب کنار هم بودن لذت ببرد.


بهترین قوانین برای رفتار درست سر میز چیست؟
خانواده های مختلف قوانین خاص خود را دارند. بنابراین، این مساله ای است که خود شما باید تعیین کنید. برای برخی از خانواده مهم نیست هر کس با چه لباسی سر میز حاضر می شود اما برخی دیگر برایشان بسیار مهم است که همه اعضای خانواده لباس مناسب غذاخوردن به تن داشته باشند. برخی از اینکه آرنج  را روی میز بگذارید خوششان نمی آید و برخی دیگر این مساله برایشان هیچ اهمیتی ندارد.


چیزی که شما باید انجام دهید این است که به کودک یاد بدهید مودب باشد. به او آداب ابتدایی پشت میز نشستن را یاد بدهید. اصول و مبانی غذا خوردن مثل استفاده درست از قاشق و چنگال را به او بیاموزید. اما این مسایل را خیلی پیچیده و فرمول‌دار نکنید. بهترین رفتار این است که کودک به دیگران احترام بگذارد. اگر کودک این احترام را بیاموزد کمتر سروصدا، شلوغ کاری یا کثیف کاری می کند.


البته برخی قوانین هستند که نباید سرمیز غذا به کودک تحمیل کنید. یکی از آنها این است: «همه غذای خود را بخور». به جای این قانون اشتباه شما باید به کودک بیاموزید هر زمان احساس کرد سیر شده است، دست از غذا خوردن بکشد. لازم نیست همه غذای خود را بخورد.


شاید از آن دسته والدینی باشید که کودک را مجبور می کنند تا زمانی که همه سر میز هستند، او نیز باید سرجایش بنشید، حتی اگر غذایش تمام شده باشد. این درست نیست. کودک در این سن بسیار پویا و پر انرژی است. به جای اینکه او را سر جایش میخکوب کنید به او یاد بدهید اجازه بگیرد و از سر میز بلند شود. البته بهتر است به او یادآوری کنید اگر بلندشد دیگر نمی تواند دوباره بر گردد و غذای بیشتر میل کند. این مساله با تکرار به عادت تبدیل می شود.


چگونه به کودک یاد بدهم در رستوران رفتار درستی داشته باشد؟
پیش از ترک کردن خانه انتظارات خود را به او بگویید. به او یادآوری کنید اگر رفتار خوبی داشته باشد به همه خوش خواهد گذشت. به او بگویید در رستوران انسان های دیگری هم هستند که دوست دارند در سکوت و آرامش غذا بخورند به همین دلیل، باید با صدای آرام صحبت کند و بی سرو صدا غذای خودش را میل کند.


برای اینکه به کودک هم چندان سخت نگذرد، رستورانی انتخاب کنید که خیلی ساکت و شیک نباشد که خودتان هم مدام نگران باشید. بلافاصله سفارش غذا بدهید. پیش از بیرون رفتن مطمئن باشید که کودک به خوبی استراحت کرده و گرسنه است. اگر کودک در رستوران خیلی اذیت می کرد و باعث رنجش اطرافیان شده بود، بدون داد و دعوا بیرون بروید. به او توضیح دهید چون رفتار او زشت بود او نمی تواند در رستوران بماند.


یکی دیگر از روش های کمک کننده برای غذا خوردن با کودک پیش دبستانی در رستوران این است که در خانه با او تمرین کنید. کودک از اینکه با او و عروسکش خوش رفتاری می کنید و با هم یک مهمانی چایخوری راه انداخته اید، لذت می برد. یا می توانید میز غذا را به سبک رستوران، با نور شمع و دستمال و ... تزئین کنید و آداب درست غذا خوردن را به او بیاموزید.

منبع:bartarinha.ir